El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Guerra de recursos al TC abans del debat sobre la reforma judicial
  • CA

Guerra de recursos al Tribunal Constitucional abans del debat sobre la reforma del Codi Penal. El PSOE ha presentat dos nous recursos d’empara al TC per recusar el president de l’ens, Pedro José González-Trevijano, i el magistrat Antonio Narváez perquè no participin de la revisió del recurs presentat pel PP contra el nou sistema d’elecció dels jutges. Per la seva banda, Podemos ha registrat un escrit al TC perquè aquest presenti una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per establir si González-Trevijano i Narváez s’han d’abstenir de manera automàtica, ja que tots dos tenen el mandat caducat i si participen de la decisió estaran determinant el seu propi futur. L’alt tribunal es reuneix finalment aquest matí per revisar el recurs dels populars després que el Congrés aprovés la modificació i abans que el text vagi al Senat.

En els seus recursos, avançats per eldiario.es i confirmats per l’ACN, els socialistes avisen el TC que admetre les mesures cautelaríssimes que demana el PP “vulneraria el dret de la ciutadania a participar en els assumptes públics a través dels seus representants” i suposaria “una ingerència del Tribunal Constitucional” sobre el poder legislatiu. El PSOE també recorda al tribunal que el PP ha presentat el seu recurs sense haver esgotat totes les vies internes per desestimar la llei i justifica les recusacions de González-Trevijano i Narváez perquè van ser nomenats pel govern de Mariano Rajoy i, per tant, no poden ser imparcials en el cas.

Patxi López i Jaume Asens presenten la proposició de llei per reformar la sedició / ACN

La setmana passada Podemos també va presentar un escrit davant el TC per recusar els mateixos magistrats. Tots dos formen part de la majoria conservadora del tribunal, que després dels nous nomenaments podria perdre la majoria en favor del sector progressista. El president del grup d’Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha denunciat que si el TC dona la raó al PP serà un “cop a la democràcia”. La formació morada ha presentat un segon escrit aquest matí per recordar al TC que la Mesa del Congrés té pendent una resolució de reconsideració de la votació de la setmana passada, per la qual cosa consideren que el recurs del PP és “clarament prematur” perquè no ha esgotat la via administrativa.

La Fiscalia del TC rebutja aturar la reforma del Codi Penal

La Fiscalia del Tribunal Constitucional s’ha pronunciat en contra d’acceptar les mesures cautelaríssimes reclamades pel PP en el seu recurs i ha anunciat que s’oposa a aturar la modificació del Codi Penal. Segons ha avançat El País, el TC hauria de tenir en compte l’opinió de la Fiscalia abans de prendre una decisió, però en casos excepcionals pot fer-ho sense escoltar les parts. Els populars basen el seu recurs en l’article 56.5 del tribunal, que estipula que el TC pot dictar mesures cautelars “en la resolució d’admissió a tràmit” d’un recurs, tot i que després es pot impugnar.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a desembre 19, 2022 | 08:51
    Observador desembre 19, 2022 | 08:51
    "Una ingerència del T.C. sobre el poder legislativo". I doncs, què ha estat fent d'una colla d'anys ençà?.
  2. Icona del comentari de: Desconcertat a desembre 19, 2022 | 11:17
    Desconcertat desembre 19, 2022 | 11:17
    Tal faràs, tal trobaràs. Algunes frases fal·laces, cíniques, hipòcrites i lamentables d'un tal Fernández Díaz que ara sí que es pot aplicar-se... ell i als espanyols : "Hay familias catalanas que no se han reunido en Navidad por el soberanismo"; "Negaré bajo tortura que esta reunión ha existido"; "En Madrid hay más libertad de expresión que en Cataluna"; "De la situación en Cataluna, vamos a salir unidos y más fuertes"; "Esto la Fiscalía te lo afina, hacemos una gestión"... Potser enguany les famílies que no es reuniran seran espanyoles i la "divisió" entre els espanyols, farà que els polítics espanyols que veuen sempre tanta "divisió" entre els catalans, també tindran en compte les divisions entre ells... i la "senyora" Arrimadas muntarà les seves performances.... a Madrid. Nosaltres mentrestant seguim el procés cap a la independència, ple d'entrebancs i de trampes espanyoles, si molts de catalans ho volem aconseguirem fer efectiva la independència.
  3. Icona del comentari de: Pere a desembre 19, 2022 | 11:21
    Pere desembre 19, 2022 | 11:21
    Que els espanyols considerin un "parlament" regional i de fireta el nostre Parlament, és pot comprendre... Però, que hagi catalans que quan el poder judicial espanyol ha substituït, i substitueix, el legislatiu i executiu català, han guaitat cap un altre costat que ara es queixen que el poder judicial espanyol fa el mateix a Espanya, n'hi ha per a llogar-hi cadires. Els atacs a la democràcia, drets fonamentals i a les llibertats, son els mateixos malgrat que es facin en àmbits estatals, nacionals, territorials, municipals...
  4. Icona del comentari de: Prevaricador a desembre 19, 2022 | 13:04
    Prevaricador desembre 19, 2022 | 13:04
    Us ho poso fàcil: S'entra a l'edifici aquest de les finestres, es foten fora a cops de gorra els "magistrats" que tenen el mandat caducat. I a la resta, se'ls hi dona una ampolla d'0li de ricí. Per fatxes.
  5. Icona del comentari de: Àcrata a desembre 19, 2022 | 15:27
    Àcrata desembre 19, 2022 | 15:27
    Visca!. S'admeten apostes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa