El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Junqueras critica les excuses del CNI: “L’estat espanyol no és de fiar”
  • CA

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha criticat les excuses extraoficials que ha donat el CNI sobre l’ús del programa Pegasus per espiar l’independentisme. “L’estat espanyol no és de fiar”, ha dit després que s’hagi sabut que els serveis secrets espanyols van utilitzar el sistema de vigilància israelià per intervenir els telèfons de polítics i activistes independentistes. En una entrevista a TV3, Junqueras no ha donat cap credibilitat a les “filtracions interessades” del CNI per intentar minimitzar el Catalangate. Els serveis d’intel·ligència asseguren ara que sempre han espiat amb “autorització judicial” i a persones concretes, mai de manera massiva, com denuncia Citizen Lab.

“La credibilitat de la notícia depèn de la credibilitat que donis a la font i per nosaltres val molt poc”, ha etzibat Junqueras, que ha tornat a exigir al govern espanyol que assumeixi “responsabilitats” pel Catalangate. “Si el govern espanyol vol refer la confiança que ha malmès amb la societat catalana, més val que comenci a assumir les seves responsabilitats. Com més temps passa, més difícil serà reconstruir-la”. Els republicans fa dies que avisen que amb paraules no n’hi ha prou i volen que rodin caps. El dirigent d’ERC considera que el govern espanyol és responsable tan si ho sabia com si no. “Si no poden controlar els seus serveis secrets, també són responsables”, ha insistit.

Junqueras vol que el govern de Pedro Sánchez assumeixi responsabilitats / ACN

Junqueras vol dimissions per passar pàgina

Segons el president d’ERC, que l’espionatge a l’independentisme es fes amb autorització judicial “canvia molt poc les coses” i ha posat com exemple el cas del jutge Baltazar Garzón, que va ser inhabilitat després d’autoritzar escoltes a diversos advocats. Tot i que ha evitat posar noms concrets, Junqueras ha deixat entreveure que sense dimissions o cessaments no es podrà passar pàgina. “No pot ser que hi hagi un govern que no controla el que fan els seus serveis secrets contra els drets fonamentals dels seus ciutadans”. El dirigent republicà ha emplaçat el govern espanyol a aprofitar el consell de ministres d’aquest dimarts i les compareixences previstes al Senat i el Congrés per “assumir les seves responsabilitats polítiques”.

“Estic segur que com a mínim una part dels ministres o ho han impulsat o ho han permès o no ho han evitat. I en tots aquests casos és evident que hi ha una responsabilitat política”, ha afirmat. Malgrat tot, Junqueras ha defensat que l’independentisme ha d’estar disposat a continuar negociant amb l’estat perquè la comunitat internacional ho demana encara que el govern espanyol mereixi “molt poca confiança”. El dirigent d’ERC ha insinuat que la taula de diàleg actual no és l’única via de negociació. “Es pot concretar de moltes maneres”, ha dit, com en un nou procés, amb un altre govern espanyol o amb una part de la comunitat internacional. 

Més notícies
La policia espanyola disposa d'un programa espia de l'empresa de Pegasus
La policia espanyola va comprar un programa espia a un mitjancer de Pegasus
Notícia: La policia espanyola va comprar un programa espia a un mitjancer de Pegasus
Comparteix
L'entrega del sistema de vigilància s'hauria produït en un hotel de Barcelona el 2014
El CNI ha reconegut que ha espiat líders independentistes / ACN
El CNI admet que ha espiat líders independentistes amb Pegasus
Notícia: El CNI admet que ha espiat líders independentistes amb Pegasus
Comparteix
Segons 'El País', els serveis d'intel·ligència van fer servir el programa de manera individualitzada i sempre amb control judicial
Pedro Sánchez, a la seu del CNI
El Catalangate mostra la feblesa del control judicial del CNI
Notícia: El Catalangate mostra la feblesa del control judicial del CNI
Comparteix
El permís per utilitzar Pegasus, sense el ministeri fiscal i en mans de només un jutge
El ple del Congrés dels Diputats / ACN
Quatre diputats espiats amb Pegasus demanen empara a Batet pel Catalangate
Notícia: Quatre diputats espiats amb Pegasus demanen empara a Batet pel Catalangate
Comparteix
La signen Míriam Nogueras (JxCat), Ferran Bel (PDeCAT), Albert Botran (CUP) i Jon Iñarritu (EH Bildu)

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a abril 26, 2022 | 11:41
    Ricard abril 26, 2022 | 11:41
    Us i ens enganyen el mentiders, racistes, covards i criminals castellans. Sou uns babaus.
  2. Icona del comentari de: Ricard a abril 26, 2022 | 12:04
    Ricard abril 26, 2022 | 12:04
    Gràcies, per tot i respecte pel que l'estat espanyol us ha fet patir de forma il·legal i amb trampes, però, que l'estat espanyol no és de fiar ho sabem de fa anys i panys, segles, jo personalment en soc conscient des de que en tenia 16 anys. Una altra cosa és que els darrers anys és faci molt més palès degut a la "pressió" que rep. Si molts de catalans ho volem, entre tots farem efectiva la independència. Ànims !
  3. Icona del comentari de: Independence Process a abril 26, 2022 | 12:17
    Independence Process abril 26, 2022 | 12:17
    Què vol dir un "altre" procés ? El procés cap a la independència és el mateix del 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022... Diferents etapes i períodes, però, el procés és i ha estat el mateix. És el procés engegat cap a la independència mitjançant el qual, si molts de catalans ho volem, malgrat els paranys de l'estat espanyol, entre tots aconseguirem fer efectiva la independència. Un exemple : L'Argentina va trigar 20 anys des de la proclamació de la independència d'Espanya a fer-la efectiva. Però, solament tingué un procés d'independència respecte a Espanya. Cal aclarir-ho. De fet els aparells de l'estat espanyol si que ho han entès i ho creuen així i hi "treballen" en contra des de fa anys, encara no en som conscients ?
  4. Icona del comentari de: ERC no valeu, plegueu! a abril 26, 2022 | 12:37
    ERC no valeu, plegueu! abril 26, 2022 | 12:37
    I perquè no és de fiar, ERC s'ha penjat al coll d'aquest estat español, el petoneja faci el que faci i s'ho deixa fer tot! I ho acaba de descobrir en Junqueras tot solet!, tot i que continua agenollat davant el Sánchez. Quins represetants més inútils ens ha tocat.
  5. Icona del comentari de: Enganya-sabocs. a abril 26, 2022 | 12:40
    Enganya-sabocs. abril 26, 2022 | 12:40
    Junqueras, lliura-li 2 lliris a la ma en lloc d'un, segur que es tornarà superconfiable aquest estat español que manteniu al poder amb els vostres vots, sempre i en tot lloc i circumstància.
  6. Icona del comentari de: arvama a abril 26, 2022 | 12:41
    arvama abril 26, 2022 | 12:41
    Pedro va di que portaria a erpaña a MHC.Puigdemont, en que y con Pegasus o ?.
  7. Icona del comentari de: No cola gens ni mica. a abril 26, 2022 | 12:44
    No cola gens ni mica. abril 26, 2022 | 12:44
    o 'equivoquis, com l'época de Franco aquestsho tenen atado y bien atado, signat i ben signat amb el Sánchez. Els enganyats, hmiliats i burlats sóm nosaltres,Ricard!
  8. Icona del comentari de: Vas de salvaespañas, potser? a abril 26, 2022 | 12:49
    Vas de salvaespañas, potser? abril 26, 2022 | 12:49
    No ven ja aquest discurs, Junqueras. Metres ereu a presó tot ha cambiat, tots hem perdut l'inocència de fa anys i que ens la vulguis fer empassar un altra vegada no és moral, ni étic ni humà. No enganyes ningú. Ho tens molt senzill, trenqueu amb el Sánchez en lloc de plorar pel mateix tot el dia.
  9. Icona del comentari de: A canvi de res. a abril 26, 2022 | 12:50
    A canvi de res. abril 26, 2022 | 12:50
    El tema no és el que fa el gobierno español, sinò que encara l'apoyeu, el recozeu i sou els seus esclaus femtosos.
  10. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a abril 26, 2022 | 16:23
    LLARENA dPENA abril 26, 2022 | 16:23
    Tú, sí? El que eres tan indepe i republicá i ara tan autonomista que has engegat el projecte independensita a la merda, tú, si ets de fiar ? Ni tu ni la teva colla d'ESGUERRO sou de fiar.
  11. Icona del comentari de: Ramonet a abril 26, 2022 | 16:41
    Ramonet abril 26, 2022 | 16:41
    Doncs talment com vosté, i no calen més explicacions.
  12. Icona del comentari de: Ja a abril 26, 2022 | 19:11
    Ja abril 26, 2022 | 19:11
    Igual que tú, traïdor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa