No és la notícia que més espai mediàtic ha ocupat, però sens dubte és la que té més transcendència per al nostre futur col·lectiu. El govern independentista que gestiona l’autonomia ha fet oficial el seu acatament del marc constitucional espanyol. Així ha quedat per escrit aquesta setmana en un document acordat a la taula de diàleg entre els governs espanyol i català i fet públic per ambdues parts. 

Els termes de l’acord, més enllà de no fer servir la paraula “constitució”, són absolutament inequívocs. No només es parla d’un compromís de “conduir l’activitat política” dins l’statu quo institucional sinó que també s’explicita que qualsevol canvi passa pels procediments de reforma establerts (en referència precisament a la Constitució). A diferència de textos anteriors, no hi ha cap ambigüitat que permeti interpretar-lo com una porta oberta a un referèndum acordat ni res semblant.

L’acatament de la Constitució i la renúncia a la unilateralitat, que conjuntament suposen la negació explícita del dret d’autodeterminació, fins ara només s’havia fet en la intimitat del Tribunal Suprem (quan els líders de l’independentisme, sense excepció, varen fer aquest acatament per sortir de la presó temporalment) o en escrits publicats a la premsa (en aquest cas, només una petita part dels indultats). Ara, la renúncia la fa el govern investit per la totalitat dels diputats independentistes

Costa de fer una valoració desapassionada d’aquest acord de la taula de diàleg, tot evitant paraules gruixudes. No hi ha més contingut rellevant, si tenim en compte que l’altre acord sobre la llengua, que té molta més concreció, a banda de ser una reiteració de promeses incomplertes de fa una dècada i mitja, el que fa es recollir el contingut de les últimes lleis sobre l’ensenyament aprovades fa un parell de mesos. Unes lleis que, casualment, el TSJ va portar al Tribunal Constitucional l’endemà mateix. Per tant, podem suposar ja com acabaran. 

Així doncs, no és d’estranyar que la part espanyola sortís eufòrica a cantar victòria pels acords de la taula. En concret, el ministre de Presidència va proclamar que mai més una part de Catalunya imposarà la seua visió a l’altra part. Com si la dependència i la submissió actuals no fossin ja fruit de la imposició (últimament per la via del 155 i la represssió) sinó que la part independentista ho hagués acceptat de bon grat. Ja se sap, l’statu quo té el monopoli de la violència i la capacitat d’engarjolar els dissidents. Però això es veu que això no és cap imposició.

A banda de tot l’anterior, aquests acords amb el govern espanyol es produeixen en un context signficativament diferent dels anteriors. Les paraules ambigües d’anteriors comunicats anaven acompanyades de posicionaments inequívocs del Parlament en defensa de l’autodeterminació i de la independència votada i proclamada. Uns pronunciaments que en aquesta legislatura en què tot l’independentisme va acordar transitar per la via del diàleg amb l’Estat, brillen per la seua absència. 

Que aquesta renúncia del govern independentista que gestiona l’autonomia a dur endavant el propi projecte polític sense el permís de l’Estat sigui “amb l’objectiu de facilitar la superació de la judicialització” és ben sarcàstic. L’acord es podria resumir en un “si sou bons minyons no us castigarem”. De fet, no deixa de ser un remake cutre del xantatge al qual Llarena va sotmetre els presos per deixar-los sortir de la presó (de fet se’n va quedar 4 com a ostatges), que per cert va acabar amb tots els que continuaven en política tornant a entrar. 

Després d’això caldrà reajustar el missatge. No, la taula de diàleg no era una farsa ni ha estat un fracàs. El gènere era la tragèdia. El que s’estava coent feia temps però s’ha concretat aquesta setmana en realitat és un desastre descomunal. No és un perjudici per a l’independentisme perquè doni una imatge de normalitat on hi ha repressió i negació de drets democràtics. És la renúncia solemne, per part del govern català, de trencar amb l’anormalitat de la dominació espanyola. 

Fins on jo sé, cap membre del govern ni cap portaveu oficial dels tres partits que varen investir-lo (amb una unanimitat que no s’havia donat des del 2010) no ha desautoritzat l’acord amb el govern espanyol. Ningú no ha dit que vulnera el pacte d’investidura, com d’altra banda em sembla obvi. I no només perquè es va dir per escrit que a la “taula” només s’hi anava a parlar d’autodeterminació i amnistia i s’hagi acabat parlant de “desjudicialització”. És un trencament del pacte, sobretot, perquè la via de la taula de diàleg no ha estat l’avantsala d’un nou embat (si és aquesta paraula vol dir alguna cosa) sinó la renúncia formal a plantejar-lo. 

Als independentistes que no hem passat pantalla de l’1O -ni volem fer-ho!- només ens queda denunciar la il·legitimitat d’aquest acord del govern català amb l’espanyol. Il·legítim perquè contravé els mandats de les urnes i del Parlament, i perquè mai ningú dels tres partits que avalen aquest acord no va explicar als ciutadans que votar-los a ells ens portaria a aquest desori. Ara, aquells que volem reprendre el camí de la llibertat no tenim més remei que prioritzar a curt termini el canvi d’aquest govern.

Més notícies
Agents dels Mossos d'Esquadra i Bombers de la Generalitat treballen en l'accident de l'autobús bolcat a Rubió

Data de publicació: dissabte 30 de juliol del 2022, 23:11

Localització: Rubió

Autor: Mar Martí

Dos ferits greus en bolcar un autocar amb 47 passatgers

Notícia: Dos ferits greus en bolcar un autocar amb 47 passatgers
Comparteix
L'accident s'ha produït a Rubió, entre els nuclis de Can Alsina i Can Tató
Notícia: Dos ferits greus en bolcar un autocar amb 47 passatgers - Mobile
Opinió Singular de Vicent Sanchis / Ciutat moribunda 

Ciutat moribunda 

Notícia: Ciutat moribunda 
Comparteix
“La Barcelona d’Ada Colau, la ciutat del gest i la impotència, no perjudica els especuladors, perjudica a tothom”
Notícia: Ciutat moribunda  - Mobile
La sala magna del Palau de Justícia d'Andorra on se celebra el ja llarguíssim judici del BPA/Toni Solanellas

Advocats andorrans intenten aturar el judici de la BPA pel paper de l’agent encobert Basilio

Notícia: Advocats andorrans intenten aturar el judici de la BPA pel paper de l’agent encobert Basilio
Comparteix
Anotacions a l'agenda de Villarejo i documents classificats als EUA, la clau de volta
Notícia: Advocats andorrans intenten aturar el judici de la BPA pel paper de l’agent encobert Basilio - Mobile
Reunió del Govern on s'ha abordat el Catalangate / ACN

El Govern actualitza el protocol per fer front a les punxades

Notícia: El Govern actualitza el protocol per fer front a les punxades
Comparteix
Els afectats han d'anar directament a l'hospital per tal d'identificar la punxada
Notícia: El Govern actualitza el protocol per fer front a les punxades - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pere Ras a juliol 30, 2022 | 21:48
  Pere Ras juliol 30, 2022 | 21:48
  Doncs posa-t'hi fulles, Josep!
  14
  Icona de dislike al comentari de: Pere Ras a juliol 30, 2022 | 21:48 31
  Respon
  • Icona del comentari de: Ricard a juliol 30, 2022 | 23:25
   Ricard juliol 30, 2022 | 23:25
   Llàstima que Catalunya també s'hi ha de posar fulles en aquestes circumstàncies, i no només l'i.lustre Lletrat Costa. I és que als catalans ens importa la nostra pàtria, cosa que els castellans, estrangers hostils, no. Lògic, oi?
   • Icona del comentari de: il·lustre? per què? a juliol 31, 2022 | 11:08
    il·lustre? per què? juliol 31, 2022 | 11:08
    si li tomban totes les recusacions que presenta, més aviat curtet...
    • Icona del comentari de: Maria a juliol 31, 2022 | 16:17
     Maria juliol 31, 2022 | 16:17
     Els altres ex-membres de la mesa no en presenten de recusacions. Es mengen tota la merda que els foten els jutges per la boca. Començant pel cagat del ex-president Torrent.
    • Icona del comentari de: Ricard a juliol 31, 2022 | 19:21
     Ricard juliol 31, 2022 | 19:21
     No, a la Gran Castella un català sempre és un desgraciat. Per "espavilats" ja tenim als castellans, que qualsevol de les dotzenes dels crims que cometen els surten gratis gràcies al "patriotisme" predemocràtic que gasten.
 2. Icona del comentari de: Clar a juliol 30, 2022 | 22:33
  Clar juliol 30, 2022 | 22:33
  A veue si ERC s’ensorra amb el seu pacte.
 3. Icona del comentari de: maria a juliol 30, 2022 | 22:34
  maria juliol 30, 2022 | 22:34
  Doncs, sí. Quan els fotem fora?
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 31, 2022 | 13:42
   Pere Llimonera i Citronell juliol 31, 2022 | 13:42
   Marianico, a los separatas suprematas independencieros fantasiosos Anti-Democráticos irredentos que no han "passat pantalla" solo les quedan dos opciones: abandonar el supremacismo irracional y anti-democrático y aceptar los Derechos de todos los Catalanes, la Democracia y el Estado de Derecho, o enfrentarse otra vez a la Democracia, a la Mayor parte de Catalanes y resto de Españoles, e incluso a los países de la UE; y con ello a la Justicia del país y asumir los delitos y actos criminales en que han caído y puedan caer en el futuro si siguen en su obcecación inmoral, cerrazón ilógica y obstinación irracional desprovista de toda legitimidad y carácter Democrático... Aunque me temo que si esto llegara a pasar, las fuerzas democráticas, el pueblo y los entes y órganos Administrativos y Judiciales N0 serian tan Benévolos y LaX0s como han sido hasta ahora, dejando con ello algo coja a la Democracia, tan difícil de implementar siempre...
 4. Icona del comentari de: Cge a juliol 30, 2022 | 22:51
  Cge juliol 30, 2022 | 22:51
  Gràcies Josep per parlar clar i no recular com ha fet la majoria, espavileu i feu un partit, que tota aquesta colla de traïdors hagi de plegar.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 31, 2022 | 18:51
   Pere Llimonera i Citronell juliol 31, 2022 | 18:51
   Clar? ... ??? ... Clar, la mayor Farsa y la mayor tragèdia es el Movimiento del Nacional Catalanismo separata supremata de patrias inventadas por 4 Gatos de la Burguesía Extractora Catalana hace siglo y pico con intereses espurios para manejar y manipular mas fácilmente al pueblo y conseguir/mantener/aumentar el poder político y económico y llevarse el "Peix al Cove"...
 5. Icona del comentari de: Traca a juliol 30, 2022 | 22:54
  Traca juliol 30, 2022 | 22:54
  Vaya tela que lloriqueo tan patético. Animo monstruo
 6. Icona del comentari de: Cge a juliol 30, 2022 | 22:55
  Cge juliol 30, 2022 | 22:55
  Clar que O s'ha parlat,ja han fet ells els possibles per tapar-ho, sabian que inhabilitant a la Presidenta Laura Borràs, ho taparien i per això aquestes preses, de fer la taula just després de que es dictés judici oral . Tot ben sintonitzar amb el gobierno i els jutges.
 7. Icona del comentari de: Ricard a juliol 30, 2022 | 23:28
  Ricard juliol 30, 2022 | 23:28
  Coincideixo amb el Lletrat Costa, no hi ha futur sense valentia ni ambició. Catalunya mereix uns líders que la liderin, i no s'acoquinin pas davant dels criminals racistes castellans.
 8. Icona del comentari de: Montserrat a juliol 31, 2022 | 04:03
  Montserrat juliol 31, 2022 | 04:03
  Quina tristesa més gran. Quanta gent que esperava l'alliberament de Catalunya estan morint! No em puc creure (bé si, ja fa temps que estic molt, molt trista amb aquesta gentussa) tant engany, tant. No sé com podem continuar...
 9. Icona del comentari de: Àcrata. a juliol 31, 2022 | 06:33
  Àcrata. juliol 31, 2022 | 06:33
  Res, home!. Ens han enredat?. Molt bé. a les properes eleccions, tots a votar altra volta aquests lladres i estafadors.
 10. Icona del comentari de: La gran crisi s'està gestant a juliol 31, 2022 | 08:50
  La gran crisi s'està gestant juliol 31, 2022 | 08:50
  Només un gran daltabaix obrirà els ulls a tant ximple ingenu que encara vota aquests partits genuflexos i venuts.
  • Icona del comentari de: Maria a juliol 31, 2022 | 16:21
   Maria juliol 31, 2022 | 16:21
   L'únic daltabaix que els obrirà els ulls es que ningú el botí i hagin de buscar feina de debò. Ara que molt d'ells canviaran de jaqueta i ja els veurem aviat a cals socialistes o Ciudadanos. Oi Rufián?
 11. Icona del comentari de: De micos i gurus per España del junque4as a juliol 31, 2022 | 09:01
  De micos i gurus per España del junque4as juliol 31, 2022 | 09:01
  ERC es una Falange y las Jons del PSOE.GAL.155, GRATS a canvi de l'indult particuar a DON ORIOL JUNQUERAS DE ESPQÑA Y DE FERROVIAL. La mesita de la comèdia es un garrafon descomunal, pels votants curtets d'Erc.España i adoracio del indultado por España.Una
  • Icona del comentari de: Oscar D. a juliol 31, 2022 | 17:10
   Oscar D. juliol 31, 2022 | 17:10
   El ZOO DELJUNQUERAS es de lagartas Vilalta, escorpins Sol i copito de nieve Aragones. I EL JUNQUERASes IL PADRINO DE LA MAFIA ERC.ESPAÑA
 12. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a juliol 31, 2022 | 09:52
  Doctor Strangelove juliol 31, 2022 | 09:52
  Costa, tu ets el que pactaves amb Ciutadans per enfonsar el Torrent quan era president del parlament. Gent com tu només busqueu la confrontació entre catalans, vius de l,odi i l rancúnia, i es veu en la teva cara. Ets com un alien que vol destruir la humanitat. I sobre la pachanga del 1-O, no veieu que ni els observadors internacionals pagats per la Generalitat el van validar? A Europaxcap pais us va fer cas, sou uns sapastres i ho sabeu! Doc.
  • Icona del comentari de: Anònim a juliol 31, 2022 | 13:46
   Anònim juliol 31, 2022 | 13:46
   Batxiller ?
 13. Icona del comentari de: Narcís ( què cal afegir .. és la materialització de la coacció, extorsió i tirania ! ) a juliol 31, 2022 | 10:00
  Narcís ( què cal afegir .. és la materialització de la coacció, extorsió i tirania ! ) juliol 31, 2022 | 10:00
  Allò dit pel ministre de presidència és ' passejar ' / enganyar els espanyols, ço és, és com dir que una part dels catalans feixista àdhuc terrorista no ha de sortir-se amb la seva ! PD : quan som majoria absoluta democràtica, legal, legítima i lícita . . i qui imposa fora de llei i Carta Internacional dels DDHH són ells !
 14. Icona del comentari de: fervent devot de Sant Kalashnikov a juliol 31, 2022 | 10:49
  fervent devot de Sant Kalashnikov juliol 31, 2022 | 10:49
  "el 'statu quo' té el monopoli de la violència", dius. Als monopolis no se'ls demana mai la ruptura o la reforma: se'ls TRENCA; i això mai es fa amb somriures. Es fa amb mala hòstia 'de la d'abans'. Haurem, doncs, amb molt orgull i convicció, d'esmolar ben bé les eines i fer-les servir, tenyint el groc del Sol a vermell i els boscos de verd a roig roent, passant el semàfor dels espanyols de "passeu a gran velocitat" a "millor atureu-vos o farem -nosaltres, amb la nostra autoritat i a casa nostra- que prengueu mal". Visca la Terra! Lliure!
 15. Icona del comentari de: L'1-O si que va ser una farsa a juliol 31, 2022 | 11:05
  L'1-O si que va ser una farsa juliol 31, 2022 | 11:05
  Trigar setmanes a donar el resultat que vam votar i guanyar sota les porres dels piolines, perquè un batxiller foll que mai vam votar (va ser posat a dit pel predecessor com és costum a Corruptgència, així entenen la democràcia) trigués 8 segons a suspendre la DUI i hores a fugir deixant-ho tot i tothom enmerdat, a més de farsa és traïció i demostra lo poc preparat que estaba pel càrrec.
  • Icona del comentari de: Ricard a juliol 31, 2022 | 19:24
   Ricard juliol 31, 2022 | 19:24
   Més que una farsa una escabetxina de catalans innocents.
 16. Icona del comentari de: Esturat a juliol 31, 2022 | 11:18
  Esturat juliol 31, 2022 | 11:18
  Maria santisima dels set Dolors si en son de capsigranys aquesta gentussa d’erc.
 17. Icona del comentari de: Manel a juliol 31, 2022 | 13:01
  Manel juliol 31, 2022 | 13:01
  Totalment d'acord, hem de fer fora aquest govern de BOTIFLERS el mes aviat posible
 18. Icona del comentari de: OK GAL a juliol 31, 2022 | 15:06
  OK GAL juliol 31, 2022 | 15:06
  El lletrat Costa podria clarificar si un acord sota coaccions és vàlid. Però un no acord sota coaccions que és? L'altra és la validesa d'una traïció, són legals les traicions a Cat? A Ñ sí. Simplement, insistir amb la independència, siguem un o dos milions. A ERcal no la necessitem.
 19. Icona del comentari de: Rosa a juliol 31, 2022 | 16:12
  Rosa juliol 31, 2022 | 16:12
  No és un pacte de govern és un pacte de partit. Qui dóna legitimitat a aquest pacte és només ER. El govern Català com a tal el formen dos partits i en aquesta "tauleta" i esguerro de pacte només n'hi ha un. Ja seria hora que a Junts posessin les coses en clar i si de veritat donen suport a aquest pacte, ja se'l poden posar on els càpiga.
 20. Icona del comentari de: ton c. a juliol 31, 2022 | 18:48
  ton c. juliol 31, 2022 | 18:48
  aquí només n´hi ha una de sol.lució, que entri el quatripartit, amb VOX, Cs, PP, i PSC, i llavors ens n´adonarem d´on som. I potser reaccionarem perque s´arregli, primer s´ha d´espatllar tot.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa