El Món
El jutge del Tsunami anima el fiscal a imputar una diputada d’ERC

Nova faceta en la persecució dels manifestants del tall de la Jonquera convocats pel Tsunami Democràtic el novembre de 2019. Segons ha pogut saber El Món, el jutge del Jutjat 4 de Figueres, que instrueix les perquisicions, ha dictat una providència per la que esperona al ministeri fiscal a decidir si processa Marta Rosique, diputada d’ERC al Congrés de Diputats. La resolució, a la que ha tingut accés El Món, és d’aquest divendres i demana al fiscal si té prou indicis per imputar Rosique un delicte de desordres públics de l’article 557 del Codi Penal.

En concret, proposa al fiscal que estudiï si hi ha prou base per tal que sigui la sala segona del Tribunal Suprem, en la seva condició d’aforada, i que presideix el magistrat Manuel Marchena, la que s’encarregui de la instrucció. En aquest marc, el jutge Antonio Coscia li reclama al fiscal si veu necessari que remeti una petició a la cambra baixa un certificat conforme Rosique ostenta encara la condició de diputada. En aquest cas l’incentiva a què presenti una exposició raonada per tal de justificar el seu processament davant del Tribunal Suprem.

Part de la fitxa de la diputada Rosique en el sumari del Tsunami que h
Part de la fitxa de la diputada Rosique en el sumari del Tsunami que ha elaborat la Gu?rdia Civil

Diputada i activista

De fet, a Rosique fa temps que li busquen les pessigolles en aquesta investigació judicial pel tall de la Jonquera. Rosique va ser objecte d’investigació per part de la Guàrdia Civil en ser identificada el dia de la manifestació en protesta per la sentència del Procés que condemnava els líders independentistes a 99 anys de presó. La identificació de Rosique consta al sumari, al que ha tingut accés El Món, a l’atestat 2019-100476-00378, de la Unitat de la Policia Judicial que instrueix el sumari del tall de la Jonquera. Una dada interessant en el benentès que el tall de la Jonquera segueix investigat i el de Salt ja dorm el son dels justos.

Un cop identificada, la Guàrdia Civil va analitzar les seves xarxes socials per esbrinar i ‘diagramar’ les seves relacions amb possibles organitzadors del tall de les mobilitzacions o altres participants de la protesta. A més, en la fitxa de la ‘sospitosa’ hi incloïen la descripció de tot el material que portava, com ara “flassades, motxilles o bosses amb aliments”. També destacava que conduïa un vehicle que haura servit per formar part de la protesta. També fein constar que no té antecendents penals i la seva xarxa d’amistats independentistes a través de les seves xarxes socials. Rosique encara no ha estat citada a declarar, la seva condició d’aforada no ho permetia.

La diligència per la que el jutge esperona al fiscal a imputar a Marta Rosique, diputada d'ERC al Congrés, pel tall del Tsunami/Quico Sallés
La diligència per la que el jutge esperona al fiscal a imputar a Marta Rosique, diputada d’ERC al Congrés, pel tall del Tsunami/Quico Sallés

Suprem i Audiència Nacional

Amb aquest nou pas, i si el fiscal ho considera necessari, Rosique podria ser investigada i jutjada pel Tribunal Suprem. Una opció plausible a la vista de l’evolució de la causa del tall de la Jonquera. La instrucció ha anat creixent. Fins i tot, s’ha convidat -per part de la Guàrdia Civil- a reclamar danys als manifestants per part d’organitzacions patronals del transport. Una dada que topa de ple amb la resposta de les autoritats franceses de la Catalunya Nord que van arxivar totes les actuacions emmarcant els fets en el lliure exercici del dret a la manifestació.

Part d’aquesta investigació, però, s’ha derivat cap a l’Audiència Nacional que instrueix una macrocausa -encara sota secret com a mínim fins el 20 de maig– sobre el Tsunami Democràtic per terrorisme. Unes diligències obertes la setmana del 14 d’octubre de 2019 arran de les manifestacions multitudinàries contra la condemna als líders del Procés, per l’ocupació de l’aeroport del Prat o la gran protesta d’Urquinaona.

Més notícies
Tall de carretera de Tsunami a la Jonquera
Notícia: El jutge busca les pessigolles als mossos que van mediar a la Jonquera
Comparteix

El jutge busca les pessigolles als mossos que van mediar a la Jonquera

Nou protagonista a la investigació que fa més de dos anys que dura
Notícia: El jutge busca les pessigolles als mossos que van mediar a la Jonquera - Mobile
El Tsunami talla la Jonquera / Jordi Borràs
Notícia: El secret de sumari del Tsunami caduca en plena crisi pel Pegasus
Comparteix

El secret de sumari del Tsunami caduca en plena crisi pel Pegasus

El 20 de maig el magistrat García Castellón ha de decidir si prorroga el secret de la investigació
Notícia: El secret de sumari del Tsunami caduca en plena crisi pel Pegasus - Mobile
El Tsunami talla la Jonquera / Jordi Borràs
Notícia: Més detencions a Manresa pel tall del Tsunami a la Jonquera
Comparteix

Més detencions a Manresa pel tall del Tsunami a la Jonquera

Un jutjat de Figueres ha ordenat la detenció de 12 persones que havien estat citades a declarar i s'hi han negat
Notícia: Més detencions a Manresa pel tall del Tsunami a la Jonquera - Mobile
Tall de carretera de Tsunami a la Jonquera
Notícia: L’Audiència Nacional es queda la investigació del Tsunami de l’operació Volhov
Comparteix

L’Audiència Nacional es queda la investigació del Tsunami de l’operació Volhov

Els magistrats de la secció 21 diuen que no s'ha vulnerat cap dret com apuntava el fiscal
Notícia: L’Audiència Nacional es queda la investigació del Tsunami de l’operació Volhov - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: fat boy a maig 13, 2022 | 18:45
  fat boy maig 13, 2022 | 18:45
  Ha, ha. Tant trencar-se les banyes perque al Mossen no el tornin a ficar a la cangri i ara encara t'hi ficaran a tu. Fuuuurrraaaa!
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 14, 2022 | 10:24
   Pere Llimonera i Citronell maig 14, 2022 | 10:24
   'Coi, grassonet', yo pensaba que eras Corrupgente de "Esquerra Republicana i de les JONS", y ahora resulta que eres de los de 'Corrupgenia i Unio'... 'o ets un DesoCUPat???' ... En, fin, es lo mismo... todos separatas suprematas, todos ultra-Derecha de Fantasías y ficciones; de Historia inventada y cultura impostada... Todos los servidores de ese producto de "Ingeniería Social" dirigido por una parte de las Elites Extractoras Catalanas desde hace siglo y pico con intereses y objetivos espurios... Apa, Adeu!
 2. Icona del comentari de: El cit campejador a maig 14, 2022 | 07:33
  El cit campejador maig 14, 2022 | 07:33
  "la persecució dels manifestants del tall de la Jonquera"... Este principio ya es feo. No se persigue a manifestantes. La manifestación es un derecho y así se recoge en la maravillosa Constitución española Se persigue a todos a quellos que han cometido un delito, ocupar una autopista no es baladí, lo que pasa es que los indepes se piensan que, por ser indepes a ellos no les puede pasar nada. Quieren practicar "desobediencia civil" sin que tenga consecuencias.... Que tipo de desobediencia civil es esta? Sí ha cometido un delito, que lo pague
  • Icona del comentari de: fat boy a maig 14, 2022 | 13:31
   fat boy maig 14, 2022 | 13:31
   Home, vassall, excepte si et dius Borbon o ets un dels seus compinches, llavors no sols no et persegueixen sino que ni tan sols t'investiguen. Tens carta blanca fins i tot per pelar el germa, amb aixo esta tot dit. I de vegades fins i tot et donen una medalla com al torturador i col.laborador amb els nazis Meliton Manzanas. Encara que a aquest ja li van donar "justicia bastante" que diuen al Xarneguistan.

Nou comentari

Comparteix