El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El dinar zero de l’Operació Catalunya 

És 27 de setembre de 2012. El Madrid capital viu atabalat per la duresa de la crisi econòmica. No fa ni un any que Mariano Rajoy ha guanyat les eleccions i ja es van notant els primers canvis a la cúpula de la policia. El director adjunt de la Policia (DAO), el màxim comandament uniformat, Eugenio Pino –de moment, únic condemnat per l’Operació Catalunya, pel cas del pendrive amb dades dels Pujol–, organitza un dinar amb un referent del Cos Nacional de Policia, Agustín Linares, l’home que va dirigir la policia des del 1984 fins al 1997 i mentor del comissari d’intel·ligència ara jubilat José Manuel Villarejo, que precisament és el tercer convidat. La secretària de Pino, Charo, ha fet la reserva “donde las tortillas”. El dinar serveix de preàmbul del “Proyecto Barna”, el que acabaria esdevenint l’Operació Catalunya.  És a dir, posen sobre la taula que consideren que cal fer alguna cosa davant la “indefensió” del govern espanyol davant del sobiranisme.

El dinar se celebra dues setmanes després de la primera Diada de l’Onze de Setembre amb una manifestació independentista massiva, convocada per l’Assemblea Nacional Catalana. I, sobretot, amb l’escenari de fons de la reunió fallida entre l’aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, i el president espanyol, Mariano Rajoy. Tots tres enraonen a “calzón quitado” –segons diuen ells mateixos– sobre el que qualifiquen de grans qüestions. Primer, què passa amb Catalunya, després sobre les acusacions de corruptela policial i, finalment del cas Bárcenas, a més d’altres qüestions col·laterals. 

A partir d’aquest dinar, comencen els informes i les trobades per vertebrar la lluita clandestina de l’Estat contra el Procés. Queden per tornar a dinar entre el 8 i el 15 d’octubre. Finalment, serà el 10 d’octubre, i serà en aquest àpat que Pino li encarregui formalment collar CiU. I, el 26 d’octubre, Maria Dolores de Cospedal informa Villarejo que li ha concertat una cita amb Alícia Sánchez Camacho. Serà el sis de novembre, quan començaran les investigacions. 

Eugenio Pino, en una compareixença al Congrés/EP
Eugenio Pino, en una compareixença al Congrés/EP

El problema: “Pujol, Mas i companyia”

Pino arriba tard al dinar perquè ha de gestionar la detenció dels detinguts per les càrregues de Rodea el Congreso. Una manifestació antisistema que s’ha produït el dia abans, on les unitats d’intervenció policial -els antiavalots del CNP-, d’on precisament prové Pino, han repartit llenya sense miraments. Demanen cervesa sense alcohol, xai amb mongetes, pollastre i un peix amb papaia. També una mica de pa. Tot per compartir. Tots tres enraonen sobre la nova cúpula d’Interior, i del nou ministre, Jorge Fernández Díaz, que Pino valora com a “llest” malgrat que els altres creuen que no arribarà a Nadal. De fet, Pino no amaga en absolut les seves simpaties pel PP, que l’ha encimbellat a la cúspide policial i critica el que ha fet José Luis Rodríguez Zapatero amb Espanya. 

Part de la conversa entre Pino, Villarejo i Linares on lloen el ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz/Quico Sallés
Jorge Fernández Díaz i Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu/EP
Jorge Fernández Díaz i Mariano Rajoy, en una imatge d’arxiu / EP

En la conversa, Pino deixa clar que no s’investigarà el cas Interligare, una investigació sobre la presumpta corrupció policial dels comandaments policials en època del socialista d’Alfredo Pérez Rubalcaba com a ministre. Un cas que va afectar Gabriel Fuentes, llavors cap de la poderosa Comissaria General d’Informació, i Miguel Ángel Fernández Rancaño, excap del CNP a Madrid. Pino, però, recupera la conversa sobre els antisistema i avisa del perill que impliquen perquè “volen un canvi de règim”. Així mateix, assegura que amb els antisistema “no es pot negociar”, com apunta que vol fer Izquierda Unida o el PSOE. En aquest punt, entra en tromba Linares, que recorda les èpoques del cojo Manteca –un líder antisistema de finals dels 80–, en què ja hi havia aquest moviment per culpa de la situació econòmica. Matisa que ara és diferent perquè el problema és “polític” per culpa de “Mas” i amb “Pujol” al capdavant, i afegeix que el govern espanyol “està indefens”. Tothom, “Policia i Guàrdia Civil, estan encabronats”, alerta Pino. Hi ha preocupació. Un neguit que els farà començar a tramar el que serà l’Operació Catalunya.

Part de la conversa entre Pino, Villarejo i Linares on asseguren que Mas i Pujol estan fent de les seves per espantar l’Estat/Quico Sallés
Artur Mas, durant una entrevista amb El Món, el 20 d'octubre del 2020
Artur Mas, durant una entrevista amb El Món, el 20 d’octubre del 2020 / Jordi Borràs

“Ara que tenia els Pujol i CDC trincats pels ous”

La conversa avança i tots tres lamenten que Fernández Díaz hagi decidit nomenar el comissari José Luis Olivera com a nou director del Centre d’Intel·ligència i rellevar-lo del capdavant de la temuda Unitat de Delictes Econòmics i Financers (UDEF). Tant Villarejo com Pino i Linares lamenten el relleu perquè era Olivera, alies Oli, el que portava totes les investigacions dels Pujol, Convergència Democràtica de Catalunya i el Cas Palau. D’aquí que no entenguin per què ara Fernández Díaz fa aquest canvi. El retret és que ara “que els té trincat pels ous” el treuen. Pino afegeix el fills de Pujol a la pel·lícula i Linares veu aquí l’explicació del “soroll”. Pino està neguitós perquè en aquests casos la policia judicial “va a la seva puta bola” i amb el canvi d’Olivera s’ha creat un “problema” amb un vell conegut de l’independentisme, el tinent coronel de la Guàrdia civil. Diego Pérez de los Cobos.

Pino albira un “cop d’Estat” i mostra el seu neguit per veure com es pot resoldre el problema de Catalunya, que tot just acaba de començar. Fins i tot, albira que als catalans els donaran “fins i tot l’or de Moscou”. Una possibilitat que posa els pèls de punta als policies. Pino continua expressant la seva opinió fent un repàs històric amb què lloa el Conde Duque de Olivares. Es queixa que als catalans els puguin donar el mateix que els bascos, on empreses com el BBVA o Iberdrola paguen l’IVA a Euskadi i tenen el negoci a Catalunya. “Els catalans són molt seus”, afegeix Pino. Tots tres estan convençuts que l’independentisme guanyaria un referèndum, tot i que no els donaria els diners que creuen que Espanya s’emporta.

Part de la conversa entre Pino, Villarejo i Linares on lon analitzen la petició del pacte fiscal i el perquè demanen la independència”/Quico Sallés
imatge el mon migracio

El que volen els polítics catalans, segons Villarejo i companyia

Linares emfatitza que els catalans “no tenen ni puta idea de gestionar”. Pino recorda que Catalunya té un deute de 140.000 mil milions. Villarejo fa referència al repartiment del poder que es reparteixen unes famílies determinades, segons ells. Linares i Villarejo enraonen sobre el cafè per a tothom. Linares i Villarejo creuen que Mas el que vol és “currarse el espanto“. Posen l’exemple del “boig d’Ibarretxe”, que el van fer fora. El que volen els polítics catalans, segons la seva tesi, és quedar “impunes” pel cas Palau i altres casos, com els de les ITV. Pino qualifica de “tremend” el cas Palau i els comptes a Andorra on creuen que hi ha els diners de la corrupció. Tots tres lamenten que el comissari en cap de la Policia Judicial, d’on penja l’UDEF, Enrique Rodríguez Ulla, que titllen “d’imbècil”, no els faci cas. Sis mesos després serà destituït.

Part de la conversa entrre Linares, Villarejo i Pino amb què lamenten la situació i més quan han trobat comptes corrents a Andorra que relacionen amb la corrupció de CDC/Quico Sallés

El dinar entra en una altra dinàmica. Comencen també a planejar l’operació Kitchen per controlar Luis Bárcenas. Tots tres queden per a una altra reunió entre el 8 i el 15 d’octubre per acabar de posar fil a l’agulla. Charo s’encarregarà dels detalls. El dia 10 d’octubre, i seguint l’agenda de Villarejo, Pino ja li ha encarregat que aprofundeixi en “l’afer de CiU” i ho filtri a la premsa. El 26 d’octubre, Villarejo acorda amb Dolores de Cospedal la reunió amb Alícia Sánchez Camacho a l’Hotel USA. Finalment, es posposa uns dies i s’acabarà fent a casa l’exlíder del PPC, on elaboren tots dos una llista negra. Per cert, el dinar el paga Pino amb targeta. Continuarà.

Part agenda de Villarejo on recull l'encàrrec de Pino sobre CiU i la filtració a la premsa/Quico Sallés
Part agenda de Villarejo on recull l’encàrrec de Pino sobre CiU i la filtració a la premsa/Quico Sallés
Part de l'agenda de Villarejo, on es constata que Cospedal concerta la cita de Camacho amb el comissari/Quico Sallés
Part de l’agenda de Villarejo, on es constata que Cospedal concerta la cita de Camacho amb el comissari/Quico Sallés
Més notícies
El comissari Villarejo carrega contra Soraya Saenz de Santamaría / Arxiu
La policia patriòtica, imputada pels àudios de Villarejo sobre Catalunya
Notícia: La policia patriòtica, imputada pels àudios de Villarejo sobre Catalunya
Comparteix
Les converses publicades per El Món porten al jutjat policies de les clavegueres de l’Estat
La seu nacional de Repsol / Europa Press
L’Audiència Nacional bloqueja definitivament imputar Brufau i Fainé pels negocis amb Villarejo
Notícia: L’Audiència Nacional bloqueja definitivament imputar Brufau i Fainé pels negocis amb Villarejo
Comparteix
Cop de porta de la sala d'apel·lacions al recurs de la Fiscalia Anticorrupció
Molt més que ‘l’Operació Catalunya’
Notícia: Molt més que ‘l’Operació Catalunya’
Comparteix
"Crec en l'Estat. En el meu Estat. El que passa és que a vegades resulta difícil estar orgullós d'ell"
L'expresident Artur Mas, a la seva oficina / Mireia Comas
Estrasburg evita condemnar Espanya pel cas Mas de l’Operació Catalunya
Notícia: Estrasburg evita condemnar Espanya pel cas Mas de l’Operació Catalunya
Comparteix
El TEDH desestima la demanda d'Artur Mas i li retreu que no anés a la via civil

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a març 06, 2023 | 07:44
    Gonzalo març 06, 2023 | 07:44
    Siento vergüenza de ser español
    • Icona del comentari de: Anònim a març 06, 2023 | 09:35
      Anònim març 06, 2023 | 09:35
      Ningú pot sentir el què no te.
    • Icona del comentari de: Tu querida madre, Gonzalo a març 06, 2023 | 13:35
      Tu querida madre, Gonzalo març 06, 2023 | 13:35
      Gonzalo, hijo. Hasta tu madre te lo dice siempre: es mas persona la cabra de la legión, que un español.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a març 06, 2023 | 14:32
      Gonzalo març 06, 2023 | 14:32
      Hoy el trolete ha madrugado. Jajaja!
      • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 06, 2023 | 21:24
        Luisnomeacuerdo març 06, 2023 | 21:24
        Coño Gonzalo, yo pensaba que eras tú.
  2. Icona del comentari de: Denunc a març 06, 2023 | 08:29
    Denunc març 06, 2023 | 08:29
    Ja era hora que els catalans perjudicats en aquesta provada Operació Catalunya fessin denúncies. Ja fa temps que El Món treu aquests vídeos.
    • Icona del comentari de: Ricard C a març 06, 2023 | 12:29
      Ricard C març 06, 2023 | 12:29
      De perjudicats en som tots els catalans. Per a començar el "finançament" dels fons "reservats" de l'estat espanyol i els fons reservats en B de l'estat espanyol, per a cometre totes les il·legalitats, trampes, espionatge, judicis farsa, investigacions prospectives... els hi paguem entre tots. Per una altra banda amb totes aquestes trampes i sabotatges han intentat fer trontollar les aspiracions legítimes dels catalans. Els catalans col·labos amb els espanyols i els espanyols residents al nostre país, son els que ens haurien de donar explicacions del perquè defensen, i encara continuen "defensant" que els catalans ens mantinguem sota la sobirania d'un estat tant deplorable trampós i que ens odia, com és l'estat espanyol. Millor fer efectiva entre tots la independència.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a març 06, 2023 | 15:56
        Gonzalo març 06, 2023 | 15:56
        De perjudicats en som tots els catalans. A mí no me metas en tus paranoias. Jajaja!
        • Icona del comentari de: El cit de campelles a març 06, 2023 | 21:25
          El cit de campelles març 06, 2023 | 21:25
          Tu eres catalán como yo español, ja ja ja.
          • Icona del comentari de: Anònim a març 07, 2023 | 09:05
            Anònim març 07, 2023 | 09:05
            aquest G.... no val la pena contestar, segur que cobrà dels fondos de la màfia (FR)
        • Icona del comentari de: · a març 06, 2023 | 21:59
          · març 06, 2023 | 21:59
          A tu ningú t'hi compta per a res, cregut. Llegeix bé. De la repressió contra alguns catalans més significats, tots en rebem les conseqüències, la paguem tots els catalans, inclòs el finançament de la repressió. Ningú parla d'Espanyols, que ja suposem que individus com tu, si pagues els impostos a l'estat espanyol, també en financeu la repressió.
  3. Icona del comentari de: Acrata. a març 06, 2023 | 09:33
    Acrata. març 06, 2023 | 09:33
    Si algú creu que, en política, hi pot haver un pam de net que s'ho faci mirar.
    • Icona del comentari de: A l''Acràta' de fireta a març 06, 2023 | 12:08
      A l'"Acràta" de fireta març 06, 2023 | 12:08
      Un xovinista espanyol que és "disfressa" d'anarquista. Als àudios hi surten les veus de Villareco (espia i torturador espanyol, un simbolet del franquisme que començà la seva "feina" l'any 1972), Pino (comandament de la policia espanyola) i Linares (policia espanyol). No hi ha cap "polític". Tot el què tenen en comú és que son ultra xovinistes espanyols com molts de polítics espanyols, això sí, que pensen que poden fer per a evitar l'enèsima "separació" de la unitat indivisible i inseparable d'Espanya. No aconseguiràs aixecar-nos la camisa.
  4. Icona del comentari de: Ataqueu o plegueu a març 06, 2023 | 10:20
    Ataqueu o plegueu març 06, 2023 | 10:20
    El Govern de Catalunya hauria d'atacar jurídicament a tots aquests mafiosos, però no fotrà absolutament res. Només els preocupen els seus partidets de cagadets venuts.
    • Icona del comentari de: Seguim a març 06, 2023 | 12:42
      Seguim març 06, 2023 | 12:42
      No t'inventis poca-soltades les quals no serveixen per a res, tret de romandre en un tapis roulant sense arribar enlloc. Ens cal la independència, no ens regalarà ningú i tots ens hem de posar a treballar, siguem "polítics" o no.
      • Icona del comentari de: innocent a març 06, 2023 | 19:15
        innocent març 06, 2023 | 19:15
        I ceus que Erc, Junts i la Cup treballen per la independència?
      • Icona del comentari de: Vergonya a març 06, 2023 | 19:18
        Vergonya març 06, 2023 | 19:18
        El que fan els "nostres" partits és justament això que comentes: romandre en un tapis roulant sense arribar enlloc. De fet, pitxor, anant enrrera, però tots ells cobrant.
        • Icona del comentari de: Sí, vergonya a març 06, 2023 | 21:52
          Sí, vergonya març 06, 2023 | 21:52
          Els polítics no venen pas de Mart ni apareixen d'indrets estranys (sempre hi ha excepcions que confirmen la regal, com una marquesa de Toledo). Els polítics fan part de la societat i, doncs, en son un reflex. Per la qual cosa si volem millorar els nostres polítics hem de millorar nosaltres, la societat i començar a aprendre que vol dir un estat independent, a creure'ns ho i a posar-nos TOTS a bregar per la independència. Els que no s'hi val és que quan hi ha dificultats, desavinences i repressió exagerada de l'estat espanyol, fer el mec i fins i tot amenaçar amb l'abstenció, és a dir donar peixet a l'annexionisme i, doncs, la submissió a Espanya.
  5. Icona del comentari de: Moc Strangelove a març 06, 2023 | 12:08
    Moc Strangelove març 06, 2023 | 12:08
    Es pot ser espanyol i ser un delinqüent. No és excusa! Moc.
    • Icona del comentari de: Lionel Mandrake a març 06, 2023 | 12:37
      Lionel Mandrake març 06, 2023 | 12:37
      També és pot ésser alhora comentarista, bufat i curt de gambals com vós doctoret. Els supportters del xovinisme espanyol no aconseguireu donar-nos garsa per colom. Fer de supportter dels qui ens voldrien anihilats i no ens poden veure, doctor, et deixa molt malament, no cal que t'escarrassis en inventar-te arguments espanyolistes de pa sucat amb oli.Doc
  6. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a març 06, 2023 | 12:20
    Jeroni Munyós març 06, 2023 | 12:20
    Els espanyols son els què no hi ha, primer en "paral·lel" a la "legalitat" espanyola i al què en diuen el seu "estado espanyol de derecho i que si naps i que si cols", preparen un seguit de trampes i sabotatges per a intentar desestabilitzar i sabotejar l'independentisme, mitjançant reunions, col·labos delators, fiscalia espanyola afinadora, espionatge il·legal... amb diners públics de fons reservats espanyols i fons reservats espanyols B. Una dècada després, ara, destapen ells mateixos per alguna desavinença interna entre ells, tot el què varen fer des l'any 2012. El que resta ben palès en l'ocupant espanyol és que no en tenen ni idea de que som els catalans, ni els ha interessat mai saber-ho durant els segles que duen d'ocupació. Als catalans això sí, ens deixen en una situació molt galdosa, car encara no hem sabut desempallegar-nos d'aquesta gent, deixar-los amb un pam de nas i constituir un estat propi independent en forma de república. DESPERTEM-NOS !
  7. Icona del comentari de: Anònim a març 06, 2023 | 13:18
    Anònim març 06, 2023 | 13:18
    Si ets el rei, si es posible. I ha sobre no et passarà res. Ni que cometis un assesinat.
    • Icona del comentari de: Llenguado a març 06, 2023 | 17:04
      Llenguado març 06, 2023 | 17:04
      Assassinat, se'n diu assassinat. Assassí i assassinar. Suposo que deus fer servir poc el mot assassinat, pel fer que no en comets és d'agrair, però, no estaria de més aprendre a escriure i a pronunciar aquest mot. I possible... S sonora. No és demanar molt, en espanyol segur que ho fas molt bé, només es tracta de fer el mateix que fas quan fas servir l'espanyol o castellà. A més a més en català també hi ha diccionaris com els que fas servir quan tens dubtes en espanyol o castellà.
  8. Icona del comentari de: Mossad a març 06, 2023 | 13:37
    Mossad març 06, 2023 | 13:37
    Aquest avi, apareix un dia amb el cap esberdellat per un tret d’un franctirador, i ja podem anar per a l’infermera..
    • Icona del comentari de: Gonzalo a març 06, 2023 | 15:10
      Gonzalo març 06, 2023 | 15:10
      Dejarán que la palme de viejo. Por mucho que filtre conversaciones privadas, está más que amortizado.
  9. Icona del comentari de: Gonzalo a març 06, 2023 | 14:34
    Gonzalo març 06, 2023 | 14:34
    Esto cuando llegue al supremo, quedará en agua de borrajas. Pero al menos estáis entretenidos con esta tontería. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 06, 2023 | 16:20
      Luisnomeacuerdo març 06, 2023 | 16:20
      Marca tractoria.
  10. Icona del comentari de: J a març 06, 2023 | 17:20
    J març 06, 2023 | 17:20
    Una de les potes fonamentals en què es basa l’Operació Catalunya és en els mitjans de comunicació. El comissari sap que es mou en la il·legalitat i per això la seva arma predilecta és la intoxicació de l’opinió pública espanyola a través dels diversos grups editors de Madrid. I així va ser, com podem demostrar a hores d’ara. El periodisme madrileny està greument malalt, fins el punt d’actuar com a un tentacle més del poder al qual hauria de controlar. I això, a Espanya, genera una opinió pública agressiva, especialment pel que fa a les aspiracions democràtiques d’una societat tan pacífica com la catalana.
    • Icona del comentari de: I n d e p e n d è n c i a a març 06, 2023 | 21:43
      I n d e p e n d è n c i a març 06, 2023 | 21:43
      Res de nou, ho sabem des fa molts d'anys. Ens cal a tots, m'hi incloc, menys teoria, menys descobrir la sopa d'all i més treballar i fer per aconseguir fer efectiva la independència. Això que expliques de la premsa espanyola i la intoxicació ben segur és cert, però, també hi ha una certa predisposició dels espanyols a sentir allò que volen sentir, altrament se n'hagueren adonat, i se n'adonarien, dels disbarats que els hi expliquen i sobretot de tot allò què no els hi expliquen, els seus mitjans espanyols "amics". Ve-t'ho ací.
  11. Icona del comentari de: G.Mx a març 06, 2023 | 20:35
    G.Mx març 06, 2023 | 20:35
    La fotografia el delata : porta posat el morrió amb la xapa hispànica. Serà la marca de fàbrica? o tan sols el distintiu de la seva empresa?
  12. Icona del comentari de: Ara España està perdent a març 07, 2023 | 11:10
    Ara España està perdent març 07, 2023 | 11:10
    Tots aquests delinqüents van perpretat un cop d'estat contra Catalunya i encara van treballant, policies, jutges, periodistes, tots des de la Camacho al Rajoy han de ser jutjats i empresonats. España mai serà un estat democràtic si protegeix aquesta púrria. Els catalans hem de saber que sols ens van vèncer amb la merda que propagar en aquesta gentussa. L'estat no va saber ni poder fer res, ho va deixar per als mafiosos. És dèbil. Preguntem-nos com és que vam perdre tan ràpid. Potser NO VAM PERDRE, ARA ESTEM GUANYANT I ESPAÑA ESTÀ PERDENT
  13. Icona del comentari de: La teva España no funcionxa a març 07, 2023 | 11:15
    La teva España no funcionxa març 07, 2023 | 11:15
    Gonzalo, sí que t'ha de fer vergonya ser espanyol, sí. Intenta veure possible que España és tregui de sobre tota aquesta púrria i comenci a caminar en democràcia. Mira Madrid és gasta tots els diners de la perifèria i qui no pot aportar diners ha d'aportar gent, i no produeix, sols gasta però sense els robatoris tindria molt, però molt dèficit, amb una infinitat de funcionaris i empreses que sols viuen pel BOE...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa