El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els jutges renyen la Guàrdia Civil per la persecució als Bombers de l’1-O

Els magistrats de la Secció Tercera de l’Audiència de Girona ho tenen molt clar. Consideren que els Bombers de la Generalitat que van participar en la manifestació a Girona el dos d’octubre de 2017 no van cometre malversació i tampoc veuen un delicte d’abandonament del servei, en tot cas i a tot estirar, una conducta al·legal, però difícilment un comportament delictiu. Unes acusacions del ministeri fiscal construïdes per una prosaica i densa investigació de la Guàrdia Civil. En una interlocutòria, a la que ha tingut accés El Món, el tribunal ha decidit arxivar l’acusació de malversació i, per tant, deixar estar la pretensió de fiscalia de jutjar el cas a través d’un tribunal del Jurat i manté el procés per l’altre delicte per una qüestió formal, perquè el sobresseïment s’ha de fer per plenari i no en aquesta fase processal.

El cas es remunta a la protesta a la plaça de Vi de Girona, davant l’ajuntament, l’endemà del referèndum del Primer d’octubre de fa cinc anys. Una concentració contra la repressió exercida per les policies espanyoles durant la jornada de votació de l’1-O. La jutgessa instructora el passat mes de juliol va ordenar que el cas fos jutjat per un tribunal del Jurat en entendre que hi havia una malversació de 996,15 euros. Una decisió que va ser recorreguda per la Generalitat de Catalunya a la que s’hi va adherir la defensa d’un dels processats, representat per l’advoca Agustí Carles. Els magistrats estimen en part el recurs no sense tocar el crostó al ministeri fiscal, la instructora i la policia judicial, en aquest cas la Guàrdia Civil per les seves conclusions.

Part dispositiva de la interlocutòria de l'Audiència de Girona que exonera als bombers de la malversació per la manifestació de l'1-O a Girona/QS
Part dispositiva de la interlocutòria de l’Audiència de Girona que exonera als bombers de la malversació per la manifestació de l’1-O a Girona/QS

“El normal hauria estat arxivar immediatament les actuacions”

La resolució de sis pàgines comença ressaltant que la sala, a la vista de la documental aportada, “no pot compartir la tesi del ministeri públic, en el sentit que la instrucció hagi aportat prou indicis de la malversació de fons públics”. Els magistrats recorden que el delicte regulat al 432 del Codi Penal requereix d’uns elements concrets i a la vista de les manifestacions i documents es “desprenen dues conseqüències tan òbvies com ineludibles”. Una, continua la resolució, “que ha d’existir una aplicació de fons concreta, objectivament comprovada”; i dos, que ha de “fer-se per fins aliens a la funció pública, amb un incompliment absolut de la normativa”.

Així, els magistrats retreuen a l’instructora i a fiscalia que l’acusació de malversació “es va topar ab initio amb una dificultat molt seriosa: que l’organisme públic suposadament perjudicat per la hipotètica aplicació dels seus fons a fins aliens a la funció pública -el cos de Bombers- va certificar que l’acció dels seus membres no va suposar cap cost addicional respecte les despeses ordinàries de funcionament”. Això és, que participar de la protesta no va suposar cap cost i que, per tant, no hi ha malversació. En aquest sentit, recorda al ministeri públic que ha donat per bo i vàlid l’informe perquè ni tant sols ha iniciat accions penals contra l’autor”. “El més normal hauria estat arxivar immediatament les actuacions“, afirma la sala amb una incisiva crítica a la instrucció.

Sense cap prova objectiva i toc de crostó a la Guàrdia Civil

En aquest marc, la sala assegura que “no hi ha cap prova objectiva de la malversació”. És més, els magistrats carreguen els neulers contra la tesi de la Guàrdia Civil per intentar justificar la malversació de 996,15 euros. Així critica com el cos policial rebrega les taxes de servei dels bombers per l’ús de mitjans humans i materials per tal de posar un import del que “ha costat la sortida dels investigats amb els vehicles el dos d’octubre”.

“La sala no pot compartir la suposició que la Guàrdia Civil”, adverteix. I raona els motius al·legant que el cos policial empra una norma “que res té a veure amb el cas i, en segon lloc, que es recullen taxes que no són conseqüència de cap despesa prèvia del cos, com és el permís de filmació o sessions fotogràfiques”. D’aquesta manera, els jutges creuen que és una aplicació no només “errònia” sinó que, a més, constitueix una òbvia presumpció contra reo”. El càlcul, segons els magistrats, serveix per “crear adhoc l’element objectiu del delicte de malversació que no ha quedat objectivament acreditat”. Fins i tot, la resolució titlla els números de la Guàrdia Civil de “particulars càlculs”.

Un cop arxivada la malversació, els magistrats de sala consideren que decau la petició d’anar per tribunal del jurat. Així que analitzen l’altra acusació, la d’abandonament de funcions del 409 del Codi Penal. La sala entèn que el cas podria ser com a mínim “al·legal” perquè enlloc del reglament del cos preveu la seva participació mentre estan de guàrdia en una manifestació de caire polític. Ara bé, els magistrats apel·len a un altre certificat conforme no hi va haver cap servei mentre va durar la concentració.

En tot cas, la sala determina que amb la instrucció no es pot saber si la conducta va ser il·legal o manifestament il·legal i que, en tot cas, això ho ha decidir el plenari i per aquest motiu ara no es pot arxivar. D’aquí que ho passi al jutjat penal i no pas a un jurat.

Més notícies
Bombers a la plaça del Vi de Girona el dos d'octubre del 2017 / ACN

Batussa entre la Generalitat i el fiscal pels Bombers de l’1-O a Girona

Notícia: Batussa entre la Generalitat i el fiscal pels Bombers de l’1-O a Girona
Comparteix
Alta tensió processal entre les dues institucions per una protesta del 2 d'octubre del 2017
Notícia: Batussa entre la Generalitat i el fiscal pels Bombers de l’1-O a Girona - Mobile
Bombers a la plaça del Vi de Girona el dos d'octubre del 2017 / ACN

El jutge passa a un tribunal popular el cas dels bombers de Girona de l’1-O

Notícia: El jutge passa a un tribunal popular el cas dels bombers de Girona de l’1-O
Comparteix
La magistrada fa cas al fiscal i veu indicis de malversació i abandonament de funcions
Notícia: El jutge passa a un tribunal popular el cas dels bombers de Girona de l’1-O - Mobile
Imatge d’arxiu d’un camió de Bombers | ACN

Els Mossos acusen Interior “d’obstaculitzar” la investigació del cas Bombers

Notícia: Els Mossos acusen Interior “d’obstaculitzar” la investigació del cas Bombers
Comparteix
L'empresa implicada va ser escorcollada el passat juliol | Aquest divendres, noves declaracions al jutjat
Notícia: Els Mossos acusen Interior “d’obstaculitzar” la investigació del cas Bombers - Mobile
Els bombers buscant el cos del noi desaparegut dilluns passat al riu Ebre / Bombers de la Generalitat

Els bombers troben el cos d’un home al riu Ebre

Notícia: Els bombers troben el cos d’un home al riu Ebre
Comparteix
Estan pendents d'identificar si és el jove desaparegut dilluns passat a la zona
Notícia: Els bombers troben el cos d’un home al riu Ebre - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 23, 2022 | 16:31
  Gonzalo novembre 23, 2022 | 16:31
  No ha sido una "Clatellada"? Les han reñido solo? Les han dejado sin postre? Jajaja!
 2. Icona del comentari de: Cos corrupte a novembre 23, 2022 | 16:52
  Cos corrupte novembre 23, 2022 | 16:52
  La guardia civil s'ha de tancar desde europa, quants casos de corrupció i delictes tenen aquests txitxarel·los?
 3. Icona del comentari de: La Guarra Chiví a novembre 23, 2022 | 17:15
  La Guarra Chiví novembre 23, 2022 | 17:15
  "Nos hemos equivocado, no volvera a ocurrir..." 🤣🤣🤣
 4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 23, 2022 | 19:13
  Pere Llimonera i Citronell novembre 23, 2022 | 19:13
  Tard O d'hora els civils, com qualsevol ciutadà necessitaran potser algun dia el servei dels bombers O coincidiran en un servei comú. Llavors si teniu vergonya no els mirareu a la cara perquè sou una desgràcia.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 23, 2022 | 21:15
   Pere Llimonera i Citronell novembre 23, 2022 | 21:15
   Deja ya de usurpar mi Nombre para escribir sandeces de Falsa Bandera, TRoLL separata suprematas... ToDos pertenecemos a la misma Nacion en este foro, TRoLL-ete Usurpa Nombres del Nacional Catalanismo separata supremata inventa patrias; N0 puedes negarlo... Cuando vas de viaje a Australia, Japón, o Escocia, en UK, tú N0 dices que vienes de Narnia, sino de España, y presentas tu pasaporte español... y hasta la 'Emeterita' y los bomberos saben que eres un TRoLL independenciero del Nacional Catalanismo inventa patrias que usurpa mi nombre y el de otros comentaristas todos los días y plagia mis comentarios y los modifica con chorradas y escribe T0NTaas, dejando clara la "Etica" o falta de ella del Movimiento y el Régimen separata... Apa, TRoLL_ete, Siau!
   • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a novembre 24, 2022 | 09:26
    Pere LLimonera i Citronell novembre 24, 2022 | 09:26
    Eres como Mbappé, trollete de los cojones, deja de USURPAR Mi NoMBRe y el Nombre de otros para comentar sandeces y MenTiRas, TRoLL separata supremata de patrias inventadas... . cada día sois mas listos... Y Dal y dale...vete a Alfa-Centauri Patagonia, para salvar y luchar por los Chubut, los Mapuches Apa, Adeu!
  • Icona del comentari de: Molt ben dit Pere! a novembre 24, 2022 | 09:02
   Molt ben dit Pere! novembre 24, 2022 | 09:02
   I l’altre Pere, el Pere ecspanyordo, que diu?
 5. Icona del comentari de: Delfí Artós a novembre 23, 2022 | 22:08
  Delfí Artós novembre 23, 2022 | 22:08
  Als bombers els hi varen intentar encolomar "malversació" i un delicte "d’abandonament del servei" ? Son mala gent, amb el lawfare de la justícia espanyola pretenen fer mal i perjudicar persones innocents. Son ells que utilitzen trampes, mala praxi judicial, prevaricació, fan trampes, prepotència, abús de poder, incompleixen lleis, i normes, i malversació de diners públics per a perjudicar directament a persones i llurs famílies. Tot plegat ho fan per una ridícula fal·làcia molt grossa, la pretesa unitat d'Espanya. Una "unitat" a la qual se li han separat des 1587 un fotimer de territoris que ara son estats independents o fan part d'altres estats, no és cap unitat ni indivisibilitat de res. Ens calen més Josep Costa.
 6. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 23, 2022 | 22:11
  Gonzalo novembre 23, 2022 | 22:11
  Así entonces ya no persiguen a los separatistas, verdad? Ya no hay represión? A ver con qué gilipollez salís para seguir afirmandolo. Suerte.
  • Icona del comentari de: Tu padre a novembre 24, 2022 | 09:13
   Tu padre novembre 24, 2022 | 09:13
   On día CarroÑa.
  • Icona del comentari de: Esther a novembre 24, 2022 | 10:33
   Esther novembre 24, 2022 | 10:33
   Caracagarro ha hablado! 💩😅
   • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 24, 2022 | 21:38
    Gonzalo novembre 24, 2022 | 21:38
    Y miss barretina enroscada ha contestado. Jajaja!
 7. Icona del comentari de: Francesc a novembre 23, 2022 | 22:47
  Francesc novembre 23, 2022 | 22:47
  Fora les forces d'ocupació espanyoles.
 8. Icona del comentari de: Fora les forces d’ocupació! a novembre 24, 2022 | 09:03
  Fora les forces d’ocupació! novembre 24, 2022 | 09:03
  O sigui, els piolins…
 9. Icona del comentari de: JordiP a novembre 24, 2022 | 21:01
  JordiP novembre 24, 2022 | 21:01
  "prosaica i densa investigació"? Jo diría, més aviat "fantasiosa i mentidera novelització". I combinada amb "las fuerzas fácticas", sí, les que han inventat que hi ha malversació sense cap ús de diners públics; encara que un acte "catòlic" no arribi mai a tenir lloc o el pagui un particular, el cost estimat de l'acte és el capital malversat. Ésclar: així els surten aquestes quantitats que, en el fons, pretenen arruïnar els capitostes de la rebel·lió. Fins i tot és possible que arribin a considerar malversació el cost teòric d'alguna manifa en contra del Gobierno. Com la cadena PortBou-Alcanar de fa pocs anys: se sumen els bocates i begudes dels 400.000 assistents i els quilómetres que (possiblement) haurien recorregut per a arribar al lloc assignat. Fabulós, oi? Així funciona la fiscalia, la judicatura i la G.C. d'Espanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa