El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La policia patriòtica va posar un exbanquer condemnat per blanqueig a espiar ERC
  • CA

La policia patriòtica va utilitzar un exbanquer condemnat per blanqueig de diners i fins i tot excol·laborador de l’FBI per espiar i, alhora, ensarronar ERC. Així es desprèn dels diaris i les converses que mantenien l’any 2014 el pinyol de la direcció de l’Operació Catalunya, a les quals ha tingut accés El Món i que en part consten a la macrocausa Tàndem de l’Audiència Nacional sobre les activitats del comissari José Manuel Villarejo. Concretament, els membres de la policia patriòtica van utilitzar José Maria Clemente, àlies Clon, un home fiscalitzat per les unitats d’intel·ligència financera de la seguretat de l’Estat, per intentar guanyar-se la confiança dels republicans. 

A més, a l’equip per empaitar ERC hi van incorporar un veí del carrer Calàbria de Barcelona i dos militants que s’havien enfadat amb la direcció perquè no els havien posat en llistes electorals o s’havien quedat sense càrrec. L’operació servia per completar les investigacions contra CiU i contra el sector sobiranista del PSC, en aquell temps molt convulsionat. Aquest dispositiu s’afegeix al seguiment de Carme Forcadell o a l’utilització de l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, per buscar informacions incòmodes per a la formació que ja dirigia Oriol Junqueras. 

Villarejo i el seu advocat, Antonio García Cabrera, surten de l'Audiència Nacional/EP
Villarejo i el seu advocat, Antonio García Cabrera, surten de l’Audiència Nacional/EP

Un col·laborador de l’Operació Catalunya

L’activació de Clon per ensarronar ERC comença a fer-se operativa en una reunió el 4 de març del 2014. Una trobada al ministeri de l’Interior, en què participen l’aleshores director adjunt operatiu (DAO) del Cos Nacional de Policia, màxim comandament uniformat, Eugenio Pino, i el cap de la Unitat d’Afers Interns del Cos Nacional de la Policia, el comissari Marcelino Martín Blas, així com José Manuel Villarejo, el comissari d’intel·ligència ara jubilat i que va coordinar moltes de les operacions delicades de l’Operació Catalunya. De fet, l’aleshores secretària general del PP, Dolores de Cospedal, li havia demanat que investigués ERC.

En aquesta conversa, Villarejo explica que suposadament “els d’Esquerra li han demanat coses de pasta a Clemente”. L’afirmació sorprèn gratament i de manera indissimulada Pino i Martín Blas, que pronuncien un “hòstia!” força sonor. Villarejo reclama per al col·laborador una “identitat operativa” per poder actuar com a membre de la Seguretat de l’Estat. Pino demana aclariments sobre el que, segons Villarejo, ha demanat ERC a Clemente. El comissari puntualitza que es tracta de “moviments de diners”, sense concretar més. “Li he dit que es deixi estimar”, remarca. Pino va per feina i li demana a Villarejo una “proposta d’acció”. El protocol el té clar: demanar una identitat –que Martín Blas diu que ja està demanada– i posar-li un “rabo”, és a dir, un micro. A dubtes de Pino, Villarejo emfatitza que Clemente “està disposat a gravar”. “Aquest farà el que li diguem”, assegura. “Només vol saber què pot fer, que està acollonit perquè no li caigui un marrón [la condemna] com ja li va passar”, matisa. Els altres li responen: “Tot, ho pot fer tot”.

Part de la conversa on s’explica l’inflitrat que posen a ERC per treure’n informació per part de la policia patriòtica/Quico Sallés

De Bambi a Alfred Stuart 

La conversa continua tot i que entrebancada per Charo, l’eterna secretària del DAO que fins i tot ironitza amb l’alt percentatge masculí de la reunió. Villarejo també li fa conya i assegura que Charo té “més perill que un indi ferit”. L’oferiment de cafès que fa Charo és correspost amb la mateixa cortesia. “Descafeïnat, amb llet,.. fes-los com et faci il·lusió”, replica el comissari. És un moment de distensió que talla el relat de Villarejo sobre la bona feina que acostuma a fer Clemente. Així fa memòria als seus companys de taula que l’exbanquer ja ha prestat altres serveis per a l’Operació Catalunya, com ara trobar un contacte alemany que va donar dades sobre suposats fons de la família Pujol Ferrusola. 

Part de l'agenda de Villarejo tres dies després de la reunió oin torna a comentar a Pino l'afer Clemente amb ERC/Quico Sallés
Part de l’agenda de Villarejo tres dies després de la reunió oin torna a comentar a Pino l’afer Clemente amb ERC/Quico Sallés

El debat entre els tres policies també se centra en el nom que tindrà Clemente amb la identitat clandestina que necessita per treballar. Si bé Villarejo primer proposa batejar-lo com a Bambi mig de broma, però després s’inclinen per anomenar-lo Alfred, o Alfredo Stuart, un cognom que utilitzava el seu pare i que li escau perquè “parla molt bé anglès”. Només en un moment, però, Villarejo l’anomena Clon, com el referencia en els seus documents, agendes i diaris. Les anotacions de Villarejo sobre les reunions amb Clon són sovintejades. Ara bé, només fa apunts discrets sobre el guió de les entrevistes que després ampliarà de viva veu a les trobades que Villarejo mantindrà amb Martín Blas, Pino, l’exsecretari d’Estat de Seguretat, Paco Martínez, o amb l’exsotsinspector Antonio Giménez Raso. Per exemple, el 31 de març Villarejo i Clemente queden a l’Hotel Petit Palace per organitzar els primers contactes i passar les primeres dades. O el mateix 7 d’abril, dia en què amb Pino ja despatxen les primeres informacions sobre Esquerra. 

Part de la conversa on s’explica l’inflitrat que posen a ERC per treure’n informació per part de la policia patriòtica i sospesen identitats operatives per a Clemente/Quico Sallés

Un conegut de la policia

Clemente no és cap desconegut per a la policia, al contrari. Com a exemple, hi ha un nodrit informe de la Unitat d’Afers Interns del 7 d’abril del 2016. És l’atestat 5655/2016, que els agents escriuen per a la fiscalia contra la corrupció i el crim organitzat. D’entrada, a l’atestat al qual ha tingut accés El Món, desgranen les seves relacions empresarials i societàries amb empreses de l’entramat de Villarejo, com ara Cenit, Mombassa Inversiones, Living Propierties Barcelona i Kefar. Segons consta al sumari de l’Operació Tàndem, Clemente va viatjar a l’Aràbia Saudita amb Villarejo i, fins i tot quan va estar processat per Suïssa i en recerca per la justícia francesa, va continuar col·laborant amb la policia patriòtica. En aquest entramat, i atès el relat dels diaris, Clemente havia col·laborat amb l’FBI en diverses operacions. També va estar investigat en l’Operació Hidalgo, a la costa del Sol espanyola, en una tèrbola operació contra el narcotràfic.

“Segons consta a les bases de dades policials”, continua l’informe policial, “Clemente (a més d’estar relacionat amb diverses operacions per blanqueig de capitals, trànsit d’estupefaents i operacions financeres en territoris com Suïssa o Illes Bermudes) va ser detingut el 12.02.2002 a Barcelona (CNP-Brigada Provincial de Policia Judicial), per un delicte contra la salut pública i blanqueig de capitals”. També subratllen que es van detectar que “participacions de noves societats que formen part del conglomerat empresarial investigat han estat transmeses per altres persones jurídiques, trobant-se tant aquestes persones jurídiques, com alguna de les persones físiques que ocupen càrrecs en aquestes, vinculades a operacions sospitoses de blanqueig de capitals, segons dades d’intel·ligència financera”.

Part de l'atestat policial sobre els antecedents de Clemente/Quico Sallés
Part de l’atestat policial sobre els antecedents de Clemente/Quico Sallés

No va ser l’únic “talp” a ERC

Però la policia patriòtica no en va tenir prou amb Clemente. L’equip d’informació de la policia patriòtica a Barcelona, dirigit per l’inspector Pedro Esteban, també va destinar els seus efectius a trobar informació sobre els líders d’ERC, com ara, el patrimoni del germà d’Oriol Junqueras i les seves funcions com a gerent de l’empresa CESPA, de reciclatge, o a Ferrovial, així com a espiar la presidenta del Parlament Carme Forcadell. 

Però també van trobar “penedits” dins la formació. Fonts de la policia patriòtica asseguren a El Món que van contactar amb dos exdirigents de la formació que “empipats” perquè s’havien quedat sense càrrec que van passar informació de les interioritats del partit, però que no els va servir de res. “Ens passaven informació que només servia per identificar rols i papers en l’estructura orgànica o per corroborar informacions que ja havien sortit publicades”, admeten les mateixes fonts. “En teníem un de molt bo, un veí del carrer Calàbria, on tenen la seu els republicans, que no tenia res a fer i tot el dia tafanejava, des de la finestra de casa seva i als bars del voltant de la seu”, narren les mateixes fonts. “Ens passava moltes anècdotes i detalls molt interessants que servien per trobar indicis i saber algunes de les debilitats dels treballadors o dirigents d’ERC”, asseguren. Continuarà. 

Més notícies
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz
La BPA es querella contra Fernández Díaz per la trama andorrana de l’Operació Catalunya
Notícia: La BPA es querella contra Fernández Díaz per la trama andorrana de l’Operació Catalunya
Comparteix
Maniobra processal que obre un nou front contra la policia patriòtica
El Pequeño Nicolás en una imatge d'arxiu, l'home que va estar a punt de carregar-se l'Operació Catalunya/Quico Sallés
El dia que el Pequeño Nicolás va estar a punt de rebentar l’Operació Catalunya
Reportatge: El dia que el Pequeño Nicolás va estar a punt de rebentar l’Operació Catalunya
Comparteix
EXPEDIENT NICOLÁS (I) | L'àudio d'una reunió del pinyol de la policia patriòtica mostra una gran tensió entre Villarejo i altres implicats en la claveguera
L'expresident del Barça Sandro Rosell sortint de la Ciutat de la Justícia / ACN
Sandro Rosell es querella contra la policia patriòtica
Notícia: Sandro Rosell es querella contra la policia patriòtica
Comparteix
L'expresident del Barça demana al jutge que consideri processar Alicia Sánchez-Camacho
Villarejo, en un moment de la presentació del seu informe/Quico Sallés
Villarejo ‘preveu’ el seu “suïcidi” perquè li “han aplicat un codi vermell”
Notícia: Villarejo ‘preveu’ el seu “suïcidi” perquè li “han aplicat un codi vermell”
Comparteix
Torns de darrera paraula dels 26 processats i el comissari renuncia a la darrera paraula

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 20, 2022 | 21:45
    Gonzalo novembre 20, 2022 | 21:45
    El dramita del domingo.
    • Icona del comentari de: Gonçal a novembre 21, 2022 | 00:08
      Gonçal novembre 21, 2022 | 00:08
      Et repeteixes més que el psoe dient que espanya es una democracia plena
      • Icona del comentari de: Antonio a novembre 21, 2022 | 09:24
        Antonio novembre 21, 2022 | 09:24
        Pero ante el espejo, el muy cazurro, ve a un genio integral, con una creatividad sin parangón... no hay nada que hacer, así son los lerdus hispánicus... aunque hay también españoles que piensan y no embisten... sólo hay que buscarlos, pero no por estos lares...
        • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 21, 2022 | 12:52
          Gonzalo novembre 21, 2022 | 12:52
          Antoñito, si vas de charnego agradecido pretendiendo ganarte la aceptación en la secta indepre, lo primero de todo es no llamarte Antoñito. Antoni mejor. Y lo segundo, y no menos importante, escribe en catalán. Así empezarán a admitirte. Pero nunca serás un catalán de verdad. Para ellos, no eres más que otro tonto útil.
          • Icona del comentari de: Antonio a novembre 21, 2022 | 14:43
            Antonio novembre 21, 2022 | 14:43
            Gonzalete, energúmenos como tú hay suficientes en España... que no hacen otra cosa que embestir, tómate una tila y sé feliz, con o sin Cataluña...
            5
            Icona de dislike al comentari de: Antonio a novembre 21, 2022 | 14:43 3
      • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 21, 2022 | 11:35
        Gonzalo novembre 21, 2022 | 11:35
        Habla uno de los de a -anda-andapandanchia...jajaja!
        • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a novembre 21, 2022 | 12:31
          Luisnomeacuerdo novembre 21, 2022 | 12:31
          CoÑo, Gonzalo saca tu güevo, o los dos que, no te fallan nunca, coÑo.
        • Icona del comentari de: Antonio a novembre 21, 2022 | 12:36
          Antonio novembre 21, 2022 | 12:36
          Óndia, ¡Qué original!
    • Icona del comentari de: Realitat a novembre 21, 2022 | 11:11
      Realitat novembre 21, 2022 | 11:11
      Que van posar al Boye a espiar a Erc????
      • Icona del comentari de: fat boy a novembre 21, 2022 | 12:01
        fat boy novembre 21, 2022 | 12:01
        Si, al Miguel Boyer, des d'ultratumba.
  2. Icona del comentari de: Ramon C a novembre 20, 2022 | 21:50
    Ramon C novembre 20, 2022 | 21:50
    Que miserables, els villarecos denoten i confirmen que Espanya és un estat miserable. El més fort és que es pensen que tothom son com ells, corruptes i "tot s'hi val", però quan veuen que no aconsegueixen res, mitjançant l'espionatge i la infiltració de persones, s'ho inventen. Solament per això i per dignitat, la independència ja és una necessitat. També son uns cracks en projectar llurs misèries sobre els que consideren els seus enemics.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 21, 2022 | 14:10
      Pere Llimonera i Citronell novembre 21, 2022 | 14:10
      N0 hay que alarmarse sin motivos; son, seguramente, los vericuetos que tiene la Democracia para salvaguardarse ante anti-Demócratas y G0Lpistas... Yo soy mas del 'método científico', pero, los que sean creyentes y los 'Escolásticos' ya saben que "los caminos del Señor son inescrutables", insondables, inextricables... "Los caminos del Señor son misteriosos como la senda del viento, o como la forma en que el espíritu humano se infunde en el cuerpo del niño aún en el vientre de su madre"... pues, así mismo, la Democracia y el Estado de Derecho, en su defensa y en defensa de la Nacion, de la Ley y Justicia, y del Estado de Derecho, son, a su vez, a menudo también inescrutables, insondables e inextricables... N0 os alarméis, que seguramente la Democracia saldrá a flote; y la Ley y el Estado de Derecho prevalecerán... Apa, Siau!
  3. Icona del comentari de: Anònim a novembre 20, 2022 | 22:54
    Anònim novembre 20, 2022 | 22:54
    Conclusió, no van trobar res de res en aquest partit, en canvi tenien els postconvergents que són uns mestres de la corrupció i ho van deixar passar, amb lo fàcil que ho tenien. Ara que surti el troll que odia a ERC i penja cada dia merda sobre el partit, a veure com queda retratada.
    • Icona del comentari de: ERC compleix? a novembre 21, 2022 | 07:46
      ERC compleix? novembre 21, 2022 | 07:46
      No cal penjar merda sobre ERC... amb el que fa ERC al govern ja és suficient per dir que estan traint el seu poble.
      • Icona del comentari de: Anònim a novembre 21, 2022 | 19:25
        Anònim novembre 21, 2022 | 19:25
        Sort en tenim del reietó de waterloo, que en 8 segons es va carregar la república catalana. La vergonya més gran de la història dels catalans, d'ara i pel futur, i encara adoreu a aquest traïdor, esteu malalts.
  4. Icona del comentari de: Cal fer-ho a novembre 20, 2022 | 23:49
    Cal fer-ho novembre 20, 2022 | 23:49
    Cal denununciar la Policía Patriòtica.
  5. Icona del comentari de: Asl a novembre 21, 2022 | 00:07
    Asl novembre 21, 2022 | 00:07
    I a canvi erc va seguir llepant el cul a espanya. Win-win.
  6. Icona del comentari de: almogaver.cat a novembre 21, 2022 | 03:05
    almogaver.cat novembre 21, 2022 | 03:05
    Hoo! Maddrre...Por que me cuantas eso? cual la moraleja? Pues veras: Es por eso, que los alanyiles llevan alpargatas blancas, i digitales justificamos subvencines
  7. Icona del comentari de: Joan a novembre 21, 2022 | 06:47
    Joan novembre 21, 2022 | 06:47
    Fixeuvos com l´article esmenta "dos militants que s’havien enfadat amb la direcció perquè no els havien posat en llistes electorals", així és com funciona molta gent a can ERC, tot per la pagueta, són capaços de vendrés el país si fa falta, de fet és el que fan els que són al Govern.
    • Icona del comentari de: Anònim a novembre 21, 2022 | 19:28
      Anònim novembre 21, 2022 | 19:28
      Homeeeee, per cadira i paga de les grises ja tenim els postconvergents, i si no en tenen prou sempre els queda la Diba i la corrupció que d'això en són els mestres. Per cert com li va al segon de la tràpis el seu endoll a la Diba amb un sou de 5.500€ mensuals?
  8. Icona del comentari de: Junco a novembre 21, 2022 | 09:26
    Junco novembre 21, 2022 | 09:26
    Però pactarem amb ells, els prepararem la taula, molt maca, i jo personalment poso la meva calborota a disposició perquè em donin una bona clatellada...
  9. Icona del comentari de: Erc mafia calabresa a novembre 21, 2022 | 10:30
    Erc mafia calabresa novembre 21, 2022 | 10:30
    Qui ha pagat la seu de la mafia CALABRESA? Secret d'estat psoe.erc.gal
    • Icona del comentari de: Anònim a novembre 21, 2022 | 19:30
      Anònim novembre 21, 2022 | 19:30
      Tu, que vas anar a parar la mà quant ferrovial us va donar donar de sotamà 11 milions als postconvergents, i has sigut molt generosa sa esperant un endoll que mai t'arribarà.
      • Icona del comentari de: Quina vergonya a novembre 22, 2022 | 01:43
        Quina vergonya novembre 22, 2022 | 01:43
        Bé. Ara els dona a ERC, no?
    • Icona del comentari de: Erc mafia Ferrovial a novembre 21, 2022 | 21:27
      Erc mafia Ferrovial novembre 21, 2022 | 21:27
      Ferrovial i junqueras, porqueria mafiosa española
  10. Icona del comentari de: Joan de l'Os a novembre 21, 2022 | 10:36
    Joan de l'Os novembre 21, 2022 | 10:36
    Quina manera de llançar diners i perdre el temps. No calia espiar-los, ells solets han traït al país i els seus votants.
  11. Icona del comentari de: Ferran a novembre 21, 2022 | 10:37
    Ferran novembre 21, 2022 | 10:37
    Qué policía patriotica ni que cojones, los diarios tendrían que denominarla policía putinesca o algo similar porque ya han aparecido cientos de actuaciones de ese calibre.
  12. Icona del comentari de: Gecko a novembre 21, 2022 | 11:46
    Gecko novembre 21, 2022 | 11:46
    El CNI, villarecos, la policia patriòtica espanyola i el clavegueram de l'estat espanyol, sempre han pensat que tothom és i fa com ells, per això sempre estant obsessionats en trobat i encolomar corrupteles i trampes a llurs adversaris polítics per a oferir-los com a trofeus seus de caça als catalans, els quals son molt exigents i sensibles en aquesta mena de qüestions. És això, és així. Cal posar en evidència i denunciar el què fa l'estat espanyol per a "defensar" la seva fal·làcia i obsessió de la prestesa unitat i indivisibilitat d'Espanya. Espanya no és ni ha estat mai cap unitat ni indivisibilitat ni inseparable de res, ans al contrari des l'any 1587, d'Espanya s'han separat un munt de territoris els qual avui son estats independents o fan part d'un altre estat... i mai cap part separada d'Espanya ha volgut tornar-hi. Cap agressió en nom de l'estat espanyol, cap ni una, sense resposta contundent pacífica i no violenta. Catalans despertem-nos : Independència.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 21, 2022 | 12:54
      Gonzalo novembre 21, 2022 | 12:54
      Así, venga... La racion diaria de alfalfa para los borregos. Jajaja! Sino os animáis entre vosotros. Jajaja!
      • Icona del comentari de: Gonçal a novembre 21, 2022 | 14:24
        Gonçal novembre 21, 2022 | 14:24
        A mi m’omple de vida veure’t traient merda per la boca
  13. Icona del comentari de: Antonio a novembre 21, 2022 | 14:47
    Antonio novembre 21, 2022 | 14:47
    "El dramita del domingo" = "La racion diaria de alfalfa para los borregos", el concepto ya se ha comprendido, no hace falta que repitas tu gran contribución a la humanidad de hoy, ya puedes descansar, que no das para más... no te vaya dar un ataque al corazón con tanto estrés...
    • Icona del comentari de: Donec pelcul a novembre 22, 2022 | 10:44
      Donec pelcul novembre 22, 2022 | 10:44
      Calla xarnego.
  14. Icona del comentari de: Groc a novembre 22, 2022 | 10:27
    Groc novembre 22, 2022 | 10:27
    A mes de JxC, Puigdemont, CdR, ANC tots contra ERC , ara ja teniu un altra colaborador la POLICIA PATRIOTICA . Amb dona l'impresio que no podreu fer desaparexa Esquerra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa