El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Moncloa fa el sord i no investigarà el Catalangate
  • CA

El govern espanyol ha estat molt clar en la seva negativa a designar una comissió d’investigació sobre l’escàndol d’espionatge del Catalangate. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha assegurat que no té “cap sentit” fer-la perquè “no serviria de res” en cas que les persones citades a comparèixer estiguin sotmeses a la llei de secrets oficials i del CNI, perquè no podrien aportar informació.

El ministre ha reiterat que la Moncloa té la “consciència tranquil·la” sobre la legalitat de les actuacions del CNI en aquest controvertit cas d’espionatge a més d’una seixantena de líders independentistes i tothom qui mantingués comunicacions amb ells. Alguns dels afectats per aquest espionatge són els presidents del Govern, Pere Aragonès, Carles Puigdemont, Quim Torra i Artur Mas. També hi ha membres de les seves famílies, eurodiputats, activistes d’entitats no governamentals com l’ANC o Òmnium Cultural i advocats. El cas és tan escandalós que ha tingut ressò internacional. De fet, va ser el setmanari estatunidenc The New Yorker qui va destapar aquest cas d’espionatge després que fos investigat per The Citizen Lab, un grup de la Universitat de Toronto.

Descarta dimissions pel Catalangate

Bolaños també ha descartat dimissions al govern de Pedro Sánchez amb l’argument que s’ha d’anar “pas a pas” i esclarir els fets abans de res. El ministre considera que les mesures que es van anunciar aquest diumenge -constituir una comissió de secrets oficials i la investigació interna del CNI– ja donen garantia de “transparència” i “tranquil·litzen” la societat. La dimissió que podria calmar les aigües seria la de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ja han demanat partits independentistes i bascos per ser la màxima responsable del CNI, que ha admès haver espiat independentistes.

ERC exigeix la dimissió de Robles

En aquest marc, Bolaños ha demanat a ERC i la resta de formacions polítiques que aprovin el decret de mesures per la guerra que es vota aquest dijous. Els republicans, però, han advertit que faran trontollar el govern espanyol si no s’investiga el Catalangate. Bolaños ha assegurat que ERC ha de ser capaç de “separar plans” perquè aquest decret serveix per “millorar la vida dels ciutadans”, ja que inclou mesures com la rebaixa dels 20 cèntims per litre de carburant. “Qui voti en contra estarà perjudicant la ciutadania”, ha advertit.

L’agenda legislativa del govern de Pedro Sánchez depén del suport que obtingui dels tretze diputats d’ERC i els cinc de Bildu, que també té un diputat afectat per l’espionatge. ERC vol que Sánchez assumeixi responsabilitats i per això ha demanat la dimissió de la ministra de Defensa, la responsable del CNI -que s’ha demostrat que ha estat implicat en l’espionatge-, Margarita Robles. “Ens trobem en fase d’esclariment dels fets”, ha defensat Bolaños.

Front comú al Congrés per exigir que s’investigui el Catalangate

La majoria del Congrés s’ha unit en un front comú per reclamar al govern espanyol que obri una comissió d’investigació sobre aquest escàndol d’espionatge i d’aquesta manera es “depurin responsabilitats”. Entre els partits que ho han demanat hi ha Podemos, part del govern espanyol, que juntament amb Más País, Compromís, el BNG, ERC, Junts per Catalunya i EH Bildu, han instat el PSOE a crear una comissió d’investigació.

El Catalangate és el “cas més gran acreditat” a Europa amb el malware israelià Pegasus. Els partits denuncien el que creuen que és una “vulneració flagrant” de drets i assenyalen directament el govern espanyol. “Els indicis apunten a la implicació directa del CNI sota contra de la ministra de Defensa, Margarita Robles, sense descartar l’autoria o participació d’altres organismes estatals”, han assegurat en la mateixa línia que el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en una roda de premsa aquest dimarts al matí.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: X2 a abril 26, 2022 | 17:07
    X2 abril 26, 2022 | 17:07
    Espanya no ens serveix per res , som els seus esclaus
  2. Icona del comentari de: Observadpr a abril 26, 2022 | 17:46
    Observadpr abril 26, 2022 | 17:46
    Això és de moment, la membre del mateix govern com a ministra de Defensa espanyola, va dir que el CNI era secret, i hui el CNI ja ha revelat el "secret" que va espiar independentistes, però de moments diu que no pas els 65 que es coneixen i s'han comprovat. Ja veurem quan els hi toqui reconèixer tots els casos detectats i el de les persones col·laterals espiades per parlar o comunicar-se mitjançant smartphones i altres aparells electrònics afectats per l'espionatge il·legal espanyol.
  3. Icona del comentari de: A X² a abril 26, 2022 | 17:51
    A X² abril 26, 2022 | 17:51
    Bravo ! Molt bé, més val adonar-se'n tard que mai, però, encara desconeixies un dels motius pels quals hi ha tants d'independentistes catalans ? No és solament que l'estat espanyol no serveixi als catalans, és que a a més a més ens va sempre en contra. Benvingut !
  4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 26, 2022 | 18:22
    Pere Llimonera i Citronell abril 26, 2022 | 18:22
    Pero, "Almas de Cántaro", ¿cómo los encargados de investigar a los Delincuentes van a investigar a los que investigan a Delincuentes convictos y confesos y a otros Delincuentes en periodo de gestación (o presuntos), a petición de los mismos delincuentes que están siendo investigados, una vez que hay se ha probado que, al menos, una parte de ellos son efectivamente delincuentes y ademas se pasan a los que investigan y a la justicia por el forro de los ????? ... Puede decirse, que por defecto de forma en la actuacion investigadora, sí; pero también puede decirse lo mismo de las actividades anteriores, presentes y seguramente futuras de los presuntos Delincuentes investigados... ¿O N0 es cierto que los indePendencieros suprematas de patrias inventadas investigados como "Presuntos" Delincuentes, Criminales y villanos, han, ellos mismos investigado y obligado a investigar a los Mossos (un cuerpo de Seguridad del Estado de la Nación) a la población Catalana que ellos consideran No indePendenciera ni supremata, usando las mismas malas artes de las que ahora acusan al Gobierno y Administración de la Nación? ... ¿De qué vamos, entonces? ... ¿De qué se quejan los indePendencieros suprematas de patrias inventadas? ... Si ellos han sido los primeros en 'ESPiaR' a la oposición y al Pueblo Catalán; y en "utilizar a los Mossos" para 'ESPiaR' a los que no piensan como ellos, y N0 tienen sus objetivos Fantasiosos y enfermizos... ! Son patéticos! ... Además, ¿qué esperan de un Estado que defiende a la Nación a la que representa y sirve, y que defiende su estructura?; tal y como hacen todos los Estados de Naciones Democráticas de nuestro entorno; ni mas, ni menos... Que tomen NoTa los separatas suprematas inventores de Narnio-patrias : Democracia, Estado de derecho y Libertad... sobre todo Libertad de los Chicos para estudiar en su Lengua Materna y Libertad de las fuerzas de Seguridad del Estad para atajar y evitar actos criminales y Golpistas (siempre de acuerdo a la Ley, claro está)... Apa, Adeu !
  5. Icona del comentari de: Ferran a abril 26, 2022 | 18:39
    Ferran abril 26, 2022 | 18:39
    Pues tendría que costarles caro.
  6. Icona del comentari de: ALcotan SL a abril 26, 2022 | 19:00
    ALcotan SL abril 26, 2022 | 19:00
    Yo soy catalan y me parece muy bien que espien a los golpistas ..punto
  7. Icona del comentari de: A en Ferran a abril 26, 2022 | 19:07
    A en Ferran abril 26, 2022 | 19:07
    Ferran, no ets l'únic que es refereix a la possibilitat que comentes, el polític espanyol Perez Rubalcaba ( 1951 / 2019 ), el 2018 ja va advertir als seus col·legues espanyols : "el estado pagará el coste de quitar de en medio Puigdemont". Els responsables de l'estat espanyol, el cost, ja l'han començat a notar... Temps.
  8. Icona del comentari de: Anònim a abril 26, 2022 | 20:44
    Anònim abril 26, 2022 | 20:44
    Per ells farà, ho pagaran car. I pel xarnego ALcotan SL, que diu que es català i ni tant sols fa l'intent d'escriure'l. Tió tu no ets català, ets un colono ñol, a tot estirar. Tots aquests xarnegos, subdits de la monarquia bananera nord-africana on som, s'han qüestionat mai quines llibertats els queden? Perquè els està quedant una dictadura de manual franquista de collons.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa