Espanya viu una forta crisi institucional a tres bandes arran de la retirada de l’escó al diputat de Podem Alberto Rodríguez, condemnat recentment pel Tribunal Suprem per agredir un policia el 2014 en una manifestació a La Laguna (Tenerife). El fet que la presidenta del Congrés dels Diputats, la socialista Meritxell Batet, hagi accedit a retirar-li l’escó després de la sentència ha desencadenat el xoc entre els dos socis de govern, PSOE i Podem. El fet també ha provocat una enganxada entre Podem i el poder judicial. El conflicte és de tal calibre que els de Podem han decidit judicialitzar-lo i querellar-se contra la presidenta del Congrés.

La tensió ha incrementat després que la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, publiqués una piulada acusant el tribunal d’haver prevaricat en el procés contra Alberto Rodríguez, en una mena de conxorxa entre el poder judicial i la presidència del Congrés. La piulada de Belarra diu que el procés contra Rodríguez tenia un objectiu polític per retirar-li l’escó i posa en evidència que Podem no accepta la resolució del tribunal espanyol. Els de Podem s’hi oposen perquè diuen que el diputat ha estat condemnat “tot i les proves que demostren que ell no va estar allí”.

En l’execució de la sentència Batet ha fet cas al jutge Manuel Marchena i ha desoït les recomanacions dels lletrats del Congrés dels Diputats que van concloure que la resolució del Suprem no havia de tenir efectes extra penals com és ara la pèrdua de l’escó de diputat. El PSOE ha tancat files amb Batet i defensa que ha complert amb el seu “deure”. El Suprem va condemnar a Rodríguez per un delicte d’atemptat a un policia a una pena d’un mes i mig de presó, substituïda finalment per una multa de 540 euros, i una inhabilitació especial per al dret d’opinió passiu. Inicialment se li demanava un mes, però no tenien proves que mostressin l’agressió, pel que el van condemnar a un mes i mig. És per això que els lletrats van recomanar a Batet que no es retirés l’escó.

El cas ha generat un enfrontament inèdit entre un partit de govern i la justícia espanyola i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha emès un comunicat per recriminar les afirmacions de Belarra en què acusa el Suprem d’haver delinquit acusant-lo de prevaricar. El CGPJ ha enviat un missatge d’advertència per indicar una línia vermella a Podem advertint a la ministra lila que les seves declaracions “excedeixen absolutament els límits al dret a la llibertat d’expressió”. El comunicat també diu que “quan és un membre de l’executiu qui duu a terme aquestes manifestacions, situa les relacions entre aquests dos poders de l’Estat en una situació indesitjable”.

Setmana de turbulències a la coalició de govern

El conflicte per l’escó ha acabat d’enterbolir la crisi entre els dos socis de govern que també estan barallats per les negociacions sobre la derogació de la reforma laboral. Podem denuncia “ingerències” de la vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Claviño, en la feina de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i aquest divendres va demanar una reunió urgent al PSOE.

Comentaris

  Anònim Octubre 23, 2021 | 09:02
  A mi **Me cae lejos**...
  L'OBSERVADOR ASTORAT Octubre 23, 2021 | 09:13
  VAIG GUARDAR SILENCI - Martin Niemöller: Quan els nazis van venir a buscar els comunistes, vaig guardar silenci, perquè jo no era comunista / Quan van empresonar els socialdemòcrates, vaig guardar silenci, perquè jo no era socialdemòcrata/Quan van venir a buscar els sindicalistes, no vaig protestar,perquè jo no era sindicalista / Quan van venir a buscar els jueus, no vaig protestar, perquè jo no era jueu / Quan van venir a buscar-me, no hi havia ningú més que poguera protestar /.....................
   Josep Soler i Garcia Octubre 24, 2021 | 09:29
   aixo es el que ens esta passant al democrates convensuts
  Jo Octubre 23, 2021 | 09:37
  Ui que me desorino ja.......
  2021 Octubre 23, 2021 | 09:52
  "Me pilla lejos"
  Abstencionista. Octubre 23, 2021 | 10:25
  No se pas com encara hi ha gent com cal que va a votar. Aixó queda per als que no tenen escrúpols ni vergonya.
   Josep Soler i GARCIA Octubre 24, 2021 | 09:36
   no esstic d´acord am tu el prblema es que no voten en coneixement del que passa al seu entorn
  Abstencionista. Octubre 23, 2021 | 10:25
  No se pas com encara hi ha gent com cal que va a votar. Aixó queda per als que no tenen escrúpols ni vergonya.
  Anònim Octubre 23, 2021 | 10:38
  Vamos a ver gilipoyas... Esto que es información u opinión? Porque si es información ya la he leido de sobra en otros medio.
  Luisnomeacuerdo Octubre 23, 2021 | 12:56
  A ver si con un poco de suerte se convocan elecciones que os ibais a enterar los fascistas independentistas vascos y catalanes. Se os iba a acabar el recreo.
  Doctor Strangelove Octubre 23, 2021 | 13:21
  Amb aquesta fila mai l,haurien d,haver deixat entrar al Palament! Doc.
  Doctor Strangelove Octubre 23, 2021 | 13:30
  A més a més és un matat, un sense estudis, ni el natxilletat té. Igualet que la caracavall Miriam Nogueras. Faríen bona parella! Doc.
  Ricard Octubre 23, 2021 | 14:42
  La serp feixista castellanista és lliure per fer mal, com sempre. Els castellans, incauts, només se n'adonen quan els afecta a ells. Si afecta catalans se'ls en refot. Hipòcrites miserables.
  Joanka Octubre 23, 2021 | 15:29
  Con su pan se lo coman. Nos les parecian muy bien las injerencias y prevaricaciones contínuas cua do se trataban de Catalunya? Pues nada ahora que no se quejen son los suyos. Con su pan se lo coman y a ver si hay suerte y se les indigenta tanto a unos como a otros
  La Guineu sense Carasseta Octubre 23, 2021 | 17:47
  Que creixca el muntó.
  Ja s'ho faran! Octubre 23, 2021 | 21:07
  Els catalans no ens hi hem de ficar en les baralles entre espanyols perquè després sempre acaben fent les paus i posant-se d'acord per fotre'ns a nosaltres

Nou comentari