El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC admet el recurs del PP i comença a debatre la suspensió de la reforma judicial
  • CA

El ple del Tribunal Constitucional ha acordat admetre a tràmit el recurs del PP contra les dues esmenes per les quals es modifica el sistema d’elecció i arribada dels dos candidats al TC que ha de nomenar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Alhora, ha rebutjat les recusacions d’Unides Podem i PSOE contra dos magistrats. Ara haurà de debatre la petició del PP per suspendre urgentment la tramitació al Senat de les dues esmenes sobre el TC incloses en el paquet de la reforma legislativa que, sense que hi tingui cap relació, també serveix per retocar el Codi Penal en els articles de la sedició, els desordres públics i la malversació.

Un TC dividit

Segons les fonts jurídiques consultades per Europa Press, totes dues decisions, l’admissió a tràmit i el rebuig de les recusacions contra el president del TC, Pedro González-Trveijano, i el magistrat Antonio Narváez, s’han adoptat amb els 6 vots de la majoria conservadora, enfront de 5 de la minoria progressista.

Façana de la seu del Tribunal Constitucional / ACN

En un principi el TC havia de resoldre el recurs del PP dijous passat, hores abans de la votació al Congrés que va aprovar la reforma legislativa, però finalment va decidir posposar-la fins aquest dilluns perquè els cinc magistrats progressistes van demanar més temps per estudiar tota la documentació d’última hora aportada pel PSOE i Podemos. Per la seva banda, la Fiscalia del Tribunal Constitucional s’havia oposat a les mesures cautelaríssimes reclamades pel PP, una opinió que l’alt tribunal hauria de tenir en compte, però que en casos excepcionals es pot ignorar si així ho justifiquen els magistrats.

Guerra de recursos al Tribunal Constitucional

La reforma legislativa en curs s’ha convertit en l’últim camp de batalla entre el PSOE i el PP, que es juguen l’hegemonia política en les pròximes eleccions municipals del maig del 2023, que de retruc es convertiran en un termòmetre de cara a les generals que tindran lloc a finals d’any. Els dos partits majoritaris, amb Podemos com a actor convidat, han dut a terme una guerra de recursos al TC. Després del recurs d’empara del PP per intentar frenar la modificació del sistema d’elecció dels magistrats de l’alt tribunal, els socialistes han contraatacat amb diversos escrits, primer per personar-se com a part interessada i després per recusar magistrats.

El PSOE considerava que el president del TC, Pedro José González-Trevijano, i el magistrat Antonio Narváez no estaven capacitats per decidir sobre les mesures cautelaríssimes que reclama el PP perquè van ser nomenats pel govern de Mariano Rajoy. Podemos també va recusar el mateix González-Trevijano i el ponent de la resolució, Enrique Arnaldo, perquè no els considerava imparcials per resoldre el recurs dels populars.

Més notícies
Façana de la seu del Tribunal Constitucional / ACN
Guerra de recursos al TC abans del debat sobre la reforma judicial
Notícia: Guerra de recursos al TC abans del debat sobre la reforma judicial
Comparteix
La Fiscalia del Constitucional s'oposa a les mesures cautelaríssimes demanades pel PP per aturar la reforma del sistema d'elecció dels magistrats del tribunal
Façana de la seu del Tribunal Constitucional / Europa Press
El TC ajorna a dilluns el ple sobre el recurs el PP per la reforma del Codi Penal
Notícia: El TC ajorna a dilluns el ple sobre el recurs el PP per la reforma del Codi Penal
Comparteix
L'alt tribunal es reunirà dilluns per decidir si la reforma del sistema d'elecció dels seus magistrats s'ajusta a la Constitució
El portaveu de Podemos al Congrés dels Diputats, Pablo Fernández / Europa Press
Podemos avisa el TC per la reforma del Codi Penal: “Colpistes amb toga”
Notícia: Podemos avisa el TC per la reforma del Codi Penal: “Colpistes amb toga”
Comparteix
L'alt tribunal decidirà aquest matí si atura la tramitació de dues esmenes que afecten la composició del TC
La vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, durant la tramitació de la reforma del Codi Penal al Congrés / Europa Press
El TC manté la incògnita sobre el bloqueig de la reforma del Codi Penal
Notícia: El TC manté la incògnita sobre el bloqueig de la reforma del Codi Penal
Comparteix
Els socialistes volen personar-se a la causa del TC i avisen el tribunal que paralitzar el tràmit seria una “ingerència”

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a desembre 19, 2022 | 20:14
    Català desembre 19, 2022 | 20:14
    Si anulen aquesta reforma que penalitza les manifestacions, encaa ens faran un favor
  2. Icona del comentari de: DUI o plegueu a desembre 19, 2022 | 20:28
    DUI o plegueu desembre 19, 2022 | 20:28
    Hola ERc, marxem ja, o encara no teniu les butxaques prou plenes?
  3. Icona del comentari de: Pep a desembre 19, 2022 | 21:33
    Pep desembre 19, 2022 | 21:33
    I a qué espera el Govern de Catalunya? Ara és el moment de reactivar la Declaració d'independència, està passant el mateix a Espanya del que van fer amb Catalunya.
  4. Icona del comentari de: Josep a desembre 19, 2022 | 21:42
    Josep desembre 19, 2022 | 21:42
    El Tribunal Constitucional estaria prevaricant si atura qualsevol llei del Legislatiu abans de la seva aprovació, no tenen competència en la tramitació d'una llei. El tema és molt greu i pot suposar una ruptura del Constitucional.
  5. Icona del comentari de: JordiP a desembre 19, 2022 | 22:16
    JordiP desembre 19, 2022 | 22:16
    Jo també em negaria a la meva pròpia recusació.
  6. Icona del comentari de: Cagañistan a desembre 19, 2022 | 22:24
    Cagañistan desembre 19, 2022 | 22:24
    Hahaha quin pais mes ridicul

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa