El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
De qui depenen els nanosatèl·lits? Doncs ja està
  • CA

El govern espanyol més progressista de la història, el de la tanca de Melilla, ens ha regalat un episodi més del serial deliciós propi de mascles alfa que és la seva relació amb el PP. Sobretot pel que fa a la relació amb Catalunya. Els populars han sobreactuat una vegada més i han exigit per escrit explicacions sobre la DUI espacial de Catalunya, la NASA catalana o, sent més rigorosos, el llançament de dos nanosatèl·lits en un programa de la Generalitat amb la intenció d’impulsar una tecnologia clau per al futur de les infraestructures i l’economia del país.

El suposat nerviosisme del PP –de debò?– ha trobat una resposta contundent del govern del PSOE i Podem. Una rèplica a la qual ha tingut accés El Món i que garanteix als rivals electorals de Pedro Sánchez que la interlocució internacional d’aquest racó de món pel que fa a l’espai pertany Madrid: és el “Regne d’Espanya” i no la Generalitat el que controla aquests nanosatèl·lits batejats amb els desafiadors noms d‘Enxaneta i Menut, triats en una votació popular entre la canalla. I ja està. Bé, ja està, no. Perquè, a més a més, a part de controlar els permisos, els dos ginys s’han inscrit “a favor del Regne d’Espanya”. Qui és el tonto ara, eh? Qui s’han cregut que són aquests catalans?

Una vegada més, aquest to de “tu deixa’m a mi que ja els tindré a ratlla”, per a les grans qüestions i per a les que no ho són tant. Una fatxenderia tronada i a vegades un punt còmica –que sí, que ja sabem qui mana i què és l’Estat– però que serveix per a qualsevol afer relacionat amb Catalunya, especialment quan es posen a competir amb el PP. És la pulsió que va generar la cèlebre relliscada de Pedro Sánchez amb aquell “La fiscalia de qui depèn? Doncs ja està”, quan feia campanya garantint que aconseguiria l’extradició de Carles Puigdemont, un objectiu que no han abandonat. Aquest és el veritable capteniment del PSOE amb Catalunya, lluny de la retòrica de l’agenda del reencuentro i de la taula de diàleg que deixen en suspens cada vegada que els convé.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a gener 16, 2023 | 00:04
    fat boy gener 16, 2023 | 00:04
    El PP sacseja l'arbre i el PSOE recull les nous.
  2. Icona del comentari de: Caua a gener 16, 2023 | 05:40
    Caua gener 16, 2023 | 05:40
    Que vols fer-hi, els catalans ens agraden les humiliacions. Per això sóm on sóm. Falta molta mala llet. Queixar-nos tot el sant dia, això si que ho sabem fer.
    • Icona del comentari de: Miren a gener 16, 2023 | 08:50
      Miren gener 16, 2023 | 08:50
      I encara més i a la contra nostra. El nostre govern, el de tots els catalans, destitueix el vicepresident Puigneró, fent una eina de país. Això de què els hi passi la mà per la cara no ho paeixen, no ho poden tolerar, i és que no paren de tirar-se trets als peus, no necessiten el govern espanyol per això, solets es posen a les potes dels cavalls. I tot pels seus egos malaltissos.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a gener 16, 2023 | 13:41
      Pere Llimonera i Citronell gener 16, 2023 | 13:41
      Aiii, "Caua", "ens agraden les humiliacions"... quines humiliacions??? mala llet??? ... Però si els partits separatas suprematas inventa pàtries no tenen més que mala llet... Això sí, queixar-se és l'únic que saben fer... i tens raó: Queixar-nos tot el sant dia, això si que ho sabem fer (els separatas del Nacional Catalanisme)... Sort que els Nan0satèl·lits CAT i "el llançament del segon nanosatèl·lit visibilitza feliçment una constel·lació de professionals i empreses que treballen en l'excel·lència i que aposten pel talent", però els Xinesos ja tiren per a Mart... La missió Artemis I de la NASA cap a la Lluna i nosaltres? ... El centralisme de la gestió deixa Catalunya sense marge i sense 'Estació Espacial'... ... Ja ho diu la Generalitat : T0t és culpa de Madrit sempre : ... ¿Sabies que... Catalunya podia haver liderat la 'Carrera Espacial' juntament amb USA, Xina i Rússia; els aLunitzatges al nostre satèl·lit; els aMartizatges i aJupiteratges; i els viatges interestel·lars pels segles a venir... Però, per culpa de Madrit, Catalunya no té encara 'Estació Espacial' pròpia.... Doncs ja ho saps... "La GENERALITAT al TEU COSTAT, NO": "A LA TEVA ESQUENA, se't puja a la Xepa" ... "Perdoneu, però Algú ho havia de dir!" ... "Apa, Adéu!"
      • Icona del comentari de: Anònim a gener 16, 2023 | 19:13
        Anònim gener 16, 2023 | 19:13
        No m'agrada la llimona, noi. Apa, vés a cagar a la via, que de deprimits ens en sobren.
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 16, 2023 | 08:02
    Gonzalo gener 16, 2023 | 08:02
    Es malaltís. Es una obsesió. Els queda temps per fer res més?
  4. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 16, 2023 | 09:34
    Gonzalo gener 16, 2023 | 09:34
    Es lógico y normal. Ya que Cataluña, al igual que el resto de comunidades autonómicas, es España.
  5. Icona del comentari de: Narcís ( la llàstima és que PSOE fa/ faria el mateix ! ) a gener 16, 2023 | 09:58
    Narcís ( la llàstima és que PSOE fa/ faria el mateix ! ) gener 16, 2023 | 09:58
    I això que ho té fàcil : només hauria de dir pertot que el PP i d' altres correligionaris deixin de ' jugar ' amb Catalunya tot fent-la servir de tir al plat, de diana, de cap de turc per a aconseguir vots, escons, càrrecs, emoluments i dolce far miente fora ( atès que ací no tenen res a perdre amb tres miserables escons ! ) ! PD : així com llançar-los que deixin de sembrar zitzània si tan espanyols diuen ser !
  6. Icona del comentari de: JordiT a gener 16, 2023 | 11:07
    JordiT gener 16, 2023 | 11:07
    Depenen de Catalunya i per tant d espanya
  7. Icona del comentari de: Clar a gener 16, 2023 | 18:28
    Clar gener 16, 2023 | 18:28
    En qüestió de poder el govern de Catalunya és una autonomia espanyola. Li queda poc poder a partir d'aquesta premissa. El 52% hem votat en les eleccions autonòmiques els partits que ens prometen independència malgrat aquesta situació equívoca. És una demanda difícil. El millor per la independència és fer pressió des de fora de l'estat que ens domina. Precisament el que fa Puigdemont i els exiliats a Brussel.les. ells han forçat els avenços. Fora de l'autonomia ells no són manejables. Per això l'estat treballa per detenir-los.
  8. Icona del comentari de: Josep a gener 20, 2023 | 21:59
    Josep gener 20, 2023 | 21:59
    Em demano qui depèm de qui, econòmicament parlant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa