El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Elena vol acabar la feina de Tura amb una nova llei de policia 
  • CA

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, pot acabar la feina que va començar Montserrat Tura i aprovar abans que acabi la legislatura la nova llei de la Policia de Catalunya. Un projecte que han intentat Ramon Espadaler, Jordi Jané, Miquel Buch i Miquel Sàmper. Finalment, un equip dirigit per Amand Calderó, –coordinador de sistemes de seguretat pública– ha enllestit un projecte de bases i un esborrany d’articulat per tal de presentar-lo als grups parlamentaris abans que acabi setembre, i explicar-lo en quatre actes, un en cada demarcació, durant el mes d’octubre. El paper de les policies locals, l’orientació de la policia governativa, la incorporació dels agents rurals o la proximitat són els grans conceptes que acompanyen el text. 

El document, segons ha pogut saber El Món de fonts d’Interior, s’exposarà públicament per tal d’incorporar demandes dels actors implicats, societat civil i organismes, així com les conclusions de la comissió d’estudi parlamentària sobre el model policial, que s’han d’aprovar abans de desembre. De fet, l’ordre públic és un dels apartats que el departament vol treballar amb més detall. L’equip del conseller ha batejat el nou text com la Llei del Sistema de Policia de Catalunya. “És un canvi de paradigma que busca incorporar conceptes com la seguretat pública i la seguretat humana”, indiquen les mateixes fonts. 

L'actuació de la Brimo durant els aldarulls, en el centre de les negociacions / Jordi Borràs
L’actuació de la Brimo durant els aldarulls, en el centre de les negociacions / Jordi Borràs

Un nou concepte policial 

La tria de Calderó per part del gabinet del conseller venia precedida per la feina que ell mateix havia portat a terme als serveis penitenciaris de la Generalitat. És a dir, incrementar els serveis de reinserció i humanitzar les presons, amb una política penitenciària concreta i desenvolupada des del punt de vista social. Així, l’equip de Calderó ha enllestit un document de bases de 16 punts i té a punt un esborrany d’articulat “obert i flexible” per incorporar les aportacions que sorgeixin d’un procés obert de “participació pública”. Al capdavall, el nou text pretén endreçar el magma jurídic del sistema de seguretat i policial de Catalunya on ara conviuen la llei 16/1991, de les policies locals; la llei 10/1994, de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra; la llei 4/2003, d’ordenació dels sistema de seguretat pública de Catalunya; i la Llei 10/2007, de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Entre aquests 16 punts del document de Calderó, hi ha línies mestres com ara definir la “legitimitat” dels cossos policials i les seves funcions o impulsar sistemes integrats i protocol·laritzats de “rendició de comptes” i “transparència”. Idees com la “proximitat”, “territorialitat” i la participació ciutadana s’incorporen a l’esquelet de la futura llei, sense oblidar el paper en la “seguretat global”. “L’avaluació continuada” de la policia i les seves actuacions o els àmbits concrets que ha de regular la llei són punts especialment subratllats en el text que es presentarà tant als grups parlamentaris com als sindicats i associacions professionals i les entitats municipalistes, com ara l’Associació Catalana de Municipis i la Federació Catalana de Municipis. 

El paper de les policies locals: “fusió freda” amb els Mossos

El document, d’arrel molt tècnica, perfila ja una de les qüestions més polèmiques que van patir els projectes de 2006 i de 2010. En concret, el paper de les policies locals i les guàrdies urbanes, que sumen un total de 216 policies. El projecte preveu una mena de “fusió freda”, és a dir, que tant policies locals com Mossos d’Esquadra s’integrin en un “mateix sistema de policia” però amb “absolut respecte a l’autonomia municipal”. “El debat de la unificació s’ha plantejat”, admeten les mateixes fonts, perquè és “l’única manera de poder treballar amb criteris de seguretat pública”. 

Dos agents de la Policia Local de Llinars del Vallès al costat de la comissaria, el 26 d'octubre de 2021 / ACN
Dos agents de la Policia Local / ACN

És una posada al dia de l’equivalència funcional entre els cossos de policia de Catalunya i s’alliberarà molts ajuntaments dels costos afegits de mantenir una policia local. Ara cal acabar d’aclarir la fórmula del finançament d’aquestes policies. Això es traduiria en el manteniment tècnic i personal entre els consistoris i el departament d’Interior, com s’està portant a terme en el pla d’obertura de deu comissaries de proximitat -com la presentada fa una setmana a Manresa.

En aquest sentit, la idea de fons és tenir una “funció pública policial sistematitzada”. Per començar, hi ha d’haver igualtat en la “selecció i la formació” i en detalls com ara la uniformitat, però és clau compartir els sistemes d’informació i sobretot, la col·laboració per generar intel·ligència policial. En aquest marc, els tècnics d’Interior raonen que serà “molt important” l’opinió de la Guàrdia Urbana de Barcelona o l’Hospitalet del Llobregat, que han sistematitzat el treball conjunt a través de les Juntes de Seguretat Local. 

Els agents rurals i els vigilants

Aquesta homologació entre policies també inclou el Cos d’Agents Rurals (CAR) que Elena va incorporar a Interior a les primeres de canvi. Un cos molt arrelat al territori, amb funcions de policia administrativa i judicial, que genera molta informació i té grans àrees de responsabilitat. De fet, la suma del CAR a Interior ha augmentat en 500 els efectius distribuïts al territori, tot i que el ministeri de l’Interior encara manté un judici obert contra la possibilitat que vagin normalment armats durant la feina. 

La llei també té com a objectiu resituar i aclarir els papers dels vigilants municipals, la ventafocs del sistema policial de Catalunya. De fet, l’Associació de Guàrdies, Agents o Vigilants municipals de Catalunya va celebrar una convenció el passat 19 de juny a Riudoms on va reivindicar el seu paper i va apostar per un reconeixement en la futura llei de policia de Catalunya. Tot plegat la nova llei busca establir un nou concepte de “policia de Catalunya”. 

Els Agents Rurals realitzant un control / ACN
Més notícies
El conseller Joan Ignasi Elena i l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, amb el director general de la Policia Pere Ferrer, aquesta tarda a la capital del Bages/Quico Sallés
Interior enceta el desplegament de “proximitat” dels Mossos 
Notícia: Interior enceta el desplegament de “proximitat” dels Mossos 
Comparteix
El conseller Joan Ignasi Elena presenta a Manresa la primera de les deu comissaries d'una xarxa que vol crear sinergies amb les policies locals
Bombers i Agents Rurals
Interior desactiva el pla Alfa i cauen les restriccions a tots els municipis
Notícia: Interior desactiva el pla Alfa i cauen les restriccions a tots els municipis
Comparteix
Les restriccions actuals suposaven que quedaven prohibides totes les activitats de risc d'incendi forestal, inclosos els treballs al bosc i la caça
Una llanxa dels Mossos d'Esquadra, en un simulacre del cos d'una operació contra el narcotràfic a Vilanova i la Geltrú / Mireia Comas
El sindicat dels Mossos USPAC porta als tribunals les quotes per a dones
Notícia: El sindicat dels Mossos USPAC porta als tribunals les quotes per a dones
Comparteix
Considera que la mesura genera “un estigma” i que han de prevaldre “els principis de mèrit i capacitat”
Una llanxa dels Mossos d'Esquadra, en un simulacre del cos d'una operació contra el narcotràfic a Vilanova i la Geltrú / Mireia Comas
El sindicat dels Mossos USPAC porta als tribunals les quotes per a dones
Notícia: El sindicat dels Mossos USPAC porta als tribunals les quotes per a dones
Comparteix
Considera que la mesura genera “un estigma” i que han de prevaldre “els principis de mèrit i capacitat”

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan de l'Os a setembre 06, 2022 | 21:30
    Joan de l'Os setembre 06, 2022 | 21:30
    Una de les estratègies polítiques dels socialistes catalans per a degradar el nivell de nacional de les institucions catalanes i el seus minsos aparells de poder ha estat cedir-los a la municipalitzacio i ací diluir-los en l'administració local. Una vella tàctica que l'Elena com s bon PSC.ERC vol aprofundir i consolidar. L'estratègia de desmantellar les poques estructures d'estat i donar-ne el control ajuntaments socialistes i comuns. Molta atenció, res d'innocent, tot el contrari!
    • Icona del comentari de: Aturem el 155.junqueras a setembre 07, 2022 | 05:52
      Aturem el 155.junqueras setembre 07, 2022 | 05:52
      Junqueras treballa per España i destruir Catalunya. Indulto mafiós de venut al borbó
    • Icona del comentari de: Mossos fins al dormitori a setembre 07, 2022 | 08:51
      Mossos fins al dormitori setembre 07, 2022 | 08:51
      A mi em sembla més perillós el contrari. Que el control de la policia local i dels agents rurals deixi d'estar en mans municipals i passi a estar a les ordres dels mossos, i per tant directament de l'estat i els seus jutges.
  2. Icona del comentari de: CAT a setembre 06, 2022 | 22:57
    CAT setembre 06, 2022 | 22:57
    Càmeras obligatories a tots els policies que estiguin de servei. Això es el que heu de fer. I sancions més dures als policies que no fan bé la seva feina. S'ha de començar a controlar als que controlen.
  3. Icona del comentari de: Cassanenc a setembre 07, 2022 | 08:26
    Cassanenc setembre 07, 2022 | 08:26
    Ja fa un grapat d'anys, anava jo per la carretera de La Bisbal d'Empordà a Cassà de la Selva. Era a entrada de fosc i, poc abans d'arribar a Sant Sadurní de l'Heura, em van deturar una patrulla de Mossos per a advertir-me de que, a causa d'un accident, hi havia oli a la carretera. Un policia adreçant-se-me en català..... Malauradament va ser un miratge.
  4. Icona del comentari de: No qualsevol pot ser policía a setembre 07, 2022 | 09:07
    No qualsevol pot ser policía setembre 07, 2022 | 09:07
    Imprescindible estudis secundaris aprovats -i si cal fer proves per confirmar uns mínims de pesquis-, formació continuada i comprovació de coneixement dels protocols, valoració psiquiàtrica inicial i periòdica, control de drogues i identificació visible sempre. I ara ja podeu començar a aplicar-ho els que són dins.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa