El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els funcionaris esclaten contra la “gran injustícia” de fer fixos els interins
  • CA

El procés d’estabilització d’interins del govern espanyol no ha deixat ningú satisfet. Els interins s’han revoltat els uns contra els altres per obtenir una de les cobdiciades places enmig d’un concurs de mèrits que està resultant “angoixant” per a la majoria i fins i tot hi ha hagut acusacions d’irregularitats. Però els qui tampoc no estan gens contents són els funcionaris de carrera, que se senten perjudicats perquè es faci fixos els interins després que ells hagin hagut d’invertir anys i diners en acadèmies per tal d’aprovar unes oposicions

La Mireia és una d’aquestes funcionàries que sent que s’ha comès un “greuge” contra el seu col·lectiu. “Hi ha personal interí que fa dècades que ocupa places vacants per a les quals la Generalitat no ha permès l’accés de funcionaris de carrera per no haver convocat els concursos de trasllat quan tocava”, denuncia en conversa amb El Món. Això ha provocat que funcionaris que han aprovat unes oposicions hagin hagut d’ocupar places llunyanes al seu lloc de residència, fins i tot algunes fora de la seva demarcació. 

Funcionaris del Jutjat de Primera Instància 37 de Barcelona
Funcionaris del Jutjat de Primera Instància 37 de Barcelona / ACN

En el cas d’aquesta funcionària, durant anys cada dia s’ha hagut de desplaçar 90 quilòmetres malgrat haver aprovat l’oposició d’auxiliar administratiu del 2010 amb bona nota. “Tot i viure en una capital de província amb moltes oficines de la Generalitat no van oferir cap de les places ocupades per interins a la meva població ni en alguna altra població que estigués més o menys a prop”, explica. Actualment té una plaça més adient, però per aconseguir-ho va haver de començar “una lluita” amb l’ajuda del Síndic de Greuges. Segons la Mireia, hi ha molts companys funcionaris que es desplacen diàriament de Girona, Tarragona o Lleida fins a Barcelona “havent-hi milers d’interins ocupant places”. 

A banda, assenyala que molts funcionaris van haver d’optar a places d’un cos de nivell inferior al que havien aprovat en les oposicions –cosa que suposa cobrar menys diners– perquè “no els sortia a compte anar a Barcelona cada dia”. 

“Greuge” per a qui s’ha preparat una oposició

Els funcionaris assenyalen que el fet d’estabilitzar i fer fixos els interins sense haver passat cap oposició és una “gran injustícia” per a qui sí que ha opositat i ha gastat molts diners en acadèmies i ha invertit molts temps a estudiar. “Fa 12 anys que no hi ha hagut oposicions, no 20 o més”, diu aquesta funcionària en referència als interins que porten més de dues dècades en una plaça en frau de llei. Els funcionaris, diu, no entenen que si una universitat mai regalaria una carrera l’administració “regali una feina de per vida” a algú que “no ha demostrat mai si està capacitada”. Això, afegeixen, vulnera el principi d’igualtat, mèrit i capacitat que recull la llei. 

La seva crítica es dirigeix més a l’administració que als interins, tot i que també carreguen contra aquests últims per no haver-se presentat a oposicions quan se n’han convocat. “S’ha de destacar la mala pràctica de l’administració quan convocava oposicions i no oferia totes les places vacants”, insisteix. 

La “mala pràctica” de la Generalitat

Segons els funcionaris, la Generalitat ha “fulminat” la possibilitat que puguin optar a una plaça d’un altre cos en règim d’interinatge perquè si es demana es perd la possibilitat de reingressar al cos del qual s’és funcionari durant com a mínim dos anys. 

A banda, critiquen que l’administració hagi incomplert l’obligació de convocar els concursos de trasllats de cada grup cada dos anys tal i com recull la llei. “Reclamem que es convoquin concursos de trasllats reservats només a funcionaris de carrera i previs als concursos de trasllats per als empleats estabilitzats”, exigeixen.

“No es pot solucionar una mala actuació de l’administració amb una nova mala actuació”

Alguns dels funcionaris que se senten perjudicats s’han unit en una entitat anomenada Associació Defensa del Torn Lliure. El president de l’entitat, Antoni Requena, assenyala a El Món que tot i que el problema de la temporalitat ha de ser solucionat “no es pot arreglar una mala actuació amb una nova mala actuació”. “El procés d’estabilització vulnera la igualtat en l’accés a funció pública que es basa en el mèrit i la capacitat”, resol el president i portaveu de l’associació, que està recaptant fons per poder anar als tribunals i intentar tombar-hi la llei d’estabilització de personal interí.  

Des del mes de juny, quan van veure que la via diplomàtica amb les formacions polítiques no funcionava, estan recaptant diners per recórrer la llei per via judicial. “Volem portar la normativa al jutjat per veure si un jutge la considera legal i constitucional”, explica abans d’avisar que arribaran “fins al final”. “No tenim res a perdre, estem desemparats i el que defensem és el més just”, afegeix. El primer pas que es plantegen fer és interposar recursos en jutjats contenciós-administratius. Això els podria acabar portant al Tribunal Superior de Justícia de les diverses comunitats on interposaran recursos i, fins i tot, al Tribunal Constitucional. 

“L’objectiu últim és que el Constitucional es pronunciï sobre la llei d’estabilització, però si cal anar a Europa hi anirem per explicar com ens afecten aquesta mena de decisions polítiques”, assenyala Requena.

Denuncien el discurs “fals” dels interins

Requena assenyala que no és certa l’afirmació dels interins que la directiva europea 1999/70 obliga a fer fixos els treballadors en frau de llei. “S’ha sentit molt però no és cert, de fet no s’ha transposat al sistema jurídic espanyol”, assenyala. Requena explica que les sentències europees estableixen que cal reduir la temporalitat a l’estat espanyol –on hi ha un 35% de persones amb contractes temporals– però sense assenyalar com. “Europa no diu com, només que s’ha de fer. Per tant, no hi ha cap referència al fet que la solució a la interinitat sigui convertir en funcionari de carrera qui té un contracte temporal”, explica. 

“Es transposi o no, en el moment d’oferir places per aconseguir ser funcionari de carrera ens estem saltant l’ordenament jurídic i creant una normativa nova que vulnera el dret de lliure concurrència”, insisteix Requena, que considera que s’estan vulnerant els drets “dels qui treballen en la funció pública i dels que mai hi han treballat”. 

“Amb el procés d’estabilització, una sèrie de places que haurien de publicar-se en oposicions perquè tothom hi pogués accedir, aniran directament als interins”, lamenta. Requena i la seva associació defensen que aquest procés “impossibilita” que les persones que no estan dins de l’administració puguin accedir a ser funcionaris de carrera. “Es vulneren els drets dels interins i dels funcionaris, però amb la diferència que els primers han estat treballant i cobrant”, ironitza. La solució per a la temporalitat, insisteix, “no pot ser donar avantatges i drets preferents als interins”. 

Les “errades” del concurs de mèrit i les oposicions

Requena critica que en el concurs de mèrits el que més compta és l’experiència en el sector públic. “Qui no té experiència té un 0 i no pot accedir, cosa que és molt perversa”, explica. Aquesta “perversió” la veu en el fet que, per exemple, per accedir a una plaça d’un ajuntament concret la persona que ja hi ha treballat té preferència sobre les que han treballat en un altre ajuntament. “Aquí la igualtat i lliure concurrència no es troben per enlloc, perquè per més que et presentis et passaran per davant i no obtindràs plaça”, explica. 

Pel que fa a les oposicions també hi ha desavantatges per a les persones que tenen experiència a l’administració encara que siguin interins. “Si no has treballat a l’administració encara que treguis un 10 a les proves d’oposició no passaràs d’un 6”, lamenta abans d’insistir que els qui ja eren dins de l’administració es veuen “enormement beneficiats”. 

Més notícies
Interins durant una manifestació contra l'Icetazo / EP
Un grup d’interins demanda l’Estat per aturar els processos d’estabilització
Notícia: Un grup d’interins demanda l’Estat per aturar els processos d’estabilització
Comparteix
La denúncia es presentarà a Luxemburg abans del pròxim 11 de setembre
Conflicte entre interins i funcionaris pel procés d'estabilització / EP
Escalada de tensió en la lluita entre interins pel concurs de mèrits
Notícia: Escalada de tensió en la lluita entre interins pel concurs de mèrits
Comparteix
El col·lectiu d’interins que finalment van ser inclosos a la llista que els pertocava carreguen contra els companys que denuncien “irregularitats”
Protesta dels treballadors interins i temporals de Catalunya davant la Generalitat (ACN)
Els interins revoltats amenacen de presentar un recurs contra la Generalitat
Notícia: Els interins revoltats amenacen de presentar un recurs contra la Generalitat
Comparteix
Han fet arribar cartes a Presidència, Funció Pública i el Síndic de Greuges per deixar constància del seu malestar abans de fer un pas més
Unes manifestants sostenint una pancarta on hi diu 'Fixesa Ja, Interins en frau de llei' a la protesta organitzada pel col·lectiu d'interines educatives a la Plaça Sant Jaume de Barcelona / ACN
Els interins es revolten contra la Generalitat per una irregularitat en el concurs de mèrits
Notícia: Els interins es revolten contra la Generalitat per una irregularitat en el concurs de mèrits
Comparteix
Una rectificació no prevista en les llistes a favor d'aspirants que es van inscriure malament fa esclatar la tensió en un procés complicat i qüestionat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Quin goisme a setembre 10, 2022 | 15:17
    Quin goisme setembre 10, 2022 | 15:17
    Elsfuncionaris es creuen superiors perquèhan passat unes oposicions molt allunyades dede les necessitats que hauran d'afrontarid'afrontar. Després a viure, sou segur i poques responsabilitats. Un empresari fa oposicions cada diaany, sinó nohi cobra
    • Icona del comentari de: Anònim a setembre 10, 2022 | 16:16
      Anònim setembre 10, 2022 | 16:16
      No em tens ni idea! Sóc de carrera (19 anys) I vius en una realitat paral·lela...
    • Icona del comentari de: Gerard de sarria a setembre 10, 2022 | 17:14
      Gerard de sarria setembre 10, 2022 | 17:14
      Barra lliure. El mite socialista. Babaus
    • Icona del comentari de: Anònim a setembre 10, 2022 | 18:27
      Anònim setembre 10, 2022 | 18:27
      Sempre plorant, si viuen tan bé per que no et fas. Segur que perque ets mes burro que una pedra.
    • Icona del comentari de: Elena a setembre 10, 2022 | 19:22
      Elena setembre 10, 2022 | 19:22
      Unas oposiciones que otros no han pasado. No se trata de ser superiores o no. Se trata de que han pasado un proceso y otros no han sido capaces.
  2. Icona del comentari de: Jou Serra a setembre 10, 2022 | 15:32
    Jou Serra setembre 10, 2022 | 15:32
    Pitjor és haver aprovat l'examen i seguir d'interí per que no es van incloure prous places al concurs. Places que ara cal omplir corre-corre.
    • Icona del comentari de: Delfos a setembre 10, 2022 | 20:07
      Delfos setembre 10, 2022 | 20:07
      També és dur esperar anys per una promoció interna que no d'ha fet i ara de repent desapareguin les places perquè les regalen
      • Icona del comentari de: Das a setembre 11, 2022 | 07:44
        Das setembre 11, 2022 | 07:44
        Això no és cert. Les places que aquests interins estabilitzin seran en adscripció provisional. Despres hi ha d'haver un corncurs de trasllats per TOTHOM, on els funcionaris podran agafar plaça
  3. Icona del comentari de: ? Quiism a setembre 10, 2022 | 15:33
    ? Quiism setembre 10, 2022 | 15:33
    Conec interins de l'escola pública que treballen molt millor que els mestres amb placa fica que ban perdent la il·Lusió idel són simples reproductors -repetidors del que van "estudiar fa quinze anysdies per, padsar les carques oposicions.
    • Icona del comentari de: Anònim a setembre 10, 2022 | 20:15
      Anònim setembre 10, 2022 | 20:15
      Hauries d'aprendre a escriure. Pel que fa a "mestres que han perdut les ganes", parles de coses que desconeixes. Hi ha mestres interins que no s'agafen seriosament la feina perquè saben que hi estaran poc temps al mateix lloc i funcionaris que s'hi deixen l'ànima la feina. Hi ha de tot, com a tot arreu. O sóc l'únic que està fart de tècnics de tota mena que fan malament la feina o ni es presenten el dia que havíem quedat?
    • Icona del comentari de: Capità Nemo a setembre 11, 2022 | 09:37
      Capità Nemo setembre 11, 2022 | 09:37
      Amb el decret de plantilles i el de direcció, els centres educatius s'han convertit en sectes al servei del/la/li director/a/i que col.loca a amics, parents, coneguts i saludats adduint que ho fan pel "projecte". L'escola catalana és un immens "cortijo" on els señoritos/tas fan i desfan amb impunitat, mentre el nivell educatiu no para de baixar a base de més puta innovació, àmbits i collonades de parvulari.
  4. Icona del comentari de: Pam a setembre 10, 2022 | 15:58
    Pam setembre 10, 2022 | 15:58
    Sóc funcionària de carrera. 19 anys. Si voleu saber la meva opinió, podeu contactar amb mi. No és això el que diu el TUE i vulnera, legalment, els principis d'igualtat, mèrit I capacitat. Jo, com a funcionària de carrera, sense PI, estic bastant cremada/farta d'aquesta fal·làcia! Us en podria explicar unes quantes... Je treballat i treballo amb interines de llargs duració i la formació "brilla per la seva absència". Tindran plaça pel simple fet d'haver estat treballant en el mateix cos, escala; però sense mai haver-se format. Molts de nosaltres no hem parat mai d'estudiar i amb càrregues familiars també. L'altra versió també ha de saber-se.
  5. Icona del comentari de: No és cap broma. a setembre 10, 2022 | 17:06
    No és cap broma. setembre 10, 2022 | 17:06
    Els funcionaris tenen raó. I més quan una bona part dels interins són enxufats de partits i amiguets de torn, contractats sense cap prova d'aptitud prèvia. Molts dels quals no tenen la qualificació necessària i els han "adaptat" la plaça. No és només una qüestió laboral és un problema general. Estan convertint l'administració en un niu de xupopters incompetents i les conseqüències les pagarem tots els ciutadans!
  6. Icona del comentari de: adolf a setembre 10, 2022 | 17:30
    adolf setembre 10, 2022 | 17:30
    Ja fa anys que la carrera funcionarial s'ha anat degradant ja que en el fons al polític espanyol el funcionari li sobra, ells ho poden fer tot sense cap control. Quant a les oposicions cada vegada exigeixen menys esforç, això es una realitat el mateix que les carreres universitàries. L'escola de la funció Pública de Catalunya no te res a veure amb Lécole supérieure d'administration civile de l'état francés , en fi, a tots els governs de Catalunya els ha importat un rave la formació funcionarial per això ara els importa un pito regularitzar a interins que no han acreditat haver superat unes proves.
    • Icona del comentari de: Delfos a setembre 10, 2022 | 20:11
      Delfos setembre 10, 2022 | 20:11
      Prefereixen l'interí que han triat ells. Les oposicions serveixen per triar empleats objectius i imparcials. Convertir interins en funcionaris de carrera serveix per blanquejar situacions injustes. Mèrit i capacitat s'ha de valorar, no estar ocupant la cadira.
    • Icona del comentari de: Publicareu això, gent de El Món? a setembre 10, 2022 | 20:23
      Publicareu això, gent de El Món? setembre 10, 2022 | 20:23
      El somni dels polítics és que no existeixin els funcionaris, així, cada cop que un partit guanya unes eleccions, col.loca els "seus" i ja està. La gran "menjadora" més àmplia que mai. Imagineu: policia, jutges, professors, mestres, forestals etc. Ja no caldria barallar-se amb els professors que no volen liquidar el català, n'hi hauria prou de posar a dit a mestres partidaris de fer les classes en castellà. La policía, igual. Ja ara els funcionaris estan controlats, però encara hi ha el "hàndicap" de que no els poden fer fora. Quines ganes en tenen!
  7. Icona del comentari de: Joan a setembre 10, 2022 | 17:49
    Joan setembre 10, 2022 | 17:49
    Trobo vergonyos que ara diguin que els interins no estan preparats i portin 20 anys treballant de funcionaris i a sobre ara els fan fixes, a la empresa privada quan algu no fa be la feina no li renoven el contracte. No soc funcionari pero si es veritat que no estan preparats que coi fan alla treballant.
  8. Icona del comentari de: Manel a setembre 10, 2022 | 18:11
    Manel setembre 10, 2022 | 18:11
    Prou ja de funcionarat. El rendiment en qualsevol àmbit de la vida està directament lligat a la possibilitat de no assolir el repte. Els funcionaris no son productius i en qualsevol lloc de l'àmbit privat serien expulsats del seu lloc de treball. Ningú hauria de tenir una perpetuitat en cap aspecte de la vida. Sinó, mireu com es degraden els matrimonis després del casament degut al "fins q la mort us separi".
    • Icona del comentari de: 2022 a setembre 10, 2022 | 20:32
      2022 setembre 10, 2022 | 20:32
      Quines comparacions, Manel. Si et sembla, quan un cirurgià o un astrofísic estigui molt especialitzat per portar anys de treball, que ho deixi i comenci de zero a fer de conductor de tren o arquitecte, no fos cas que s'acomodi. Saps el que és una "falsa analogia"? Doncs és el que acabes de fer tu. D'altra banda, si creus que fer de funcionari significa no haver de fer mai més cursos, reciclatges, adaptar-se a noves aplicacions, horaris, protocols etc, és que vius fora de la realitat.
    • Icona del comentari de: Rosa a setembre 10, 2022 | 22:06
      Rosa setembre 10, 2022 | 22:06
      Tu dues tenir un metge privat aquí li pagués per tot i un mestre particular fet a mida de la teva ignorància, no?. Els funcionaris han mantingut en funcionament el país malgrat l'incompetència dels polítics. També incloent-hi molts interins. Però si els polítics no compleixen les normes de funcionament que regulen l'administració i que ells mateixos han aprovat això serà un caos. Si deixem que l'administració es converteixi, encara més, en el "cortijo" dels partits polítics aquest petit país se n'anirà en Orris.
  9. Icona del comentari de: Delfos a setembre 10, 2022 | 19:15
    Delfos setembre 10, 2022 | 19:15
    S'ha de millorar la forma d'accedir? Si. Avaluar el rendiment? També Però ara per ara la forma d'accedir a funcionari de carrera és una oposició. Un interinatge, molts de cops a dit i amb interessos de per mig, no dóna cap preferència per accedir a una plaça Tothom ha de poder accedir i això s'està vulnerant. Hi ha gent que ens ha costat molt temps i esforç arribar a ser funcionari i ningú ens ha ajudat. Ens prenen el pel
  10. Icona del comentari de: Se tenía que decir y se dijo a setembre 10, 2022 | 19:20
    Se tenía que decir y se dijo setembre 10, 2022 | 19:20
    Completamente de acuerdo con todo lo que dice él artículos. Funcionarios de carrera son los que han aprobado el proceso selectivo con plaza. Sean 2 plazas, 40 y 600. Es decir son los mejores de todos los que se han presentado. El resto no han llegado. Tendrán que demostrarlo en el siguiente proceso. El problema es que algunos no llegan nunca al nivel o ni siquiera se presentan
    • Icona del comentari de: Delfos a setembre 10, 2022 | 20:06
      Delfos setembre 10, 2022 | 20:06
      Era más cómodo ser interino en su localidad y sin estudiar. Opositar supone esfuerzo y un destino incierto. Y ahora pretenden tener más derecho que otros, por haber tenido la suerte o el enchufe de conseguir ser interinos.
      • Icona del comentari de: Docent i fart a setembre 11, 2022 | 18:07
        Docent i fart setembre 11, 2022 | 18:07
        Funcionari des de fa més de vint anys. Dos anys de la meva vida que quan tornava de treballar, donava sopar als fills, posava la rentadora, i amb una cafetera plena, a estudiar fins les dues de la matinada. Diumenges sessió doble. Treballant i amb fills no podia permetre'm descansar ni per festes de Nadal. Clar que fa vint anys , el gruix de les oposicions eren els coneixements sobre matemàtiques, o física o història o llengua, i no el seguiment de les sectes pedagògiques com ara. I calia estudiar. Després he treballat amb interins que no volien opositar perquè "prou cansat arribo a casa i els caps de setmana són per descansar". També perquè d'haver aprovat les opos els podia haver tocat anar a cobrir una plaça lluny de casa. Jo vaig estar tres anys fent vuitanta km diaris entre anada i tornada, fins tenir punts per aconseguir plaça més propera a la meva ciutat. Au, va! Què he vist substituts molt trempats i vàlids, però també algun que no sabia ni com explicar fraccions als alumnes d'ESO!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa