El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Molt més que ‘l’Operació Catalunya’

Haig de reconèixer, i molt em dol fer-ho, que ens espien. Ignoro a quants ni quant, però la veritat és que avui ningú se sent a resguard d’alguna mena ‘d’operació d’Estat’ que impliqui escoltar el seu telèfon o ser d’alguna manera vigilat. I més encara em dol reconèixer que estàs pràctiques, més o menys –més o menys—al marge d’autoritzacions judicials, s’intensifiquen quan es tracta de Catalunya. Aquí està aquella farsa inventada el 2017 contra Xavier Trías, els ‘paradise paprs’, del qual va sortir indemne i reforçat; aquí està això de Pegasus, que ningú sembla voler investigar a fons, i quan dic ningú vull dir ningú, i aquí està la famosa ‘operació Catalunya’, que implicava massa coses brutes, encara que se circumscrigui a un passat no gaire remot.

Qui em coneix sap que ni soc independentista ni estic per l’independentisme de cap territori. Però sí que estic per la neteja de la política, pel joc net, per l’enteniment i no per la confrontació, i també a favor que la gent pugui expressar-se en consulta . I res de tot això tenim en aquest submon polític, lamentablement centrat en grupuscles d’espies aficionats –i incloc a alguns en el CNI—i corruptes, que creuen que tenen dret a penetrar en les nostres vides generant la major inseguretat jurídica que he conegut al llarg de la meva ja dilatada carrera.

El desficaci justifica, amb aquestes maniobres brutes, el cada vegada major allunyament dels catalans respecte a la resta dels espanyols. Un Govern central coherent hauria d’ordenar recerques a fons, saber reconèixer les seves culpes en ‘l’affaire Pegasus’ (perquè segur que les té, aquest Executiu i els anteriors), establir una política d’enteniment i pacte que vagi molt més allà de les trobades clandestines entre Pere Aragonès i el ministre Félix Bolaños.

No sé per a què diables serveix el Parlament si en ell no es discuteixen els grans temes d’Estat –l’enviament de tancs a Ucraïna o el repartiment dels fons ‘next generation’, per exemple—i si, a sobre, no es dedica a investigar els grans escàndols, començant pel vergonyós ’cas ‘Tito Beni’, i seguint per Pegasus o les pròpies maniobres de l’ex ministre Jorge Fernández Díaz i companys.

Crec en l’Estat. En el meu Estat. El que passa és que a vegades resulta difícil estar orgullós d’ell.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Narcís a març 02, 2023 | 22:15
    Narcís març 02, 2023 | 22:15
    Article ben aconseguit, però impossible viure i ser dessota estat tan, tan, tan .. gens ni mica " net " ! PD : tant els hi costa ser lleials amb la història i amb la democràcia tot defensant la veritat, el bé, la raó i el dret, mateix dret natural ?
  2. Icona del comentari de: Ricard a març 03, 2023 | 07:49
    Ricard març 03, 2023 | 07:49
    El president del govern catala ha acusat aquest dijous el president de Caixabank de manca de “compromís” amb el país per haver impulsat el canvi de la seu social de la companyia a Valencia. Aragonès ha recordat que els empresaris tenen “una enorme responsabilitat social a les societats on neixen i despleguen la seva acció”. “A Catalunya hi ha exemples positius de grans empresaris compromesos amb el seu país”, ha dit, però “per descomptat, després d’aquest anunci, crec que no és el cas de Caixabank”. El president català també ha avançat que el seu executiu analitzarà el canvi de seu per veure si el trasllat “es correspon amb la legalitat”. Fonts de la Plaça de Sant Jaume han apuntat aquest dijous que les raons que ha ofert Caixabank per a aquest canvi de seu social “no se sostenen” perquè “no són clares i no semblen sòlides”. “Probablement la decisió se sustenta amb arguments politics, i per tant, podria respondre a raons personals”, han afirmat. Les mateixes fonts destaquen que la seguretat jurídica –un dels arguments esgrimits per Caixabank per justificar el traspàs a Valencia- “està fora de dubte”. La situació que s’ha generat, apunten “posa de relleu la necessitat d’una harmonització per evitar la competència entre territoris per les empreses”. Nota: Allà on posa Aragonès, Caixabank i Valencia posin Santxes, Ferrovial i Països Baixos. I és que els castellans a cínics criminals no els guanya ningú.
    • Icona del comentari de: Només un detall a març 03, 2023 | 23:26
      Només un detall març 03, 2023 | 23:26
      Caixabank va traslladar la seva seu de Barcelona (Espanya) a València (Espanya) el 2017. El president de la gencat no era Aragonès, sinó un tal Puigdemont, un personatge fosc que després va intenter de fer un cop d'estat per separar la regió catalana de la seva nació natural. Res a veure amb les comparacions ricardian--roviristes.
      • Icona del comentari de: Ricard a març 04, 2023 | 11:47
        Ricard març 04, 2023 | 11:47
        Això de la nació "natural" és nou. En la mesura en què tots som humans i el territori continu (Canàries deu ser no natural, suposo) la nació natural és el món, i no pas la Castella-estat que vostè pregona, com tot colonialista. Cada dia ens surten amb "arguments" nous. En fi, hilarant.
        • Icona del comentari de: Guim a març 04, 2023 | 17:23
          Guim març 04, 2023 | 17:23
          La nació només ho poden ser les persones, mai un territori. NACIÓ: Conjunt de persones que tenen el mateix origen o són del mateix país, amb un sentiment d'homogeneïtat social i d'interès mutu.
        • Icona del comentari de: Lo de nació 'natural' no te res de nou a març 04, 2023 | 17:40
          Lo de nació "natural" no te res de nou març 04, 2023 | 17:40
          Antoni de Capmany va néixer el 24 de novembre de 1742 a Barcelona. Pertanyia a una noble família originària de Girona que va haver d’exiliar-se després de la Guerra de Successió per haver defensat la causa austriacista. Antoni de Capmany «Mi patria es Cataluña y mi nación es España». I no era l'únic català que pensava així.
  3. Icona del comentari de: Guillem a març 04, 2023 | 08:39
    Guillem març 04, 2023 | 08:39
    Sr. Jauregui, el problema és l'Estat profund espanyol, conegut popularment per Deep State.
  4. Icona del comentari de: Cat a març 04, 2023 | 14:06
    Cat març 04, 2023 | 14:06
    Tal com dius, es el teu estat, i fa moooolt de temps que els catalans no en volem formar part. Ens podreu retenir un temps, però heu d'assumir que si en més de 300 anys no heu sigut capaços d'assimilar-nos i no ho fareu mai, tard o d'hora acabarem separant-nos de qui mai ens ha respectat. Pel bé de tots, que sigui quant abans millor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa