El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La policia espanyola va comprar un programa espia a un mitjancer de Pegasus
  • CA

La policia espanyola va comprar un programa espia a través d’un mitjancer de l’empresa NSO, propietària de Pegasus. Segons El Periódico, un empresari israelià es va reunir el 2014 amb la cúpula policial del govern de Mariano Rajoy per facilitar l’adquisició d’un sistema de vigilància per intervenir telèfons mòbils i dispositius electrònics sense deixar rastre. El diari ha tingut accés a una carta enviada el juliol del 2014 al director adjunt operatiu de la Policia Nacional, Eugenio Pino, per concretar una “prova de camp” del sistema, mentre que un altre document apunta que l’entrega del material s’havia de fer en un hotel de Barcelona.

Pino, que està processat a l’Audiència Nacional com un dels presumptes responsables de les clavegueres policials que van espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas el 2013, s’havia reunit en diverses ocasions amb l’empresari israelià Matian Caspy per presenciar altres “demostracions” dels sistemes de vigilància que ofereix NSO. Caspy hauria cobrat un 60% de la comissió per la venda del programa espia, en la qual també hauria participat un empresari vinculat amb l’expresident dels Estats Units Donald Trump.

L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy | Europa Press
La cúpula policial va comprar un programa espia amb Mariano Rajoy al govern | Europa Press

L’alerta d’un comissari de la policia espanyola

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha negat en diverses ocasions que la policia espanyola disposés del programa Pegasus. A finals del 2017, un ex cap d’Afers Interns de la Policia Nacional va presentar una denúncia en un jutjat de Madrid en el marc d’una investigació per escoltes il·legals a agents del CNI on aportava diversos documents que apuntaven a la compra d’un sistema de vigilància feta per la cúpula policial de Mariano Rajoy. El comissari ja denunciava llavors que des del 2014 la policia disposava d’un programa de vigilància per intervenir telèfons “sense autorització judicial”.

La notícia de la compra d’un sistema de vigilància per part de la policia espanyola arriba el mateix dia que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) ha admès que ha espiat diversos líders independentistes a través del programa Pegasus. Fonts dels serveis secrets espanyols han explicat que en els últims anys ha fet servir el programa espia per vigilar líders independentistes, tot i que nega que fos un espionatge massiu, com denuncia Citizen Lab, i assegura que sempre s’ha fet amb autorització judicial, malgrat que el protocol actual només necessita de l’aprovació d’un jutge del Suprem i sense informar el ministeri fiscal.

Més notícies
Pedro Sánchez, a la seu del CNI
El Catalangate mostra la feblesa del control judicial del CNI
Notícia: El Catalangate mostra la feblesa del control judicial del CNI
Comparteix
El permís per utilitzar Pegasus, sense el ministeri fiscal i en mans de només un jutge
El CNI ha reconegut que ha espiat líders independentistes / ACN
El CNI admet que ha espiat líders independentistes amb Pegasus
Notícia: El CNI admet que ha espiat líders independentistes amb Pegasus
Comparteix
Segons 'El País', els serveis d'intel·ligència van fer servir el programa de manera individualitzada i sempre amb control judicial
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez / EP
La Moncloa s’atrinxera pel Catalangate mentre es tem que hi hagi més casos 
Notícia: La Moncloa s’atrinxera pel Catalangate mentre es tem que hi hagi més casos 
Comparteix
L'escàndol amenaça en convertir-se en una crisi de dimensions desconegudes pel govern espanyol
L'excap del CNI Félix Sanz Roldán en el judici contra Villarejo / ACN
El CNI va comprar Pegasus per utilitzar-lo “a l’estranger”, segons una filtració
Notícia: El CNI va comprar Pegasus per utilitzar-lo “a l’estranger”, segons una filtració
Comparteix
L'exdirector de la intel·ligència espanyola tira pilotes fora i no confirma ni desmenteix l'espionatge massiu a l'independentisme

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ton c. a abril 26, 2022 | 10:34
    ton c. abril 26, 2022 | 10:34
    be de El Periódico, val mes no fiar-se´n, ja hi han fotut Barcelona pel mig, com lo de The Nota, de l´atemptat de les Rambles, perque sou tant..........
  2. Icona del comentari de: Ricard a abril 26, 2022 | 11:46
    Ricard abril 26, 2022 | 11:46
    Aquí tothom espia. I cap demòcrata controla l'espionatge. El racisme castellà ho imprenga tot. "A por ellos" institucionalitzat entre els castellans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa