El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els EUA posen en dubte també l’operació Judes contra l’independentisme

El departament de Justícia dels Estats Units no veu clara la persecució contra l’independentisme, ni els aiguabarreigs que fan els serveis de seguretat espanyols entre diferents causes i sumaris. Així es constata en la resposta de les autoritats dels EUA a la petició d’auxili judicial de l’Audiència Nacional espanyola al sumari del cas Tsunami Democràtic, al qual ha tingut accés El Món. En concret, Sandra Barbolescu, responsable de l’oficina internacional de la justícia nord-americana, signa una resposta a Espanya on no només adverteix que cal més justificació per tramitar la seva petició, sinó que no amaga la seva sorpresa per com les autoritats espanyoles barregen Tsunami Democràtic amb la causa Judes, és a dir, els CDR detinguts el 23 de setembre de 2017, tres setmanes abans de la sentència del Procés. Fins i tot demanen aclarir com és que impliquen els presidents Quim Torra, Carles Puigdemont i l’exvicepresident Oriol Junqueras en la causa Judes.

De fet, l’Audiència Nacional demanava als EUA informació i dades del Tsunami Democràtic en base les diligències 85/2019 del Jutjat Central d’Instrucció 6 que codirigeixen els jutges Manuel Garcia Castellón i Alejandro Abascal. Una investigació que el mateix jutjat reconeix que s’alimenta de la causa 99/2018, que ha investigat diversos membres de l’activisme independentista després del referèndum. Unes diligències que, alhora, es nodrien també de la causa 104/2017, la gran macrocausa contra l’independentisme que va romandre en secret durant gairebé 5 anys. Així, l’Audiència Nacional va intentar colar la detenció dels CDR, que els defineix com a membres dels “ERT” (Equips de Resposta Tàctica), com a prova de la perillositat del Tsunami. La justícia nord-americana, però, no es va deixar aixecar la camisa i va respondre amb una altra pregunta: com podia ser que organitzessin les protestes si estaven empresonats.

Una imatge corporativa del departament de Justícia dels EUA/DoJ
Una imatge corporativa del departament de Justícia dels EUA/DoJ

“Podria explicar més detalladament aquesta connexió?”

El set de febrer de 2020, Sandra Barbolescu va signar la resposta a la petició d’informació sobre Tsunami Democràtic que feia la justícia espanyola. Una resposta, però, farcida de preguntes. Sobretot, per la relació que els investigadors espanyols establien entre la causa Judes i la del Tsunami. “Les autoritats relacionen la detenció dels membres dels ERT vinculats a artefactes explosius i els comentaris a Tsunami Democràtic i l’aplicació Github”, comenta. I, a continuació, pregunta: “Podria explicar més detalladament aquesta connexió?”.

La fiscal nord-americana continua buscant respostes i prega a la justícia espanyola si “creuen que els sospitosos detinguts estan coordinant les activitats des del centre penitenciari o ha estat la seva detenció el que ha causat els comentaris a la web del Tsunami i comptes Github”. És a dir, no entenen com uns detinguts en una operació policial i acusats de terrorisme poden dirigir un moviment telemàtic des d’una presó. Fins i tot, demana “quan es van produir les detencions i quan van finalitzar els judicis”. És a dir, per aclarir cert garbuix en la documentació, ja que les autoritats espanyoles no especifiquen si els detinguts del 23-S ja havien estat jutjats. “Li demano que faciliti més informació sobre els càrrecs, condemnes i acusats per tenir més context”, sol·licita la fiscal americana.

En aquest punt, la resposta del departament de Justícia també vol escatir un altre punt inquietant. En aquest cas, la relació que l’Audiència Nacional veu entre els detinguts en l’Operació Judes i Puigdemont, Torra i Junqueras per una piulada de Tsunami Democràtic el 2 dos de setembre del 2019. “Es tracta d’algun dels acusats per ser ERT?”, es pregunta la fiscal, que no acaba de veure clara la petició i la rebutja fins a obtenir més informació. En definitiva, de la resposta del departament de Justícia dels EUA es desprèn la barreja intencionada de les autoritats espanyoles per relacionar detencions d’acusats de terrorisme amb el Tsunami Democràtic. Un relat que la justícia nord-americana no es va empassar.

