El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’exèrcit espanyol desfila al Corpus de Sevilla en plena campanya electoral

Uns mesos enrere l’actual candidata d’Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez, aixecava la polèmica per unes declaracions sobre les germandats i confraries de Setmana Santa que no van ser ben vistes per tothom. Deia la candidata de l’esquerra que “al voltant de les germandats i les confraries es crea poble, barri i ciutat, i és molt important en els temps que corren de dificultats socioeconòmiques tenir espais de suport mutu”. Aquest dijous Sevilla ha recuperat la processó de Corpus sense restriccions anti-Covid després de dos anys. També ha representat el retorn de l’exèrcit espanyol, que participa en aquesta festa religiosa popular.

Aquest dijous, en plena recta final de la campanya electoral a Andalusia, Sevilla ha recuperat el Corpus sense les mesures Covid que l’han condicionat durant dos anys. Des de ben d’hora al matí, el centre de la capital andalusa s’ha omplert de senyors amb corbata i americana, alguns amb corbates que lluïen la bandera d’Espanya. A banda de ser una festivitat religiosa, el Corpus també és una ocasió per a l’exhibició patriòtica, tot i que discreta, en forma de polseres amb la bandera espanyola o algun altre accessori patri que llueixen alguns dels que desfilen.

Uns homes desfilen al Corpus de Sevilla / JAG

El que no resulta gens discreta, però, és la participació de representants dels exèrcits de terra, mar i aire que tradicionalment desfilen acompanyant algun dels passos que surten des de la catedral sevillana. “Des de fora es pensa que tothom que viu a Sevilla participa en aquestes processons, però no és així, nosaltres preferim la Feria [d’abril]”, explica la cambrera d’una cafeteria al costat del temple. La seva companya pensa igual i a més critica tots els señoritos que aquella hora s’apressen per arribar a temps per desfilar endiumenjats pels carrers de Sevilla: “Aquests tots són molt creients, però després no fan el dejuni de Divendres sant, no ajuden els altres, pequen i no es confessen”.

Debat obert a l’esquerra sobre el suport institucional a organitzacions religioses

En el terreny polític, sobretot des de partits d’esquerra o persones significades del progressisme andalús, mantenen un debat sobre el paper que els elements més reaccionaris de la societat andalusa fan en el si de les germandats i les confraries. Ali Manzano, membre de l’esquerra independentista i candidat de Nación Andaluza, rebutja donar suport a aquestes associacions de caràcter religiós i critica que hi atorgui subvencions l’Ajuntament de Cadis, en mans d’un alcalde d’esquerres com és José María González Santos, Kichi, també d’Adelante Andalucía i parella de Teresa Rodríguez. “Després, quan venen les eleccions, demanen ajuntar-se contra el feixisme, però l’estan alimentant ells directament amb subvencions a l’església catòlica”.

Manzano es mostra molt refractari a les ajudes a aquests organitzacions religioses que durant la Setmana Santa i el Corpus agafen molt de protagonisme als carrers, amb gran seguiment popular. “Algunes confraries fan apologia del feixisme, algunes conserven el títol de germà major honorífic per a Francisco Franco, Manuel Fraga o Gonzalo Queipo de Llano, enterrat a la basílica de la Macarena”.

Un company de Manzano a Nación Andaluza, Mariano Junco, matisa les seves paraules. Adverteix de la necessària divisió que s’ha de fer en el moviment que rodeja les confraries i les germandats entre persones que hi participen i directives. “Hi ha de tot, també hi ha gent normal del poble, però sí que és cert que el caràcter dels que dominen és conservador: ho anem veient per les connexions que tenen els germans majors amb partits de dreta, extrema dreta i els militars”.

El debat no és simple i segons algunes veus és difícil d’entendre fora d’Andalusia. La religiositat popular no ha d’anar lligada a una visió conservadora de la vida. Així ho veu el professor de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla, Joaquín Urías. En conversa amb EL MÓN, Urías avisa: “La religiositat popular andalusa és popular, té un suport al carrer brutal i hi participa gent de tots els colors, per Setmana Santa membres del Partit Comunista poden fer de nazarenos o costaleros“.

Una congregació de persones als voltants de la catedral de Sevilla pel Corpus / JAG

En aquest sentit, Urías subratlla que “la religiositat andalusa no està vinculada a la jerarquia catòlica”, però sí que és una evidència històrica que des de fa segles aquesta jerarquia ha intentat “controlar les germandats i les confraries”. Per això sovint les cúpules d’aquestes organitzacions estan integrades per personalitats molt conservadores. De fet, en alguns moments la desfilada de Corpus als voltants de la Catedral sembla una fila de senyors sortint d’un congrés del PP amb un ciri a la mà. “És una dinàmica molt andalusa”, comenta Urías sobre aquesta destacada presència de persones benestants en llocs de preeminència a les germandats, però remarca que la devoció als sants i les verges és compartida per totes les capes socials i no necessàriament lligat al fet de creure en Déu. “És un sentiment de pertinença, no vol dir que creguis en Deú, però sí que aquella imatge et recorda el teu barri o la teva àvia”, conclou.

Denuncien “adoctrinament” militar en escoles andaluses

Més enllà de la influència conservadora en organitzacions religioses, des de l’àmbit de l’esquerra independentista andalusa es denuncia que hi ha una irrupció destacada de les forces de l’Estat espanyol en escoles d’Andalusia. Mariano Junco denuncia que mentre ha desaparegut l’interès per parlar a les escoles andaluses del nacionalisme històric andalús, com pot ser informant de la figura de Blas Infante, considerat “pare de la pàtria andalusa”, cada cop hi ha més presència de l’exèrcit. “És brutal el treball de penetració de l’exèrcit a les escoles, on reben constantment visites de la Legió i adoctrinen nens de 3 a 4 anys, o porten les escoles a fer que els nens de fins a 7 anys pugin dalt de tancs”. Aquest militant de Nación Andaluza diu que s’està fent “una feina de conscienciació des d’una posició reaccionària espanyolista” a les escoles.

Més notícies
Mariano Junco i Ali Manzano, membres de Nación Andaluza, a Almeria / JAG

Independentistes d’Andalusia: “40 anys d’autonomia no han servit per a res”

Notícia: Independentistes d’Andalusia: “40 anys d’autonomia no han servit per a res”
Comparteix
Nación Andaluza és l'únic partit independentista que concorre a les eleccions autonòmiques del 19 de juny a Andalusia
Notícia: Independentistes d’Andalusia: “40 anys d’autonomia no han servit per a res” - Mobile
El sociòleg Juan Sebastian Fernández i el director del CEMyRI de la Universitat d'Almeria, Pablo Pumares / JAG

Barraquisme, guetos i exclusió social poden fer esclatar Andalusia

Notícia: Barraquisme, guetos i exclusió social poden fer esclatar Andalusia
Comparteix
Investigadors de la Universitat d'Almeria adverteixen que la inacció política d'anys ha abonat el terreny per l'extrema dreta
Notícia: Barraquisme, guetos i exclusió social poden fer esclatar Andalusia - Mobile

Vox llança Andalusia contra Catalunya

Notícia: Vox llança Andalusia contra Catalunya
Comparteix
"L’estratègia electoral de Vox no neix  d’un excés de «rebujitos» i «cañas de la libertad», sinó d’un càlcul tan radical com intel·ligent: Espanya n’està fins als nassos de Catalunya i té la victòria a tocar"
Notícia: Vox llança Andalusia contra Catalunya - Mobile
Uns nois juguen a futbol a El Ejido / JAG

El vesper d’El Ejido, objectiu de Vox en les eleccions andaluses

Notícia: El vesper d’El Ejido, objectiu de Vox en les eleccions andaluses
Comparteix
Els ultres lliguen la immigració als problemes d'un municipi on l'agricultura intensiva té un 90% de mà d'obra estrangera
Notícia: El vesper d’El Ejido, objectiu de Vox en les eleccions andaluses - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a juny 16, 2022 | 21:03
  Anònim juny 16, 2022 | 21:03
  On cau Sevilla? Quin exèrcit és aquest "exèrcit espanyol"? A quina campanya electoral us referiu?
 2. Icona del comentari de: Ricard a juny 16, 2022 | 21:52
  Ricard juny 16, 2022 | 21:52
  Els castellans saben que déu és castellà i només parla castellà. I el seu exèrcit és coherent amb la castellanitat divina. Com deia la conferència episcopal dels castellans la unitat d'espanya és un bé moral superior, i això mateix defensa el seu exèrcit, garant de la unitat estatal segons la seva constitució. Déu i constitució units! Que bonic! Que savis són.
 3. Icona del comentari de: Que sigui el seu problema a juny 16, 2022 | 22:11
  Que sigui el seu problema juny 16, 2022 | 22:11
  Cal ser veïns d'aquest món que no te res a veure amb els catalans tan aviat com sigui possible.
 4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 16, 2022 | 22:33
  Pere Llimonera i Citronell juny 16, 2022 | 22:33
  Els ecuatorians d'infanteria no hi han anat?
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 16, 2022 | 22:53
  Pere Llimonera i Citronell juny 16, 2022 | 22:53
  Hauriem de deixar de parlar de les tradicions castellanes i el seu folcklore, que fotin el que els doni la gana. Com més lluny millor
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 17, 2022 | 16:28
   Pere Llimonera i Citronell juny 17, 2022 | 16:28
   Sigue Con tus T0Ntaas... TRoLL separata supremata del Nacional Catalanismo de patrias inventadas que USuRPa Mi Nombre y el de otros para comentar sandeces continuamente... Que se os ve el 'Plumero' , el 'LlauT0' y todo lo demás; por eso cada Vez hay mas Catalanes que pasan del Supremacismo Secesionista... Sigue Con tus T0Ntaas, TRoLL separata supremata USuRPa Nombres, que por cada C0MeNTaRio que envías lleno de B0BaDas y sandeces USuRPaNDo el NomBRe de OTros, 10 Catalanes que habían caído en la TRaMPa del Régimen supremacista indePendenciero, se LiBeRaN de la Abducción y abandonan esas sandeces y Fantasías... Recuperan el "Seny" y vuelven a una actividad Cerebral y Neuronal N0RMaL... Apa, Adeu, TroLLete del Régimen!
 6. Icona del comentari de: fideli a juny 16, 2022 | 23:01
  fideli juny 16, 2022 | 23:01
  que els bombin a tots... com si s'emborratxen de patxaran, esport nazional
 7. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 16, 2022 | 23:08
  Pere Llimonera i Citronell juny 16, 2022 | 23:08
  Había varios militares Catalanes desfilando en las filas del Ejercito, por las informaciones de que tengo noticia... Eso es buena noticia... Visca el Corpus de Sevilla!
  • Icona del comentari de: Perra a juny 17, 2022 | 08:37
   Perra juny 17, 2022 | 08:37
   I que?
  • Icona del comentari de: Si a juny 17, 2022 | 11:31
   Si juny 17, 2022 | 11:31
   Son els nostres infiltrats. Ja veureu.
 8. Icona del comentari de: Gonzalo a juny 16, 2022 | 23:38
  Gonzalo juny 16, 2022 | 23:38
  Menudas vacaciones te estás pegando, Guerrero.
 9. Icona del comentari de: Cse a juny 17, 2022 | 05:13
  Cse juny 17, 2022 | 05:13
  I després a votar a vox i beneir la tomba de paco. Ahber estudiao
 10. Icona del comentari de: Observador a juny 17, 2022 | 08:18
  Observador juny 17, 2022 | 08:18
  L'exércit desfila. Res més que campanya electoral.
 11. Icona del comentari de: Observador a juny 17, 2022 | 08:18
  Observador juny 17, 2022 | 08:18
  L'exércit desfila. Res més que campanya electoral.
 12. Icona del comentari de: MHP a juny 17, 2022 | 09:29
  MHP juny 17, 2022 | 09:29
  Doncs i què que estigui l'exèrcit a la processó? Si voleu, qualsevol de vosaltres també pot anar, hi ha llibertat. Segur que a més d'un l'aniria bé canviar d'aires i veure una mica de món.
  • Icona del comentari de: Ricard a juny 17, 2022 | 20:16
   Ricard juny 17, 2022 | 20:16
   I el gremi d'infermeres oficialment a la mesquita? Els racistes castellans ja sabia que això de la laïcitat de l'Estat no ho tenien clar.
 13. Icona del comentari de: jm a juny 17, 2022 | 09:30
  jm juny 17, 2022 | 09:30
  Aquest gentussa, si no fosin paramilitars o militars estarien a l'atur. No arriben ni a indigents intel·lectuals,no superen ni l'ortografia del seu idioma, la veritat es que fan pena, quina quantitat de cavernícoles que te Espanya, cada cop entenc millor perquè aquest país no ha fotut mai res de bo en tota la seva historia...
  • Icona del comentari de: Una a juny 18, 2022 | 00:54
   Una juny 18, 2022 | 00:54
   Indigents intel·lectuals han estat els nostres polítics que ens han portat a restar sota les botes d'aquests energúmens
 14. Icona del comentari de: El cit campejador a juny 17, 2022 | 09:59
  El cit campejador juny 17, 2022 | 09:59
  Hay que ser muy osado, pero el reportero debe ir hasta arriba de rebujito. Podía haber puesto también "la televisión sigue emitiendo en plena campaña electoral" o "el sol sale cada día en plena campaña electoral", pero es más jugoso poner ejército, corpus y campaña electoral como si todo estuviera ligado... Ay indepe, deja ya de beber. El calor también se quita con agua fresquita.
 15. Icona del comentari de: Fill de G-C- que va estudiar una miqueta. a juny 17, 2022 | 12:48
  Fill de G-C- que va estudiar una miqueta. juny 17, 2022 | 12:48
  Aquests "sordaitos ejpañoles" treuen a passejar la ferralla. I algún, pot ser que cobri per dur-la.
 16. Icona del comentari de: 1714 a juny 17, 2022 | 22:30
  1714 juny 17, 2022 | 22:30
  Militar bo militar mort
 17. Icona del comentari de: fat boy a juny 18, 2022 | 12:49
  fat boy juny 18, 2022 | 12:49
  A veure si els agafa una insolacio a tots.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa