El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La CUP obre una crisi a l’Audiència Nacional per la investigació secreta a l’independentisme

Esbroncada entre magistrats de l’Audiència Nacional arran de la investigació d’un diputat de la CUP en unes diligències secretes obertes fa sis anys. És el cas de Xavier Pellicer que, a més, és portaveu cupaire d’Interior al Parlament de Catalunya. El cupaire va interposar un escrit davant el Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, en mans del magistrat Manuel García Castellón, per tal de tenir accés a les diligències 104/2017 en les que havia estat investigat. Unes diligències que han estat sobresegudes després de cinc anys secretes i que acumulaven tota la investigació a l’independentisme.

El jutge en primera instància va rebutjar la petició de Pellicer, representat per Alerta Solidària, amb l’excusa de l’arxivament de la causa. Però, va presentar recurs d’apel·lació i la sala, tot i l’oposició del ministeri fiscal, li ha donat la raó a Pellicer. Els seus companys de toga obliguen ara a obrir tota la causa 104/2017 que ha estat tancada a pany i forrellat durant cinc anys. De fet, diversos implicats en la causa Judes ja van denunciar l’existència d’aquest macrosumari secret i, després de fins a una desena de resolucions de la sala d’apel·lacions, García Castellón només en va obrir parts. Bàsicament, aquelles parts que havien servit per alimentar la causa Judes o la causa Tadeu.

Xavier Pellicer a Sabadell (JORDI BORRÀS)
Xavier Pellicer a Sabadell (JORDI BORRÀS)

“Tota la causa”

La resolució, a la que ha tingut accés El Món, alerta a García Castellón que ha de deixar accedir a “tota la causa”. L’argument és un seriós avís a García Castellón a qui alerten que fins i tot, podria vulnerar el dret processal europeu. “En el cas concret, no podem perdre de vista el dret del recurrent a conèixer el contingut de les diligències ara sobresegudes pel fet que de les mateixes se’n van derivar les diligències 99/18 en què actualment està sent investigat juntament amb altres persones”, argüeixen els magistrats.

Part dispositiva de la interlocutòria de l'Audiència Nacional sobre Pellicer/QS
Part dispositiva de la interlocutòria de l’Audiència Nacional sobre Pellicer/QS


Precisament, amb aquesta base és la que la sala d’apel·lacions insisteix que “cal afirmar l’interès legítim del recurrent de conèixer el seu contingut sobre la base del seu dret a la defensa, ja que precisament per això es va originar l’actual causa penal que es dirigeix contra seu”. “No es pot condicionar a la situació de la causa penal –en aquest cas en estat de sobreseïment – ja que l’investigat té dret a conèixer l’origen de les actuacions contra seu, la seva legalitat, o fins i tot procedir a la impugnació de les mateixes en el moment processal oportú”, conclou la sala.

La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d’un dels detinguts de l’Operació Judes a Sabadell el 23S/EP

Més notícies
Façana de la seu de la Fiscalia General de l'Estat
Revolta dels fiscals contra el jutge estrella de l’Audiència Nacional
Notícia: Revolta dels fiscals contra el jutge estrella de l’Audiència Nacional
Comparteix
La Unió Progressista de Fiscals desaprova i critica García Castellón en un comunicat públic pels termes en què els ha denegat obrir una nova peça
Ninots amb màscares de polítics del 155 penjats a la C-17 el desembre del 2017 / ACN (Twitter SCC)
L’Audiència Nacional va investigar com a terrorisme uns ninots penjats a la C-17
Notícia: L’Audiència Nacional va investigar com a terrorisme uns ninots penjats a la C-17
Comparteix
Una investigació de Mossos per una protesta simbòlica va ser incorporada a petició del fiscal a la macrocausa secreta contra l'independentisme
Villarejo i el seu advocat, Antonio García Cabrera, surten de l'Audiència Nacional/EP
L’Audiència Nacional talla les ales al jutge que investiga Villarejo
Notícia: L’Audiència Nacional talla les ales al jutge que investiga Villarejo
Comparteix
La sala considera que pretenia fer-se una investigació prospectiva, per intentar trobar dades incriminatòries sense partir de cap fet delictiu concret
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP
El jutge tanca la instrucció de l’Operació Judes per obrir judici
Notícia: El jutge tanca la instrucció de l’Operació Judes per obrir judici
Comparteix
García Castellón clou el sumari encara amb recursos pendents

Comentaris

  1. Icona del comentari de: xavier a febrer 14, 2023 | 14:24
    xavier febrer 14, 2023 | 14:24
    de al decissió de la sala d'apelacions es despren un presumpte delicte de prevaricació del jutge GArcía CAstellón. UNa altre cosa es que no haura querella de la fiscalia
    • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 14, 2023 | 16:18
      Gonzalo febrer 14, 2023 | 16:18
      Xavier, ese gran jurista que realiza sesudos análisis conforme a sesudas "informaciones" de Francisco, "el que quería ser director de la Agencia Catalana de Noticias y al que Iu Forn se le adelantó ". Jajaja!
    • Icona del comentari de: JordiP a febrer 14, 2023 | 17:21
      JordiP febrer 14, 2023 | 17:21
      Això és obvi. Però el cas és que la insistència en demanar-hi accions que abans ni es demanaven ni tan sols es coneixien (o es deixaven passar per por a les represàlies) està obligant "el sistema" a fer cesions procesals que mai s'havien fet. Suposo que és l'espasa de Dàmocles del TEDH i el TGUE que potser que els fa tremolar les cames una mica, he. he. En tot cas, aquesta és una via que s'ha de seguir en tot i cadascun dels casos que enfrenten la justícia espanyola a l'independentisme. Duro i a la cabessa!
  2. Icona del comentari de: JordiP a febrer 14, 2023 | 17:24
    JordiP febrer 14, 2023 | 17:24
    El Garcia Castellón és el gos d'atura del patriotisme "nasionà". Només flairar un indepe ja es posa a grunyir i ensenyar els ullals. Ja va bé que, esverats, fins i tot els seus "capos" i col·leguis li parin els peus.
  3. Icona del comentari de: GOI a febrer 15, 2023 | 00:50
    GOI febrer 15, 2023 | 00:50
    Cuanta merda que tenen a amagar a españistán. Poc a poc arribarà tot a europa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa