El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Les febleses del pacte que busca la Fiscalia en el cas Borràs

A dos dies que comenci el judici contra la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, les maniobres de l’acusació i de les defenses es disparaven aquest dimecres. Dimarts al vespre s’informava d’un possible acord entre la Fiscalia i el segon acusat, l’informàtic Isaías Herrero. L’oferta per al suposat beneficiari del fraccionament de contractes era una condemna baixa –per estalviar-li l’ingrés a la presó– a canvi d’una confessió que incrimini Borràs. Però aquesta possibilitat encara no és del tot clara, ni de bon tros definitiva. “Encara hi ha partit”, asseguraven fonts jurídiques del cas 36 hores abans de l’inici de la vista. L’objectiu del ministeri fiscal és estrènyer el cercle al voltant de Borràs com sigui, cosa que segons observadors assenyala la presidenta del Parlament com a “veritable objectiu del judici”, que dirigirà el mateix president del Tribunal Superior de Justícia, Jesús Maria Barrientos. Però l’acord, que es negocia contra rellotge, presenta febleses.

Encara que hi ha fonts judicials que insisteixen que l’acord ja estaria travat, altres adverteixen que el pacte entre Herrero i la Fiscalia podria penjar d’un fil: dependria del que passi amb la prova que s’ha posat en dubte des de les defenses, especialment per part dels advocats de Borràs. El cas és que durant la instrucció s’ha deixat entreveure que hi ha “veritables dubtes en la cadena de custòdia” de la informació extreta amb la intervenció dels ordinadors i dels mòbils dels acusats.

La confessió, poc útil si cau la prova i inútil si no cau

Divendres, dia que s’han de debatre les qüestions prèvies, serà clau per al futur del procés judicial, perquè s’exposaran al tribunal els dubtes processals de les parts. Si el tribunal no admet la prova documental incriminatòria, només quedaria el reconeixement dels fets per part de l’acusat, que, com marca la doctrina del Tribunal Suprem, “no és prova sinó únicament un indici feble que hauria de ser corroborat amb altres proves”. És a dir: si la prova cau i només hi ha una eventual confessió d’Herrero, tindrà poca força. I si la prova és admesa, la declaració del coacusat farà poc servei. Tot plegat, un estrany peix que es mossega la cua.

Jes?s Maria Barrientos, en un moment de la seva intervenci?
Jesús Maria Barrientos serà el president de la Sala i el ponent de la sentència

“La mateixa pena que Borràs? Potser ara en sabem el motiu”

Dubtes jurídics al marge, queda clar que un dels elements que evidencien quina jugada busca el ministeri públic és el fet que la pena demanada per a Herrero sigui la mateixa que es reclama a Borràs. Sis anys de presó i 21 anys d’inhabilitació per a cadascun. L’única diferència és la multa, que per a Borràs seria de 144.000 euros i per a Herrero, la meitat. Alguna cosa grinyola, perquè a la presidenta suspesa del Parlament li apliquen un agreujant per la seva responsabilitat pública –era la directora de la Institució de les Lletres Catalanes quan es van fer els contractes– i Herrero no el pot tenir. “La mateixa pena? Era estrany, i ara potser en sabem el motiu, que seria poder collar Herrero per perseguir la peça de caça major”, especulen fonts del cas. És a dir, el ministeri públic hauria anat al límit en la petició de pena per a l’informàtic per pressionar-lo i aconseguir que s’avingués a un pacte de conformitat davant l’amenaça dels sis anys de presó. De fet, la petició de 21 anys d’inhabilitació per una falsedat documental i una prevaricació és una condemna prou dura atès el Codi Penal.

A aquesta circumstància s’hi ha d’afegir el dubte que genera la cadena de custòdia dels correus electrònics i dels aparells mòbils dels acusats. Una prova que podria ser expurgada de la causa després de les qüestions prèvies de divendres. Si aquesta prova cau, Herrero pot mantenir la seva línia de defensa al·legant que ell “només feia el que li manaven”, i l’acord quedaria enlaire perquè la seva declaració només constituiria “un indici feble i no una prova”. “El pacte el necessitaria més la Fiscalia, com una bala a la recamara, perquè encara que la declaració explicant la fragmentació de contractes no fos concloent, la sospita ja hi seria” contra Borràs, raonen les mateixes fonts.

Les conformitats i l’aplicació de l’article 324 de la LecCrim

D’altra banda, un dels punts de la controvèrsia d’aquest procés és la continuïtat del judici amb conformitats parcials que impliquen reconeixement dels fets. En un afer com aquest, si la prova recollida durant la instrucció queda expurgada de la vista oral, aquestes conformitats queden en un pla estrany que la sala hauria d’assumir amb el benentès que la defensa d’Herrero parteix també de la incriminació que li comporten aquestes proves documentals, com són mails o missatges de veu.

Una de les altres qüestions prèvies serà l’aplicació de l’article 324 de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LecCrim), que estableix els terminis d’instrucció. En concret, determina que les instruccions hauran de durar un màxim de 12 mesos, amb pròrrogues justificades iguals o inferiors a sis mesos. Aquest article també invalida les diligències que no s’hagin fet dins el termini. El fet que no es comuniqués a les parts aquesta pròrroga, en considerar que ja no era una causa secreta, podria fer que moltes de les proves acordades decaiguessin. Ara bé, la sala considera que el termini es va interrompre en aixecar-se el secret de sumari. És un fet que les defenses posen en qüestió, però tampoc tenen prou jurisprudència per al·legar-la com a doctrina, a la vista que l’entrada en vigor de la reforma del 324 és relativament recent.

El tribunal pot agafar-se deu dies per estudiar les qüestions prèvies

La decisió de celebrar la vista de les qüestions prèvies el divendres, dia 10, i reiniciar la vista deu dies després, el 20 de febrer, és un senyal inequívoc que la sala s’espera un ball de bastons dialèctic sobre l’oportunitat d’un judici que va començar per un error de Correus que va destapar un enviament de droga en què estava implicat Isaías Herrero. Se’l va començar a investigar per tràfic i, en una escolta telefònica, va fer una referència suposades irregularitats pactades amb Borràs. Amb ell va començar tot, i ara Herrero torna a estar a l’ull de l’huracà.

Més notícies
La direcció de l'ANC en una manifestació / ACN
L’ANC i el Consell de la República defensen Borràs abans del judici al TSJC
Notícia: L’ANC i el Consell de la República defensen Borràs abans del judici al TSJC
Comparteix
Les dues entitats donen suport a la presidenta suspesa del Parlament, mentre que Òmnium encara no ha decidit què farà
El conseller d'Educació, Josep González Cambray, al Parlament / ACN
Cambray acusa el TSJC de “sortejar” la llei del català per aplicar el 25%
Notícia: Cambray acusa el TSJC de “sortejar” la llei del català per aplicar el 25%
Comparteix
El conseller assegura que és l'últim recurs del TSJC després que no hagi pogut tombar el marc normatiu dissenyat pel Govern
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà / Govern
El Govern tampoc acompanyarà Borràs al TSJC
Notícia: El Govern tampoc acompanyarà Borràs al TSJC
Comparteix
L'executiu de Pere Aragonès assegura que "respecta la presumpció d'innocència"
Laura Borràs a la Convenció Municipalista de Junts a Girona 28/01/2023 / Mireia Comas
Borràs reivindica la “coherència” de Junts i deixa un dard enverinat a ERC
Notícia: Borràs reivindica la “coherència” de Junts i deixa un dard enverinat a ERC
Comparteix
La presidenta juntaire esperona els candidats de cara a les municipals del 28 de maig: "Cal fer pinya"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Quin desastre a febrer 09, 2023 | 00:25
    Quin desastre febrer 09, 2023 | 00:25
    Aquest Isaías Herrero deu tenir els carnets d'ERC, Junts i Cup. Tots donant validesa jurídica a la Fiscafina. Tots cagats conservant el sou borbònic. Quin desastre.
    • Icona del comentari de: Realitat a febrer 09, 2023 | 10:46
      Realitat febrer 09, 2023 | 10:46
      És segur que era amic de Laura Borràs, que es dedicava al narcotràfic, i als bitllets falsos. El que vostè esmenta no sembla gens probable.
  2. Icona del comentari de: El cit campejador a febrer 09, 2023 | 07:02
    El cit campejador febrer 09, 2023 | 07:02
    Ya sale Barrilete a defender a la corrupta por el mero hecho de ser indepre. A este hombre no le importa que le roben mientras sea alguien indepe. Es defensor de Borràs, Pujol y Trias. Supremacista y encima pagado por la voz de su amo
    • Icona del comentari de: Un a febrer 09, 2023 | 21:06
      Un febrer 09, 2023 | 21:06
      Si ets català, l'estat et roba fe mitjana uns 3000 euros anuals, que és el que ens toca per cap de mitjana del dèficit fiscal. Però tu vols continuar regalant diners a Madrit. Que llest que ets, ostres tu!
  3. Icona del comentari de: A veure Quico a febrer 09, 2023 | 07:08
    A veure Quico febrer 09, 2023 | 07:08
    Dius "...el segon acusat de l'afer, suposat beneficiari...". Creus que Borràs no s'ha beneficiat i ho ha fet "pro bono" sabent el risc que corria? Tant bona persona o tant tonta creus que és?
    10
    Icona de dislike al comentari de: A veure Quico a febrer 09, 2023 | 07:08 15
    Respon
    • Icona del comentari de: Una arracada a febrer 09, 2023 | 10:50
      Una arracada febrer 09, 2023 | 10:50
      Borràs és prepotent i una nena mimada, que la seva vida laboral l'ha aconseguida per endoll.
      • Icona del comentari de: fideli a febrer 09, 2023 | 12:04
        fideli febrer 09, 2023 | 12:04
        com tots... sempre has de quedar emmascarat per una paella bruta
  4. Icona del comentari de: Colau un niu de FINAS i cia a febrer 09, 2023 | 07:28
    Colau un niu de FINAS i cia febrer 09, 2023 | 07:28
    I el FINA de Colau i la GALDON de Colau, amb un fotimer de contractes, no en diu el Barrientos.155? Colau maquina de contractes a amiguitos, amiguitas i maleantes
    • Icona del comentari de: Advocat just a febrer 09, 2023 | 08:24
      Advocat just febrer 09, 2023 | 08:24
      Milers i milers de contractes com aquests, i cal denunciar a tots els alcaldes que ho han firmat. O juguem tots o estripem la baralla. I si fem una llista de tots els alcaldes mafiosos, començant per ERC que es una quantitat enorme. JUSTICIA PER TOTHOM, i la COLAU amb el FINA, per començar. Per cert el FINA ES VA QUEDAR ELL LA PASTA, la Sra. Borràs NO, com es possible aquest judici particular, de caça major Sr. Aragonés, colaus, collbonis i altres?
    • Icona del comentari de: Comuna de corruptes, quins CHORIZOS UNIDOS JAMAS SERAN INVESTIGADOS a febrer 09, 2023 | 16:57
      Comuna de corruptes, quins CHORIZOS UNIDOS JAMAS SERAN INVESTIGADOS febrer 09, 2023 | 16:57
      La justicia protegeix a la Colau, per que es una ESPAÑOLAZA DEL 155
  5. Icona del comentari de: Ganyotes Colau, corrupció municipal mai vista. a febrer 09, 2023 | 08:26
    Ganyotes Colau, corrupció municipal mai vista. febrer 09, 2023 | 08:26
    FINA, FINA, i si ingresses a presó amb la COLAU, espavilat comunista corrupte.
  6. Icona del comentari de: JordiP a febrer 09, 2023 | 10:06
    JordiP febrer 09, 2023 | 10:06
    Segueix l'absurd cafarnaúm. Fragmentar contractes de disseny i manteniment de sistemes informàtics i pàgines web institucionals? Disparate descomunal des del punt de la gestió. Una tasca d'aquest tipus no admet canvis de mans anuals, és decir, no es pot confiar la cosa a un tècnic diferent cada dos per tres. Qui ha gestionat una empresa informatitzada sap de qué estic parlant. Un tècnic nou sempre demana modificar d'arrel el sistema vigent "per a millorar-lo i modernitzar-lo". "Cada maestrillo tiene su librillo" i la informàtica és massa misteriosa i personal. I si la ·reglamentació vigent" demana concurs anual, s'ha de "adaptar" el concurs per tal que el ganyador sigui el mateix cada any. Això és delicte? És possible. Un jutge segurament pot considerar que ho és. Però segur que no hi ha empresa pública o institució que no ho faci. Alguns estableixen una condició de permanencia a les normes del concurs. L fiscalia està demostrant la persecució a l'independentisme i el Barrientos no és el jutge més neutral del món, però ho té difícil.
    • Icona del comentari de: Prou CATANYOL a febrer 09, 2023 | 11:33
      Prou CATANYOL febrer 09, 2023 | 11:33
      "Disparate"? Aquesta paraula no és de la llengua catalana
      • Icona del comentari de: Gràcies a febrer 09, 2023 | 17:59
        Gràcies febrer 09, 2023 | 17:59
        Es tracta de disbarat, insensatesa, grossa errada, nyap, bunyol, bertranada, acció irreflexiva, ximpleria, bestiesa, bajanada, atzagaiada...etc
    • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 10, 2023 | 06:06
      Si noi, febrer 10, 2023 | 06:06
      no estem parlant de programes de contabilitat que han d'estar conectats amb facturacions i compres. Estem parlant de pàgines web informatives, si volien que totes estiguessin conectades es fa un sol contracte i està subjecte a control! Carellot! I corruptgent...
  7. Icona del comentari de: Ferran a febrer 09, 2023 | 11:34
    Ferran febrer 09, 2023 | 11:34
    No se trata de Borràs o Patràs,se trata de desmontar el independentismo. Porqué no se ocupan del demérito?
    • Icona del comentari de: Creus que Borràs és l'independentisme? a febrer 10, 2023 | 06:10
      Creus que Borràs és l'independentisme? febrer 10, 2023 | 06:10
      Per sort no, la majoria no sóm corruptes.
  8. Icona del comentari de: fideli a febrer 09, 2023 | 11:39
    fideli febrer 09, 2023 | 11:39
    Borràs: venjança i traïció
    • Icona del comentari de: Estic d'acord! a febrer 10, 2023 | 06:11
      Estic d'acord! febrer 10, 2023 | 06:11
      Una bona definició de la xoni
  9. Icona del comentari de: Gavanenc a febrer 09, 2023 | 11:56
    Gavanenc febrer 09, 2023 | 11:56
    La justícia de l'estat espanyol aplica la lawfare al G.O.I. de catalans independentistes, això està més que provat de fa anys. Però, s'esdevé que com més trampes de les seves fa la lawfare de la justícia espanyola més perjudica l'estat espanyol. En aquest cas han trobat "indicis" per a estirar la cordeta (Strangelove sic) però, estem a l'expectativa no fos cas que la cordeta fos una goma i eixís en sentit contrari.
  10. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a febrer 09, 2023 | 12:53
    Tripartit no, gràcies febrer 09, 2023 | 12:53
    L'ofensiva dels colonialistes i els seus masovers del tripartit contra la senyora Borràs és un intent més d'aïllar el president Puigdemont
    • Icona del comentari de: Així és! a febrer 09, 2023 | 14:51
      Així és! febrer 09, 2023 | 14:51
      Cal netejar l'independentisme de les paparres
      • Icona del comentari de: És així a febrer 09, 2023 | 18:05
        És així febrer 09, 2023 | 18:05
        Espanya com a tal, com a estat independent, déu n'hi do, la neteja que li cal. Els annexionistes, i alhora xovinistes de ca l'ample, espanyols, aleshores perquè no comenceu per casa vostra i ens deixeu estar en pau ? Xiquet, se us veu el llautó, és allò de veure la palla en els ulls dels altres, i voler-los fotre, i no veure's la biga en els propis.
  11. Icona del comentari de: La rateta que escombrava cap a caseta ? a febrer 09, 2023 | 15:28
    La rateta que escombrava cap a caseta ? febrer 09, 2023 | 15:28
    Pobreta Laura, tan mona i tan cuqui, i per uns contractes trossejats de no res li fan tot això, ella que només volia ajudar el seu amic a tenir feina perquè no hagués de seguir piratejant la llum de casa ni venent coca com si fos un vulgar "traqueto", ell que té tanta cultura i sap tant d'informàtica. És ben injust aquest món. Sobretot amb les persones que sempre van de cara i defensen els més febles. Que trist... ??
    • Icona del comentari de: · a febrer 09, 2023 | 18:06
      · febrer 09, 2023 | 18:06
      Quin comentari més poc suc i curt de gambals.
  12. Icona del comentari de: Delfí Artós a febrer 09, 2023 | 19:24
    Delfí Artós febrer 09, 2023 | 19:24
    Fart de molts de comentaris capciosos i plens d'ignorància que hem llegit aquesta setmana previs al judici de demà divendres. Primer si bé aquest judici no és pot considerar 100% polític com altres, hi ha alguns detallets que denoten que la justícia espanyola ha actuat tal com ho fa en els judicis lawfare contra el G.O.I. de l'independentisme. Primer : De vell antuvi acusaven directament de corrupció i de delictes molt més greus... finalment presumptament de fraccionar pressupostos i de falsificació de documents, amb tot demanen la "màxima pena" per presumptes delictes que ara, tot d'una i com qui no vol la cosa, ja no son de corrupció, però, la brama de la corrupció s'ha escampat, hi és present i ha romàs en molta de gent. Després també hi ha hagut les "típiques" filtracions de proves i d'enregistraments del sumari suposadament "secret" (ja sabem com son els "secrets" espanyols) i la premsa amiga d'Espanya i de retruc alguna altra han anat escampant les suposades proves i fent llenya entorn a la "corrupció" primigènia. Segon, és lògic que els partits i associacions independentistes, tret del de Borràs, no l'acompanyin als jutjats si els fets imputats no son polítics estrictament, res a dir. Tercer, fa molta pena intentar llegir molts comentaris d'aquest diari que son directament insults per trets físics, què algú no et cau bé o per altres bajanades. Quart : L'estat espanyol de fa ja cinc anys a base de judicis farsa, repressió, infiltrats, espionatge...ha aconseguit l'objectiu espanyol d'enfrontar independentistes entre ells ( a mi no m'hi trobareu pas), o ho sembla o (tots o si més no, alguns) son directament comentaristes aprofitats de falsa bandera que volen emmerdar, també s'hi ha sumat que quan les coses no van a favor i hi ha entrebancs, la unitat, o el mínim comú denominador dels partits independentistes, és més difícil de mantenir ( i de tornar a aconseguir) i per acabar-ho d'adobar la pandèmia de la covid-19 i les crisis que se n'han derivat no hi han ajudat gens, ans al contrari. Amb tot esperem temps millors i que de nou no haguem de dubtar si allò que llegim en forma de "comentari" és autèntic d'un independentista o directament de falsa bandera. Per finalitzar recordar una cosa molt òbvia però, sobre la qual cal insistir-hi, mentre que l'annexionisme espanyol, de Podemos a vOx, tenen en comú que l'estat espanyol els hi fa tota la feina, els catalans solament ens tenim a nosaltres. Dit això, ànims a tothom i si molts de catalans ho volem, entre tots aconseguirem la independència.
    • Icona del comentari de: Tomppa a febrer 10, 2023 | 00:54
      Tomppa febrer 10, 2023 | 00:54
      zzzzzzzzzzzzzzzzzz

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa