El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La nova malversació deixa la presó en mans dels jutges si veuen “entorpiment” del servei públic
  • CA

Un cop es va anunciar la reforma del Codi Penal pel que fa al delicte de sedició, el mateix president del grup de Podem i comuns al Congrés, Jaume Asens, insistia que calia la segona part. Es referia a reformar la malversació. Especialment, en l’àmbit de l’administració deslleial, que ha servit per justificar les penes i les condemnes dels líders del Procés, a les quals es poden enfrontar també els acusats en les instruccions del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona i del número 18. És a dir, la malversació és clau en la causa mare del Procés –la del jutjat 13– i una derivada sobre l’acció exterior de la Generalitat entre l’any 2011 i el 2017 –la del 18– arran d’una investigació del Tribunal de Comptes.

La reforma que han pactat aquest dilluns el PSOE i ERC inclou una modificació de l’article 432; la creació d’un article nou que serà el 432 bis; la reforma de l’article 433; l’aprovació d’un nou article, el 433 ter; i una modificació de l’article 434. De fet, els canvis intenten aclarir com s’ha d’acreditar la infracció de les facultats d’administració excedint-se en el seu exercici i com s’ha causat un perjudici al patrimoni administrat. És a dir, definir què és “administració deslleial” i sobretot, escatir el significat de la “infidelitat” en relació als cabals públics administrats. En aquesta reforma allò imprescindible, però, és com es defineix quan es pot considerar que la malversació sense lucre personal afecta els serveis públics o la finalitat legal del patrimoni públic malversat. Una peça definitiva per als exiliats o els que encara han de ser jutjats per l’1-O.

Part de l'esmena pactada transaccional de reforma de la malversació entre ERC i PSOE/Quico Sallés
Part de l’esmena pactada transaccional de reforma de la malversació entre ERC i PSOE/Quico Sallés

La modificació del 433, la clau

La transacció presentada per republicans i socialistes inclou el que anomenen un “apartat nou” i és la modificació de l’article 433 del Codi Penal. Aquest article estableix que l’autoritat o funcionari que doni al patrimoni públic una aplicació diferent d’aquella a la qual està destinat tindrà penes d’un a quatre anys de presó i inhabilitació de dos a sis anys. Sempre que, de resultes, hi hagués “danys o entorpiment greus del servei” a què, en principi, estaven destinats els fons. En canvi, si no hi hagués aquest entorpiment o danys greus, la pena es reduiria a inhabilitació d’un a tres anys i multa de tres a dotze mesos.

És a dir, si l’autoritat judicial considera o entén que el comportament de l’autoritat o el funcionari ha donat un destí diferent als recursos públics pel que estaven pressupostats, seria malversació. Però sí aquest canvi de destí dels béns públics no impedeix el servei públic que ofereixen o financen, no hi ha presó.

L’exemple de les escoles de l’1-O, per entendre el sentit del text

Com exemple, es pot considerar una malversació el destí dels centres d’educació com a col·legis electorals d’un referèndum, però com que el servei escolar no es va aturar –era diumenge i dilluns el servei es va reprendre amb normalitat– no hi hauria pena de presó. Ara bé, el PSOE no ho veu de la mateixa manera i considera que aquesta esmena no està pensada per aplicar-la al cas del Primer d’Octubre. De tota manera, i amb una interpretació generosa de l’article en base la sentència del Procés escrita per Manuel Marchena, els encausats en el jutjat 18 i 13 es podrien estalviar perfectament la presó per malversació. Tècnicament, també serviria per als exiliats acusats de malversació.

Reinterpretar la “infidelitat”

De fet, l’article modificat intenta encabir una reinterpretació de la “infidelitat” que suposa la malversació. En aquest sentit, cal recordar que fins ara la jurisprudència interpretava la infidelitat en l’administració pública si hi havia un “excés” en les facultats i atribucions del càrrec, autoritat, electe o funcionari. Un excés del que se’n desprenia una destinació definitiva diferent a l’ús previst o aprovat pressupostàriament, legalment o reglamentàriament. Amb el canvi, encara que hi hagi excés, perquè hi hagi pena de presó caldrà una nova circumstància: que s’entorpeixi el servei públic o es registri algun dany al patrimoni públic.

Precisament, aquest article inclou una nova addició, el 433 ter, per definir què s’entén o què comprèn el patrimoni públic. D’aquí que la reforma del Codi Penal qualifiqui de patrimoni públic “tot el conjunt de béns i drets, de contingut econòmic-patrimonial, que pertanyen a les administracions públiques”. Caldrà veure, però, què considera administració pública la nova jurisprudència que generi aquest article, donat que pot haver precisions, per exemple, respecte dels centres concertats, entitats público-privades i subvencions públiques a entitats privades.

Jaume Asens i Gabriel Rufián, al debat de TV3
Jaume Asens, de Podem, i Gabriel Rufián, d’ERC, en un debat electoral de TV3

El 432. bis, més detall

Aquesta esmena, redactada amb la signatura de la diputada d’ERC Carolina Telechea, també determina la creació d’un nou article, el 432.bis. Possiblement, aquest article sigui la clau de volta de la reforma assolida amb el PSOE. “L’autoritat o funcionari públic que sense ànim d’apropiar-se’l, destinés a usos privats el patrimoni públic posat al seu càrrec per raó de funcions o amb ocasió de les mateixes, incorrerà en la pena de presó de sis mesos a tres anys, i a suspensió de càrrec públic d’un a quatre anys”, determina el nou article.

El concepte “privat” és fonamental perquè es diferencia “d’aliè a la funció pública o particular”. És a dir, que l’ús dels fons públics tenen un destinatari privat i no un interès particular. L’adjectiu atorga més precisió a la conducta malversadora, sense necessitat que el patrimoni públic quedés sota la seva propietat o manllevés fons cap als seus comptes. O sigui, que encara hi hauria possibilitat de reintegrar els elements del patrimoni públic que “s’haurien distret” per part de l’acusat.

Més notícies
Jordi Turull, secretari general de Junts durant el consell nacional del partit / Cedida
Turull, sobre el pacte PSOE-ERC per la malversació: “Guanya Marchena”
Notícia: Turull, sobre el pacte PSOE-ERC per la malversació: “Guanya Marchena”
Comparteix
Junts i la CUP s’havien queixat del fet que hagin tingut coneixement de l’esmena durant la mateixa ponència
Dolors Feliu, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, defensa la manifestació d'aquest dimarts contra la reforma del Codi Penal perquè considera que ha transformat una exigència d'Europa en una 'trampa' / Mireia Comas
Dolors Feliu: “L’exigència de derogar la sedició s’ha transformat en un triomf de la repressió”
Entrevista: Dolors Feliu: “L’exigència de derogar la sedició s’ha transformat en un triomf de la repressió”
Comparteix
ENTREVISTA a la presidenta de l'ANC, que aquest dimarts té convocada una manifestació contra l'agreujament del delicte de desordres públics prevista en la reforma del Codi Penal
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats / ACN
Divisió entre els catalans per la derogació de la sedició
Notícia: Divisió entre els catalans per la derogació de la sedició
Comparteix
Una enquesta situa al voltant del 39% el suport i el rebuig a la mesura anunciada per Pedro Sánchez
Els presos polítics a la sortida de la presó de Lledoners després dels indults / Europa Press
Un exlletrat del TC veu “molt dubtós” que a l’1-O hi hagués malversació
Notícia: Un exlletrat del TC veu “molt dubtós” que a l’1-O hi hagués malversació
Comparteix
Joaquín Urías considera "molt dubtós" que l'1-O fos malversació i dona suport a la reforma del delicte que impulsa el Congrés

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Persecució amb el vist i plau dels d'ERC a desembre 12, 2022 | 22:06
    Persecució amb el vist i plau dels d'ERC desembre 12, 2022 | 22:06
    No s'entén pas gaire aquesta nova llei. Els jutges podran fer el que vulgui... tants caps, tants barrets. Ara ja hi ha dues versions, la d'ERCi la del PSOE. Es podrà perseguir tothom a voluntat del poder judicial i espanyolista-madrileny
    12
    Icona de dislike al comentari de: Persecució amb el vist i plau dels d'ERC a desembre 12, 2022 | 22:06 12
    Respon
  2. Icona del comentari de: DUI o plegueu a desembre 12, 2022 | 22:58
    DUI o plegueu desembre 12, 2022 | 22:58
    És festigós el que feu els qui sou al "govern" de Catalunya des de fa temps, principalment ERC. Els catalans vos ho farem pagar, colla de porcs traïdors.
    • Icona del comentari de: Independentista a desembre 13, 2022 | 13:43
      Independentista desembre 13, 2022 | 13:43
      No, DUI i després pleguem. Independència, concloem el procés cap a la independència i pleguem de reclamar-la.
    • Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a desembre 13, 2022 | 13:57
      elMónCorruptgent.Cot desembre 13, 2022 | 13:57
      Ón es la resposta que he enviat? Només li preguntava per què Torra nova aixecar la suspensió de la DUI, va tenir 4 anys per fer-ho i ningú li va demanar? Per què no li reclaman al batxiller foll que la va suspendre en 8 segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat?
  3. Icona del comentari de: Gecko a desembre 12, 2022 | 23:07
    Gecko desembre 12, 2022 | 23:07
    El referèndum de l'1 d'Octubre del 2017 no fou cap delicte amb la llei vigent ni amb la llei vigent aleshores (és al mateixa). No és produí cap mena de malversació. Els "delictes" se’ls varen inventar els jutges espanyols lawfare i ho tornarien a fer perquè segons ells la fal·làcia de la unitat d’Espanya està per damunt de tot. És ridícul, mala praxi judicial i prevaricació dir que no s'han trobat "partides" pressupostàries, però, se suposa que n'hi ha "d'haver"... i les proves on son ?
    • Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 13, 2022 | 09:03
      Gonzalo desembre 13, 2022 | 09:03
      Artículo 92 de la Constitución española.
      • Icona del comentari de: Gavanenc a desembre 13, 2022 | 11:18
        Gavanenc desembre 13, 2022 | 11:18
        El 47, un altre article de la sacraconstitució espanyola que el xovinisme espanyol no compleix ni ha complert mai ni el pensa complir mai, l'article 47 de la sacroconstitució espanyola, heu-lo aquí : Article 47 : "Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir l’especulació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics". Una prova més de la estupidesa i hipocresia del xovinisme ultra espanyol.
  4. Icona del comentari de: Joan de l'Os a desembre 12, 2022 | 23:16
    Joan de l'Os desembre 12, 2022 | 23:16
    Tanta indignitat i traïció no admet comentaris. Nomes una gran tristesa i vergonya
  5. Icona del comentari de: Manel de Manresa a desembre 13, 2022 | 00:20
    Manel de Manresa desembre 13, 2022 | 00:20
    ....i un altre gol per l'esquadra al supergovern del mossen. Va ser alló del català i ara la malversació. Pobres escolanets del mossen, tant treballar per deixar al mossen lliure per presentar-se a president i ara resulta que els tornen a pendre el pel. Han renunciat a la independencia, ara ja no tene res per oferir a no ser que ringuis carnet del partit i t'ofereixin alguna cadira .. que durarà fins que Illa els tregui de les poltrones
  6. Icona del comentari de: ProuJa a desembre 13, 2022 | 00:33
    ProuJa desembre 13, 2022 | 00:33
    Canviar-ho tot per no canviar res.
    • Icona del comentari de: Legalitzar la prevaricació a desembre 13, 2022 | 09:32
      Legalitzar la prevaricació desembre 13, 2022 | 09:32
      Per canviar-ho a pitjor.
  7. Icona del comentari de: Junqueras, porqueria humana a desembre 13, 2022 | 05:47
    Junqueras, porqueria humana desembre 13, 2022 | 05:47
    El barrut, venut i panxut Junqueras de España.Erc nomes l'importa ELL, EL DEU D'ERC.ESPAÑA. Pobre ERC convertit en una secta españilisima com junqueras. Aturem al boig junqueras, expulsem.lo d'ERC
  8. Icona del comentari de: Joan de l'Os a desembre 13, 2022 | 06:27
    Joan de l'Os desembre 13, 2022 | 06:27
    Davant de tanta infàmia i traïció no cal dir res.. Molta tristesa i vergonya
  9. Icona del comentari de: Peret a desembre 13, 2022 | 07:26
    Peret desembre 13, 2022 | 07:26
    ERChapuzas de España.155
  10. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a desembre 13, 2022 | 08:46
    Veterà antifranquista. desembre 13, 2022 | 08:46
    Tant d'enrenou per deixar les coses com estaven: en mans del jutges.
  11. Icona del comentari de: Així és la justícia Quico, amb la nova i amb la vella llei a desembre 13, 2022 | 09:38
    Així és la justícia Quico, amb la nova i amb la vella llei desembre 13, 2022 | 09:38
    Tot depèn de com ho vegi i interpreti el jutge. Què acabes d'aterrar de mart?
  12. Icona del comentari de: JordiP a desembre 13, 2022 | 09:49
    JordiP desembre 13, 2022 | 09:49
    Per a "danys al patrimoni públic", les destrosses que els piolins van fer als coles on van intervenir registrant brutalment a base de trencar portes, derribar taules i destrossar vidres a cop de mall. Els testimonis? Innumerables gravacions de vídeo. Quina acció corectora ha endegat la judicatura envers la força pública responsable d'aquests "danys al patrimoni públic"? Una altra cosa: la doctrina d'estimació d'una malversació va ser exposada clarament per aquelles quatre saberudes funcionàries d'Hisenda que van declarar al Judici del Procés: no cal que hi hagi despesa física: només la planificació del fet ja és malversació, i la quantia es calcula per el preu de mercat del fet, si s'hagués arribat a pagar. l fet de que no s'arribi a realitzar el fet, o encara que sigui pagat per tercers, no importa: és malversació. I després venen els del Tribunal de Comptes, que tractaràn d'arruïnar totalment als traïdors incriminats. La definició d'un delicte de suposada malversació aplicat a qualsevol acció com el 9-N o el 1-O, en que no es va gastar ni un euro públic, és feroçment antidemocràtica.
  13. Icona del comentari de: Aneualamerda a desembre 13, 2022 | 10:26
    Aneualamerda desembre 13, 2022 | 10:26
    Tot-hom sap la interpretació que en farà la fiscafina.
    • Icona del comentari de: Ricard a desembre 13, 2022 | 11:23
      Ricard desembre 13, 2022 | 11:23
      Entre altres coses per això volem la independència política. Com més prompte aconseguirem fer efectiva la independència i l'estat en forma de república, ans ens en sortirem i no haurem de suportar més els ocupants plens de supremacia i de revenja estúpida. Potser millor començar la independència pels fonaments, en comptes de col·locar pedaços a les lleis de l'ocupant.
  14. Icona del comentari de: Teix a desembre 13, 2022 | 10:26
    Teix desembre 13, 2022 | 10:26
    “Something is rotten in the state of Denmark”, quelcom put a Dinamarca, va posar Hamlet en boca d’un personatge de les seves tragèdies mentre s’esbravava bramant contra la política i els polítics. Altra vegada els galimaties polític pareix un discurs confús i enrevessat, quan la llei hauria de ser del tot o prou clara per no donar cap o gairebé marge d’interpretació subjectiva al jutges i tribunals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa