El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nova data clau del tribunal de Luxemburg per a l’exili : el 14 de juliol

Nova fase en la batalla de l’exili. L’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Jean Richard de la Tour, donarà la seva opinió no vinculant sobre les qüestions prejudicials presentades pel jutge instructor de la causa del Procés, Pablo Llarena, el 14 de juliol. sobre l’euroordre contra l’exconseller Lluís Puig, i que de retruc afecta, el president Carles Puigdemont, els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí així com les líders de la CUP i ERC, Anna Gabriel i Marta Rovira. Una opinió que ha de servir, en base la denegació de la justícia belga de lliurar a Espanya a Lluís Puig, per tal que el tribunal decideixi sobre un dels aspectes claus de la repressió: si s’han de complir les euroordres emeses pel Suprem contra els líders independentistes.

Aquesta és la nova fase que ha obert l’advocat general. Richard de la Tour en finalitzar la vista judicial pel cas a Luxemburg, que ha durat més de cinc hores aquest dimarts. La mare dels ous de la vista d’avui, si Bèlgica pot decidir complir una euroordre o no en base les sospites que tingui de vulneració de drets fonamentals. Així s’ha explicat al llarg del dia, en una vista plena d’argumentacions tècniques, jurídiques i fins un punt polítiques.

Opinions per tots els gustos

La vista ha començat amb l’exposició de l’advocada de l’Estat, Andrea Gavela, i del fiscal Fidel Cadena, i a continuació el lletrat de la Comissió Europea, Julio Baquero Cruz, que ha avalat que es pugui fer una extradició sense revisar el dret a un judici just si no hi ha “deficiències sistèmiques” d’estat de dret. “No existeix un problema sistemàtic d’estat de dret a Espanya”, ha sentenciat. En canvi, els advocats dels exiliats consideren que no cal demostrar aquests problemes “generalitzats” de l’estat de dret a Espanya per denegar l’euroordre.

Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, ha avisat que seria “desproporcionat” exigir al seu client que demostri “deficiències sistèmiques” a Espanya a més de demostrar el risc de vulneració de drets fonamentals en el seu cas particular. “Prou d’aquesta persecució per convocar un referèndum. És una persecució infame per motius polítics i s’ha d’acabar”, ha retret. Precisament, ha basat l’arquitectura jurídica del seu posicionament en què la justícia espanyola actua contra una “minoria nacional catalana”.

Per la seva banda, l’advocat Andreu Van den Eynde, ha dit que la vista és important per a Rovira per “assegurar que el dret de la Unió es respecti”. “Les prejudicials semblen una impugnació de la decisió belga”, ha observat. Així, ha criticat Llarena i l’estat espanyol per “apartar-se dels organismes internacionals” amb el cas de l’1-O.

El jutge ponent del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per les prejudicials del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena veu “una mica estrany” que Bèlgica no consultés Luxemburg sobre les euroordres. El danès Lars Bay Larsen ha recordat a Bèlgica que els Estats no tenen “llibertat” per afegir drets fonamentals a l’examen judicial de les euroordres que marca la jurisprudència de la UE. “Això s’haurà d’analitzar”, ha advertit el danès, sense descartar que es pugui ampliar el marge de rebuig per drets fonamentals. Bèlgica està mantenint una posició ambigua durant la vista judicial.

Què cal decidir?

En concret, ara el tribunal ha de resoldre la petició d’aclariment de Llarena respecte l’eficàcia de les euroordres arran que Bèlgica va denegar -i amb una sonora bufetada- l’extradició del conseller Lluís Puig. Una resolució que, fins i tot, ha permès donar pàtina d’immunitat als eurodiputats independentistes assetjats per la justícia espanyola, malgrat que tinguin suspès aquest dret. Després de les exposicions dels advocats i les respostes a les preguntes del magistrats, ara l’advocat general del TJUE haurà de recollir les opinions, reflexions i interpretacions jurídiques per presentar les seves conclusions sobre el cas. Un document que es presentarà en el termini d’un mes i mig. Aquest informe serà el que hauran d’utilitzar com a ponència els magistrats per dictar sentència que els més optimistes situen el mes de juny.

En la qüestió prejudicial, Llarena demanava a través de set apartats aclarir si un altre tribunal podria vulnerar el principi de confiança mútua en el fet de posar en dubte -com és el cas- la competència del jutge que ha emès l’euroordre. És a dir, si es pot avalar que Bèlgica denegués les euroordres en entendre que el Suprem no era el jutge predeterminat per la llei tal i com va recollir el tribunal belga recollint el dictamen del Comitè de l’ONU sobre detencions ordinàries. 

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Que te pasa a abril 05, 2022 | 21:27
  Que te pasa abril 05, 2022 | 21:27
  Quico, no te veo muy animado.
 2. Icona del comentari de: Realitat a abril 05, 2022 | 22:38
  Realitat abril 05, 2022 | 22:38
  Els serveis juridics de la comissio Europea a favor d'espanya....
  • Icona del comentari de: Viendo fantasmas a abril 06, 2022 | 09:06
   Viendo fantasmas abril 06, 2022 | 09:06
   ¿ Estás dentro del mundo jurídico ?
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 06, 2022 | 13:06
   Pere Llimonera i Citronell abril 06, 2022 | 13:06
   N0, N0 se trata de ningún favoritismo... N0 seamos infantiles, por favor... La "Realitat" es que ya empieza a DesaPAReCER el "Cuento" separata Supremata de la visión del asunto en toda Europa, y sobre todo en la UE y en todas sus INSTiTuCioNes; en especial de las Judiciales... O sea, que el supremacismo empieza a ver todo MuY NeGR0, y empieza a destaparse la VeRDaD a NiveL Europeo... Agoo que todos los Demócratas sabíamos y los Abducidos ignoraban, claro... Y vuelven a Catalunya, la Democracia (raptada por el supremacismo indePendenciero) y el Pastelero L0Ko, para que se haga Justicia; y tanto Catalunya como el resto de España Re-Comienzen un periodo de N0RMaLiDaD Política (que debido a las Crisis Económicas, Pandemia Covid, Guerra Ucrania e ineptitud y Derroches de Partidos separatas suprematas de patrias inventadas están en la Ruina) que reconduzca el País a la Recuperación Económica que tanta FaLTa hace... O sea: R.I.P. Supremacismo, Secesionismo y Anti-Democracia... !Wellcome Refugees de la VeRDAD! !Wellcome Estado de Derecho y DeMoCRaCia de verdad!
 3. Icona del comentari de: Pau a abril 05, 2022 | 23:58
  Pau abril 05, 2022 | 23:58
  Lo mismo que le pasa a todos,que ya no lo ven tan claro.
 4. Icona del comentari de: Vaya ostiazo para los mierdas golpistas supremacistas; Europa y conoce a estos miserables; sólo generan mucho asco. a abril 06, 2022 | 09:59
  Vaya ostiazo para los mierdas golpistas supremacistas; Europa y conoce a estos miserables; sólo generan mucho asco. abril 06, 2022 | 09:59
  Y ahora el último recurso que le queda al miserable abogado terrorista es que se aplique la "jurisprudencia" de unos jueces belgas defensores de terroristas, golpistas. drogadictos, violadores, prostitución y narcotraficantes ; jurisprudencia que el mismo Estado belga se desentiende de esta mierda de judicatura que tiene su país.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 06, 2022 | 13:01
   Gonzalo abril 06, 2022 | 13:01
   Por esa y otras razones, Bélgica se encuentra, según "the economist", por debajo de España en el índice de democracia.
  • Icona del comentari de: Josep a abril 06, 2022 | 17:11
   Josep abril 06, 2022 | 17:11
   Pau eres un maleducado.cuyo argumento solo es el insulto, sabes que te digo, sigue asi .
 5. Icona del comentari de: Moules-frites a abril 06, 2022 | 10:56
  Moules-frites abril 06, 2022 | 10:56
  Me pregunto si los lazis conocen cómo funciona y cómo es Bélgica. Como comentario " amable ", sólo diré que es el país más surrealista que existe. Lo demás, me lo callo.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 06, 2022 | 14:28
   Gonzalo abril 06, 2022 | 14:28
   En Bélgica la policía tiene prohibida la entrada a los domicilios para detener a un delincuente a partir de las 21 horas. Así es como escapó el terrorista que hizo el atentado en París.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a abril 06, 2022 | 14:30
   Gonzalo abril 06, 2022 | 14:30
   O como cuando dos trenes tuvieron un choque frontal, por no querer ninguno de los maquinistas cambiar de idioma. En esa negligencia hubo muertos. Ese es el espejo laZinaZi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa