El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Congrés aprova modificar el Codi Penal en un debat tens i ple de retrets
  • CA

El Congrés dels Diputats, després d’un debat tens, ple d’acusacions i retrets, ha aprovat els canvis al Codi Penal i canviar les majories per poder renovar el Tribunal Constitucional (TC). Tot i que els partits de la dreta han intentat impedir fins a l’últim moment la celebració del ple extraordinari d’aquest dijous, finalment la substitució del delicte de sedició pel de desordres públics agreujats i la modificació del de malversació tira endavant amb 184 vots a favor, 64 en contra i una abstenció. Els diputats del PP i Ciutadans (Cs) no han emès els seus vots.

Derogar la sedició i modificar la malversació

El Congrés ha donat llum verda a la reforma del Codi Penal que inclou la derogació del delicte de sedició i la seva substitució pel reformulat delicte desordres públics agreujats, la modificació del de malversació per establir penes d’entre 1 i 4 anys quan no hi hagi ànim de lucre i creu un delicte d’enriquiment il·lícit per a càrrecs públics. A més, el text aprovat aquest dijous també incorpora dues esmenes que modifiquen l’elecció dels jutges del Tribunal Constitucional. El PP ha portat aquesta modificació davant del mateix TC per demanar la suspensió cautelaríssima de la inclusió d’aquesta part, però el tribunal ha ajornat fins al dilluns el ple en què s’havia de decidir si admetia el recurs dels populars, fet que ha permès evitar el xoc amb la cambra baixa.

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, durant el ple per reformar el Codi Penal al Congrés | Europa Press
La secretària general del PP, Cuca Gamarra, diu que no han votat la reforma perquè és la manera de protestar | Europa Press

La reforma del Codi Penal ha tirat endavant amb els vots a favors de PSOE, Unides Podem, ERC, PDeCAT, PNB i EH Bildu i els ‘no’ de Junts, la CUP i Vox. El PP i Cs no han votat perquè, com han dit els populars, és la manera de protestar perquè s’hagi decidit tirar endavant la votació amb les dues esmenes que havien recorregut al TC i sobre les quals el tribunal no s’ha pronunciat encara.

“On està Pedro Sánchez?”

El debat d’aquest dijous al Congrés dels Diputats ha sigut molt tens, ple de retrets i amb acusacions. La sessió plenària ha començat amb els portaveus del PP, Vox i Cs demanant a la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, que suspengués la tramitació el debat i la votació de la reforma fins que el TC es pronunciés sobre els recursos i les mesures cautelaríssimes que li han reclamat els populars i Vox.

El ple extraordinari ha tirat endavant i, al seu torn, la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, ha preguntat “on està Pedro Sánchez” i l’ha titllat de “covard”. El president espanyol es troba en una cimera oficial de la Unió Europea (UE) a Brussel·les a la qual cap president hi pot faltar si no és per un motiu de força major.

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, acusa el govern espanyol d'estar
La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, acusa el govern espanyol d’estar “repetint el que va fer el separatisme el 2017” | Europa Press

La presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha acusat el govern espanyol d’estar “repetint el que va fer el separatisme el 2017” amb l’aprovació de lleis “inconstitucionals en 48 hores” i ha assenyalat que s’estan “vulnerant tots els tràmits”. El diputat de Vox Javier Ortega Smith ha afirmat que tant el fons com la forma de la norma són un “frau”.

La referència al 23-F

La crispació al ple ha explotat després de les declaracions del portaveu del PSOE, Felipe Sicilia. El socialista ha acusat la dreta d’intentar parar una sessió al Congrés i, si fa anys ho va fer “amb tricornis”, ara ho ha intentat fer via Tribunal Constitucional. Sicilia ha celebrat que “no ho han aconseguit perquè la nostra democràcia és forta i sòlida”. El dirigent del PSOE ha anat més enllà i ha assegurat que la democràcia només ha estat en perill quan ha governat la dreta. Ha reblat que “va estar en perill el 1936 i el 23-F” i assegura que “la continua posant en perill amb els discursos d’odi”.

La bancada del PP, indignada, ha explotat: “Ens està dient colpistes! Que ho retiri!”. Al que Sicilia ha contestat preguntat què eren sinó, “d’esquerres?”, provocant un nou aldarull entre els diputats.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, durant el debat per la reforma del Codi Penal | Europa Press
El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, durant el debat per la reforma del Codi Penal | Europa Press

L’independentisme, dividit

Esquerra, s’ha mantingut en la seva línia, ha defensat la modificació del Codi Penal, mentre que el PDeCAT ha remarcat que els canvis deixen una norma millor que l’actual redactat. Per contra, Junts i la CUP ho han criticat. El diputat de Junts ha assenyalat que ERC, amb el seu suport, està admetent que el referèndum de l’1 d’Octubre “va ser delicte” i ha explicat que votaven en contra perquè “no son delinqüents”.

La resposta del portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, ha sigut un dard directe a la presidenta de Junts, Laura Borràs, i ha dit que qui és un “delinqüent” és el pèrit d’ultradreta Emilio Hellín a qui la defensa de Borràs va contractar.

Més notícies
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, és prudent i no es pronuncia sobre els efectes de la reforma de la malversació | ACN (Norma Vidal)
La Fiscalia interpretarà la nova malversació “com cregui convenient”
Notícia: La Fiscalia interpretarà la nova malversació “com cregui convenient”
Comparteix
El fiscal general de l'Estat, García Ortiz, afirma que espera a conèixer els detalls de la reforma del Codi Penal per pronunciar-se
El portaveu de Podemos al Congrés dels Diputats, Pablo Fernández / Europa Press
Podemos avisa el TC per la reforma del Codi Penal: “Colpistes amb toga”
Notícia: Podemos avisa el TC per la reforma del Codi Penal: “Colpistes amb toga”
Comparteix
L'alt tribunal decidirà aquest matí si atura la tramitació de dues esmenes que afecten la composició del TC
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, al Parlament / ACN
Elena defensa que el nou Codi Penal garanteix drets “a una immensa majoria”
Notícia: Elena defensa que el nou Codi Penal garanteix drets “a una immensa majoria”
Comparteix
El conseller demana "temps" per veure que les modificacions són beneficioses
Jordi Turull, secretari general de Junts durant el consell nacional del partit / Cedida
Turull, sobre el pacte PSOE-ERC per la malversació: “Guanya Marchena”
Notícia: Turull, sobre el pacte PSOE-ERC per la malversació: “Guanya Marchena”
Comparteix
Junts i la CUP s’havien queixat del fet que hagin tingut coneixement de l’esmena durant la mateixa ponència

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a desembre 15, 2022 | 19:37
    ciutadà desembre 15, 2022 | 19:37
    Una funció teatral digna dels seus actors.
  2. Icona del comentari de: Junqueras el NEO.GAL.MARAGAL a desembre 15, 2022 | 20:18
    Junqueras el NEO.GAL.MARAGAL desembre 15, 2022 | 20:18
    Rufian, nomes sap escupir feixisme.psoe, EL MUY ESPAÑOL DEL GAL.ERC
    • Icona del comentari de: A fer la mà ! a desembre 16, 2022 | 16:52
      A fer la mà ! desembre 16, 2022 | 16:52
      Tros de quòniam. Aquests comentaris de falsa bandera espanyola son molt ridículs, poc suc i no convenceran cap independentista català a "transformar-se" en fervent espanyolista.
  3. Icona del comentari de: Observador a desembre 15, 2022 | 20:23
    Observador desembre 15, 2022 | 20:23
    La diputada Arrimdas ha perdut la dida.
    • Icona del comentari de: Observant a desembre 16, 2022 | 16:44
      Observant desembre 16, 2022 | 16:44
      Guaita, Obsevador. No sé pas que ha perdut aquesta senyora, ni m'interessa per a res, però, jo sempre l'engego a dida.
  4. Icona del comentari de: Observador a desembre 15, 2022 | 20:23
    Observador desembre 15, 2022 | 20:23
    La diputada Arrimdas ha perdut la dida.
    • Icona del comentari de: Observador. a desembre 16, 2022 | 11:35
      Observador. desembre 16, 2022 | 11:35
      Veig que no ho heu copçat. Si a Di-pu-ta-da, li treus Di-da, què queda?.
      • Icona del comentari de: Observant a desembre 16, 2022 | 16:49
        Observant desembre 16, 2022 | 16:49
        Quina poca-soltada que has escrit. A mi se me'n fot a que es dediqui aquesta senyora, ni la seva professió o la que tu voldries que tingués, jo em conformo en no seguir-la, de fet se'n va anar a Espanya per voluntat pròpia i si en llegeixo alguna notícia sobre ella i com que diu sempre el mateix amb la mateixa cara de pomes agres, l'engego a dida, això sí.
    • Icona del comentari de: Observador. a desembre 16, 2022 | 11:35
      Observador. desembre 16, 2022 | 11:35
      Veig que no ho heu copçat. Si a Di-pu-ta-da, li treus Di-da, què queda?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa