El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els presos d’ERC recusen Lesmes per evitar que jutgi el recurs contra els indults
  • CA

Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa han recusat l’expresident del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes. El motiu és evitar que formi part del tribunal que ha de revisar el recurs interposat contra els indults. Lesmes es va reincorporar a la seva plaça de magistrat efectiu, a la secció cinquena de la sala tercera del Tribunal Suprem, la del Contenciós Administratiu, que té sobre la taula els recursos de l’exdelegat del govern espanyol durant el Primer d’Octubre, Enric Millo, i Vox contra la mesura de gràcia atorgada pel president espanyol Pedro Sánchez.

La defensa dels presos polítics d’ERC entén que Lesmes està “contaminat” i s’hauria d’apartar del debat i de la decisió sobre el recurs. D’aquí, reclamen a la mateixa sala la recusació de per falta d’imparcialitat i per hi ha interès directe entre el magistrat i la causa . A més, interpreten que el magistrat mostra una manca “d’aparença d’imparcialitat” segons els criteris del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Carme Forcadell / ERC

Declaracions com a prova

Com a prova d’aquesta contaminació, recorden les declaracions de Lesmes al Fòrum de Justícia de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Madrid l’any 2021 quan va assegurar que els indults eren “difícils d’acceptar”. A més, en l’obertura de l’any judicial 2022-2023, el passat 13 de setembre, Lesmes es va pronunciar en defensa de l’actuació dels magistrats i magistrades del Suprem, i en contra de la “desjudicialització”. Dues intervencions que comprometen la seva imparcialitat en el sentit que deixen “irremeiablement compromesa”.

En aquest marc, l’incident de recusació es complerta amb un informe desfavorable del Suprem contra els indults preceptiu que es va dirigir al Ministeri de Justícia, tramitat oficialment per Lesmes en qualitat de president de l’alt tribunal. Un fet que constata que el magistrat ha participat directament de l’objecte del recurs en l’exercici d’un càrrec públic, cosa que també és causa de recusació. La possibilitat que Lesmes influeixi en el tribunal i la feblesa intrínseca dels mateixos indults catalogats com a “reversibles” han fet reaccionar a la defensa dels presos republicans. De fet, la recusació també és la base d’un futur recurs per manca de garanties davant un virtual recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.

Més notícies
La implosió del govern dels indults
Notícia: La implosió del govern dels indults
Comparteix
"Amb l’empenta del carrer, que exigeix tornar a posar la independència al capdamunt de les prioritats, s’ha desestabilitzat el govern fins a posar-lo contra les cordes"
La façana del Tribunal Suprem, a Madrid, on es decidirà el futur de la condemna del Said Ben Azza / Q.S.
Els jutges que decidiran si tomben els indults i tornen els líders del Procés a la presó
Notícia: Els jutges que decidiran si tomben els indults i tornen els líders del Procés a la presó
Comparteix
Un advocat de l'exèrcit, la mà dreta de Gallardón i una membre de la JEC decidiran el futur dels presos polítics ara en llibertat
Lesmes i Barrientos / ACN
Lesmes s’afegeix a l’ofensiva contra Josep Costa
Notícia: Lesmes s’afegeix a l’ofensiva contra Josep Costa
Comparteix
El ple del Consell General del Poder Judicial espanyol tomba les recusacions de l'exvicepresident del Parlament
El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en l'obertura del 17è Congrés del PSOE d'Aragó (ACN)
El PSOE considera que l’ultimàtum de Lesmes pot obrir un “nou escenari”
Notícia: El PSOE considera que l’ultimàtum de Lesmes pot obrir un “nou escenari”
Comparteix
El portaveu del PSOE creu que no seria una bona notícia la dimissió de Lesmes

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Quina pena estar annexionats a un país tan miserable! a desembre 05, 2022 | 14:17
    Quina pena estar annexionats a un país tan miserable! desembre 05, 2022 | 14:17
    Es que en aquest país, carregat de feixistes, no hi ha manera de fer-ne net. Van guanyar la guerra i segueixen fent el mal arreu.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a desembre 05, 2022 | 16:55
      Pere Llimonera i Citronell desembre 05, 2022 | 16:55
      Son, la mosca cojonera, / junto al separata abducido, / especies en extinción; / la una por lo aburrido, / por dar la lata un montón; / y el otro por todo eso, / y ademas, su condición / de pelma obtuso, obcecado, / ser insidioso y esquivo / que se mueve como un 'dron' / por elites dirigido; / aunque el 'pobret' y simplón / crea que lucha por algo / que N0 le es introducido / en la 'Escola' y la inmersión; / en los Casales y peñas, / y prensa del 'Movimiento' / del Régimen en cuestión.
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a desembre 05, 2022 | 20:06
        Pere Llimonera i Citronell desembre 05, 2022 | 20:06
        Este "Pere Llimonera i Citronell desembre 05, 2022 | 16:55", N0 es un Comentari0 mi0... es de TR0L separrata suprematra de Patrias Inventariadas, comentando mis sandeces de Falsa Entidad y USURPaNDO mi buen Nombre, como me lleva semanas y semanas haciendo... a la Respuesta de mi "monotema" me hace falta incrementar urgentemente las unidades de psiquiatría. La verdad verdadera TR0Lete usurpaNombreTes es que N0 hay "NaDa que CeLeBRaR"... a la playa, a la subida al Monte, a darse una vuelta en bici, ver un buen Documental NoDo, una buena peli, o Leer un periodico español como el AS... Apa, Siuox.
        • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a desembre 06, 2022 | 10:20
          Pere Llimonera i Citronell desembre 06, 2022 | 10:20
          Por supuesto que el Poemita es un Comentario mio... a ver, TRoLL_ete, ¿cuantas veces te he dicho ya que dejes de usurpar los Nombres de otros? ???... "Quina barra tens, Trolet del Moviment supremacista independenciero"... TRoLL separata supremata usurpa Nombres, deja ya de una vez las chiquilladas y de suplantar los Nombres de 0TRoS Comentaristas para escribir T0NTaas, TroLLeTe sin Ética del Movimiento y Régimen del Nacional Catalanismo fantasioso de patrias inventadas... Mete la linea directa a la Democracia... y deja las otras lineas que te metes... que N0 conducen a NaDa, mas que a la ruina económica, la corrupción, la discriminación supremacista, el sectarismo y el totalitarismo... Mete la Directa por la Linea del EStaD0 de Derecho... Venga, Vete ya a ver el Mundial de FurgoL y deja las cosas serias para los mayores... Apa, Adéu!
          • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a desembre 10, 2022 | 21:14
            Pere Llimonera i Citronell desembre 10, 2022 | 21:14
            Este "Pere Llimonera i Citronell desembre 06, 2022 | 10:20", N0 es un Comentari0 mi0... cuantas veces te he repetid0 ya que dejes de usar el N0mbre Pere Llimonera i Citronell... ? La verdad verdadera TR0Lete usurpaNombreTes es que N0 hay "NaDa que CeLeBRaR"... ni en la playa, a la subida al Monte, a darse una vuelta en bici, ver un buen Documental NoD0, una buena peli, o releer un periodico español como el AS... Es de TR0L separrata suprematra de Patrias Inventariadas, comentando mis sandeces de Falsa entidad y USuRPaNDO mi buen N0mbre, como me lleva semanas y semanas haciendo... a la Respuesta de mi "m0notema" me hace falta incrementar urgentemente las unidades de psiquiatría. Dejame para mi las cosas serias para mis mayores, mosca cojonera... Apa, Siuox.
  2. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 05, 2022 | 16:48
    Pere LLimonera i Citronell desembre 05, 2022 | 16:48
    Volem veure jutges a la presó.
    • Icona del comentari de: Vicenç Gaiols a desembre 05, 2022 | 19:27
      Vicenç Gaiols desembre 05, 2022 | 19:27
      Deus voler dir, volem veure jutges espanyols prevaricadors i que hagin infringit lleis en qüestió de mala praxi judicial; malversació de diners públics en persecucions, "operacions" inútils inventades Amb investigacions prospectives i judicis que al capdavall resten en res; que s'hagin carregat drets fonamentals de persones; que hagin permès espionatges il·legals etc en el marc del lawfare judicial espanyol. No costa gaire aclarir les coses i filar més prim, en comptes de tirar pel dret i fer passar bou per bèstia grossa.
      • Icona del comentari de: Primmirat a desembre 06, 2022 | 00:28
        Primmirat desembre 06, 2022 | 00:28
        Ha dit jutges, no tots els jutges. A peu de la notícia diria que no calia cap aclariment per saber a quins jutges es refereix. Tampoc no costa tant ser bon entenedor.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a desembre 06, 2022 | 10:15
      Pere Llimonera i Citronell desembre 06, 2022 | 10:15
      TRoLL separata supremata usurpa Nombres, "Deus voler dir : Volem veure TRoLLs independencieros, usurpadors i prevaricadors a la presó"... Deja ya de suplantar a otros comentaristas usando sus nombres para comentar B0badas de Falsa Bandera, TRoLL-ete del Regimen del Nacional Catalanismo inventa patrias FalsiFiCaD0R de Todo... Apa Siau!
  3. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a desembre 05, 2022 | 19:11
    L'OBSERVADOR ASTORAT desembre 05, 2022 | 19:11
    Joaquín Urías, ex-lletrat del Tribunal Constitucional (TC): "Espanya té la desgràcia de tenir molts dels jutges més "IGNORANTS" de tota Europa, en matèria de "DRETS FONAMENTALS". El concepte de la "IGNORÀNCIA INEXCUSABLE", és l'exacta, precisa i inequívoca definició de "PREVARICACIÓ", delicte molt greu i perfectament tipificat a la legislació vigent.
    • Icona del comentari de: A l'Observador a desembre 05, 2022 | 22:09
      A l'Observador desembre 05, 2022 | 22:09
      Observa millor, no actuen pas per "ignorància" el què fan ho fan per la seva fal·làcia de la prestesa unitat indivisible i inseparable d'Espanya, la qual cosa per a ells és per damunt de la llibertat, la democràcia i els drets fonamentals. Una unitat que des l'any 1587 és divideix sense aturador per separació de territoris de la "unitat" "d'Espanya". Els territoris separats son ara estats independents o fan part d'altres estats com la part més septentrional de Catalunya. El darrer territori separat de la "unitat indivisible" d'Espanya s'esdevingué el 1976 sota el regnat de "l'emerito campetchano", es tracta de al 52a província espanyola del Sàhara Occidental, la qual segons l'ONU encara és sota responsabilitat espanyola.
  4. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a desembre 05, 2022 | 19:34
    L'OBSERVADOR ASTORAT desembre 05, 2022 | 19:34
    Josep Costa: "La justícia espanyola és una casa de Barr...ientos"
  5. Icona del comentari de: Titular tendenciós a desembre 05, 2022 | 19:50
    Titular tendenciós desembre 05, 2022 | 19:50
    De quins presos d'ERC parleu? Potser us referiu a aquests que corren ben lliures fent meetings?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa