El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Catalangate obliga el Govern a “restringir” les relacions amb la Moncloa

El Govern assegura sentir-se obliga a “restringir les relacions polítiques a les mínimes” amb la Moncloa per la manca d’explicacions sobre el Catalangate. Això fa que la taula de diàleg quedi “congelada i aparcada” fins que no hi hagi respostes satisfactòries. A més a més, l’Executiu ha aprovat aquest dimarts emprendre un conjunt d’iniciatives polítiques, jurídiques i d’investigació per anar fins al fons del cas d’espionatge Catalangate, ha anunciat la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja.

Davant del cas d’espionatge massiu, que fa una setmana que es va destapar a través del setmanari The New Yorker, el Govern ha assegurat que està en disposició d’impulsar totes les actuacions polítiques i exercirà les accions legals necessàries, a tots els nivells i en totes les instàncies, per aclarir el cas d’espionatge tecnològic massiu, “depurar les responsabilitats i garantir que no es puguin repetir fets com els denunciats”, ha indicat Plaja. Informacions periodístiques indiquen que el CNI ha admès que ha utilitzat el programa Pegasus per espiar líders institucionals de l’independentisme amb autorització judicial.

El Catalangate vulnera drets fonamentals

Plaja ha assegurat que es pensa denunciar la vulneració de drets humans inclosos en la carta de drets fonamentals de la Unió Europea davant les instàncies internacionals, europees, estatals i catalanes competents per a la protecció d’aquests drets. L’Executiu català opina que la reacció del govern espanyol i de la resta d’institucions de l’Estat davant de l’escàndol “ha estat del tot insuficient” i, en conseqüència, aquest fet “posa greument en perill la confiança” entre el Govern i la Moncloa. El Govern reclama que s’assumeixin responsabilitats i exigeixen dimissions, afegint-se a les peticions que han fet també avui Oriol Junqueras i Gabriel Rufián.

Reunió del Govern on s’ha abordat el Catalangate / ACN

A causa d’aquesta situació, Plaja ha dit que el Govern es veu obligat a “restringir les relacions polítiques a les mínimes que es considerin imprescindibles, fins a l’aclariment dels fets i la depuració de responsabilitats al nivell que correspongui”. El Govern també reclama a la Moncloa que aixequi el secret de totes les actuacions relatives al cas. En concret, el Govern sol·licitarà al Consell de Ministres l’accés de contractes de qualsevol tipus que s’hagin pogut firmar entre el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) o qualsevol altra agència estatal amb l’empresa NSO Group o altres companyies que ofereixin la mateixa classe de serveis.

L’Executiu català també reclamarà al govern de l’Estat la reforma de la Llei 9/1968, de 5 d’abril, sobre secrets oficials, i que aquesta modificació també impliqui la regulació, l’organització, el funcionament i el control del CNI. A més a més, també reclamarà la derogació del “decretazo digital”, que permet al govern espanyol intervenir les comunicacions digitals sense autorització judicial.

El Govern recorre a l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades

A banda, el Govern també posarà en coneixement de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades l’existència d’una bretxa de seguretat per tal que iniciï les accions oportunes d’acord amb la normativa europea de protecció de dades, tenint en compte la possible lesió dels interessos i béns patrimonials dels quals és titular la Generalitat. L’Executiu ha acordat encarregar al Gabinet Jurídic de la Generalitat
l’estudi i la proposta de les actuacions legals davant les instàncies policials i judicials pertinents.

Les actuacions poden incloure reclamar indemnitzacions que es puguin reclamar pels danys i perjudicis soferts, així com la coordinació de totes les actuacions jurídiques que es portin a terme amb aquesta finalitat. Així mateix, s’oferirà a la resta de víctimes afectades l’acompanyament que sigui convenient o necessari.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Capità a abril 26, 2022 | 14:13
  Capità abril 26, 2022 | 14:13
  Som idiotes, ja fins i tot els hi donem les excuses perfectes. Quan la taula de dialeg no doni fruits diran que la va congelar la Generalitat de manera unilateral i que cal mes temps
 2. Icona del comentari de: fideli a abril 26, 2022 | 14:16
  fideli abril 26, 2022 | 14:16
  17A. Pegasus ho sabia
 3. Icona del comentari de: Pep a abril 26, 2022 | 14:26
  Pep abril 26, 2022 | 14:26
  (ironia on) Ara sí que ERC ha donat un cop de puny sobre la taula! (ironia off)
 4. Icona del comentari de: Anònim a abril 26, 2022 | 14:35
  Anònim abril 26, 2022 | 14:35
  Ai, ai, que al nene no le darán los créditos ICO pá sus hoteles.
 5. Icona del comentari de: Berrinches a abril 26, 2022 | 15:49
  Berrinches abril 26, 2022 | 15:49
  Unos cuantos milloncitos y ya veréis como esto se arregla. Cuando falta dinero, un berrinche y mamá te lo da.
 6. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a abril 26, 2022 | 16:13
  LLARENA dPENA abril 26, 2022 | 16:13
  Quina forma tan extraordinari de contunuar, permanentment, fent el ridicul, alhora que intenta alarmar en Sánchez, sabent perfectament que aquesta colla d'ESGUERRO i la resta de partits sorollossos, no faran res més que aceptar el que sigui dintre de quatre díes quan haghi baixat aquest soroll que estan utilitzant per aparentar que no acepten aixó del Catalangate.
 7. Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a abril 26, 2022 | 16:31
  Català a l'escola i arreu abril 26, 2022 | 16:31
  Es pot saber en què consisteix aquesta "restricció" de relacions? La cortina de fum per tapar la castellanització de la nostra escola no us acaba de funcionar, se us veu el llautó PPSOERC-ista d'un hora lluny, reiets
 8. Icona del comentari de: Llorenç d'Hortons a abril 26, 2022 | 16:38
  Llorenç d'Hortons abril 26, 2022 | 16:38
  Tot igual set dies després del catalangate Ni ERC trencarà amb el PSOE a Madrid ni Junts amb el PSC a la Diputació
 9. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 26, 2022 | 17:00
  Pere Llimonera i Citronell abril 26, 2022 | 17:00
  Creo que Sánchez y todo el Gobierno de la Nación Ya se han ac🥚j🥚nao... Ja, ja, ja... entre que no hay por donde cogerlo éticamente, y que la Justicia ya les ha puesto sobre aviso, 'els suprematas' se esconden en la madriguera y hacen como que alzan la voz... y cualquier mente racional y sana, se pregunta : Pero, ¿de qué se quejan los indePendencieros suprematas de patrias inventadas? ... Si ellos han sido los primeros en 'ESPiaR' a la oposición; y en "utilizar a los Mossos" para 'ESPiaR' a los que no piensan como ellos... ! Son patéticos! ... Además, ¿qué esperan de un Estado que defiende a la Nación a la que representa y sirve, y que defiende su estructura?; tal y como hacen todos los Estados de Naciones Democráticas de nuestro entorno; ni mas, ni menos... Que tomen NoTa los separatas suprematas inventores de Narnio-patrias : Democracia, Estado de derecho y Libertad... sobre todo Libertad de los Chicos para estudiar en su Lengua Materna y Libertad de las fuerzas de Seguridad del Estad para atajar y evitar actos criminales y Golpistas (siempre de acuerdo a la Ley, claro está)... Apa, nengs, Adeu!
 10. Icona del comentari de: cibollet a abril 26, 2022 | 17:06
  cibollet abril 26, 2022 | 17:06
  I mentres tant no passarà res... però els catalans esperarem amb paciència la culminació del famós i tan repetit mandat de l'u d'octubre. Tot plegat llastimós molt llastimós.
 11. Icona del comentari de: Traïdors a abril 26, 2022 | 18:59
  Traïdors abril 26, 2022 | 18:59
  Si, per que el Govern de Venuts que tenim, voldria continuar com si res. De fet ho faran a la que puguin.
 12. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a abril 26, 2022 | 19:04
  Tripartit no, gràcies abril 26, 2022 | 19:04
  M'ha arribat informació confidencial sobre la restricció de relacions amb la Moncloa. Es veu que els caps de setmana dos membres del govern de Vichy, per torns, anaven a netejar les comunes de la Moncloa. Ara, en comptes d'un cop per setmana, només hi aniran cada 10 dies i han afegit l'exigència que els comprin fregalls perquè no estan disposats a continuar fent servir la llengua.
 13. Icona del comentari de: Delfí Artós a abril 26, 2022 | 19:33
  Delfí Artós abril 26, 2022 | 19:33
  Cibollet, mentrestant calma i bons aliments, tot arribarà, paciència. Fa anys, segles que hauríem d'haver estat un estat independent, ara és evidentment urgent, però no tot s'aconsegueix prement un botó com si fos una app o un programa intrús d'espionatge espanyol. No dic pas que tu ho siguis, ho ignoro, però, sovint observo que els independentistes més novells i recents, son els que tenen més pressa. Tots tenim pressa però, no per això cal llençar tota la feina feta per la borda.
 14. Icona del comentari de: fat boy a abril 26, 2022 | 20:33
  fat boy abril 26, 2022 | 20:33
  Ha, ha, ha. Sino, de que?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa