El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Judici a Laura Borràs al TSJC: de què l’acusen i quina pena li demanen

La presidenta suspesa del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, serà jutjada a partir d’aquest divendres, 10 de febrer, pel TSJC pel cas de suposat fraccionament de contractes en favor d’un amic seu quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La també presidenta del partit polític Junts serà jutjada per Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en set sessions, previstes per als dies 10, 20, 21, 22, 23 i 27 de febrer i 1 de març– i la sentència s’espera per a les setmanes posteriors, durant la primavera. La Fiscalia acusa Borràs dels delictes de prevaricació i falsedat documental i demana al tribunal que la condemni a 6 anys de presó, 21 anys d’inhabilitació i una multa de 144.000 euros.

El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs
El Palau de Justícia seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) / Jordi Borràs

La Fiscalia acusa Borràs de dos delictes i vol una condemna de 6 anys de presó

La tesi de la Fiscalia contra l’encara presidenta de la cambra catalana –va ser suspesa de drets i deures però no va dimitir– és que hauria fraccionat contractes per fer que el cost total de cadascun no superés els 18.000 euros (sense IVA) i poder-los adjudicar a dit, sense haver de convocar un concurs públic. L’objectiu, segons aquesta tesi, seria poder encarregar les feines –principalment pàgines web– al seu amic Isaías Herrero, informàtic de professió i amb una investigació oberta per tràfic de drogues en el moment que va esclatar el cas.

Seguint aquesta argumentació, la Fiscalia acusa Borràs de dos delictes: prevaricació i falsedat documental. Tot i que inicialment el TSJC va processar-la també per frau administratiu i malversació de fons públics, les dues fiscals que porten el cas han desestimat que hi hagi indicis per sostenir aquestes acusacions, ja que les feines encarregades a Herrero es van fer i amb el preu de mercat.

Per al ministeri públic, la clau del cas és que Borràs i Herrero s’haurien posat d’acord per fer veure que es feia un concurs públic per encarregar les pàgines web de diversos esdeveniments diferents organitzats per la Institució de les Lletres Catalanes. Segons les dues fiscals, van generar una “aparença fingida de respecte als principis de publicitat i pública concurrència” en la tramitació de les adjudicacions. Sostenen que els dos principals acusats del cas eren conscients de la seva “actuació il·lícita”.

El tercer acusat, “cooperador necessari” a la Institució de les Lletres Catalanes

L’escrit d’acusació detalla l’historial de cada adjudicació irregular i el vincula a les comunicacions intervingudes, uns mails polèmics dels quals l’equip de defensa intentarà qüestionar la validesa amb una prova pericial que la Fiscalia ha intentat invalidar. En tot cas, la Fiscalia conclou que tots els implicats actuaven sabent que “infringien obertament el compliment de la normativa en matèria de contractació pública”. A més de Borràs i Herrero, serà jutjat Andreu Pujol, empresari associat a Herrero i qui suposadament hauria elaborat els pressupostos falsos. Se’l considera cooperador necessari, per la qual cosa la Fiscalia li demana 3 anys de presó i 10 anys d’inhabilitació.

Malgrat que la Fiscalia demana a Herrero la mateixa pena que per a Borràs –6 anys de presó i 21 d’inhabilitació, només la multa és menor, 72.000 euros–, el ministeri públic intenta un pacte amb l’informàtic coacusat perquè reconegui el fraccionament de contractes. A canvi de demanar-li una pena que no superi els dos anys de presó –cosa que li estalviaria l’ingrés en un centre penitenciari–, Herrero faria una confessió que inculparia Borràs. L’acord, però, encara no està tancat.

La defensa, de Gonzalo Boye

El lletrat Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont i altres exiliats del Procés, s’encarrega de la defensa de Borràs. La seva estratègia és fer decaure la validesa com a prova dels mails que suposadament van intercanviar Laura Borràs i Isaías Herrero per pactar com simularien un concurs públic per adjudicar les feines. Per això és clau el peritatge informàtic que ha elaborat Enrique Hellín. Es tracta d’un expert amb un passat ultra i condemnat per assassinat amb els antecedents ja cancel·lats, argument amb el qual la Fiscalia va voler apartar-lo del cas, malgrat que fa anys que presenta informes en moltes sales de judicis de l’Estat, inclosa l’Audiència Nacional. Segons el poc que se sap d’aquest informe –que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acceptat–, la defensa intentarà demostrar que la cadena de custòdia policial de les proves es va trencar en algun moment i que no hi ha cap garantia sobre l’autenticitat d’aquests documents.

Polèmica per la composició del tribunal, amb el president del TSJC

L’altra gran polèmica relacionada amb aquest judici és la presència del president del TSJC, Jesús María Barrientos, al tribunal que ha de jutjar el cas i dictar sentència. De fet, Barrientos presidirà la vista i serà el ponent de la sentència. Per tant, aquest magistrat tindrà tot el protagonisme: podrà decidir, per exemple, quines preguntes s’accepten durant els interrogatoris. I després serà qui proposarà als altres dos jutges l’esborrany de sentència.

jes?s Maria Barrientos, en un moment de la vista amb l'engaxada amb e
Jesús María Barrientos, president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i membre del tribunal que jutjarà Laura Borràs

La defensa de Borràs va recusar Barrientos pel seu historial de pronunciaments públics crítics contra l’independentisme, fet que havia portat la sala 77 d’apel·lacions del mateix TSJC –la que s’encarrega de les recusacions– a excloure’l del judici de la Mesa del Parlament que presidia Roger Torrent. Dies abans, el Tribunal Suprem ja havia clavat un calbot a Barrientos, en anul·lar i ordenar repetir el judici de la mesa de Forcadell precisament per la seva falta d’imparcialitat davant d’uns acusats independentistes. I, malgrat tots aquests elements sobre la taula, el TSJC va desestimar la recusació presentada per Borràs. De manera que Barrientos jutjarà la presidenta del Parlament.

Més notícies
La direcció de l'ANC en una manifestació / ACN
L’ANC i el Consell de la República defensen Borràs abans del judici al TSJC
Notícia: L’ANC i el Consell de la República defensen Borràs abans del judici al TSJC
Comparteix
Les dues entitats donen suport a la presidenta suspesa del Parlament, mentre que Òmnium encara no ha decidit què farà
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant una roda de premsa al Parlament / Mariona Puig
ERC anuncia que no acompanyarà Borràs en el seu judici
Notícia: ERC anuncia que no acompanyarà Borràs en el seu judici
Comparteix
Els republicans consideren que "és un cas de mala praxi" i "no té res a veure amb la repressió"
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà / Govern
El Govern tampoc acompanyarà Borràs al TSJC
Notícia: El Govern tampoc acompanyarà Borràs al TSJC
Comparteix
L'executiu de Pere Aragonès assegura que "respecta la presumpció d'innocència"
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, abans del judici a l'anterior Mesa, donant suport als encausats davant del TSJC / Mireia Comas
Borràs acusa ERC de fer el joc a la guerra judicial de l’estat espanyol
Notícia: Borràs acusa ERC de fer el joc a la guerra judicial de l’estat espanyol
Comparteix
La presidenta de Junts considera "coherent" que els republicans no l'acompanyin al TSJC perquè ja la van jutjar al Parlament

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ehem ! a febrer 08, 2023 | 19:40
    Ehem ! febrer 08, 2023 | 19:40
    Hi ha algunes coses que ens les hauríeu d'explicar millor : L'altre acusat és certament "amic" o "conegut" de l'acusada ? En cas que realment hagués estat amic, encara ho és si diuen que s'ofereix a "pactar" amb el fiscal afinador ?; Si no se l'acusa de cap presumpte frau administratiu ni de cap malversació de fons públics, aleshores perquè hi ha qui encara insisteix cegament en "corrupció" ?; Si els contractes fets durant el període 2013 al 2017 no superaven els 18.000€ aleshores on és el presumpte "delicte" si legalment si no és superen els 18.000€ no cal convocar cap concurs ? On és la presumpta falsedat documental si diuen que eren contractes que no superen els 18.000€ i, doncs, es varen fer amb documents legals? ; Si no se l'acusa de cap corrupció, aleshores, perquè va plegar temporalment de la Presidència del Parlament ? El jutge Barrientos té alguna "cosa" contra un G.O.I. ?
    27
    Icona de dislike al comentari de: Ehem ! a febrer 08, 2023 | 19:40 22
    Respon
    • Icona del comentari de: Ehem, ehem a febrer 09, 2023 | 07:49
      Ehem, ehem febrer 09, 2023 | 07:49
      Pel teu comentari es dedueix que per molt que tu expliquin no tens capacitat per entendre-ho. Moltes respostes les ha escrit molt bé la Sra. Sílvia Barroso.
      15
      Icona de dislike al comentari de: Ehem, ehem a febrer 09, 2023 | 07:49 21
      Respon
  2. Icona del comentari de: Abajo España a febrer 08, 2023 | 20:52
    Abajo España febrer 08, 2023 | 20:52
    Si a ella li demanen 6 quans li demanaran a la Colau? I a M.Rajoy? Cadena perpetua?
  3. Icona del comentari de: Daniel Pina a febrer 09, 2023 | 01:02
    Daniel Pina febrer 09, 2023 | 01:02
    Encara no ens hem adonat que els moments dins l'independentisme s'on molt convulsos. Aquesta Sra. fa nosa. Tot per que té molta empenta i domina les paraules. Aix'o fa nosa a altres partits. Espero que tingui molta sort
    • Icona del comentari de: Jan Roure a febrer 09, 2023 | 11:19
      Jan Roure febrer 09, 2023 | 11:19
      Ningú fa nosa, a veure si t'expresses millor, potser vols dir que fa nosa a l'estat espanyol. A l'estat espanyol li fem nosa tots els catalans, prou que ho sabem. Els catalans duem segles fent les diagnosis de què ens fa l'estat espanyol. Vivim del "què ens fan", ha arribat l'hora d'actuar.
  4. Icona del comentari de: Daniel Pina Caron a febrer 09, 2023 | 01:03
    Daniel Pina Caron febrer 09, 2023 | 01:03
    Encara no ens hem adonat que els moments dins l'independentisme s'on molt convulsos. Aquesta Sra. fa nosa. Tot per que té molta empenta i domina les paraules. Aix'o fa nosa a altres partits. Espero que tingui molta sort
  5. Icona del comentari de: Anna Maria Grataconys i Solei a febrer 09, 2023 | 09:49
    Anna Maria Grataconys i Solei febrer 09, 2023 | 09:49
    Pobre senyora Borràs, segur que la culpa d'aquest guirigall és de l'informàtic. Una santa dona com ella, que vesteix tant elegant, tant pulida i endreçada no pot ser culpable de res. Això només és enveja.
    14
    Icona de dislike al comentari de: Anna Maria Grataconys i Solei a febrer 09, 2023 | 09:49 20
    Respon
    • Icona del comentari de: A Grata a febrer 09, 2023 | 11:32
      A Grata febrer 09, 2023 | 11:32
      Quin comentari més poca-solta propi d'una persona molt curta de gambals. A més denotes que no te n'has assabentat de res.
      • Icona del comentari de: haha a febrer 09, 2023 | 20:05
        haha febrer 09, 2023 | 20:05
        Aquesta deu ser de la cup
  6. Icona del comentari de: No em sento ni vull ésser espanyol a febrer 09, 2023 | 11:29
    No em sento ni vull ésser espanyol febrer 09, 2023 | 11:29
    Si d'aquest cas tant sospitós de lawfare de la (in)justícia espanyola els acusadors afinadors varen fer caure la malversació de les primeres acusacions, aleshores per què encara hi ha qui parla d’un cas de corrupció ? No siguem mal pensats, però, la justícia lawfare se les sap totes, dir una cosa molt greu i quan ja molta de gent l'ha "assumida", com qui no vol la cosa canviar-ho, però, mentrestant ja han fet mal a la víctima a la qual volen apartar i si el dia del judici i les filtracions espanyoles les allarguen és perquè fan part del "procediment" espanyol.
  7. Icona del comentari de: FAM a febrer 09, 2023 | 18:23
    FAM febrer 09, 2023 | 18:23
    prevaricació i falsedat documental..hauria fraccionat contractes per fer que el cost total de cadascun no superés els 18.000 euros (sense IVA) i poder-los adjudicar a dit, sense haver de convocar un concurs públic. això es pressumpta corrupció. Seguim.
    • Icona del comentari de: Som al segle XXI a febrer 10, 2023 | 10:48
      Som al segle XXI febrer 10, 2023 | 10:48
      Si els contractes fossin falsos i s'hagués embutxacat diners de la Hisenda pública aleshores que seria ? Si hom fa uns contractes presumptament de forma irregular, però, no hi ha cap malversació perquè les feines encarregades es van fer i amb al preu de mercat, on hi veus la "corrupció" ? Potser encara vius en l'època, fa uns mesos, en que la fiscalia espanyola afinadora d'aquest cas volia processar Borràs "també" per "frau administratiu" i "malversació de fons públics". Que voleu que us digui, però, tots aquests "processos" de la lawfare de la justícia espanyola que comencen per voler processar algú per un delicte molt greu, ho escampen pel mitjans de comunicació i alhora filtren "proves" i després, de mesos o anys, quan tothom ja parla obertament, en aquest cas de "corrupció", canvien el presumptes delictes o com en aquest cas el "delicte" que fa que sigui corrupció "desapareix" tot d'una, fan arrufar el nas. FAM, aquest capteniment ximple de que si el perseguit no és dels teus, no et cau bé, i / o no combrega amb la unitat indivisible d'Espanya, aleshores tot s'hi val... és patètic.
  8. Icona del comentari de: Pendents a febrer 10, 2023 | 08:59
    Pendents febrer 10, 2023 | 08:59
    És molt interessant el gir en la defensa que fa Boye. Tant de bo se'n surti pq aquest cas té molts elements d'agressió pròpia de la justícia que patim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa