El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La trama russa del Procés es desfà al jutjat

Aquest matí la sala 233 de la Ciutat de la Justícia semblava una sala de projecció d’històries d’espies de sèrie B. De fet, semblava un reduït auditori parant l’orella a les històries d’un independentista que es va deixar aixecar la camisa per uns estafadors que es feien passar per suposats emisaris del Kremlin. Per primera vegada des que es va encetar la causa Estela i la seva derivada Volhov, un dels principals protagonistes hi ha declarat, Víctor Tarradellas. La compareixença davant el magistrat Joaquín Aguirre, amb el ministeri fiscal i alguns dels advocats dels processats ha servit per posar en evidència que la trama russa del Procés tenia més d’estafa que de jugada geostratègica.

La cita era a dos quarts d’onze del matí però ha començat tard per problemes de gravació. La compareixença era per aclarir l’única de les 9 peces separades que resten obertes a la causa Estela. En concret, la d’IGMAN i Catmon, dues organitzacions no governamentals, que havien rebut subvencions de la Diputació, que el jutge sospita que servien per blanquejar ingressos o bé pel Procés o bé pels partits polítics. “No han fet mai de rentadora ni pel procés ni pel partit!”, ha assegurat Tarradellas que ha declinat tota responsabilitat en la gestió de les dues entitats en el seu director i apoderat, l’actual diputat de JxCAT i persona de la màxima confiança de la presidenta Laura Borràs, Francesc de Dalmases. En tot cas, el jutge va intentar imputar-lo però va fer marxar enrere en ser aforat.

Tarradellas amb un certificat de dipòsits fals que li van enviar/Quico Sallés
Tarradellas amb un certificat de dipòsits fals que li van enviar/Quico Sallés

I de les subvencions?

El fiscal, Felipe Maldonado, que no es creu el cas, s’ha limitat a formular preguntes sobre les subvencions i el destí dels diners. Fins i tot se n’ha queixat públicament preguntant si la citació no era pel cas Estela. En tot cas, Tarradellas ha emfatitzat que els projectes subvencionats es van dur a terme perquè sinó era així la subvenció no es donava. Així ha detallat que els projectes finançats s’havien de justificar a l’euro. Després de la declaració, l’advocat de Tarradellas, Francesc Sánchez, ha avisat que un cop hagi declarat tothom de l’empresa que està citat, demanarà l’arxiu de la peça.

Però la cita no s’ha centrat, ni de bon tros, en les subvencions. El jutge Aguirre i l’advocat de Tarradellas han aprofundit en la famosa trama russa del Procés. Tarradellas ha explicat i aclarit tots els extrems que han generat la causa Volhov a través dels audios extrets del seu telèfon mòbil. Tarradellas ha negat que gravés cap conversa. Precisament, podien haver estat obtinguts, segons algunes fonts, a través d’un sistema similar al de Pegasus perquè no eren intervencions telefòniques incorporades al sistema judicial d’intervenció i control. Tarradellas ha insistit davant del jutge que “mai no ha treballat per a ningú, tampoc pel president Carles Puigdemont”. “Tot ho feia de motu propi”, ha remarcat.

Reunions amb russos que van ser un fiasco

Tarradellas ha reconegut dues reunions, el 24 i el 25 d’octubre, dos dies abans de la fallida declaració d’independència de 2017. En primer terme, els va presentar com uns emissaris russos, en Sergei Montin, que “extraoficialment volien parlar de la situació”. La segona reunió amb ja el famós Nicolai, un suposat espia rus connectat amb el Kremlin, que li va proposar un “sistema de finançament amb criptomonedes un cop Catalunya fos independent i els clàssics 10.000 soldats russos”. és a dir, no per fer la independència, sinó per consolidar la virtual República catalana. Els contactes amb els russos haurien arribat a Tarradellas a través de Jordi Sardà Bonvehí, un home de negocis que hauria tingut problemes contractuals amb distribucions d’energia. “Puigdemont va fer cara d’aclaparat”, ha relatat. “No s’ho va creure”, ha rematat. 

Sobre perquè va accedir Puigdemont a trobar-se amb els contactes russos, Tarradellas ha recordat que en “aquells dies molta gent tenia ganes de saber” per la situació convulsa que políticament es vivia. “Tot eren contactes extraoficials”, ha subratllat. Fins i tot, ha esbossat el detall que les visites les feia a la Casa dels Canonges, lloc de residència, i no a Palau. “Hi havien dos tipus de persones que ficaven el nas aquell temps, els que tenien interès per saber què estava passant i aquells, com seria aquest cas, que volien aprofitar l’ocasió per intentar enredar el personal i fer negoci”, han especificat fonts pròximes al cas. Tarradellas també ha admès dos viatges a Moscou, el darrer l’any 2018, però sense cap mena de responsabilitat política perquè des del juny de 2016, no ostenta cap càrrec polític en cap formació.

Més notícies
Tarradellas amb un certificat de dipòsits fals que li van enviar/Quico Sallés

La Guàrdia Civil busca indicis de finançament rus del Procés

Notícia: La Guàrdia Civil busca indicis de finançament rus del Procés
Comparteix
Les converses de l'investigat Tarradellas analitzades en el sumari mostren el que en realitat és el 'modus operandi' d'uns estafadors
Notícia: La Guàrdia Civil busca indicis de finançament rus del Procés - Mobile
Seu de l'Audiència Nacional / Arxiu

El jutge impedeix als afectats veure una investigació secreta sobre la trama russa

Notícia: El jutge impedeix als afectats veure una investigació secreta sobre la trama russa
Comparteix
L'Audiència Nacional barra el pas als implicats en el cas Volhov, acusats de col·laborar amb Rússia, en un causa que va investigar i tancar en secret
Notícia: El jutge impedeix als afectats veure una investigació secreta sobre la trama russa - Mobile
V?ctor Terradellas, en un moment de l'entrevista a El M?n

Sospites de tupinada a les primàries de Junts a Reus, amb Volhov de fons

Notícia: Sospites de tupinada a les primàries de Junts a Reus, amb Volhov de fons
Comparteix
Víctor Tarradellas presenta candidatura i impugna els comicis interns
Notícia: Sospites de tupinada a les primàries de Junts a Reus, amb Volhov de fons - Mobile
Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president a l'exili, Carles Puigdemont / Jordi Borràs

Alay acusa Rufián de fer servir “una fantasia creada per la Guàrdia Civil”

Notícia: Alay acusa Rufián de fer servir “una fantasia creada per la Guàrdia Civil”
Comparteix
El col·laborador de Puigdemont emmarca els seus contactes russos en accions per explicar la situació catalana
Notícia: Alay acusa Rufián de fer servir “una fantasia creada per la Guàrdia Civil” - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Miquel Myers a maig 11, 2022 | 16:12
  Miquel Myers maig 11, 2022 | 16:12
  Que ineptes indepes catalanets fossin estafats per russos de dubtosa honradesa no vol dir que el secessionisme no busqués els russos perquè recolzessin els seus plans; d'aquesta cerca sorgeixen els presumptes estafadors. Recordeu també que tot el nacionalisme catalanet es basa en mentides; qui pot assegurar que tot el que declara Terradellas al jutjat és la veritat?.
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 11, 2022 | 18:59
   Anònim maig 11, 2022 | 18:59
   Els catalanets, com tu dius despectivament, tenim tot el dret del món amb contactar amb qui ens surti del ous, i mal aniríem si no ho fessin amb TOTS els països del món. Ja que ho veus tant malament, deus estar molt preocupat per les medalletes que atorga el sàtrapa Borbó al sàtrapa esclavista de Qatar. Ai no, que a tu et mola ser súbdit i esclau. Ah i no oblidis mai que emérito primero i emérito segundo, són íntims de Putin.
 2. Icona del comentari de: El cit campejador a maig 11, 2022 | 17:25
  El cit campejador maig 11, 2022 | 17:25
  Claro, claro... Terradellas, a quien no quieren que se presente a alcalde de Reus, contacto con emisarios del gobierno ruso por iniciativa suya.... Jua jua jua... Excepto el reportero Tribulete que escribe el titular que quiere para que el onanismo aparezca entre los indepes, nadie se cree eso. Fuigpelmon negoció con los rusos el apoyo a la independencia a cambio de algo, lo sabe todo el mund
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 11, 2022 | 18:59
   Anònim maig 11, 2022 | 18:59
   Ben fet que va fer
 3. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 13, 2022 | 19:21
  Pere Llimonera i Citronell maig 13, 2022 | 19:21
  ... Que venga cuanto antes a declarar sobre el asunto "Carles Carlovich Puigdemonov", que algo debe saber, y seguro que se deshace todo el entuerto, se aclara todo y se hace finalmente Justicia... 'Vinga, que torni a casa i a declarar'...
  • Icona del comentari de: un a juny 12, 2022 | 00:10
   un juny 12, 2022 | 00:10
   Si no fossis rematadament estúpid sabries que el seu nom rus seria "Carles Xavierovish Puigdemont", ja que el patronímic ve del nom del pare i ni el nom ni cognom es tradueixen ni s'hi afegeix cap "-ov". Au, ves, confirma la teva oligofrènia queixant-te un cop més que t'ho ha escrit un que es fa passar per tu, cretí espanyol!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa