El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Consell per la República farà una consulta sobre els Jocs d’Hivern
  • CA

El Consell per la República ha posat les bases per celebrar una consulta ciutadana sobre l’organització dels Jocs Olímpics d’Hivern, si el 5% dels inscrits a l’entitat avalen la idea. Així ho ha anunciat el vicepresident de la institució, Toni Comín, en una roda de premsa aquest dilluns. La consulta, que serà telemàtica i durarà diversos dies, plantejarà la conveniència o no que se celebrin els Jocs al Pirineu català. La pregunta concreta que es plantejarà serà “Creus que s’han de fer uns Jocs Olímpics al Pirineu?” Es podrà contestar “sí”, “no”, “no ho tinc clar”. L’entitat s’ha inspirat en el model suïs d’organització de consultes i compta amb l’aprovació d’una Sindicatura del propi consell, formada per diversos juristes. La recollida d’avals comença avui i acaba el 25 de maig.

El Consell de Govern ha decidit que es pugui obrir la consulta a la participació del conjunt dels ciutadans del Principat, tot i que en principi és un mecanisme ideat per a la participació dels inscrits. Hi podran votar tots els majors de 16 anys del Principat de Catalunya. “És un tema que mereix ser obert al conjunt de la ciutadania, establim un precedent perquè moltes de les consultes que convoqui el Consell requereixin aquesta obertura”, ha explicat Comín. Quan s’hagin recollit els avals, el Consell espera fer la consulta el més aviat possible.

La consulta no vol esmenar la que farà el Govern

El vicepresident del Consell ha dit que aquesta iniciativa no vol ser “una esmena” a la consulta que el Govern celebrarà el 24 de juliol en els indrets afectats pels Jocs. Comín ha dit que el Consell no fa la competència amb el Govern, sinó que el “complementa”. El resultat que en surti no ha de suposar l’anul·lació de la consulta que es farà organitzada pel Govern, però el Consell defensa el que considera una aposta per la “democràcia directa”. La consulta no és vinculat pel Consell, però serà el posicionament que assumirà la institució.

El Consell disposarà d’una urna digital per fer la consulta, que està feta amb una tecnologia “a prova de bombes” perquè no s’hi pugui interferir. Comín ha dit que s’utilitza tecnologia blockchain per fer-la. La institució assegura que treballa en posar espais per a la informació i el debat “que s’han d’acabar de decidir i tenim la voluntat de facilitar-ho”, ha explicat Comín.

Un dels consellers del Consell de Govern, Lluís Llach, ha dit que la iniciativa no té per objectiu “anar contra res ni ningú, sinó a favor del procés d’independència”. Llach ha dit que des de fa mesos “de manera discreta hem anat muntant to un entramat institucional que permetés algunes coses que consideràvem importants com la participació directa de la ciutadania”.

L’origen de la consulta

Sis membres de l’assemblea d’electes havien presentat el mes passat a la mesa de l’Assemblea de Representants una proposta de resolució, impulsada per membres del Vallès Oriental i Occidental i a la qual s’hi van adherir dues comissions, demanant que es fés una consulta amb una “pregunta clara a tots els inscrits al Consell de la República per definir si es volen o no es volen els Jocs d’Hivern“. De fet, signants de la proposta ho van recordar dies enrere al govern de l’exili a través de les xarxes socials.

En el debat per triar el president que es va celebrar el sis de març a Canet de Rosselló, a la Catalunya Nord, va ser una de les qüestions que es van plantejar als dos candidats. Un dels diputats, Albert Donaire, de la Val d’Aran, va intervenir en aranès per demanar clarificar als dos presidenciables –Carles Puigdemont i Joan Ramón Gomà– quin era el seu capteniment sobre el projecte olímpic. Tots dos van expressar el seu posicionament personal però van delegar la decisió a les estructures del Consell.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: NO JJOO a abril 25, 2022 | 19:54
    NO JJOO abril 25, 2022 | 19:54
    Es una bona iniciativa, la democracia REAL es això.
  2. Icona del comentari de: Realitat a abril 25, 2022 | 21:10
    Realitat abril 25, 2022 | 21:10
    Pero si ja s'està organitzant un referendum legal i vinculant, per a que en calen dos?
  3. Icona del comentari de: Consell per la republiqueta de 8 segons... a abril 25, 2022 | 21:17
    Consell per la republiqueta de 8 segons... abril 25, 2022 | 21:17
    No té cap legitimitat, és una menjadora de part, de la part corruptgent, per mantenir l'ego i la butxaca de Fuigpelmón, el batxiller foll que va suspendre la DUI en 8 segons i va fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat. Una llàstima, com PSOE+Cs+PP+VOX... fan més d'oposició que de suport al Govern legítim que vam votar fa poc més d'un any...
  4. Icona del comentari de: Vols dir democràcia Orgànica??? a abril 25, 2022 | 21:21
    Vols dir democràcia Orgànica??? abril 25, 2022 | 21:21
    La Democràcia són urnes, i vam votar fa poc més d'un any jubilar al batxiller foll i les seves cagades. A diferència dels corruptes prUcessistes cap enlloc volem avançar cap a la independència tot i els entrebancs dels nouvinguts a la independència quan es va destapar la podridura de corrupció que arrossegan des de fa més de 40 anys.
  5. Icona del comentari de: Fora JJOO! a abril 25, 2022 | 21:31
    Fora JJOO! abril 25, 2022 | 21:31
    I fora baturres de cap negociació! I gora Euskadi askatuta!
  6. Icona del comentari de: Erc. Democracia Organica a abril 25, 2022 | 21:50
    Erc. Democracia Organica abril 25, 2022 | 21:50
    La democracia franquista del junqueras, te els dies comptats. ERC LA FALANGE Y LAS JONS, SOTAN3S I FERIA DE ABRIL, capullitos en flor
  7. Icona del comentari de: Anònim a abril 25, 2022 | 21:51
    Anònim abril 25, 2022 | 21:51
    Catalanes, os gusta pagar a vagos, eso parece.
  8. Icona del comentari de: El cit campejador a abril 25, 2022 | 21:57
    El cit campejador abril 25, 2022 | 21:57
    Jua jua juaaaaaa...
  9. Icona del comentari de: Delirant a abril 25, 2022 | 22:06
    Delirant abril 25, 2022 | 22:06
    Aquest muntatge és democràcia real?
  10. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a abril 25, 2022 | 23:39
    Luisnomeacuerdo abril 25, 2022 | 23:39
    Anda si los muñecos estos hasta se mueven en las fotos, pero que majos están estas copias de los santos inocentes de tractoria.
  11. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 26, 2022 | 00:48
    Gonzalo abril 26, 2022 | 00:48
    Mira que os gustan loa butifarrendums.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa