El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pas endavant per a la reforma del Codi Penal, que supera les esmenes a la totalitat
  • CA

El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat les cinc esmenes a la totalitat contra la reforma del Codi Penal que havien presentat el Partit Popular, Vox, Ciutadans, Junts per Catalunya i la CUP. El canvi del text es basa en l’eliminació del delicte de sedició, delicte pel qual van ser condemnats els presos del procés, i la reforma del delicte de desordres públics agreujats.

Un cop s’ha superat aquesta votació, la reforma es debatrà en comissió abans de tornar al ple del Congrés per sotmetre’s a la votació final abans de cap d’any. En aquest sentit, Esquerra Republicana ha anunciat que vol aprofitar aquesta fase per millorar el text del delicte de desordres públics agreujats, per tal de delimitar-los a l’ús de la violència i evitar que la justícia pugui interpretar-ho com a delicte contra el dret a la manifestació.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una atenció als mitjans després de l'aprovació dels pressupostos al Congrés | ACN (Andrea Zamorano)
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una atenció als mitjans després de l’aprovació dels pressupostos al Congrés | ACN (Andrea Zamorano)

Les cinc esmenes a la totalitat, rebutjades

Les cinc esmenes a la totalitat han quedat rebutjades. La de Junts amb sis vots a favor (Junts i la CUP), i 313 en contra. La de la CUP per nou vots a favor (CUP, Junts), 17 abstencions (ERC i Bildu) i 315 vots en contra. La de Cs per 67 vots a favor (Cs i Vox), 88 abstencions del PP, i 186 vots en contra. La del PP per 156 vots a favor (PP, Vox i Cs) i 185 en contra. La de Vox per 54 vots a favor (Vox), 90 abstencions (PP) i 197 vots en contra.

Durant el ple, Junts ha estat molt crític pel rebuig a la seva esmena, que es basava en substituir el seu text per un altre on s’eliminava el delicte de sedició sense la contrapartida d’una ampliació del delicte de desordres públics agreujats. En aquest cas, Junts no ha incorporat reformes sobre el delicte de malversació, així com proposava també establir una disposició transitòria per revisar les sentències en un termini curt de temps i cancel·lar els antecedents penals dels qui han estat condemnats per sedició. A més, Junts també demanava que el Codi Penal especifiqui que el delicte de rebel·lió se circumscriu, només, a l’ús d’armes.

Per la seva banda, la portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha avisat que la reforma del delicte de desordres públics agreujats “amenaça” el dret de protesta. La diputada cupaire ha assegurat que el PSOE “té por” de la desobediència civil i ha recordat l’ocupació de l’Aeroport del Prat durant el Tsunami Democràtic.

Desesperació de la dreta

Uns arguments que contrasten amb els de la dreta espanyolista. Mentre que el Partit Popular demanava als diputats socialistes de trencar la disciplina de vot, Ciutadans ha recordat la declaració unilateral d’independència i l’ha titllat de “crim”. Arrimadas ha acusat Sánchez “d’agenollar-se” davant dels independentistes i ha assegurat que està al costat dels “colpistes. “Saben que això és una infàmia, però els és igual”, ha dit.

Més notícies
El secretari general i política municipal de JxCat, David Saldoni, presentant el lema 'Gent de debò'
Data de publicació: dijous 01 de desembre del 2022, 11:11
Localització: Barcelona
Autor: Sílvia Jardí
Junts engega la precampanya per a les municipals amb l’objectiu de 800 candidatures
Notícia: Junts engega la precampanya per a les municipals amb l’objectiu de 800 candidatures
Comparteix
El secretari de Política Municipal del partit, David Saldoni, assegura que estan treballant per arribar a pactes amb formacions locals
El president Pere Aragonès i la consellera d'Economia Natàlia Mas / ACN
Sorpresa al Govern per la manca de propostes del PSC per als pressupostos
Notícia: Sorpresa al Govern per la manca de propostes del PSC per als pressupostos
Comparteix
L'executiu i els socialistes han mantingut una nova trobada aquest dijous al Palau de la Generalitat
La presidenta de Junts, Laura Borràs / ACN
El TSJC rebutja recusar Barrientos en el judici contra Laura Borràs
Notícia: El TSJC rebutja recusar Barrientos en el judici contra Laura Borràs
Comparteix
El magistrat va ser apartat del cas de la Mesa de Torrent per la seva parcialitat
La Guàrdia Civil davant del xalet on ha estat detingut el pressumpte estafador rus/GC
Detingut a Salou un rus buscat per la interpol per estafar 2.000 milions
Notícia: Detingut a Salou un rus buscat per la interpol per estafar 2.000 milions
Comparteix
La Guàrdia Civil assegura que forma part d’una organització criminal creada a Kazakhstan

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tècnic a desembre 01, 2022 | 17:25
    Tècnic desembre 01, 2022 | 17:25
    Aquest de ERC ens prenen per tontos?, millorar el text?, igual que el blindatge el Català?, apa va, aneu a la merda.
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 01, 2022 | 19:10
    Gonzalo desembre 01, 2022 | 19:10
    Tomemos ejemplo. EEUU aplica penas más altas por sedición que España Los asaltantes del Capitolio se enfrentan a condenas de veinte años.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa