El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Operació Apostolcat: la Guàrdia Civil perseguint el ‘CNI català’ a partir de Twitter
  • CA

Operació Apostolcat. Aquest és el nom amb què el servei d’informació de la Guàrdia Civil i la Fiscalia Antiterrorista de l’Audiència Nacional van batejar una investigació sobre el que en deien “CNI Català”. De fet, el ministeri públic la defineix com “una organització clandestina” que fins i tot està “liderada per treballadors públics catalans”, segons les seves sospites. En aquest marc, acusen de dirigir l’organització un membre de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra. Tot plegat, per un perfil de Twitter que utilitzava aquest nom. La importància de la investigació, per a la Fiscalia i la Guàrdia Civil, no es basa únicament en l’activitat del CNI català sinó que el que els interessa és la quantitat d’informació que a partir d’aquí obtenen d’altres moviments i les seves relacions. Arran del CNI Català, la Guàrdia Civil va descobrir el “Projecte Àgora”, una mena de war room –gabinet de combat– de l’independentisme.

El nom de l’operació, segons es desprèn dels informes policials als quals ha tingut accés El Món, té la intenció d’englobar investigacions batejades amb noms d’apòstols de Jesús, com ara l’Operació Judes, o l’Operació Tadeu. De fet, la Fiscalia i els analistes de la Guàrdia Civil entenen que aquest grup fa les funcions d’intel·ligència de grups operatius com ara els Equips de Resposta Tàctica (ERT), els Comitès de Defensa de la República (CDR) o els Escuts per la República. D’aquí que el mateix ministeri públic i la Guàrdia Civil van demanar al jutge Manuel García Castellón, de l’Audiència Nacional, investigar els suposats integrants del col·lectiu pel delicte de rebel·lió o sedició amb “activitats subversives i violentes” i no pas per terrorisme, segons es desprèn d’un informe amb el segell de “secret” i firmat per la capitana H-12150-G. Aquesta operació es nodreix, a escala judicial, de les diligències 104/17 i 99/2018 que instrueix el mateix magistrat García Castellón, titular del Jutjat Central 6 d’Instrucció de l’Audiència Nacional. 

Part de l'informe de la Guàrdia Civil sobre el CNI català i les seves derivades/Quico Sallés
Part de l’informe de la Guàrdia Civil sobre el CNI català i les seves derivades/Quico Sallés

“Una intensa activitat”

Un dels informes claus per al ministeri públic, del 12 d’agost del 2018, és de la Prefectura del Servei d’Informació de la Guàrdia Civil a Catalunya. Un atestat d’anàlisi que destaca la utilitat d’haver seguit els presumptes integrants i intervenir les seves comunicacions per poder escatir les relacions i els enllaços entre diversos moviments independentistes. “La investigació ha permès observar i detectar els contactes i reunions entre diferents sectors del moviment independentista”, assegura la Fiscalia de l’Audiència Nacional. Una informació recollida de la qual “s’infereix una intensa activitat amb la finalitat de mobilitzar-los per obtenir i mantenir el control efectiu del territori i aconseguir la proclamació efectiva de la república a Catalunya”. 

Al sumari del cas, els analistes de la Guàrdia Civil i els membres de la Fiscalia no amaguen la seva alegria per la “gran quantitat d’informació obtinguda” arran de la intervenció de 13 telèfons mòbils dels virtuals integrants del CNI català. En aquest sentit, subratllen i diagramen qui són els portaveus, els membres d’enllaç i els diferents espais implicats. Fins i tot, els agents d’informació recullen en els seus informes les crítiques que els investigats remeten contra altres organitzacions independentistes o formacions polítiques. Especialment interessats es mostren els analistes de l’institut armat, quan relaten una conversa de 25 minuts entre els sospitosos, de 14 de novembre, i de la qual es desprèn com “Òmnium i l’ANC volen deixar de connectar-se amb els CDR”. “No volen que els molesti ningú”, destaca la Guàrdia Civil, per assenyalar la hipotètica trencadissa del moviment independentista després del referèndum de l’1-O. En aquest marc, els agents remarquen l’organització Clam per la Llibertat que, segons interpreten, “no suporten ni a ANC ni a Òmnium perquè són uns manipuladors”. Gràcies a aquestes converses la capitana de la Guàrdia Civil fa les seves càbales sobre la fragilitat de la xarxa de mobilització independentista.

Dos agents de la Guàrdia Civil s’emporten un detingut a Sabadell en el marc de l’operació que ha acabat amb nou membres de CDR arrestats. Imatge del 23 de setembre del 2019. (Horitzontal)

Projecte Agora

Arran de l’Operació Apostolcat, la Guàrdia Civil troba una pista sobre una taula política que els fa disparar les alarmes. En concret, és la creació del “Projecte Àgora”. Els investigadors i la fiscalia hi paren l’orella per la quantitat d’integrants, com Clam per la Llibertat, Òmnium, Assemblea Nacional Catalana, CDR, ARI/URI –no identifiquen el significat de les sigles– i els integrants del CNI català. Aquest projecte, a parer de la Fiscalia, i segons un document de la Guàrdia Civil aportat a les diligències 99/2018, era una “taula de coordinació d’accions” per “dinamitzar diverses iniciatives tendents a la desconnexió de l’Estat Català”. En aquest marc, els agents estan convençuts que organitzen accions, manifestacions, protestes com la “creació i regeneració d’estructures d’Estat paral·leles i d’una república digital”. 

En aquest Projecte Àgora, el CNI català tindria l’encàrrec de “planificar” i “arribat el cas executar certes accions multitudinàries”. De fet, hauria de preparar logísticament la “presa del control efectiu del territori català”. Ara bé, el projecte Àgora, segons els investigadors va quedar desmuntat i sense cap atribució per les diferències existents entre els seus participants sobre la tàctica i l’estratègia a seguir. Ara bé, els policies d’informació no es donen per vençuts, perquè de les converses i dels informes del Projecte Àgora s’adonen que Òmnium i ANC es reuneixen cada “sis mesos” per coordinar les grans accions que, després, si de cas, faciliten a altres entitats com els CDR. 

Més notícies
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP
L’Audiència Nacional acusa el jutge de la causa Judes de vulnerar drets fonamentals
Notícia: L’Audiència Nacional acusa el jutge de la causa Judes de vulnerar drets fonamentals
Comparteix
La sala d'apel·lacions obliga a allargar la instrucció del cas
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP
El jutge tanca la instrucció de l’Operació Judes per obrir judici
Notícia: El jutge tanca la instrucció de l’Operació Judes per obrir judici
Comparteix
García Castellón clou el sumari encara amb recursos pendents
Villarejo i el seu advocat, Antonio García Cabrera, surten de l'Audiència Nacional/EP
L’Audiència Nacional talla les ales al jutge que investiga Villarejo
Notícia: L’Audiència Nacional talla les ales al jutge que investiga Villarejo
Comparteix
La sala considera que pretenia fer-se una investigació prospectiva, per intentar trobar dades incriminatòries sense partir de cap fet delictiu concret
La fe de la Guàrdia Civil en l’independentisme
Notícia: La fe de la Guàrdia Civil en l’independentisme
Comparteix
"Tot és per construir un enemic imaginari prou temible com per justificar intervencions de les comunicacions massives i indiscriminades"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: La TIA a desembre 11, 2022 | 22:30
    La TIA desembre 11, 2022 | 22:30
    Haha es divertit llegir cada dia una altre animalada d'aquestes besties.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 11, 2022 | 23:40
      Gonzalo desembre 11, 2022 | 23:40
      A ti si, porque eres un payaso de mierda. A los detenidos, poca gracia les hace.
      • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a desembre 12, 2022 | 12:13
        Pere LLimonera i Citronell desembre 12, 2022 | 12:13
        Evidentemente no hace ninguna gracia que te detenga una policia que no cumple con el codigo dontologico de ninguna de las policias europeas, y con una justicia a dia de hoy no homologable en la UE pese a los esfuerzos que hace el europarlamento para volverlos al redil. Dentro de la UE sois una verguenza.
        • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 12, 2022 | 12:46
          Gonzalo desembre 12, 2022 | 12:46
          Tu si que eres una vergüenza. Que tienes que usar los nicks de otros. Cobarde de mierda. Y si la UE quiere, que nos expulse. Dudo que lo hagan. Si tú debes 1000 euros, tienes un problema. Pero si debes 1 billón de euros, el problema lo tienen los otros.
          • Icona del comentari de: El Cid Campejador a desembre 12, 2022 | 17:03
            El Cid Campejador desembre 12, 2022 | 17:03
            Me encanta la frase, si la UE quiere que nos expulse. Dice mucho de ustedes. Ánimo.
        • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 12, 2022 | 12:49
          Gonzalo desembre 12, 2022 | 12:49
          Ah...y lo verdaderamente gracioso es ver cómo quieres ir de intelectual y de "licenciado", cuando no sabes ni escribir. No es código dontológico, analfabeto. Se escribe código DEONTOLÓGICO. So payaso. Jajaja!
          • Icona del comentari de: Piolín a desembre 12, 2022 | 22:01
            Piolín desembre 12, 2022 | 22:01
            Gonçal deixa de fer-te caca a sobre que ja tens una edat.
            1
            Icona de dislike al comentari de: Piolín a desembre 12, 2022 | 22:01 3
  2. Icona del comentari de: Piolins atacant! a desembre 12, 2022 | 09:36
    Piolins atacant! desembre 12, 2022 | 09:36
    Encara busquen urnes, i com que no troben res s’han d’inventar delictes… Quin fàstic d’ecspanyordos!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 12, 2022 | 12:50
      Gonzalo desembre 12, 2022 | 12:50
      Buscaban urnas, y encontraron cabezas. Jajaja! Repetimos? Jajaja!
      • Icona del comentari de: La teva mare ho diu moltes vegades… a desembre 12, 2022 | 16:04
        La teva mare ho diu moltes vegades… desembre 12, 2022 | 16:04
        I 9 mesos després d’una d’aquestes et va cagar a tu! Jajaja jajaja jajaja Repetim?
      • Icona del comentari de: Ecspanyordo previsible… a desembre 12, 2022 | 19:22
        Ecspanyordo previsible… desembre 12, 2022 | 19:22
        Es sent la vostra podor de lluny…
  3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell (irreverente y rebelde Demócrata desde la cuna casi, espejo del Estado de Derecho, látigo de supremacistas, fusta de separatas y pluma contra sectarios, totalitarios e intolerantes) a desembre 12, 2022 | 09:43
    Pere Llimonera i Citronell (irreverente y rebelde Demócrata desde la cuna casi, espejo del Estado de Derecho, látigo de supremacistas, fusta de separatas y pluma contra sectarios, totalitarios e intolerantes) desembre 12, 2022 | 09:43
    A los Movimientos, elementos, grupúsculos y regímenes supremacistas, ilegales y Anti-Democráticos hay que perseguirles a partir de Twitter, o a partir de lo que sea y como sea, y con los métodos que sea -siempre que sean métodos legales y democráticos, obviamente-, porque N0 se puede permitir que los sectarios, totalitarios, "feixistes", intransigentes, fantasiosos, impostores y anti-Demócratas se impongan en la sociedad y en el Poder Político ignorando y excluyendo a los demás; pisoteando los Derechos de Todos los demás y conformando una mafia supremacista corrupta acaparadora, que se mantenga en el Poder, ignorando y erradicando al resto de toda escena social y política ad eternum, como es lo que pretenden, y de hecho hacen... "Ho sento molt, però Algú ho havia de dir!" ... Apa, Siau!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 12, 2022 | 12:10
      Gonzalo desembre 12, 2022 | 12:10
      Si hay mayoria independentista en el parlament, quienes estaís pisoteando los derechos de los demás son ustedes los unionistas españoles.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 12, 2022 | 15:34
        Gonzalo desembre 12, 2022 | 15:34
        Venga trolete...ponte un nick propio, pedazo de anormal. Jajaja!
  4. Icona del comentari de: Kiss per en pera llimonera a desembre 12, 2022 | 10:08
    Kiss per en pera llimonera desembre 12, 2022 | 10:08
    Et deixes NAZIS I FRANQUISTES, JOSESNTONIANISTES, FALANGISTES, OPUS DEI, VOX, i algun altre grup exterminador de drets humans.
  5. Icona del comentari de: jg a desembre 12, 2022 | 13:44
    jg desembre 12, 2022 | 13:44
    nadie dijo que fuera facil....
  6. Icona del comentari de: MHP a desembre 12, 2022 | 13:46
    MHP desembre 12, 2022 | 13:46
    No teniu més noticies, teniu que treure una mentida de fa mesos? El Món: la qüestió, tirar merda a tot el que no sigui lazi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa