El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Consell de Garanties Estatutàries avala la llei del català

El Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat que la nova llei del català, impugnada per la dreta, s’ajusta a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia. La nova llei ad hoc registrada pel PSC, ERC, JxCat i Comuns diu que el català, com a llengua pròpia de Catalunya, “és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu i la d’ús normal en l’acollida de l’alumnat nouvingut”. El text també afirma que “el castellà és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”.

La lleique consta de dos articles, estableix que “l’ensenyament i l’ús curricular i educatiu del català i del castellà han d’estar garantits i tenir una presència adequada en els currículums i en els projectes educatius per tal que tot l’alumnat assoleixi el domini oral i escrit de les dues llengües oficials al final de l’educació obligatòria”.

En un altre punt, la norma estipula que “la determinació de la presència de les llengües oficials en l’ensenyament ha de tenir en compte la situació sociolingüística general, la dels centres i el seu entorn, els objectius de normalització lingüística i l’evolució del procés d’aprenentatge lingüístic, oral i escrit, d’acord amb els instruments de control, avaluació i millora de les competències lingüístiques”.

El text pactat reconeix que “l’abast” de la “presència” s’ha de determinar “exclusivament amb criteris pedagògics i de manera singularitzada per cada un dels centres educatius i s’ha de fer des d’un abordatge global, integrador i de transversalitat curricular que inclogui tots els espais educatius i els recursos d’aprenentatge, també els de caràcter digital”. D’aquesta manera es rebutgen els percentatges lingüístics.

Més notícies
Foto de la Mesa del Parlament aquest dimarts / Parlament de Catalunya

Vox i Cs duen el decret del català al Consell de Garanties Estatutàries

Notícia: Vox i Cs duen el decret del català al Consell de Garanties Estatutàries
Comparteix
La petició de dictamen, però, no suspèn la validesa de la norma que es va aprovar dilluns
Notícia: Vox i Cs duen el decret del català al Consell de Garanties Estatutàries - Mobile
Carlos Carrizosa i Inés Arrimadas presenten la seva denúncia contra Cambray / ACN

Cs denuncia Cambray a la Fiscalia per “coaccionar i amenaçar” les famílies

Notícia: Cs denuncia Cambray a la Fiscalia per “coaccionar i amenaçar” les famílies
Comparteix
Arrimadas avisa que portaran al Constitucional la llei sobre el català quan l'aprovi el Parlament
Notícia: Cs denuncia Cambray a la Fiscalia per “coaccionar i amenaçar” les famílies - Mobile
El líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, durant un acte / ACN

Vox, Cs i PP també portaran el decret del català al Consell de Garanties

Notícia: Vox, Cs i PP també portaran el decret del català al Consell de Garanties
Comparteix
El partit d’extrema dreta reconeix que vol “posar més traves” a les reformes del Govern
Notícia: Vox, Cs i PP també portaran el decret del català al Consell de Garanties - Mobile
El l?der de Vox, Santiago Abascal

Vox registra una proposició no de llei per aplicar el 155 a Catalunya

Notícia: Vox registra una proposició no de llei per aplicar el 155 a Catalunya
Comparteix
L'extrema dreta reclama que s'apliqui arran de la "l'incompliment de la sentència de l'espanyol"
Notícia: Vox registra una proposició no de llei per aplicar el 155 a Catalunya - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juny 07, 2022 | 13:23
    Pere Llimonera i Citronell juny 07, 2022 | 13:23
    'Mare meva', seguimos con la provocación y el supremacismo... Por lo visto los independencieros están dispuestos a montar el P0LLo a lo grande y N0 paran de Saltarse la Ley, la Justicia, el Estado de Derecho y la Democracia y de desafiar al resto de Catalanes y a todo el País... Es realmente penoso que el supremacismo independenciero utilice y manipule con las Lenguas que se hablan en Catalanya para crear siempre mas problemas, mas quiebra social y caer siempre aun mas bajo... pero el supremacismo ya está acostumbrado a caer bien bajo y a arrastrarse... En fin, aunque haya datos y objetivos parcialmente aceptables, el objetivo final N0 es sino una gran PRoV0CaCióN y falta d respeto por toda la ciudadania; y un claro ejemplo de sectarismo y Totalitarismo AnTi-Democrático, saltandose la LEy y la Justicia a sus anchas... Supongo que es otro intento de "Campaña Mediática" u "Operación Especial Combatiente de Marketing" secesionista supremata para intentar recuperar la efervescencia perdida, ya que la Mayoría de Catalanes pasan cada vez mas de 'el Procés' (amortizado y finiquitado), del supremacismo indepa, de las Fantasías e Historia inventada y de la penosa y terrible gestión económica y la ruina a que están llevando a Catalunya los responsables de todo este Caos... Apa, Bon Dia!
  2. Icona del comentari de: Fora vividors del nostre Parlament a juny 07, 2022 | 13:23
    Fora vividors del nostre Parlament juny 07, 2022 | 13:23
    El titular hauria de ser: "el Consell de Garanties Estatutàries avala la llei CONTRA el català". Dit això, tant és qui ho avali o ho deixi d'avalar, amb aquesta llei per acabar de castellanitzar l'escola catalana, ERC i JUNTS heu travessat una línia vermella i no us ho perdonarem mai

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa