Fa temps que defenso que hauríem d’adoptar urgentment en Josep Borrell com a mascota de l’independentisme català. Sobretot des que el van nomenar comissari europeu, hem anat veient com ens regala hores de glòria que no podíem ni haver imaginat. És una font d’acudits i rubor per a l’Europa que ha de representar. L’altre dia a Moscou va fer un fail espantós, quan davant del responsable rus d’Exteriors va pretendre donar lliçons de democràcia i de justícia independent. El ministre Làvrov li va endinyar un ben previsible “i tu més”. Si Rússia tenia un pres polític, Espanya en tenia uns quants, malgrat ser renyada per la justícia alemanya, belga, britànica…

El noi de la Pobla va fer la cara que va poder. Ningú no havia fet tant el ridícul amb els russos des que Muñoz Grandes va elogiar la División Azul: “Duro es el enemigo y más duro es el invierno ruso, però aún más duros son mis Hombres.” El drama de tot plegat és que darrera la insolència dels homes d’estat espanyols, hi ha víctimes. En els temps de Muñoz Grandes, milers de soldats que morien miserablement a la neu. En els nostres temps, presos polítics que no es poden dir així, o que no existeixen, o que si algú els esmenta resulta que està atacant Espanya… 

La caverna i la no tan caverna ha triat la via de l’ofensa, en línia amb el titular d’El Mundo; “Rusia ataca a España”. Com en els vells temps, quan els russos eren la personificació del dimoni. El problema és que des dels tsars, passant per les turbulències del segle XX, el regne d’Espanya i l’imperi rus tenen molts punts en comú. Els dos botxins de Napoleó, l’un a cada punta d’Europa, han tingut situacions econòmiques i socials comparables, han estat igual d’inestables, i s’han allunyat de forma similar de l’Europa de progrés i democràtica.

En aquest sentit, seria suïcida que un moviment democràtic com el català, aquell que vol una República pròpia per combatre els mals actuals, apostés per l’exemple rus. Ni parlar-ne, seria sortir del foc per caure a les brases, o pitjor. Els que reclamem com a símbol el primer d’octubre del 2017, no podem tolerar les pràctiques caciquils i repressives de Vladimir Putin. Seria un contrasentit, i si la providència ens fa una mica de cas, hem de poder aspirar a no caure en cap dels dos extrems més insensibles i bullies de l’Europa que ens ha tocat viure. Ens podria tocar un lloc més moderat, centradet, de rostre humà?

De tota manera, hi ha una contradicció que qualsevol independentista de cor deu sentir quan mira el mapa del món. Fins al moment, el govern rus és l’únic dels estats importants (i dels no tan importants) que ha condemnat l’Estat espanyol per la repressió post-referèndum. L’únic. I no juga amb les gràcies dels governants espanyols ni de la Comissió Europea que tan sovint li allarga un paraigua còmplice. Cert, el que fa és tornar-s’hi. Però la pregunta hi és, i no és fàcil escapar-se’n: caram, per les raons que sigui, si l’única potència que fa pujar els colors al poder espanyol és el país més gran del planeta, escolteu, de veritat que l’hem d’ignorar?

Què cal fer amb Rússia, si estem cercant aliances internacionals i no en trobem? La primera temptació, un pèl massa simple, seria la de caure en els braços de l’ós siberià. Entenent que el rival del meu rival és el meu aliat, anar a veure què en podem treure, fent coses com aplaudir l’ocupació de Crimea, consentir la detenció de l’opositor Navalni, etcètera. Seria un error de principiant, primer perquè estaríem defensant tot el contrari del que fonamenta la nostra causa, i segon perquè res no assegura cap ajuda per part de Moscou, que no sembla que tingui la llibertat de Catalunya com a prioritat màxima.

L’altra opció seria desaprofitar l’avinentesa del tot, no ficar-nos en problemes amb la UE i amb els Estats Units, ignorar els cants de sirena falsos, i menystenir del tot, per exemple, l’esceneta entre l’inefable Borrell i el seu homòleg rus. Potser hi hauria alguna via intermèdia, en la qual sense encomanar-se a cap gran potència d’interessos poc recomanables, servís per aprofitar les relliscades antidemocràtiques del poder espanyol? És impossible un cert diàleg amb els russos? Ei, mai tan descarat i tan oficial com el que manté el govern espanyol, que té ambaixada a Moscou i fa rodes de premsa conjuntes, però tenir alguna via oberta per contrastar posicions? Seria tan demencial intentar una ínfima part del que fa el govern espanyol, que tan atacat diu que se sent per Rússia?

No faria cap mal, per exemple, mirar d’explicar als russos que si alliberessin Navalni i el deixessin operar en llibertat, podrien no ja tornar-s’hi, sinó passar la mà per la cara a l’executiu i a la justícia espanyola. I per extensió, renyar aquesta Comissió Europea que xiula i despista quan un estat membre no fa bondat. I llavors permetre que els representants catalans, al Parlament europeu o allà on fos, exigissin accions a les institucions que ens han de representar a Brussel·les. 

Ja sabem que el poder espanyol no envermelleix, per abusos que cometi. Les instàncies europees sí que ho fan. Sobretot quan es fiquen en embolics diplomàtics. No volen problemes amb els russos. No volen acusacions de dèficit democràtic o de justícia intervinguda. Per aconseguir-ho, no hi ha cap necessitat de sotmetre’ns al Kremlin, creieu-me. Només cal deixar fer personatges com Borrell, entendre com són els russos i què faran, i aprofitar-ho tot plegat per apel·lar a la realpolitik europea. Juguem en gran, i juguem a l’escaquer dels grans.

Comentaris

  Jose Febrer 06, 2021 | 16:05
  Vete a la ñorda.
  15
  21
  Respon
  Pepe Febrer 06, 2021 | 16:13
  Si antes ya me repatebas, ahora ya cruz y raya para los restos.
  28
  26
  Respon
  Ramon Febrer 06, 2021 | 16:32
  Quan perd el Madrid (quina mania, ara de canviar la manera ben natural i genuïna que els catalans sempre hem anomenat els equips), quan perd el Madrid, dic, l'audiència del Chiringuito puja com l'escuma del xampany sacsejat. Dilluns tots a gaudir amb la bilis del nan baturro malgirbat.
  Jordi López Febrer 06, 2021 | 17:38
  M'agrada això de jugar en gran i a l'escaquer dels grans. Fa temps que trobo a faltar una mica de grandesa.
  Lluisa Febrer 06, 2021 | 17:59
  I amb tú que fem...??? No tens feina de amagar corruptes i acosadors... Ves a la merda
  28
  49
  Respon
  Bot Febrer 06, 2021 | 19:01
  Què fem amb catalunya?
  Dani Febrer 06, 2021 | 19:11
  A part de la notícia del ridícul de Borrell anant a per llana i sortint-ne esquilat , em sembla que la resta del article és un bon exercici d'onanisme mental.
  Doctor Strangelove Febrer 06, 2021 | 19:46
  A veure nen, tu que tapaves assetjadors, com coi t'atreveixes a dir el nom d'en Borrell en va, meló! Doc.
  38
  52
  Respon
   Doctor StrangeMasclista! Tu ets el menys indicat per parlar d’assetjaments! Febrer 07, 2021 | 18:14
   Només s’han de repassar els teus comentaris...
  fat boy Febrer 06, 2021 | 19:50
  Doncs el Churchill be va pactar amb el Stalin, i tan fresc. A part que no tenim tants amics com per anar fent escarafalls.
   Doctor Strangelove Febrer 06, 2021 | 22:41
   Amb el criminal Statin va pactar el Fürer, tros de quòniam! Mira que n'ets de subnormal! Doc.
    fat boy Febrer 07, 2021 | 02:22
    Si que ho se tros de carn amb ulls. I per aixo l'Exercit Roig fou qui ocupa Berlin, amb camions i armes angleses i americanes.
    Doctor StrangeListillo! Febrer 07, 2021 | 18:12
    Qui es Statin? Si hasta el corrector el corregeix... però clar, la raó la tens tu, no?
     fat boy Febrer 07, 2021 | 19:56
     El Statin es un dictador rus que va molt be contra el colesterol.
  La geoestrategia indepe es verdaderamente astuta Febrer 06, 2021 | 21:23
  Si Putin apoyó a Trump, también puede apoyar a alguno de nuestros líderes visionarios. Candidatos no faltan.
  161
  126
  Respon
   Caspanya Febrer 07, 2021 | 12:09
   La geoestrategia caspañola es, no astuta, super astuta Recuerda esto: Catalunya será una de las últimas colonias que dejará formar parte del Reino de Caspaña muy pronto. Ninguna ex colonia del Reino Caspañol a vuelto jamás. Toda colonia ex caspañola a renunciado ser Grande, "Libre", Española por la gracia de Dios. Viva Cataluña Libre! Visca Catalunya Lliure! (muy importante: no confundir Reino de Caspaña con los ciudadanos de Caspaña. Muchísima gente en Catalunya que se siente española quiere la independencia de Catalunya para tener un presente y futuro mucho mejor que con Caspaña. Austria y Dinamarca antes que la gran y gloriosa Caspañadondenuncaseponeelsol)
  Tripartit no, gràcies Febrer 06, 2021 | 22:53
  En José Borrell és un agent encobert de l'independentisme però no ho digueu a ningú sinó el fotran fora i ens perdrem, a banda la propaganda al nostre favor, els farts de riure que ens fem cada cop que obre la boca fora dels cercles del PPSOEVOC'S
  Ramon Febrer 07, 2021 | 01:02
  Al nostre benvolgut doctor se li escapen rampells de tants anys de sociata. Perquè és un clàssic dels quinquis de Nicaragua, penjar-li a tot quant nacionalista català abans, netament independentista ara, qualsevol llufa amb l'ajut dels poders de l'estat a llur servei sectari i anticatalà (policia, fiscalia, espai mediàtic, etc.) i llavors ja res que digui o faci, pam, recordatori de la llufa i missatge neutralitzat alhora que ells, els quinquis, impunes. Ai, doctor, ai la crosta sociata! I segona, home, per defensar el botifleràs Borrell cerca un altre argument per atacar En Bosch, homen. No el de si va intentar tapar brutícia de subordinats. Bàsicament perquè el Borrell de les primàries va saltar precisament per això.
  11
  34
  Respon
  @fat boy & Dr Strangelove Febrer 07, 2021 | 07:14
  Stalin pactó con Hitler en 1939 y con Churchill en 1944. De nada, un placer.
  26
  16
  Respon
   Caspanyol Febrer 07, 2021 | 12:01
   Mentider. Prou mentides espanyoles!
    @ Caspanyol Febrer 07, 2021 | 16:50
    Puedes consultarlo en la Wikipedia. Busca (1) "Pacto Ribbentrop-Mólotov" y "Acuerdo Churchill-Stalin sobre los Balcanes" De nada, un placer.
     fat boy Febrer 07, 2021 | 19:49
     Efectivament, te rao. I encara que trobo que era un miserable s'ha de reconeixer que no se l'agafava amb paper de fumar per defensar la Unio Sovietica. Com el Churchil el Regne Unit. En aixo, el maricomplejines del Bosch podria aprendre una llico de com es fan les coses.
  Ramon Febrer 07, 2021 | 10:47
  Borrell sempre ha set com l'actual i patètic McGregor. Algú que sense solució de continuïtat passa de fer el fatxenda a fer el ridícul. En ple femer de corrupcions felipistes, Borrell encara anava garlant d'hiperlegitimacions polítiques, ideològiques i fins i tot, que s'ha de tenir morro en aquelles circumstàncies, ètiques. El PSOE estava en hores tan baixes, que van empescar-se fer primàries per escollir i així legitimar i promocionar el successor de Mr X. Però va guanyar el que l'aparell de la màfia sociata no ho volia. Va guanyar Borrell, pel que he dit abans: ell encara anava de xuleta, ell encara marcava paquet. El fiasco va ser dels que fan època. En el primer debat parlamentari va durar menys que el McGregor l'altre dia. Quin gec d'hòsties que li va fotre l'Aznar. L'anomenat "efecto Borrell" es convertí en "defecto Borrell". La màfia sociata el va sentenciar i va ser la pròpia màfia sociata que va començar a obrir-ne dossiers. Perquè en tenen de tothom. D'ells mateixos i tot per si de cas. Si Borrell no hagués guanyat aquelles primàries, si l'aparell del PSOE no hagués decidit canviar de cavall perquè aquell era un desastre, mai no hauria sortit a la llum la corrupció de la Hisenda espanyola amb Borrell de ministre. I fixeu-vos si n'arriben a tenir, de dossiers -dossiers com els que ara els serveixen per tenir ERC de gosset llepafigues-, que per assegurar la jugada de carregar-se'l van anar traient casos i més casos de corrupció sociata en la delegació del ministeri a Lleida. Coneguts, amics personals. I tot, ja dic, al País. Ho treien ells mateixos. Borrell és un personatge operístic. O shakesperià.
  53
  105
  Respon
  Ramon Febrer 07, 2021 | 11:06
  Amb el director de la Guardia Civil esnifant en pelleringues a l'Interviu, amb els fons reservats per a famílies de víctimes d'ETA robats per alts càrrecs sociates per acumular patrimoni immobiliari a Navarra i Suïssa, amb tot d'"habitaciones donde no rige el estado de derecho" per anar-hi arrencant ungles en carn viva, torturar fins la mort i fer desaparèixer els cadàvers en canç viva, amb una corrupció tan descomunal que van haver de convenir una moneda de canvi per avaluar-la (el pellón, mil milions de pessetes), amb directores generals imitant la veu de la reina Sofia per aconseguir obres d'art a preu de xollo, en aquell mar de corrupcions com no se n'ha vist cap altra, mai, a Europa Occidental, el Borrell continuava garlant lliçons d'ètica impositiva des del seu ministre que després del fiasco de les primàries descobriríem que estava igual de podrit que qualsevol altra administració sociata. Borrell figurava que era el braç net de la llei sociata. Li va agafar per empaitar famosos perquè servissin d'exemple. Va fotre a la garjola folclòriques i tot. Però, ai las!, un famós concret, per cert, català i botifler com ell, s'hi va revenjar en un programa en directe mostrant a la càmera un cartellet amb un número de telèfon. El telèfon particular del Borrell. Va rebre més trucades que la Marató de TV3. I ja podem imaginar-nos en quin to. Òbviament va haver de canviar de número. Borrell és un personatge tragicòmic.
  47
  70
  Respon
  Narcís Febrer 07, 2021 | 11:55
  Ras i curt : la veritat, el bé, la raó i el dret ( mateix dret natural ) són d' allò més incompatibles amb espanya ! PD : si, a sobre, no fumen altra cosa que l' exercici de botxí, ço és, tirs al plat o dards a diana o ninot de pim pam amb Catalunya .. qui pot dubtar d' haver de sortir com un llamp d' aquest estat i .. sense necessitat d' esmentar Rússia ( d' altra banda àdhuc estat que se n' adona del que es aquest .. té nassos la cosa ! ) !
  87
  71
  Respon
  Caspanya Febrer 07, 2021 | 11:57
  Gran article! Moltes gràcies per la teva visió i anàlisi
  En Bosch no té cap capacitat d'anàlisi de res Febrer 07, 2021 | 14:05
  Des que va sostenir en un vídeo fa anys que les quatre torres de cadascuna de les façanes de la Sagrada Família, juntament amb la rematada en forma de creu de cada torre representaven l'estelada per a mi va perdre tota credibilitat per a tot. Si veu el món en general (o manipula, ves a saber) com la basílica no et pots creure res del que et digui.
  Pau Febrer 07, 2021 | 16:18
  Quan el mon diu que Espanya té presos polítics, surt la Calvo dient que son polítics presos sense aportar cap argument que corrobori el que diu. Si no estan presos per les seves idees polítiques, perquè hi son?
  29
  39
  Respon
   Tu no t'assabentes Febrer 07, 2021 | 16:48
   Estan presos per sedició i malversació. No llegeixes la premsa?.
    A Caspanya s'hi viu molt bé Febrer 07, 2021 | 22:27
    Estan presos per no-malversació i no-sedició Resumint, sentenciats per un tribunal prevaricador i que no compleix els mínims requisits d'un tribunal europeu
     @ A Caspanya s'hi viu molt bé Febrer 08, 2021 | 13:43
     Comprendràs (o no), oh gilipolles de llibre, que no es pot refutar un no-raonament; simplement es refuta només ell mateix per la seva inconsistència. És el teu cas.
  Sugerencias para un mundo mejor Febrer 07, 2021 | 16:55
  Primero: Que cada cual vote lo que le parezca. Segundo: Que el netamente plasta Ramon intente acortar sus comentarios. Así tendrá más tiempo para mirar las obras con los demás jubilados.
  96
  43
  Respon
  VALENTINA SEWCZUK Febrer 07, 2021 | 18:00
  EL BOLSON TRELEW CARILO ARGENTINA
  NICOLE NEUMANN Febrer 07, 2021 | 18:05
  COMODORO RIVADAVIA LAS LEÑAS USHUAIA
  Luisnomeacuerdo Febrer 07, 2021 | 18:42
  Tu pasmao puedes ir a venderles neveras.

Nou comentari