Més notícies
Unes 250 persones han fet una marxa entre el Pertús i la Jonquera tres anys després del tall de l'AP-7 / ACN
Marxa del Pertús a la Jonquera tres anys després del tall a l’AP-7 del Tsunami
Notícia: Marxa del Pertús a la Jonquera tres anys després del tall a l’AP-7 del Tsunami
Comparteix
Unes 250 persones reclamen l’absolució dels manifestats que encara estan encausats
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, a Ginebra | ACN
L’Audiència Nacional apunta Marta Rovira com a líder de Tsunami Democràtic
Notícia: L’Audiència Nacional apunta Marta Rovira com a líder de Tsunami Democràtic
Comparteix
Un informe de la Guàrdia Civil que avança 'El Confidencial' defensa que va ser una operació dissenyada pels partits per pressionar l'Estat
Marta Rosique, en un moment de l'acte d'ERC aquest migdia
El jutge del Tsunami anima el fiscal a imputar una diputada d’ERC
Notícia: El jutge del Tsunami anima el fiscal a imputar una diputada d’ERC
Comparteix
L'instructor busca les pessigolles a Marta Rosique
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP
L’Audiència Nacional acusa el jutge de la causa Judes de vulnerar drets fonamentals
Notícia: L’Audiència Nacional acusa el jutge de la causa Judes de vulnerar drets fonamentals
Comparteix
La sala d'apel·lacions obliga a allargar la instrucció del cas

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jomateix a maig 18, 2023 | 14:38
    Jomateix maig 18, 2023 | 14:38
    La maquinaria de creació de proves e informes falsejats no ha sigut prou intensa desde el regne salafista espanyol. Segurament pegasus va arribar tard i no van poder suplantar identitats
  2. Icona del comentari de: Independentista a maig 18, 2023 | 14:40
    Independentista maig 18, 2023 | 14:40
    Repeteixo: si no hi ha accions més contundents que la condemna verbal, la cosa quedarà en o res.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 18, 2023 | 15:38
      Gonzalo maig 18, 2023 | 15:38
      Parece ser que están entrando los cascos azules de la onu y los marines norteamericanos por la junquera. Jajaja! Jajaja!
      • Icona del comentari de: Un a maig 18, 2023 | 21:01
        Un maig 18, 2023 | 21:01
        Com sempre, pixant fora de test. I cada cop més despistat, per cert. Aquí els únics que plantegeu les coses en termes militars sou els espanyolistes. Ni marines (exèrcit) ni cascos blaus (forces no armades d'interposició), sinó moviments pacífics per fer-vos respectar unes lleis que estan per sobre vostre i que ni enteneu. Per això perdreu. Recorda que ho vam dir llavors: espanya no podrà reaccionar amb violència. Momentàniament ha semblat que sí, però a la no tan llarga es veurà que no, que això només us porta a perdre.
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 18, 2023 | 21:05
        Pere Llimonera i Citronell maig 18, 2023 | 21:05
        Rubalcaba ya os dijo que esto os saldría muy caro.
      • Icona del comentari de: Ermessenda de Carcassona a maig 19, 2023 | 15:01
        Ermessenda de Carcassona maig 19, 2023 | 15:01
        Fas fàstic. A veure si raones els comentaris siusplau! Ah, no, No pots raonar perquè no en saps.
    • Icona del comentari de: Vince a maig 18, 2023 | 15:49
      Vince maig 18, 2023 | 15:49
      jo aposto per la violència contra l'estat español
    • Icona del comentari de: Delfí Artós a maig 18, 2023 | 16:29
      Delfí Artós maig 18, 2023 | 16:29
      Cap agressió espanyola sense resposta pacífica, no violenta i contundent. Per a començar a partir d'ara, cadascú de nosaltres a bregar més per la independència, a convèncer-nos de què vol dir un estat independent i a tractar la nostra llengua amb la dignitat i respecte que li pertoca, sense deixar-nos trepitjar més pels ocupants. Som-hi !
  3. Icona del comentari de: Is Pain is PAIN a maig 18, 2023 | 15:26
    Is Pain is PAIN maig 18, 2023 | 15:26
    Visca els EUA ! mori el mal govern caspanyol PSOEPSC-ERC-Jodemos. Amèrica sap que l'estat caspa-ñol és un dels estats més corruptes i mentiders de tot Europea. La majoria d'americans i de gent de Sud Amèrica sap que el significat "Espanyol" és quasi sinònim de: mentider, fals, imperialista, lladre, abusador, intolerant.
  4. Icona del comentari de: Fart de Cacaspanya. Visca Amèrica i la llibertat dels pobles a maig 18, 2023 | 15:32
    Fart de Cacaspanya. Visca Amèrica i la llibertat dels pobles maig 18, 2023 | 15:32
    Amèrica no s'empassa cap missatge de cap govern de l'estat espanyol. Els EUA, saben que is PAIN és un estat molt corrupte, no-democràtic 100%, ple de feixistes-pro-nazis-españolistes arreu, i que utilitza la MENTIDA i dades falses cada vegada que fa un informe
  5. Icona del comentari de: Espanya s'acava a maig 18, 2023 | 16:29
    Espanya s'acava maig 18, 2023 | 16:29
    El món comença a coneixer els tripijocs d'espanyistan. Algú es creu encara el que diguin en aquest miserable pais?
    • Icona del comentari de: Solament acaba de començar a maig 18, 2023 | 18:54
      Solament acaba de començar maig 18, 2023 | 18:54
      No t'erris. El món, els estats, prou que saben i sabien com funciona l'estat espanyol. S'esdevé que els estats es defensen entre ells... però, sempre hi ha un límit que si es depassa matusserament i constantment com ho fa l'estat espanyol de fa anys, aleshores ni els estats tercers poden dissimular ni intentar col·laborar a tapar les trampes i farses de l'estat espanyol. Com més va més (gràcies a molta gent de l'interior i de l'exili), més gran es fa la "bola" espanyola i més difícil se'ls hi fa als estats demòcrates de dissimular i guaitar cap un altre costat. Potser l'estat espanyol es pensava que amb quatre il·legalitats d'estat espanyol espantaria els catalans i es carregaria i desprestigiaria els que ells creuen "cabecillas", però, han comès masses trampes i errors, i els catalans, més lentament del què ens agradaria, desmuntarem tota la paranoia, lawfare i operació contra els catalans als ulls de la Unió Europea, la resta d'Europa i el món.
  6. Icona del comentari de: Llenguado a maig 18, 2023 | 16:39
    Llenguado maig 18, 2023 | 16:39
    L'autor de l'article podria canviar el mot "aiguabarreig" ( l'indret on dos o més corrents d’aigua s’ajunten i en formen un de sol) per poti-poti, barrija-barreja, barreig o barreja... per exemple. Una barrija-barreja és una barreja de coses heterogènies, que no lliguen, que no s'adiuen entre elles.
  7. Icona del comentari de: Gecko a maig 18, 2023 | 16:53
    Gecko maig 18, 2023 | 16:53
    Ha !, ha !, ha ! Tot seguint el mateix "criteri" d'investigació, els espanyols poden consultar als seus col·legues americans que en pensen de la "The Nota", de "l'operació "Voloh"", de l'operació gerro de Sanchezcamacho i José Zaragoza amb sacs negres plens de bitllets de 500€, de la comanda dels 10.000 soldats russos, de villareco i els seus enregistraments... etc de teca per a fer consultes, i ridículs, "internacionals" a l'estat espanyol no li en manquen. DESPERTEM-NOS ! INDEPENDÈNCIA !
  8. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 18, 2023 | 17:23
    Gonzalo maig 18, 2023 | 17:23
    Quién osa poner en duda la justicia española?
    • Icona del comentari de: FAM a maig 19, 2023 | 17:18
      FAM maig 19, 2023 | 17:18
      l'1-O vam posar un mirall a les maneres de fer, del invent aquest amb nom de 'reino de españa' , per a que el mon comences a veure el que es de veritat...un fake com una casa de pagès que nomes ha pogut sobreviure sota mentires, corrupciò, genocidis de tot tipus, al llarg de la seva minça historia sota formes de autarquies.. dictadures..i 1 intent de democràcia implantats sota tutela alemanya que va 'passar' 4 apunts.. a nivell de justicia no esteu ni a nivell pre democràtic...on els càrrecs son hereditaris i la inseguretat jurídica es total. El millor de tot es que hi ha gent que vui en una altre galaxia..potser aquella que va comentar el ministre d'exteriors pepero en unes declaraciones sobre catalunya si acabava sent independent.. Això nomes ha fet mes que começar i el primer cop l'hem donat nosaltres...som molts els que han lluitat durant segles i som molts els que lluitarem fins ser lliures com a poble. seguim
  9. Icona del comentari de: 'membres dels ERT' a maig 18, 2023 | 17:29
    "membres dels ERT" maig 18, 2023 | 17:29
    Quico, què és ERT? Explosivos Rio Tinto?
  10. Icona del comentari de: Spain is pain a maig 18, 2023 | 18:56
    Spain is pain maig 18, 2023 | 18:56
    Nosaltres espanyarem Espanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa