El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junts espera el debat de política general per plantejar la consulta interna
  • CA

Junts per Catalunya ha encetat una nova singladura després clausurar el seu congrés a finals de juliol. Després del conclave, la nova direcció ha començat els contactes amb les entitats sobiranistes i les formacions per poder exposar i presentar el seu projecte polític. Un cop s’han celebrat aquestes trobades de cortesia política, pels juntaires comença una nova etapa que vindrà marcada pel debat de Política General, el ple del Parlament que enceta oficialment el curs polític. Tot plegat amb la idea d’utilitzar la “mobilització per recuperar la unitat”. De fet, ha allunyat la possibilitat d’unes eleccions anticipades tot i menystenir la taula de diàleg.

Serà en el contingut del debat que expressi el president Pere Aragonès, que Junts podrà aclarir molt el camí sobre el seu futur al Govern o sobre l’estratègia independentista que cal seguir. De fet, segons admet el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, avui a la 54 edició de la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada (El Conflent), els quadres de la formació s’han compromès a recollir les “reflexions” a finals d’agost per poder bastir el detall de l’estratègia. Tot amb la vista posada a la consulta interna que les bases van reclamar a la direcció sobre la continuïtat al Govern. “S’han de fer les coses amb el cap i el cor, no amb l’estòmac”, ha assegurat Turull després de la seva conferència en el curs de ciència política.

“Rigorositat”

Turull, en declaracions a la premsa, ha insistit en la idea de potenciar “la mobilització per retornar la unitat dels partits polítics”. De fet, ha exposat la seva idea de “recomençar” i “reprendre la iniciativa”. En tot cas, Turull no ha volgut entrar en les diferències que el seu partit sostè amb ERC i la continuïtat del Govern de coalició. En aquest sentit ha evitat dotar d’un calendari, contingut o condicions per tal d’organitzar la consulta interna sobre si continuar a l’executiu tal i com es va comprometre la direcció amb les bases juntaires.

Així, el procés intern per votar la sortida del Govern, segons Turull, cal que es faci amb una “reflexió profunda, seriosa, amb el cap i el cor i no amb l’estòmac per fer possible i que ens acosti als dos grans objectius de Junts: culminar el mandat de l’1-O i construir solucions pels problemes econòmics i socials del país”. “Farem una proposta als afiliats i afiliades amb serenor i rigor”, remarca Turull.

El líder de Junts, però, ha volgut concretar que la decisió s’esdevindrà a la vista del contingut del debat de Política General i dels acords que s’assoleixen en els objectius de les resolucions. Serà el moment de constatar si les diferències estratègiques entre els dos socis de govern són insalvables o superables. Ara bé, fonts de les dues formacions implicades dubten que el Govern s’esberli, si és que ho fa, abans de les municipals de 2023. Un altre dels moments que composarà un canvi del panorama en el benentès que les grans forces independentistes -ERC, JxCAT i la CUP, mesuraran els seus fonaments territorials.

Abans d’aquest moment, Turull, proposa reiniciar les converses amb les entitats sobiranistes com ANC, Òmnium i Consell per la República, però també hi vol involucrar el “conjunt de les institucions” en el “recomençar” per recuperar el mandat del referèndum del Primer d’Octubre. La primera passa per Turull és la “mobilització”, però també admet que cal trobar el sentit o l’objectiu per a la mobilització. En aquest sentit, però, alerta que cal recuperar els actius i millorar els “passius” com ara tenir present la “mentalitat de conflicte” o bé el “paternalisme” sobre el comportament de la gent. Al capdavall, ha descartat unes eleccions anticipades tot i defensar que cal governar el “mentrestant” i en rebutjar la idea d’un govern nou.

Més notícies
El Govern Alternatiu del PSC / ACN
El PSC veu més de 120 incompliments en el pla de Govern d’ERC i Junts
Notícia: El PSC veu més de 120 incompliments en el pla de Govern d’ERC i Junts
Comparteix
El document que ha fet el PSC amb la seva pròpia auditoria té per objectiu detectar dos possibles tipus d'incompliments
Jaume Alonso-Cuevillas, diputat de Junts, al Parlament / Jordi Borràs
Cuevillas: “Una escissió a Junts és possible, però també a ERC i la CUP”
Notícia: Cuevillas: “Una escissió a Junts és possible, però també a ERC i la CUP”
Comparteix
ENTREVISTA al diputat de Junts, partidari de fer una consulta per decidir si es trenca el Govern de coalició amb els republicans
Al micròfon, l'alcaldessa de Puigverd de Lleida
Junts i el PSC s’alien per fer caure una alcaldia d’ERC
Notícia: Junts i el PSC s’alien per fer caure una alcaldia d’ERC
Comparteix
La moció arriba després que el regidor socialista Josep Maria Vilalta abandonés el govern
Albano Dante denuncia la manipulació d’una foto seva perquè sembli simpatitzant de Junts
Notícia: Albano Dante denuncia la manipulació d’una foto seva perquè sembli simpatitzant de Junts
Comparteix
Lamenta que càrrecs interns d'ERC l'hagin difós per desprestigiar-lo
Felip VI saluda al president de Colòmbia, Petro Duque / Europa Press
Junts i ERC critiquen les actuacions de Felip VI a un acte a Colòmbia
Notícia: Junts i ERC critiquen les actuacions de Felip VI a un acte a Colòmbia
Comparteix
Les formacions independentistes creuen que el monarca ha faltat el respecte a la població durant la investidura del nou president

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tururull a agost 17, 2022 | 17:07
    Tururull agost 17, 2022 | 17:07
    Doncs sembla que ell és partidari de l'estómac agraït, si fes servir el cap o el cor ja fa temps que haurien sortit d'aquest govern de traïdors.
  2. Icona del comentari de: La foto ho diu tot a agost 17, 2022 | 18:08
    La foto ho diu tot agost 17, 2022 | 18:08
    Amb aquests vímets el cistell de la in-inda-indapandanxa no es veu per enlloc.
  3. Icona del comentari de: Cat a agost 17, 2022 | 18:19
    Cat agost 17, 2022 | 18:19
    No se a que esperen, total per dir no a tot i bloquejar tant com poden, no fan cap falta Que vagin a cridar i s'apartin d'una vegada . Cada dia queden més retratats.
  4. Icona del comentari de: fideli a agost 17, 2022 | 22:54
    fideli agost 17, 2022 | 22:54
    judes per catalunya...
  5. Icona del comentari de: Independentista a agost 18, 2022 | 06:33
    Independentista agost 18, 2022 | 06:33
    Però, Cat?. I el sou i privilegis què?. A més, la majoria de catalans som tan rucs que els seguirem votant. I ells ho saben.
  6. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a agost 18, 2022 | 10:37
    Doctor Strangelove agost 18, 2022 | 10:37
    El grassonet, el sense estudis Puig, diu que és a l'exili per la repressió, però noi, la panxa ben plena! En fi, que no ho veu és perquè és cec o un talòs! Doc.
    • Icona del comentari de: Vamos bien, muy bien. a agost 18, 2022 | 11:29
      Vamos bien, muy bien. agost 18, 2022 | 11:29
      Cuidau, el "Doctor Strangelove" té "estudis", uao... serà per dir-ho repetidament que els té...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa