“Enxaneta”, el nom del nanosatèl·lit de la Generalitat

La votació dels infants tria com batejar el buc insígnia de l'estratègia NewSpace

‘Enxaneta’ és el nom amb què els infants de Catalunya han decidit batejar el primer nanosatèl·lit que la Generalitat posarà en òrbita el proper 20 de març des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazahstan, en el marc de l’Estratègia NewSpace del Govern català.

Així s’ha anunciat durant l’acte que ha tingut lloc avui a CosmoCaixa, el Museu de la Ciència de la Fundació “la Caixa”, on s’ha donat a conèixer el nom guanyador del concurs del programa informatiu de referència del canal Super3, InfoK, i s’han lliurat els premis als infants que l’han proposat: cinc nenes provinents de quatre comarques diferents de Catalunya. El concurs, fruit de la col·laboració entre el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), ha registrat la participació de gairebé 10.000 infants d’arreu de Catalunya.

Les guanyadores, 5 nenes d’arreu del territori

El nom ‘Enxaneta’ ha estat, amb 1.840 vots, el preferit pels infants d’entre els 10 noms finalistes, que, en total, han registrat 9.100 vots. Aquest nom l’han proposat 5 nenes (entre elles, dues germanes) provinents de Girona, Vilassar de Mar, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat, que han esdevingut així les guanyadores del concurs.

Les 5 nenes han rebut com a premi una visita guiada a l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), ubicat a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) i gestionat per l’IEEC, i una entrada per visitar el Centre d’Observació de l’Univers (COU) a Àger (Noguera), amb les seves famílies. A més, durant l’acte d’avui, se’ls ha lliurat una maqueta del nanosatèl·lit impresa en 3D a la qual han pogut enganxar el nom d’‘Enxaneta’ en directe.

El concurs de l’InfoK va arrencar el passat 27 de gener coincidint amb l’adjudicació de la construcció dels dos primers nanosatèl·lits que la Generalitat posarà en òrbita. Durant les dues setmanes següents, un miler de nens i nenes d’arreu de Catalunya van proposar fins a 203 noms per al primer d’aquests nanosatèl·lits. D’entre aquests, un jurat integrat per les tres entitats promotores va seleccionar-ne els 10 finalistes: Enxaneta, Patufèlit, Valentina, Infokaire, Espiadimonis, Flaix, Llibertat, Gaudí, Intrèpid i Llampec. Del 17 de febrer al 4 de març, els infants van poder votar quin d’aquests noms preferien per batejar el nanosatèl·lit. Dels 19 infants que van proposar els 10 noms que van arribar a la final, 13 són nenes i 6 són nens.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, promoguda pel Departament de Polítiques Digitals, la CCMA i l’IEEC, és fomentar les vocacions científico-tecnològiques entre els més joves i apropar-los i fer créixer el seu interès per aquest nou sector d’oportunitats laborals i de futur que és la nova economia de l’espai.

L’acte ha estat presidit pel conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, la vicepresidenta i presidenta en funcions  de la CCMA, Núria Llorach, i el director de l’IEEC, Ignasi Ribas. A l’acte, conduït per la directora i presentadora de l’InfoK, Núria Vilanova, i pel reporter especialitzat en temes de ciència, Miquel Piris, hi han assistit els 19 infants que van proposar els 10 noms que van quedar finalistes al concurs i les seves famílies. També hi ha intervingut, amb una xerrada divulgativa, el jove físic i doctor en Enginyeria Aeroespacial i investigador de l’IEEC a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Miquel Sureda.

L’Enxaneta tocarà el cel en 10 dies

Dissabte vinent, 20 de març, a les 07:07:12 h (hora catalana), l’‘Enxaneta’ s’enlairarà des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, i es convertirà així en el primer dels nanosatèl·lits de la Generalitat a arribar a l’espai.

El nanosatèl·lit, que s’enlairarà a bord d’un coet Soyuz 2, és un cubesat de 3 unitats que desplegarà serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses (IoT, per les seves sigles en anglès) a tot el territori català. És a dir, permetrà la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

Això permetrà, entre d’altres aplicacions, monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua arreu del territori per millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua; el seguiment i protecció de la fauna salvatge; la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots; el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients

El llançament del coet que transportarà l’‘Enxaneta’ es podrà seguir en directe a través del web www.ensposemenorbita.cat, on ja està activat el compte enrere fins al moment del llançament. A la web també es poden visualitzar els testimonis d’una nova generació de joves catalans que s’han format a Catalunya, desenvolupen projectes de recerca i investigació, o treballen en el sector aeroespacial des de casa nostra.

Comentaris

    Observador 11/03/2021 7:13 am
    Què ens hi juguem que el coet esclata i tot s'en va en orris?. I no és que jo sigui mal pensat, no.....
      Kim 11/03/2021 9:05 am
      Q ens Hi juguem q aquet satelit va fantastic pel progres de Catalunya,despres diuen q la aGeneralitat no fa res!!!!si no fora per la Generalitat...

Nou comentari