Aragonès demana marge

El president de la Generalitat es mostra convençut que forçarà el govern espanyol a negociar el referèndum, però no diu com

Primer debat de política general del president de la Generalitat Pere Aragonès. El gran esdeveniment que obre oficialment el curs polític a Catalunya s’ha encetat aquesta dimarts al Parlament. El gran fòrum on s’indiquen les línies estratègiques del Govern a tot el Parlament. Una oportunitat per consolidar les majories governamentals i fer propostes concretes i fermes. Després d’un extravagant acte d’homenatge a l’expresident Quim Torra pel primer aniversari de la seva inhabilitació, Pere Aragonès ha inaugurat el debat i el curs polític reclamant marge i paciència amb el diàleg i la negociació amb el govern espanyol i apostant per polítiques socials concretes per materialitzar de manera immediata. Un discurs en què Aragonès ha evitat ficar-se en esbarzers per tenir joc durant les rèpliques i dúpliques que aquest dimecres mantindrà amb els socis i l’oposició.

El president ha plantejat el debat soldant el “procés d’alliberament nacional” amb les polítiques per “millorar la vida de la gent”. Amb aquesta base ha desgranat el discurs en quatre línies mestres basades en la “taula de negociació” –s’ha negat a dir-ne “de diàleg”–, i la transformació social, verda, feminista i democràtica. Aragonès ha assegurat que entén “l’escepticisme” dels seus socis de Govern i governabilitat, JxCAT i CUP, però ha demanat temps i paciència perquè, ara per ara, la taula de negociació és l’única estratègia”. Aragonès, però, només ha estat interromput pels aplaudiment quan s’ha referit a la transformació de la Prefectura de Via Laietana en un espai de memòria. Convertir el darrer curs d’escola bressol en gratuït, apostar pels Jocs Olímpics d’Hivern, impulsar la copa menstrual a les escoles i el compromís de renovables són algunes de les concrecions que detallat en el seu discurs.

La líder dels comuns prenent nota del discurs de Pere Aragonès al debat de política general
La líder dels comuns prenent nota del discurs de Pere Aragonès al debat de política general/Jordi Borràs

Aragonès ha articulat una defensa aferrissada de la taula de diàleg, tot i admetre la dificultat de donar esperances sobre els resultats. De fet, la portaveu dels Comuns, Jessica Albiach, ha ironitzat en afirmar que el president semblava que demanés “perdó” per apostar pel diàleg, malgrat que els morats han mostrat certa sintonia amb el discurs. En tot cas, el president de la Generalitat interpreta la negociació amb el govern espanyol a través d’aquesta taula com un nou win-win. És a dir, sia com sia, la taula només pot afavorir els interessos de l’independentisme. Per una banda, el president ha deixat clar que la comunitat internacional reclama que la part catalana s’hi assegui. “Necessitem el reconeixement internacional i justament és la comunitat internacional qui ens encoratja a iniciar aquest procés de negociació”, ha afegit. A més, ha insistit que “si l’Estat espanyol no aprofita aquest procés de negociació pot acabar evidenciant a ulls d’aquells que se’l miren des de fora –i des de dins– que no hi ha cap voluntat de fer una proposta de solució política a Catalunya”. Precisament, ha lamentat que la Moncloa no ha presentat encara cap mena de proposta.

Així, Pere Aragonès ha reivindicat la feina feta perquè “hem assegut l’Estat espanyol a negociar la resolució del conflicte polític sobre la independència de Catalunya, i això no s’havia aconseguit mai”. D’aquí que hagi demanat “ambició” per aprofitar “l’oportunitat” i els mecanismes de força dels independentistes, com ara la “unitat d’acció”, la “mobilització cívica permanent” i els vots necessaris dels independentistes a Madrid dels quals depèn el govern de Pedro Sánchez. En aquesta línia, Aragonès s’ha mostrat dur en marcar a foc el lema “d’amnistia i autodeterminació” i en reclamar la fi de la repressió, com a consigna de la legislatura. Si no s’acaba la repressió, ha alertat Aragonès, “es farà molt difícil seure a parlar i a negociar res”. “Res”, ha emfatitzat.

Salvador Illa, en un moment del debat/Jordi Borràs

Ara bé, el president de la Generalitat ha alertat que el procés serà “llarg i complexe” i d’aquí que hagi reclamat marge, espai i confiança als seus socis. En definitiva, ha centrat la pilota en la proposta del referèndum acordat, però sense especificar quina és la força o el mecanisme amb què pot convèncer la part espanyola per poder-lo celebrar. Una aposta que ha descrit com la més “inclusiva” i on tothom “s’hi pot sentir interpel·lat”. Per tant, ha demanat “perseverança, aprenentatge, unitat i molta força social” i sobretot, ha pregat que ningú de la part catalana “debiliti” la seva posició, una dura invectiva cap als junters i els cupaires.

Però els seus socis no estan per la feina i no s’han mostrat gaire entusiastes amb el contingut del discurs. La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha sortit al tradicional faristol de valoració ensenyant les dents. D’entrada ha fet notar que havien trobat a faltar “una reflexió de les conseqüències polítiques de la detenció del president Puigdemont”.  Així mateix ha remarcat que “l’acord de Govern no s’ha vist reflectit”. La CUP no s’ha molestat ni a sortir als faristols. N’ha tingut prou amb un comunicat on ha acusat al president de “confondre desitjos amb la realitat” en interpretar que la taula de diàleg servirà per reconèixer el dret a l’autodeterminació.

L’oposició tampoc s’ha estat per brocs. La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha titllat el discurs “d’avorrit”, “decebedor” i “sense cap novetat”. Per als socialistes, el discurs fa “reincidir” Aragonès: només vol “imposar” l’autodeterminació i l’amnistia, en lloc d’apostar pel diàleg. Més durs s’han mostrat a l’aliança entre Ciutadans i PP, els partits minoritaris de la cambra, que entenen que Aragonès “ridiculitza Espanya”. Una situació de la qual culpen Pedro Sánchez.

Pere Aragonès durant el seu primer debat de política general / Jordi Borràs
Pere Aragonès durant el seu primer debat de política general / Jordi Borràs

Comentaris

  fideli 28/09/2021 10:04 pm
  MENTIDES! MENTIDER!
  Luisnomeacuerdo 28/09/2021 11:31 pm
  Hay que ver como nos ha crecido milhaus, ya parece una personita mayor, pero sigue hablando como si tuviera un chupa chups en la boca. Quico el mortadelo en su labor habitual de sectario lazinazi disfrazado de pseudoperiodista.
  Farsants 29/09/2021 12:47 am
  Aquest tio es TONTO de collons, i es pense que nosaltres també ho som.
  Ramón Comesolives 29/09/2021 12:52 am
  Haaaaaaaaaa,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha que em pixooooo !
  Si 29/09/2021 1:36 am
  Marge és fer estrategia conjunta
  Tano 29/09/2021 3:15 am
  Aragonés, ets un somiatruites compulsiu. Si us plau no prenguis més el pel a la societat. No s'ho mereix.
  Miquel 29/09/2021 4:51 am
  El Referendum ya se hizo. Los Únicos que quieren otra vez un referendum son los políticos (esto es llamativo). Querer otro referendum es NO reconocer como válido y VINCULANTE el 1-O, es un insulto a los de a pie. Además, para independizarse no es necesario un referendum, solo la mayoría, determinación y valentía. Seguramente ellos desean un referendum tras otro hasta que gane el No, para poder abandonarlo todo, y en el interín habrán vivido de la poltrona autonomista. Piden otro Referendum porque ya no pueden seguir con la excusa de 'necesitar el 50% + 1voto' para efectivizar la República, no hace mucho, no paraban de hablar diciendonos que necesitaban mas del 50%, y ahora, el silencio de los políticos respecto el 52% es ensordecedor. Haber si nos enteramos: No quieren efectivizar la República. Quieren estirar el tiempo (con "mesas", "nuevos referendums", "apliacion de bases", "primero hay llenarnos de razones" y demas excusas), quieren volver a comodidad de la poltrona autonómica, y en lo posible quieren mantenernos atontados, sumisos y obedientes. Salgamos todos a reivindicar Referendum del 1-O como el único y ya realizado, válido, VINCULANTE y gando por el Sí.
  Teix 29/09/2021 7:32 am
  Gràcies, Cs, ens heu confirmat que el separatisme hagi deixat en ridícul Espanya davant la comunitat internacional. És un honor, tot i que el mèrit no s’ho val tant: Espanya en té prou i se sobra per posar-se en ridícul ella soleta. I gràcies també a no sé qui del PP que, enfurismat, ens ha confirmat que la taula no és de diàleg sinó de negociació.
  Erc Racisme contra els catalans 29/09/2021 8:18 am
  Llastimos esclau d'españa, aquet xixarel.lo Aragones del regim del 78. ERC son els TRAIDORS DE CATALUNYA, PUR PSOE.GAL DEL MARAGALL
  Simulacre 29/09/2021 10:18 am
  La taula de diàleg és un "trampantojo " de cara a la demanda que fa Europa. Sanchez simula que ha cessat el conflicte i que s'avé a parlar i ERC simula que parlant s'arribarà a amnistia i referèndum d'independència. Potser algú d'Europa s'ho creia. Nosaltres, no.

Nou comentari