El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Puigdemont s’encomana al TJUE per recuperar la immunitat

Just en el termini de dos mesos i deu dies que estableix la llei d’enjudiciament europea. El president i consellers a l’exili, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí ja han registrat el recurs davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) contra la sentència de passat cinc de juliol del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que ratificava la retirada de la immunitat com europarlamentaris aprovada pel Parlament Europeu. Un recurs que arriba en plena negociació de la investidura espanyola i dues setmanes després de la trobada de la vicepresidenta espanyola, Yolanda Díaz, amb el president Puigdemont a les instal·lacions del Parlament Europeu.

El recurs busca que el TJUE, sempre més receptiu a les demandes de l’exili que no pas la primera instància (el TGUE), es pronunciï sobre el manteniment de la immunitat mentre els magistrats decideixen sobre el recurs. De fet, l’equip legal de Puigdemont ja va avançar el mateix dia de la resolució que presentaria aquest recurs, que pot resoldre’s fins i tot després de les eleccions vinents europees, previstes per al maig del 2024. Fins ara, però, tot i que Puigdemont no gaudeix formalment de la immunitat, el jutge instructor del Procés, el magistrat Pablo Llarena, se n’ha estat d’expedir noves euroordres, tot i que el president ha estat aquest estiu a la Catalunya Nord, territori sota administració francesa, on la justícia espanyola podria esperar bona predisposició per col·laborar-hi. De fet, el recurs no inclou petició de mesures cautelars de restabliment de la immunitat esperant la reacció del Suprem.

El president de la Gran Sala del TJUE en el moment de llegir la sentència sobre les prejudicials/Natzaret Romero
El president de la Gran Sala del TJUE en el moment de llegir la sentència sobre les prejudicials/Natzaret Romero

Un recurs necessari

Precisament, és aquest recurs el que esperava Llarena, que abans d’obrir una nova via judicial a Europa vol saber si amb el recurs presenten la petició de cautelars. De moment, a l’escrit del recurs no hi ha la petició. La clau de volta del cas gira precisament en la interpretació que va fer el TGUE de la validesa del suplicatori i el concepte fumum persecutionis, és a dir, la motivació política i la legalitat de la petició de l’euroordre. Segons els magistrats, els eurodiputats que van aprovar el suplicatori dels exiliats no havien d’entrar a valorar la legalitat ni el contingut de les euroordres ni dels delictes que les argumentaven. Un argument que la defensa de Puigdemont considera perfectament revisable pel TJUE, la segona instància judicial europea.

A més, el recurs repeteix certes vulneracions de drets en el procés del suplicatori, com ara la figura del ponent i del president del comitè on es va debatre i es va aprovar aixecar inicialment la immunitat, abans de passar a la votació definitiva al ple. El ponent va ser el diputat ultra búlgar Angel Dzhambazki, del mateix grup que Vox, i el diputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, manifestament contrari al Procés sobiranista i al catalanisme, presideix el Comitè d’Afers Legals en què es va fer tot el procediment. Per això un dels punts argumentals del recurs és precisament la intencionalitat d’un procediment penal que només busca perjudicar l’adversari polític i la manca de competència del Tribunal Suprem. No són dos elements a l’atzar, perquè van ser els utilitzats per la justícia belga per evitar extradir el conseller Lluís Puig.

Més notícies
L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí assisteix al ple del Parlament Europeu acompanyada de Carles Puigdemont i Toni Comín després de la detenció i posterior posada en llibertat en el retorn a Catalunya | ACN

El ‘fumus persecutionis’, clau per a la decisió del TGUE sobre la immunitat de l’exili

Notícia: El ‘fumus persecutionis’, clau per a la decisió del TGUE sobre la immunitat de l’exili
Comparteix
La intenció soterrada de perjudicar els líders independentistes, argument de la defensa en la demanda que s'ha de resoldre aquest dimecres
El president a l'exili, Carles Puigdemont / ACN

Puigdemont presenta un recurs a Llarena aprofitant la sentència del TJUE

Notícia: Puigdemont presenta un recurs a Llarena aprofitant la sentència del TJUE
Comparteix
Boye signa un escrit on demana que s'enviï la causa a un jutjat de Barcelona aprofitant el criteri de les prejudicials
La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, demana al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no assisteixi a la cimera hispano-francesa | ACN

L’ANC diu que la sentència del TJUE “afegeix alguns matisos positius”

Notícia: L’ANC diu que la sentència del TJUE “afegeix alguns matisos positius”
Comparteix
La presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, considera que la sentència "obre la porta a demostrar que la ciutadania de Catalunya és un grup identificable de persones que s'enfronten a deficiències del sistema judicial que afecten la protecció dels seus drets"
Manuel Marchena, en l'obertura de l'any judicial de l'any passat/EFE Pool CGPJ

El paràgraf de la sentència del TJUE que fa trontollar el setge judicial al Procés

Notícia: El paràgraf de la sentència del TJUE que fa trontollar el setge judicial al Procés
Comparteix
La competència del Tribunal Suprem, en dubte per la magistratura europea

Comparteix

Icona de pantalla completa