El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fracàs internacional en la persecució espanyola de Tsunami Democràtic

Rebregada de les democràcies occidentals a l’obsessió dels serveis de seguretat espanyols contra l’independentisme. L’ofensiva internacional de l’Audiència Nacional per obtenir ajuda en la investigació de Tsunami Democràtic es pot definir com un veritable fracàs. Suïssa, Holanda, els Estats Units i el Canadà o bé van negar-se a la col·laboració de manera diplomàtica o bé van tancar qualsevol opció en considerar que els magistrats del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, Alejandro Abascal o Manuel García Castellón segons el moment, investigaven delictes de caràcter polític.

La resposta a les comissions rogatòries internacionals emeses en el marc de les diligències 85/2019 del Tsunami Democràtic –alimentades per les 99/18, la gran macrocausa contra l’independentisme– és força contundent. Els documents, als quals ha tingut accés El Món, mostren com la Guàrdia Civil va convèncer els jutges instructors de l’existència “d’una revolta popular” que fins i tot feia perillar la monarquia espanyola. Però aquesta convicció no es va traslladar a les instàncies judicials internacionals, que van ajudar poc o gens a empaitar el moviment de protesta sorgit arran de la sentència del Procés, la resolució que, sumats, condemnava a gairebé 100 anys de presó els líders civils i institucionals de l’independentisme de 2017.

Suïssa barra el pas a Espanya en constatar una persecució política

Suïssa va retornar els papers a l’Audiència Nacional amb un argument molt clar. Guillem Rosseau, cap de l’Oficina Federal de Suïssa, signava el 26 de març del 2020 un document denegatori del suport judicial i policial requerit per Espanya. “Principalment”, al·legava, “observem que, encara que els fets descrits en la sol·licitud espanyola tenen una qualificació penal en la legislació suïssa, el caràcter polític del delicte, si hi ha delicte, constitueix, en tot cas, un motiu d’inadmissibilitat de la sol·licitud en virtut de la legislació suïssa en matèria d’assistència judicial penal, que ens impedeix – sense deixar-nos cap opció – concedir l’assistència judicial a l’autoritat requeridora espanyola”. Una afirmació força dura.

De fet, no era la primera vegada que Suïssa denegava l’auxili judicial a Espanya en la seva obsessió contra l’independentisme. Tal com va avançar aquest diari, també van fracassar les peticions del Tribunal Suprem per extradir el president a l’exili, Carles Puigdemont, –si viatjava al país alpí i se’l detenia– i de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que està exiliada a Ginebra. La justícia de la confederació helvètica s’hi va negar en rodó per exactament els mateixos motius.

La resposta de les autoritats judicials suïsses a la petició espanyola contra Tsunami Democràtic/Quico Sallés
La resposta de les autoritats judicials suïsses a la petició espanyola contra Tsunami Democràtic/Quico Sallés

Els americans no ho veuen clar

L’Audiència Nacional també va travessar l’oceà per empaitar els suposats organitzadors del Tsunami Democràtic. Va emetre dues comissions rogatòries al Canadà i als Estats Units. Totes dues van resultar també un fiasco. El Grup d’Assistència Internacional del Canadà, amb Michelle Fergusson al capdavant, va remetre un ofici a l’Audiència Nacional informant que el “Canadà no pot proporcionar la informació que sol·licita el jutge”. De fet, García Castellón demanava els titulars d’uns dominis d’internet que tenia registrats una companyia canadenca, Tucow’s Inc. Aquesta empresa va assegurar a les autoritats canadenques que no tenien aquesta informació perquè ho tramitaven a través d’un distribuïdor.

Per la seva banda, els Estats Units també van fer l’orni amb les peticions espanyoles. La resposta a la comissió rogatòria de l’Audiència Nacional és contundent. Sandra Barbolescu, delegada del Departament de Justícia dels EUA, va escriure el 7 de febrer del 2020 a la justícia espanyola requerint més informació sobre els fets que s’investigaven, perquè un primer examen indicava que podria vulnerar la primera esmena de la Constitució nord-americana, que determina el dret a la reunió i llibertat d’expressió dels ciutadans.

La resposta de les autoritats judicials canadenques a la petició espanyola contra Tsunami Democràtic/Quico Sallés
La resposta de les autoritats judicials canadenques a la petició espanyola contra Tsunami Democràtic/Quico Sallés

Holanda “lamenta no poder donar més informació”

Holanda tampoc ha ajudat gaire, per no dir gens, les autoritats espanyoles. El fiscal Marcel Trick, encarregat de la col·laboració d’enllaç entre la justícia espanyola i l’holandesa, va complir el requisit de demanar informació de l’empresa BV DOT TK, que seria on s’allotjarien presumptes comptes d’aplicacions del Tsunami Democràtic. Però, fetes les perquisicions, Holanda remet a Espanya dades d’un correu electrònic vinculat a una adreça web però cap dada personal dels seus titulars o executors, perquè, entre altres coses, asseguren que no les tenen ni les poden rastrejar. “Lamentem no poder donar més informació”, assegura la resposta a la sol·licitud espanyola.

Part de la resposta holandesa a la pretensió de la justícia europea per empaitar Tsunami Democràtic/QS
Part de la resposta holandesa a la pretensió de la justícia europea per empaitar Tsunami Democràtic/QS

Més notícies
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, a Ginebra | ACN

L’Audiència Nacional apunta Marta Rovira com a líder de Tsunami Democràtic

Notícia: L’Audiència Nacional apunta Marta Rovira com a líder de Tsunami Democràtic
Comparteix
Un informe de la Guàrdia Civil que avança 'El Confidencial' defensa que va ser una operació dissenyada pels partits per pressionar l'Estat
Unes 250 persones han fet una marxa entre el Pertús i la Jonquera tres anys després del tall de l'AP-7 / ACN

Marxa del Pertús a la Jonquera tres anys després del tall a l’AP-7 del Tsunami

Notícia: Marxa del Pertús a la Jonquera tres anys després del tall a l’AP-7 del Tsunami
Comparteix
Unes 250 persones reclamen l’absolució dels manifestats que encara estan encausats
El tribunal presidit per Guevara aquest matí

L’Audiència Nacional rebutja expulsar al Marroc un dels condemnats del 17-A

Notícia: L’Audiència Nacional rebutja expulsar al Marroc un dels condemnats del 17-A
Comparteix
Cap de les parts es va mostrar favorable a la petició de la Guàrdia Civil
Un membre de la policia judicial de la Guàrdia Civil analitza informació des del seu ordinador/MDI

Projecte Vocdoni: la Guàrdia Civil contra la “república digital” i Tsunami Democràtic

Notícia: Projecte Vocdoni: la Guàrdia Civil contra la “república digital” i Tsunami Democràtic
Comparteix
Una investigació de l'Audiència Nacional persegueix els autors d'una aplicació per fer votacions que mai s'ha fet servir per a cap consulta

Comentaris

 1. Icona del comentari de: I n d e p e n d è n c i a a maig 18, 2023 | 12:32
  I n d e p e n d è n c i a maig 18, 2023 | 12:32
  Al patètic i venjatiu estat espanyol li va eixir el "terrorisme" i totes les trampes per la culata. Com més aviat abandonem la sobirania espanyola millor per a tothom.
  31
  Icona de dislike al comentari de: I n d e p e n d è n c i a a maig 18, 2023 | 12:32 12
  Respon
 2. Icona del comentari de: Roser a maig 18, 2023 | 12:44
  Roser maig 18, 2023 | 12:44
  Cavernícoles desperpeu que estem al sXXI i no al IX.Sou patètics i sou la vergonya de món civilitzat.Els únics terroristes sou vosaltres hispanos, ho porteu al vostre ADN "violència, sang, presó,genocidi i mort.Colla de rates franquistes amargades i reprimides. Com més aviat fotem el camp de ñordia molt millor. Eixequem la DUI i que els bombin aquest primitius mesetarios. Fora de Catalunya tots els immigrants i fills d'immigrants españols inadaptats. Visca la República catalana
  21
  Icona de dislike al comentari de: Roser a maig 18, 2023 | 12:44 11
  Respon
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 18, 2023 | 15:50
   Pere Llimonera i Citronell maig 18, 2023 | 15:50
   Otro simple que se cree estas pseudo-noticias; y que cree que todas esas cosas les sirven para algo y para poner en marcha su Narnia de Fantasía... pobres ilusos... Todo esto N0 es sino otra "clatelada" virtual y pseudo-Noticia fantasiosa de en Quicu, que N0 va a ningún sitio... Fakeismo para intentar dar algo de aliento al supremacismo independenciero que está de capa caída y pierde adeptos a mansalva... Son solo matices e interpretaciones entre diversas administraciones y sistemas judiciales, que al final acabarán por ponerse de acuerdo en algunas cosas de alguna manera... Apa, Adeu!
  • Icona del comentari de: Alliberament a maig 18, 2023 | 17:07
   Alliberament maig 18, 2023 | 17:07
   Molt cavernícoles i alxò i allò altre... Però, els catalans al 2023 encara som sota la sobirania i la "tutela" d'aquesta gent. Cosa que als catalans no ens deixa gaire ben parats. I no t'oblidis del gran nombre, massa gran, de col·labos renegats nostrats que sempre remen cap a Espanya.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 18, 2023 | 18:09
   Pere Llimonera i Citronell maig 18, 2023 | 18:09
   ... .Otro simple que se cree estas pseudo-noticias; y que cree que todas esas cosas les sirven para algo y para poner en marcha su Narnia de Fantasía... pobres ilusos... Todo esto N0 es sino otra "clatelada" virtual y pseudo-Noticia fantasiosa de en Quicu, que N0 va a ningún sitio... Fakeismo para intentar dar algo de aliento al supremacismo independenciero que está de capa caída y pierde adeptos a mansalva... Son solo matices e interpretaciones entre diversas administraciones y sistemas judiciales, que al final acabarán por ponerse de acuerdo en algunas cosas de alguna manera... Apa, Adeu!
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 18, 2023 | 19:31
    Pere Llimonera i Citronell maig 18, 2023 | 19:31
    ... Muy Mala Impostacion TRoL separrata suprematra usurpa nombres de la galaxia militar... cansino... Apa , Adeu!
 3. Icona del comentari de: Vince a maig 18, 2023 | 12:56
  Vince maig 18, 2023 | 12:56
  pixarada a la boca del gonzalo
  16
  Icona de dislike al comentari de: Vince a maig 18, 2023 | 12:56 12
  Respon
 4. Icona del comentari de: Democràcia plena a maig 18, 2023 | 12:57
  Democràcia plena maig 18, 2023 | 12:57
  Delictes inventats, atestats fantasiosos, testimonis comprats, fiscals afinadors, jutges cómplices.
  24
  Icona de dislike al comentari de: Democràcia plena a maig 18, 2023 | 12:57 13
  Respon
 5. Icona del comentari de: El cit campejador a maig 18, 2023 | 12:59
  El cit campejador maig 18, 2023 | 12:59
  El fotógrafo de DNI's que escribe esto es muy corto. Se nota que escribe al dictado de los indepes. Resulta que se está descubriendo, poco a poco, quiénes fueron los artífices del Tsunami Democràtic (recordemos que una persona murió en el aeropuerto porque una ambulancia no pudo llegar a tiempo para salvarle debido al corte de la autoavía), y este señor viene con "manzanas traigo"... De verdad, mucho le tienen que pagar para hacer el ridículo de esta manera. O si le pagan poco y se cree que es buen periodista, el problema es mayor.
  14
  Icona de dislike al comentari de: El cit campejador a maig 18, 2023 | 12:59 20
  Respon
  • Icona del comentari de: Nyord a maig 18, 2023 | 16:32
   Nyord maig 18, 2023 | 16:32
   Tu si que eres corto mongolo
  • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 18, 2023 | 22:32
   Gonzalo maig 18, 2023 | 22:32
   Coño si los jueces son nuestros, coño, todo por la patria coño!
 6. Icona del comentari de: Anomin a maig 18, 2023 | 13:13
  Anomin maig 18, 2023 | 13:13
  Al estat ñordo, ja el tenen calat a tot el mon, menys el Marsoc i Turquia, que son de la mateixa corda.
  18
  Icona de dislike al comentari de: Anomin a maig 18, 2023 | 13:13 13
  Respon
 7. Icona del comentari de: Sóc el Puchi-Mon a maig 18, 2023 | 13:24
  Sóc el Puchi-Mon maig 18, 2023 | 13:24
  Quico jo tinc una pregunta per tu. Com teniu la indapandensia?? ja sou una república dins de la Unió Europea? Ahhh no, calla, que sou una Comunitat Autonòma dins d'un país: ESPANYA. Jajajajajaja
  14
  Icona de dislike al comentari de: Sóc el Puchi-Mon a maig 18, 2023 | 13:24 24
  Respon
  • Icona del comentari de: Independència a maig 18, 2023 | 16:39
   Independència maig 18, 2023 | 16:39
   Ja falta menys tros de corcó ??
  • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 18, 2023 | 17:02
   Luisnomeacuerdo maig 18, 2023 | 17:02
   CoÑo, Gonzalo pero si hasta yo te he detectao, como es que no firmas con nuestros niks del cuaretillo? CoÑo, que se nos van a descubir y luego vienen las broncas de tacito. CoÑo
   • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 18, 2023 | 22:34
    Gonzalo maig 18, 2023 | 22:34
    Ha sido mi hijo, que se llama igual que yo, maldito niño! El otro día se fue s la mani contra los okupas con una porra extensible y lo detuvieron los Mossos, que te parece?
    • Icona del comentari de: TRoLL Suplanta-Nombres separata supremata del Regimen del Nacional Catalanismo inventa patrias... a maig 19, 2023 | 09:43
     TRoLL Suplanta-Nombres separata supremata del Regimen del Nacional Catalanismo inventa patrias... maig 19, 2023 | 09:43
     ... Me parece que eres como yo, otro TRoLL Suplanta-Nombres separata supremata del Régimen del Nacional Catalanismo inventa patrias, usurpando consecutivamente, en la misma hilera de comentarios, los nombres del Gonzalo, Luisnomeacuerdo, etc. Somos varios TRoLLs separatas suprematas los que suplantamos a comentaristas no separatas y enviamos comentarios llenos de sandeces y burradas ofensivas, de Falsa Bandera, contra los Catalanes; para así provocar malestar y anti-españolismo de forma impostada.. Es "Ingeniería Social" a o cutre, pero con los mas simples funciona a veces... De hecho, entre 2010 y 2022 ha funcionado bastante bien, pero ahora ya casi todos los Catalanes se han dado cuenta del engaño; solo los mas lerdos caen aun en la trampa. Adeu, colega TRoLL suplantador sectario y demagogo!
 8. Icona del comentari de: Pako Jones Menda a maig 18, 2023 | 14:43
  Pako Jones Menda maig 18, 2023 | 14:43
  Els catalans no volem destruir ni a ñordia ni al seu rei, perqué ho faran tot solets
  • Icona del comentari de: Silvana a maig 18, 2023 | 16:57
   Silvana maig 18, 2023 | 16:57
   Nosaltres tenim altra feina, construir el nostre propi estat independent en forma de república. No t'amoïnis pel que faran al país veí, ja son prou grandets... i tu què fas per la independència ?
 9. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 18, 2023 | 15:03
  Pere Llimonera i Citronell maig 18, 2023 | 15:03
  ... Otra "clatelada" virtual y pseudo-Noticia fantasiosa de en Quicu, que N0 va a ningún sitio... Fakeismo para intentar dar algo de aliento al supremacismo independenciero que está de capa caída y pierde adeptos a mansalva... Son solo matices e interpretaciones entre diversas administraciones y sistemas judiciales, que al final acabararán por ponerse de acuerdo en algunas cosas de alguna manera... Apa, Adeu!
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 18, 2023 | 19:33
   Pere Llimonera i Citronell maig 18, 2023 | 19:33
   ... Cansino todo lo que nos cuentas son sofismas e interpretaciones falaces de las Españas e imposturas; y lo sabes... Muy Mala Impostacion TRoL separrata suprematra usurpa nombres de la galaxia militar... cansino... Apa , Adeu!
   • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 18, 2023 | 22:36
    Luisnomeacuerdo maig 18, 2023 | 22:36
    Coño Pere, yo pensaba que eras tú! Con Franco esto no pasaba.
 10. Icona del comentari de: AuRevoir a maig 18, 2023 | 16:54
  AuRevoir maig 18, 2023 | 16:54
  Espanya és fracàs. No és sortiran amb la seva.
 11. Icona del comentari de: Independence Process a maig 18, 2023 | 17:10
  Independence Process maig 18, 2023 | 17:10
  Solament per dignitat ja ens cal la independència política respecte d'Espanya.
 12. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 18, 2023 | 17:24
  Pere Llimonera i Citronell maig 18, 2023 | 17:24
  Estem esperant el comentari de qualitat d'en Gonzalo Oro Pulido, el pare o el fill.
 13. Icona del comentari de: Ramon C a maig 18, 2023 | 18:08
  Ramon C maig 18, 2023 | 18:08
  El tribunal espanyol de passar "cuentas", ben segur que en aquest cas no demanarà a ningú res ni farà rescabalar els diners públics invertits en aquesta altra farsa de l'estat espanyol. En canvi des del tribunal de passar "cuentas" han estat capaços d'empaitar per motius polítics i de robar diners a persones innocents. Els diners que han despès en les "operacions", trampes, investigacions prospectives i farses contra l'independentisme català, son dels fons espanyols reservadíssims en negre (encara més opacs que els "fons reservats espanyols"), una "caixa" de la qual l'inefable Villareco ja ha donat a bastament pistes que hi ha individus, al servei d'Espanya, corruptes que se'ls reparteixen entre ells, per això les autoritats espanyoles el temem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa