El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El CNI admet que ha espiat líders independentistes amb Pegasus

El Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) ha admès per primera vegada que ha fet servir el programa Pegasus per espiar l’independentisme. Segons publica El País, els serveis d’intel·ligència asseguren que la vigilància als líders independentistes s’ha fet de manera individualitzada i sempre sota control judicial. Fonts del CNI neguen rotundament que hi hagi hagut una operació massiva d’espionatge com denunciava la investigació de Citizen Lab i qüestionen el rigor de les proves forenses dutes a terme pel grup d’experts en ciberseguretat de la Universitat de Toronto, tal com ja havia fet fa uns dies la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Així mateix, fonts del CNI ha admès que van comprar Pegasus a mitjans de la dècada passada per uns sis milions d’euros, tal com s’havia publicat anteriorment. Els serveis d’intel·ligència asseguren que sempre han infectat els mòbils particulars dels independentistes investigats, no telèfons institucionals. Alguns dels aparells intervinguts s’havien fet servir per contactar amb “grups de caràcter violent” com els CDR. El CNI també va espiar el mòbil d’un dels acompanyants de Carles Puigdemont que van dur a la detenció del president a l’exili a Alemanya el març del 2018.

Defensa va evitar confirmar si el CNI havia comprat Pegasus / ACN

El CNI espia amb autorització judicial

La revelació dels serveis d’intel·ligència espanyols suposen un nou gir en el relat oficial del Catalangate. Quan va sortir a la llum l’escàndol de l’espionatge, el govern espanyol va negar rotundament els fets, però a poc a poc ha anat canviant el discurs per desvincular-se de la vigilància. El CNI no ha donat noms, però sí que ha reconegut que l’independentisme ha estat objecte de les seves investigacions en els últims anys perquè una de les seves funcions és “prevenir i evitar qualsevol amenaça a la integritat territorial d’Espanya”.

De fet, el 2015 els serveis secrets espanyols va posar en marxa una Unitat de Defensa dels Principis Territorials especialitzada a recollir informació dels moviments separatistes de l’estat. A més, la Directiva Nacional d’Intel·ligència també situa el seguiment de l’independentisme com una de les prioritats del CNI i serveix de base legal perquè el Tribunal Suprem hagi autoritzat escoltes telefòniques contra líders i activistes catalans. Malgrat tot, els serveis d’intel·ligència neguen que es tracti d’una operació massiva de vigilància i asseguren que el nombre d’independentistes vigilat és molt menor al publicat pel New Yorker.

Més notícies
La policia espanyola disposa d'un programa espia de l'empresa de Pegasus

La policia espanyola va comprar un programa espia a un mitjancer de Pegasus

Notícia: La policia espanyola va comprar un programa espia a un mitjancer de Pegasus
Comparteix
L'entrega del sistema de vigilància s'hauria produït en un hotel de Barcelona el 2014
Notícia: La policia espanyola va comprar un programa espia a un mitjancer de Pegasus - Mobile
Pedro Sánchez, a la seu del CNI

El Catalangate mostra la feblesa del control judicial del CNI

Notícia: El Catalangate mostra la feblesa del control judicial del CNI
Comparteix
El permís per utilitzar Pegasus, sense el ministeri fiscal i en mans de només un jutge
Notícia: El Catalangate mostra la feblesa del control judicial del CNI - Mobile
Jordi Sànchez / ACN

JxCat crida a trencar les relacions polítiques amb el govern espanyol

Notícia: JxCat crida a trencar les relacions polítiques amb el govern espanyol
Comparteix
Sànchez recela de l'anunciat control intern del CNI i demana un pronunciament públic al president espanyol
Notícia: JxCat crida a trencar les relacions polítiques amb el govern espanyol - Mobile
Marta Vilalta / ACN

ERC espera dimissions “el més aviat possible” pel Catalangate

Notícia: ERC espera dimissions “el més aviat possible” pel Catalangate
Comparteix
Vilalta diu que el suport dels republicans al govern espanyol depèn del que faci la Moncloa en els propers dies
Notícia: ERC espera dimissions “el més aviat possible” pel Catalangate - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Antes rojos que rotos a abril 26, 2022 | 09:48
  Antes rojos que rotos abril 26, 2022 | 09:48
  Ser independentista no és il·legal a Espanya, diuen, però si ho ets et podem espiar en nom de la sacrosanta unitat.
 2. Icona del comentari de: JordiP a abril 26, 2022 | 09:50
  JordiP abril 26, 2022 | 09:50
  No paren de mentir.
 3. Icona del comentari de: ton c. a abril 26, 2022 | 10:31
  ton c. abril 26, 2022 | 10:31
  be, si hem de ser coherents i seriossos, donin el nombre de persones espiades, el New Yorker, ja ha donat xifres basant-se en una informació de Citizen Lab, be doncs aquesta cosa que ens diuen que no és certa, que ens la posin per escrit i diguin d´on treuen l´informació.
 4. Icona del comentari de: Delfí Artós a abril 26, 2022 | 10:46
  Delfí Artós abril 26, 2022 | 10:46
  Els hi ha costat una setmana admetre-ho. Seguim. Temps. Nota : Cal recordar que de "retruc" han espiat advocats, familiars i tota la resta dels interlocutors dels volgudament i expressament espiats ? Per la qual cosa menteixen quan asseguren que el nombre d’independentistes vigilat és "molt menor" al publicat pel New Yorker. Ans al contrari, no cal fer deduccions gaire complicades per a donar-se'n.
 5. Icona del comentari de: ( · ) a abril 26, 2022 | 11:00
  ( · ) abril 26, 2022 | 11:00
  "Sin violència se puede (podeis) hablar de todo... nosotros ya nos encargaremos de espiaros y controlaos a nuestro modo de ser, es decir a la espanola" [sic] Els espanyols sempre declaren màximes a mitges que després apliquen senceres sense embuts. Els catalans hem estat sempre i som molt ingenus. Hem de fer com els antifranquistes en la clandestinitat, els quals prenien mesures de seguretat quan parlaven i es movien, tenien manuals, ara ens torna a ésser necessari, és clar actualitzat al segle XXI i a les tecnologies del CNI i dels aparells de l'estat espanyol, un estat que sempre ens va a la contra. Ara ja n'hi de manuals i consells, però s'han de difondre i aplicar molt més, per a fer inútil tota la despesa i feinada dels aparells de l'estat espanyol i és clar per a no caure en els paranys espanyols.
 6. Icona del comentari de: Cal dir-ho a abril 26, 2022 | 11:06
  Cal dir-ho abril 26, 2022 | 11:06
  L'estat espanyol no s'atreveix a il·legalitzar partits democràtics i independentistes, però, il·legalment i amb "lleis" expressament de tall espanyol de dubtosa constitucionalitat democràtica i per la porta del darrere, considera els partits democràtics independentistes matèria a espiar i a fer seguiment a qualsevol cost i preu.
 7. Icona del comentari de: A antes rojos a abril 26, 2022 | 11:12
  A antes rojos abril 26, 2022 | 11:12
  No et creguis aquesta fal·làcia espanyola. Espanya mai ha estat un unitat i menys indivisible. Solament cal consultar els territoris que se li han separat des l'any 1587 i fer-ne una llista, concretament fins el 1976, amb la 52a província espanyola, anomenada del Sàhara i que actualment segons l'ONU encara és territori de responsabilitat espanyola a causa d'una descolonització que és un bunyol. Fes-ne el càlcul de tot plegat i després ens expliques serenament si Espanya ha estat mai, i és, una "unidad" i indivisible, com ens intenten fer creure els xovinistes espanyols encara al segle XXI.
 8. Icona del comentari de: Ricard a abril 26, 2022 | 11:40
  Ricard abril 26, 2022 | 11:40
  Els CRIMINALS de base RACISTA CASTELLANS com més parlen més en evidència queden. 1. Qui és un policia, un agent del CNI o un JUTGE per autoritzar espiar un ciutadà per la seva IDEOLOGIA POLÍTICA, per molt castellans que siguin? SER CASTELLÀ VOL DIR SER DÉU? 2. Quina dispensa creuen que suposa només espiar telèfons privats i no pas telèfons "institucionals"? O és que potser les persones només som uns suposats delinqüents quan fem servir telèfons privats? 3. Qui ha condemnat mai un sol CDR per la comissió d'actes violents? I si fos així quins són els CDR espiats? 4. Com es podrà saber mai si són 2, 4, 30, 60 o 40.000 els espiats, i perquè? En definitiva segueix la comèdia d'un sistema podrit, basat en la racialitat castellana, on tothom que no és annexionista castellà està exposat a ser espiat per l'Estat de manera totalment impune, i amb el permís judicial! És un immens escàndol, que situa l'Estat racista criminal al nivell de les pitjors dictadures del planeta, com a mínim pel que fa als seus serveis d'intel·ligència. I finalment, fa TOTALMENT VEROSÍMIL, COM A MÍNIM, LA TOLERÀNCIA DEL CNI EN ELS ATEMPATS D'AGOST DE 2017 A CATALUNYA.
 9. Icona del comentari de: Observador a abril 26, 2022 | 11:54
  Observador abril 26, 2022 | 11:54
  La ministra espanyola de "defensa" és la primera que dimitirà per haver enganyat als que se senten espanyols, tot dient-los que el CNI era un grup secret i que no se'n podia saber res, ni preguntar res. No han trigat ni 5 dies a revelar "secrets" de la ministra espanyola des del propi CNI (?!). "Todo lo que hace referencia al Centro Nacional de Inteligencia (CNI) es secreto" [sic Robles] ; "(Espanya)Establece un deber de secreto para los organismos que llevan la inteligencia" [sic Robles]. El CNI admet que ha espiat líders ( i interlocutors i entorns ) independentistes amb Pegasus, per la qual cosa on és el secret ? Si primer es va descobrir "el secret" i ara admeten que el "secret" descobert, és veritat ? A l'estat espanyol l'únic que son secrets i intocables son els borbons, la resta segons la conveniència espanyola. Sigui com sigui l'estat espanyol ha estat enxampat, cosa lògica en un moment o altre si es fan trampes i jocs malabars durant anys i sense aturador... i ara té un bon merder, intern ara sí, muntat.
 10. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 26, 2022 | 12:23
  Gonzalo abril 26, 2022 | 12:23
  Seguid haciéndoos los ofendiditos. Vuestras paranoias nos entretienen mucho. Y ahora a lo que de verdad importa... Alguien ha conseguido entrada para los conciertos de Rosalía en barcelona? Si a alguno le sobra alguna, podemos llegar a un acuerdo.
 11. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a abril 26, 2022 | 12:42
  Jeroni Munyós abril 26, 2022 | 12:42
  De retruc, i com qui no vol la cosa, el "secretíssim" CNI espanyol admet col·lateralment que ha espiat advocats, familiars, polítics, entorns... i tota mena d'interlocutors i de persones que han tingut intercanvis de missatges, dossiers, arxius, comunicacions amb els que confessen realment com a persones expiades. Aquest merder espanyol (ehem ! intern) era d'esperar, no es poden estar tants d'anys vulnerant drets fonamentals i fent trampes, i que no els descobreixin el "secret" i les trampes. Com més temps es fan vulneracions tan brutals i de la magnitud espanyola, i a més persones, més possibilitat hi ha que els enxampin. Així ha estat. Seguim.
 12. Icona del comentari de: Muts a abril 26, 2022 | 12:46
  Muts abril 26, 2022 | 12:46
  El doctor, Gonzalo, el desmemoriat, el federalista, l'afruitat àcid... avui tots tenen dia "lliure" i no "treballen" ?
 13. Icona del comentari de: Anna a abril 26, 2022 | 13:00
  Anna abril 26, 2022 | 13:00
  Si us informeu, bé sabreu que es tracta d'una "unitat" del CNI i dels aparells de l'estat espanyol creada el 2015, sota el mandat de Rajoy com a President del govern espanyol, època en la qual el PP va fer un seguit de "reformes" legislatives i organitzatives exclusives per a intentar combatre l’independentisme. Posteriorment el més greu és que l'actual govern del PSOE i Podemos no han fotut un brot, res, per a eliminar les "reformes" del PP, amb la qual cosa el CNI i la policia espanyola han pogut seguir fen el mateix i fins i tot admetre que han espiat Òmnium Cultural i l'ANC. Tot plegat encara és molt més escandalós, car el PSOE i Podemos en son còmplices i no ho poden amagar.
 14. Icona del comentari de: JordiP a abril 26, 2022 | 13:15
  JordiP abril 26, 2022 | 13:15
  Des de mitjans de l'any 1938, un departament de l'administració franquista dit DERD, organitzat i dirigit a l'ombra per el Oberst (coronel) Jost, de la GESTAPO, es va dedicar a requisar a punta de baioneta tota la documentació trobada a oficines de l'Asministració republicana, tota mena d'institucions, sindicats i personalitats públiques relacionades amb la República. Només de Catalunya s'en van emportar a Salamanca 160 tones de documents. De la consulta interpretació de tota aquesta paperassa van sortir TRES MILIONS de fitxes personals; qualsevol nom trobat en el DOGC, documents diversos, cartes personals, invitacions a actes oficials, partides de defunció, targetes de visita, etc. va generar l'obertura d'una fitxa. El massiu fitxer resultant ha estat força important per a incriminar qualsevol pres, mort, desaparegut o en situació normal per tal d'aplicar-li tot el pes de la llei de Represió de la Masoneria i el Comunisme. El CNI està seguint la mateixa tècnica, amb tota seguretat. Els espies interiors espanyols no innoven: repeteixen comportaments. Aixó sí, aprofiten les tecnologies disponibles. Paga la Casa.
 15. Icona del comentari de: JordiP a abril 26, 2022 | 13:32
  JordiP abril 26, 2022 | 13:32
  Aixó de que "no s'han espiat telèfons institucionals", és una veritat sòlida o és una altre mentida dels mortadelos? No m'ho crec. Si tan perillós és l'independentisme que atreu l'ús d'un invent tan car i d'aplicació tan limitada, com van autolimitar-se aquests aprenents d'espia a telèfons particulars?
 16. Icona del comentari de: Gonzalo a abril 26, 2022 | 14:58
  Gonzalo abril 26, 2022 | 14:58
  Ho tornarem a fer, decían. Y ellos, tan papanatas, creían que el estado iba a quedarse de brazos cruzados. Así os va. Ingenuos e infantiles.
 17. Icona del comentari de: ton c. a abril 26, 2022 | 15:13
  ton c. abril 26, 2022 | 15:13
  escolti, a mi els unionistes com vosté si que m´´entretenen i molt, per lo........
 18. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a abril 26, 2022 | 15:28
  Pere Llimonera i Citronell abril 26, 2022 | 15:28
  El estado español, jugando sucio y fuera de la ley, lo que está haciendo és perder Cataluña. Adiós.
 19. Icona del comentari de: Això de perdre territori a Espanya li ve de lluny a abril 26, 2022 | 17:39
  Això de perdre territori a Espanya li ve de lluny abril 26, 2022 | 17:39
  En tot cas perdrà la resta de la Catalunya que no va perdre el 1659. La "unidad" d'Espanya no s'atura de perdre territoris d'ençà el 1587. No us deixeu aixecar la camisa amb la fal·làcia de la unitat indivisible d'Espanya, si us plau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa