El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’Audiència Nacional acusa el jutge de la causa Judes de vulnerar drets fonamentals
  • CA

Seriós avís de la sala d’apel·lacions de l’Audiència Nacional al jutge Manuel García Castellón per la seva instrucció del cas Judes, el cas dels CDR detinguts el 23 de setembre de 2019. En una nova interlocutòria, dictada aquest 23 de novembre, i a la que ha tingut accés El Món, els magistrats José Antonio Mora, Maria Dolores Hernández i Joaquín Delgado l’acusen de vulnerar els drets fonamentals dels acusats i estimen els recursos interposats pels advocats d’Alerta Solidària contra la interlocutòria de conclusió del sumari.

En la resolució, on també rep el ministeri fiscal per la connivència amb el magistrat titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, els magistrats tomben dues interlocutòries del 7 de juliol i el passat 7 de setembre -que concloïen el sumari- i ordena al jutge prorrogar la instrucció del cas i lliurar la documentació que ha mantingut secreta durant més de quatre anys a les diligències 104/17 i 99/2018 que han alimentat aquesta instrucció.

Part dispositiva dela interlocutòria que obliga a garcía Castellón a continuar la instrucció/QS
Part dispositiva dela interlocutòria que obliga a garcía Castellón a continuar la instrucció/QS

“Incompatible amb el dret a defensa”

La sala no només interpreta que les defenses tenen raó en el seus recursos d’apel·lació, sinó que no s’està de renyar al jutge. Un recurs presentat després que García Castellón tanqués el sumari i no deixés ni un termini de deu dies mínim legal exigit per lliurar a les parts el gruix de la instrucció que es mantenia secreta. És més, no va lliurar la documentació de manera complerta. Per tant, entén que la decisió d’obrir el judici oral, ara recorreguda, és “incompatible amb les decisions prèvies sobre l’accés al material incriminatori i el dret a defensa dels acusats”. Així, els togats entenen que García Castellón “contravé les resolucions anteriors” que l’obligaven a lliurar les diligències secretes dins el termini i forma.

A més, asseguren que les seves decisions “lesionen el dret a la tutela judicial efectiva” per no fer cas de les resolucions de la sala en apel·lació ordenant-li el lliurament de les proves incriminatòries. En aquest sentit, la interlocutòria considera que la tasca del jutge instructor ha suposat la vulneració de l’article 24 de la Constitució espanyola al lesionar el dret a defensa dels processats “en donar-los accés de manera tardana a elements substancials per la imputació realitzada a la interlocutòria de procediment”. Per altra banda, li retreuen a l’instructor que “no hagi permès diligències de descàrrec que és l’única finalitat del termini no inferior a deu dies abans de la conclusió del sumari previst a les normes processals”.

Més investigació

La decisió final de la sala d’apel·lacions ha estat revocar les resolucions que tancaven amb pressa el sumari i estimar els recursos de les defenses. D’aquesta manera, el jutge haurà de decretar una nova pròrroga d’instrucció i permetre a les defenses demanar més diligències de prova que consideri oportunes. Els magistrats recorden que els articles vulnerats no estan només per “incorporar diligències” sinó per “garantir el dret de defensa dels acusats” que tenen l’acusació arran d’aquestes diligències.

En aquest sentit, emfatitzen al jutge i al fiscal que els terminis d’han de respectar -en aquest cas deu dies- per tal que les defenses tinguin “l’oportunitat de proposar diligències exculpatòries en la seva defensa”. “De manera”, continuen els magistrats, ” que denegar la pròrroga suposa de facto, acordar una conclusió del sumari sense respectar el mencionat termini, lesionant el dret de defensa”.

Més notícies
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP
El jutge tanca la instrucció de l’Operació Judes per obrir judici
Notícia: El jutge tanca la instrucció de l’Operació Judes per obrir judici
Comparteix
García Castellón clou el sumari encara amb recursos pendents
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP
Nou calbot a l’instructor de l’operació Judes per amagar prova a la defensa
Notícia: Nou calbot a l’instructor de l’operació Judes per amagar prova a la defensa
Comparteix
La sala torna a renyar García Castellón per barrar el pas a les diligències 104/2017
Ninots amb màscares de polítics del 155 penjats a la C-17 el desembre del 2017 / ACN (Twitter SCC)
L’Audiència Nacional va investigar com a terrorisme uns ninots penjats a la C-17
Notícia: L’Audiència Nacional va investigar com a terrorisme uns ninots penjats a la C-17
Comparteix
Una investigació de Mossos per una protesta simbòlica va ser incorporada a petició del fiscal a la macrocausa secreta contra l'independentisme
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP
L’ombra de Pegasus plana sobre el sumari de l’Operació Judes
Notícia: L’ombra de Pegasus plana sobre el sumari de l’Operació Judes
Comparteix
Les declaracions dels investigadors no deixen clar l’origen de les escoltes telefòniques

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 24, 2022 | 13:13
    Gonzalo novembre 24, 2022 | 13:13
    Pero hay "clatellot" o no? Esta resolución de la audiencia nacional os gusta? Porque mira que sois especialitos.... jajaja! Quina "upresió"!
    • Icona del comentari de: Gavanenc a novembre 24, 2022 | 16:58
      Gavanenc novembre 24, 2022 | 16:58
      Quin paio més insuportable en Gonzalo, una ràtzia operació fantasma amb nocturnitat i tota la paraphernalia pròpia del lawfare judicial espanyol, filtració prèvia, els reporters de la premsa amiga varen arribar abans que les forces d'ocupació... Les acusacions son de terrorisme i a banda del temps que els varen tenir segrestats, des del setembre del 2019, ja fa més de 3 anys que els espanyols varen engegar aquesta "causa" lawfare. El xovinista espanyol encara intenta fotre-se'n de la mala praxi, la prevaricació, acarnissament i trampes que fan les forces d'ocupació, la fiscalia espanyola afinadora i els jutges lawfare espanyols en nom de la fal·làcia de la unitat d'Espanya. D'on no n'hi ha no en raja.
    • Icona del comentari de: Gavanenc a novembre 24, 2022 | 17:21
      Gavanenc novembre 24, 2022 | 17:21
      A en Gonzalo, tenim memòria : "Tenían preparadas bombas. Cuando advertí de la “batasunisación” del movimiento separatista a trevés de los CDR Me dijeron de todo. O se corta de raíz o tendremos un grave problema. Repito; tenían bombas" Alejandro Fernandez 23 de setembre del 2019. Això és el que deien els teus "líders" espanyolistes, tros de quòniam, ara no intentis a sobre fer-nos passar bou per bèstia grossa. Cada dia ho tens més magre per a intentar justificar el patètic lawfare de la vostra justícia espanyola. Creus normal tenir tanta gent empaitada i "processada", per al capdavall restar en no res ? A aquest pas tindràs molta feina per a escriure el teu patètic comentari de mofa xovinista espanyola de rigor, cada vegada que hi ha una persecució i judici farsa espanyola contra l'independentisme que cau i que resta en no res, o que com qui no vol la cosa es fa difuminant per a acabar arxivat o per a deixar sense càrrecs als empaitats. Quina vergonya que fas i quina vergonya d'estat espanyol.
    • Icona del comentari de: Anna a novembre 24, 2022 | 17:29
      Anna novembre 24, 2022 | 17:29
      No desitjo a ningú que sigui tant miserable i roí, com és en Gonzalo. El grau de menyspreu i de misèria que vomita Gonzalo és difícil de superar. La seva Espanya no té cap atractiu per a persones demòcrates i amb sentit comú. Espanya se la pot confitar.
      • Icona del comentari de: GON-SAL-ET a novembre 24, 2022 | 19:12
        GON-SAL-ET novembre 24, 2022 | 19:12
        El GonÇal està malalt. Ho dic en sério. Una persona que demostra aquest odi i rancúnia, no està bé del tot. És un unionista malalt, o sigui un UNIOPATA.
    • Icona del comentari de: Angels a novembre 24, 2022 | 18:16
      Angels novembre 24, 2022 | 18:16
      Tens q ser un peixet gros perq El Món et deixen publicar tota la merda q escrius, es imposible q un borinot amb demències puguin publicar a una persona tan mal parlant sense cap educació i respecte a les persones b diferent idiologia. Que Deu et perdoni
  2. Icona del comentari de: X2 a novembre 24, 2022 | 14:02
    X2 novembre 24, 2022 | 14:02
    Amb jutges com aquest, la justicia es una broma de mal gust
    • Icona del comentari de: Pere a novembre 24, 2022 | 17:24
      Pere novembre 24, 2022 | 17:24
      Vols dir la justícia espanyola lawfare. Espanya és una broma de molt mal gust, perquè et penses que hi ha tants d'independentistes catalans ?
  3. Icona del comentari de: Quin mal fum a la justícia aquesta mena de gent .. netejant plats en un office haurien de ser i .. sense deixà'ls-e brutseh ! ) a novembre 24, 2022 | 18:52
    Quin mal fum a la justícia aquesta mena de gent .. netejant plats en un office haurien de ser i .. sense deixà'ls-e brutseh ! ) novembre 24, 2022 | 18:52
    Com pot seguir sent jutge de res tipus així ! PD : que no respecta ni mateixes normes/ articles en res !
  4. Icona del comentari de: JordiP a novembre 24, 2022 | 18:59
    JordiP novembre 24, 2022 | 18:59
    Els jutges antiprocés són tan matussers que, si es protesta, els seus "capos" no tenen més remei que renyir-los. Llàstima que costi tant superar el nivell de rapapolvo per a arribar al de bronca i càstic, que és el que es mereix gent com el jutge quest. Quin gàngster, nois!
  5. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 24, 2022 | 19:52
    Gonzalo novembre 24, 2022 | 19:52
    ?????? como os picais.....me encanta. Jajaja!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa