Partits independentistes demanen a l’Estat que reconegui el dret a l’autodeterminació

Els partits independentistes de la Llotja de Mar han exigit a l’Estat que reconegui la seva plurinacionalitat i el dret a l’autodeterminació dels pobles que en formen part. En un comunicat d’aquest diumenge sobre els 43 anys de la ratificació de la Constitució espanyola (el 6 de desembre de 1978), els partits signants del manifest asseguren que seguiran “demandant i lluitant” per reclamar a Madrid que permeti a la ciutadania decidir democràticament el seu model polític i la relació amb l’Estat. Afirmen que la Carta Magna espanyola ha esdevingut un “instrument per violentar drets democràtics bàsics”.

Signen el text els partits membres de la Llotja de Mar: ERC, Junts, CUP, EH Bildu, BNG, Més per Mallorca i Més Menorca.”En el seu nom s’impedeix donar via al desenvolupament de la voluntat democràtica dels nostres pobles i es criminalitza i reprimeix qualsevol exercici democràtic que persegueixi aquest objectiu”, conclouen els partits sobiranistes. Les 7 formacions afegeixen que la Constitució se situa com a “impediment estructural” d’un futur en democràcia per a les nacions, “sent indispensable la seva reforma radical” tant en model d’Estat com en drets socials. La Declaració de la Llotja de Mar, signada l’octubre de 2019, va unir partits sobiranistes d’arreu de l’Estat en contra de la “repressió”, i a favor de l’autodeterminació.

Aquella declaració va ser motivada per la situació de repressió desencadenada per la reacció de l’Estat al referèndum de l’1-O. “Des de la defensa d’aquests continguts, assumim i manifestem el nostre compromís amb la recerca de solucions democràtiques i estables al conflicte polític que els nostres pobles mantenen en el si de l’Estat espanyol”. El text apel·la finalment “a la comunitat internacional a possibilitar, donar suport i promoure aquestes solucions”. En aquell moment la declaració també manifestava la preocupació “pels greus efectes que tindran les sentències contra els líders polítics i socials catalans per a l’exercici dels drets fonamentals de tota la ciutadania”.

Comentaris

  Arnau Belfast Desembre 05, 2021 | 13:02
  L'autodeterminació no és demana, o potser no coneixeu el significat de la paraula? Idiotes, deixeu de fer teatre, que ho feu molt malament. Visca la terra, mori el mal govern.
   Ricard Desembre 05, 2021 | 15:48
   Visca la terra!
   Aigualit Desembre 06, 2021 | 11:41
   ¿La terra de qui? ¿Tens gaires propietats? ¿La terra dels nobles del segle XVIII que van perdre la guerra de seccesió, o dels pobres camperols que no pintaven res, com ara? ¿A qui defenseu, als que viuen ja actualment de puta mare a costa del poble? No sou mes babaus per que Deu no ho vol, us protegeix.
  El berguedà de les prèdiques Desembre 05, 2021 | 13:19
  Sisplau, deixeu ja d'una de considerar ERC un partit independentista.
   Gonzalo Desembre 06, 2021 | 12:06
   Entonces, la pantomima esa del 52%, ya no existe?
  Veterà antifranquista. Desembre 05, 2021 | 13:29
  Doncs nois, fa 43 anys el Poble de Catalunya, per amplíssima majoria - 77,8 %- hi va renunciar. Jo hi vaig votar en contra, de la sacrosanta constitució espanyola, però va anar així. Ara toca carregar amb les conseqüències.
   Ricard Desembre 05, 2021 | 15:47
   O sigui que el poder popular va per èpoques? Renoi, quina mala sort, ens ha tocat una època sense sufragi universal? Quina rabia, tu!
  Joan de l'Os Desembre 05, 2021 | 13:42
  Quins panolis. Quines ganes de perdre el temps i fer el pallasso demanant la lluna a qui té la nega amb garrotades de tota mena. Ganes de justificar el no fer res i retrocedir..L'autodeterminació i la independència no es demana ni implora, s'exerceix. Fets i no paraules !
  Avi Desembre 05, 2021 | 14:04
  Llavors que volen el dret a l'autodeterminacio per a les comunitats autonomes? Això de facto es estar d'acord amb la constitucio que es la que estableix les actuals ccaa. La nacio catalana te un territori mes amplo i diferent.
  Democracia Desembre 05, 2021 | 14:07
  Y por que no el derecho a la autodeterminación por provincias? O por municipios? Por que si en un municipio sale algo diferente al resultado de la comunidad ese municipio deberia quedar al margen y respetarse su voluntad.
  Capità Desembre 05, 2021 | 14:08
  Si, com quan a Amposta va fer un referendum per el momument de lo riu i la Generalitat sel va passar pel forro?
   Ricard Desembre 05, 2021 | 15:45
   Si fa el que no ha de fer un castellà el pot matar. En canvi un català sembla ser que, com a màxim, no li farà cas. Però té la sort de que qui escull de compatriota és vostè. Vostè mateix.
  Ricard Desembre 05, 2021 | 14:25
  Petició sobrera. A uns criminals no es pot demanar res. Simplement perquè són criminals i estan orgullosos dels seus crims xenòfobs.
  fideli Desembre 05, 2021 | 15:04
  jo me reconec el dret de cardar al carrer la invasora españa. m'agredeix i me roba... expulsió!
   Gonzalo Desembre 05, 2021 | 21:05
   Otro "rambito" de salón...jaja! Que tiernecitos sois. Sois como un llavero de Pokémon, pero más inofensivos.
  ciutadà Desembre 05, 2021 | 15:14
  El Poble Basc pot reclamar l'autodeterminació perquè va refusar la constitució espanyola de 1978. El Poble Català, que la va acceptar, no.
   Ricard Desembre 05, 2021 | 19:45
   Això en democràcia no va així. En dictadura pot passar això i més. I la Gran Castella és dictadura.
   Pau Desembre 06, 2021 | 00:15
   Pues el PNV,máximo exponente del pueblo vasco,no está en ese grupito que pide la autodeterminación.
  Gonzalo Desembre 05, 2021 | 15:36
  Ejemplos de referéndum en catalibania: referéndum en Tortosa para demoler o reinterpretar el monumento ubicado en el río Ebro. Sale por mayoría el mantenimiento y reinterpretación del mismo. La generalidad catalana se lo pasa por el forro de sus santos cojones. Referéndum en San Carlos de la Rápita para cambiar el nombre del municipio. Se fija una mínima participación para homologar dicha consulta. No se llega a ese mínimo. La votación queda en teoría invalidada. El ayuntamiento cambia el nombre del pueblo por sus santos cojones. Así entienden la democracia en catalibania los laZisnaZis. Haceb el referéndum, y si no sale lo que me gusta, lo aplican igualmente.
  iNDEPENDENCIA Desembre 05, 2021 | 15:48
  Si realment voleml'independencia que feu CUP ? Tant fàcil sou de dretes o d'esquerres això en aquets moments es el mateix. Primer tots d'acordi aconseguim la després ja voterem cap un o altre costat.
  Psiquiatra de "Ricard" Desembre 05, 2021 | 16:02
  No le hagáis mucho caso a "ricard". Seguidle la corriente. A veces escribe con el nombre de Ricard, otras veces con el de luisnomeacuerdo, otras veces se hace llamar claravalls, alguna que otra vez usa el nick de narcis, y a veces el de gonzalo. El que más usa es el de doctor strangelove...o algo así. "Ricard" sufre un trastorno de múltiple personalidad. No seáis crueles, por favor. Esta actualmente bajo tratamiento, pero le permitimos que se desahogue de vez en cuando. Gracias por vuestra colaboración.
  Independentista Desembre 05, 2021 | 17:15
  Els de la CUP van en contra de tot i de tothom. Per tant també contra la independència de Catalunya..
  Gonzalo Desembre 05, 2021 | 18:43
  Ningún texto constitucional avala la autodeterminación. Las normas supremas de los países occidentales rechazan esta figura. Solo Etiopía y el país caribeño de San Cristóbal y Nieves la recogen legalmente en sus textos. Y no vengáis con lo de Canadá y Escocia. En Canadá no había nada estipulado en su constitución, y los jueces determinaron la "ley de claridad". Y lo Escocia, en UK no hay una constitución como la tenemos en el resto de países. Es Londres quién tiene la última palabra.
  Veterà antifranquista. Desembre 05, 2021 | 19:14
  Cert, que cap article de la constitució espanyola reconeix el dret d'autodeterminació. Per aixó jo hi vaig votar en contra.
  Luisnomeacuerdo Desembre 05, 2021 | 20:53
  Un mojón para todos los fascistas independentistas es lo que os vais a comer en los próximos 1714 años , por lo menos. Ale a llorar a la via del anuncio del butireferemdum.
  Gonzalo Desembre 05, 2021 | 21:51
  Ponéis como ejemplo el caso canadiense. ¿Lo hacemos como lo plantearon ellos? El tribunal Supremo canadiense dictó las normas del referéndum. Si Canadá era divisible, Quebec también. Todos aquellos departamentos que decidiesen seguir siendo canadienses, tenían el derecho de serlo. ¿Lo hacemos aquí igual? Ojalá. Así nos quitaríamos a toda la purria de la Cataluña profunda, la tractoriana, la que vive de Barcelona, Tarragona y áreas metropolitanas. A ver de qué cojones vivíais. Que mucho llamarnos pixapins y camacus, pero sin nosotros, estaríais comiendo mierda.

Nou comentari