El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Enuig a les defenses del cas 23-S pel tancament en “fals” de la instrucció
  • CA

Continua el foc creuat triangular entre el jutge instructor del cas 23-S o Operació Judes, José Manuel García Castellón, les defenses dels investigats i la sala d’apel·lacions que en diverses resolucions s’ha posicionat a favor dels encausats. Ara, els advocats dels processats han posat el crit el cel pel que qualifiquen el “tancament en fals” de la instrucció. De fet, recorden que encara s’ha d’incorporar una “ingent quantitat d’informació” de les ja famoses, i clandestines, diligències 104/2017 i 99/2018. Un pas que fins i tot, els companys de toga de García Castellón, li han reclamat en més d’una desena d’interlocutòries.

Ara les defenses, d’Alerta Solidària, interposaran un nou recurs contra la decisió del titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, comunicada divendres passat de tancar la instrucció ordinària del cas i negar la pròrroga. La resolució, a la que ha tingut accés El Món, determina que no hi ha raons per mantenir obertes les perquisicions judicials, tot i que encara no s’hagin incorporat les diligències reclamades pels lletrats defensors, que haurien alimentat la instrucció de l’operació que va actuar contra membres del CDR tres setmanes abans de la sentència del Procés del Tribunal Suprem.

Contra el dret de defensa

La defensa d’Alerta Solidària qualifica que la decisió de l’instructor va “contra tota lògica”. “Amb diligències sol·licitades encara per ser practicades, i altres que puguin derivar-se d’aquestes, i a l’espera d’accedir a la ingent informació que fins ara se’ns ha negat, el
jutge es prepara per a l’acte de tancament de la instrucció”, critiquen. De fet, raonen que és un “moviment per tal d’escometre, un cop més, contra el dret de defensa de les persones encausades”.

En aquest sentit, recorden que no té cap criteri objectiu tancar el període en què les parts proposen proves o declaracions arran dels resultats de les investigacions o de l’estratègia incriminatòria dels acusadors. “Cal subratllar que no només les defenses tenen demanada prova per practicar, també el ministeri fiscal en té de proposades i pendents de practicar-se”, subratllen fonts de la defensa. De fet, la Fiscalia va presentar un escrit el passat 17 de juny amb què se sumava a la petició de les defenses de prorrogar la instrucció. Al capdavall, tampoc les acusacions particulars com ACVOT s’hi oposa. “Només el jutge vol fer cop de carpeta a la instrucció sense acabar de practicar les diligències ni incorporar les altres investigacions que han nodrit la causa Judes”, indiquen.

Part de la interlocutòria del jutge Garcia Castellón que nega la pròrroga de la instrucció per l'Operació Judes/QS
Part de la interlocutòria del jutge Garcia Castellón que nega la pròrroga de la instrucció per l’Operació Judes/QS

La sala, amb les defenses

La decisió del jutge García Castellón de no prorrogar la instrucció arriba just després de rebre l’onzena resolució de la Sala d’apel·lacions, on es torna a donar la raó a les defenses i s’ordena al jutge que faci el favor de donar ple accés a les “secretíssimes diligències 104/2017 i 99/18”. Un accés que no s’ha produït perquè el jutge replica que no són secretes sinó que ja estan arxivades. “És una ocultació deliberada de les investigacions prèvies en què hi ha amagades, ben segur, nombroses irregularitats i il·legalitats en la persecució de l’Estat a l’independentisme català”, conclou i acusa Alerta Solidària. Un cas que a hores d’ara significa una despesa constant de recursos per superar les traves de l’instructor amb el cas.


Més notícies
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP
Nou calbot a l’instructor de l’operació Judes per amagar prova a la defensa
Notícia: Nou calbot a l’instructor de l’operació Judes per amagar prova a la defensa
Comparteix
La sala torna a renyar García Castellón per barrar el pas a les diligències 104/2017
La Guàrdia Civil fa guàrdia davant el domicili d'un dels detinguts de l'Operació Judes a Sabadell el 23S/EP
L’ombra de Pegasus plana sobre el sumari de l’Operació Judes
Notícia: L’ombra de Pegasus plana sobre el sumari de l’Operació Judes
Comparteix
Les declaracions dels investigadors no deixen clar l’origen de les escoltes telefòniques
Seu de l'Audiència Nacional / Arxiu
Nova rebregada a l’instructor de l’Operació Judes
Notícia: Nova rebregada a l’instructor de l’Operació Judes
Comparteix
La Sala Penal de l’Audiència Nacional reconeix de nou que les defenses tenen dret a accedir a les diligències secretes
Seu de l'Audiència Nacional / Arxiu
Arxivada la causa contra un dels CDR de l’Operació Judes
Notícia: Arxivada la causa contra un dels CDR de l’Operació Judes
Comparteix
L’Audiència Nacional considera que hi ha motius mèdics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa