El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La llengua es defensa des de Canet (i no des del Parlament)
  • CA

Són 28 famílies de Canet de Mar i estan gairebé soles defensant el català com a llengua vehicular –vehicular de debò– a l’escola catalana. Només els donen suport Òmnium Cultural –amb recursos i amb projecció pública–, la CUP, tres sindicats i una associació d’estudiants –amb posicionament polític. És incomprensible que no hi hagi ningú més alineat en la seva estratègia, que passa intentar revocar la visió tòxica sobre la llengua als centres d’ensenyament que ha aconseguit instal·lar el poder judicial espanyol en els darrers anys, sense cap base legal ni científica, només amb ideologia i erigint-se en legisladors de facto.

Ens hauríem de preguntar com hem arribat a aquest punt. Com ha sigut que s’han anat rebaixant els objectius fins a arribar a l’estrany pacte a quatre bandes que s’ha segellat aquest dijous al Parlament, amb la participació aparentment entusiasta dels dos partits dits independentistes del Govern, ERC i Junts. No ha sigut fins moltes hores després, quan li han arribat les crítiques, que Junts ha reaccionat i ha obert el camí de la reculada. Massa tard. Què els havia mogut a signar aquesta proposta sense solta ni volta? Algun motiu havien de tenir.

L’acord presentat al migdia, amb ERC, Junts, els comuns i el PSC, planteja modificar la llei de política lingüística de manera que quedi regulat que l’ús del català i el castellà dependrà del que vulgui fer cada centre. És a dir, la mort definitiva i oficial de la immersió lingüística, una eina pedagògica que intentava fer que els fills de famílies castellanoparlants –i parlants d’altres llengües– també tinguessin, almenys a l’escola, l’oportunitat de conèixer el català. Almenys a l’escola, perquè en altres espais és cada dia més difícil.

És gairebé insultant que es consideri que el castellà i el català necessiten un suport similar a l’escola, quan tots els estudis indiquen el contrari. És insuportable haver de sentir, com passa sovint, que si no s’incrementen les hores en què es fa classe en castellà les criatures no el dominaran quan acabin l’ensenyament. Tots els nens i nenes criats a Catalunya parlen, entenen i llegeixen el castellà sense cap problema: si no l’escriuen prou bé, és per les mateixes raons que no saben prou matemàtiques –ni prou geografia, ni prou història– quan surten de l’escola, siguin les que siguin aquestes raons. En canvi, un gran percentatge d’infants i joves no parlen amb fluïdesa el català i el rebutgen o el desestimen com a llengua. I no és perquè l’aprenentatge encara estigui incomplet –com pot passar amb el castellà o amb les matemàtiques–, sinó perquè no hi tenen cap relació, cap vincle.

És una presa de pèl que, en aquestes circumstàncies conegudes a bastament pels diputats del Parlament, s’hagi signat un text que reclama “una aproximació holística al tractament de les llengües a l’escola”. I, mentrestant, amb el penediment tardà i inútil de Junts inclòs, el futur de la llengua està en mans de 28 famílies, d’Òmnium i d’un advocat –expert– que es veu amb cor de portar el cas de Canet fins Europa i crear jurisprudència. Que Estrasburg ens agafi confessats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Català a març 25, 2022 | 06:01
    Català març 25, 2022 | 06:01
    Vist el cas que, fins avui, ens han fet a Estrasburg, ho tenim magre.
  2. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 25, 2022 | 08:40
    Doctor Strangelove març 25, 2022 | 08:40
    Avui coincideixo bastant amb el que diu aquesta senyora. Efectivament, els alumnes d'avui en dia no saben absolutament res de res, ni matemàtiques ni història ni llengües! Sí nois, és una vergonya, però l'escola catalana és això! Doc.
    • Icona del comentari de: Art a març 25, 2022 | 14:07
      Art març 25, 2022 | 14:07
      Mira saben el mateix que tu, res. Estaquirot
  3. Icona del comentari de: ç a març 25, 2022 | 09:10
    ç març 25, 2022 | 09:10
    Tenim l'enemic a dins i no ho sabíem. L'actual ERC s'ha venut el país, i arrossega Jxcat a les seves posicions perque els juntaires no volen perdre les cadires. ERC intenta de totes les maneres possibles que Jxcat trenqui el govern per així repartir-se les cadires amb el PSC i els Comuns dins la menjadora autonòmica.
  4. Icona del comentari de: Narcís a març 25, 2022 | 11:07
    Narcís març 25, 2022 | 11:07
    Ras i curt : és obvi que el català ni mateixos catalans el dominen prou àdhuc poca cosa ( si hi haguessin concursos com hi ha a les espanyoles, gairebé ningú sabria defendre's en català ! ) .. massa ho saben aquests desagraïts sembradors de zitzània contra llengua de terra on viuen ! PD : ça com lla, què pot esperar ningú d' un estat on diuen entendre per ' inviolabilitat ' o/ i immunitat de llur manaia .. passar pel damunt del codi penal ? què pot esperar ningú d' un estat on titllen de rebel·lió, sedició o alçament .. el que passà l'1 O amb judici d'allò més estrafolari o prevaricador de totes, totes ? què pot esperar ningú d' un estat on les hidroelèctriques són plenes d' expresidents, ministres, secretaris d' estat i d' altres amb influències quines siguin ? què pot esperar ningú d' un estat que amaga sa vertadera història tot anorreant la rica història catalana àdhuc fins avui, ara i ací? què pot esperar ningú d' un estat on funcionaris públics d' armes parlen d' afussellar ( assassinar ) 26 milions de persones compatriotes seus . . i no passà'ls-hi res ? què pot esperar ningú d'un estat on polítics reben ' bales ' .. i no es sap qui ha estat, no es vol saber o no interessa es sàpiga qui han estat ? què pot esperar ningú d' un estat que malbarata diners a dojo ( mateixa tve n' és bon exemple amb tant de turisme de munt de de llurs empleats, sia amb excusa d' informació política o mateixa esportiva ) . . quan hi ha un deute públic de por ? què pot esperar ningú d' un estat on una exvicepresidenta digué ' el dinero público no es de nadie ' i ..tururut viola ? què pot esperar ningú . . . . . . . . . . Comptat i debatut, què pot esperar ningú d' espanya ?
  5. Icona del comentari de: Anònim a març 25, 2022 | 11:18
    Anònim març 25, 2022 | 11:18
    No som capaços de contrestar els continguts i les opinions. Puigdemont ,Torra i els mes de pes de JxC manipulant de forma vergonyan l'opinió pública Aquets inclits no tenen les veritats absolutes Alguns partits han aprÉs molt les noves técniques de la MANIPULCIO DE MASES.
    • Icona del comentari de: ERuCs a març 25, 2022 | 12:46
      ERuCs març 25, 2022 | 12:46
      Per poder manipular les masses primer has de tenir el control dels mitjans, i això ho té ERC, gamarús!
  6. Icona del comentari de: uyuyui a març 25, 2022 | 12:27
    uyuyui març 25, 2022 | 12:27
    El catalan ya es un idioma excluyente...solo hay que escuchar a sus defensores.
    • Icona del comentari de: Español y mal a març 25, 2022 | 12:48
      Español y mal març 25, 2022 | 12:48
      Tot idioma n'exclou els altres per defecte, o és que tu pots parlar dos idiomes a la vegada? Segurament ni a la vegada ni per separat. Ara, si parles d'idiomes que n'han extingit altres, el castellà s'emporta la palma.
      • Icona del comentari de: Art a març 25, 2022 | 14:09
        Art març 25, 2022 | 14:09
        Aquest carallot amb prou feines sap parlar
  7. Icona del comentari de: Sorry a març 25, 2022 | 12:46
    Sorry març 25, 2022 | 12:46
    A quina escola van ofegar l'Aragonés ?
  8. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a març 25, 2022 | 14:23
    Pere LLimonera i Citronell març 25, 2022 | 14:23
    Si estas haciendo ese comentario es porque ya estas fanatizado loko, radicalizado como tantos separratas suprematas seguidores del NaZional-Catalanismo; porque un fanático no escucha otra opinión solo la descalifica... no tiene criterio propio, eres un ROBOT, solo repite los mantras con que le han adoctrinado o lo que dice su Líder... No acepta ser interpelado, porque no entiende que otros piensan diferente; no tiene capacidad de debatir porque esta inoculado del DOGMA de la fE de su Verdad absoluta... No sabe discernir información de manipulación; y sobretodo, no razona, no piensa , es un FANÁTICO, exactamente como TÚ... YO SOY LIBRE, HE CREADO MI OPINIóN CORRECTA CON CRITERIO PROPIO; ESPAÑA ES LO MÁS, vosotros al truyo. En Democracia (claro que ni los ultras de Derechas ni los ultras de Izquierda suelen ser Demócratas), los argumentos se refutan no se descalifican, parloteas mierda los lazinazis, y no tenéis criterio propio, soys ZOMBIES, ni se veja al oponente por sistema, sin ademas dar razones, ni explicar el porqué... El Procesismo es una fe; contra eso no vale ningún razonamiento, aunque siempre hay alguien, mas inteligente, mas honesto, mas reflexivo, que tras meditar se "cae del caballo"; o del 'ruc'... Así, con el tiempo y ayuda, cada vez mas están volviendo a la razón; pero siempre quedaran unas cuantas decenas/cientos? de miles, entre los 7,5 Millones de Catalanes en la secta de irredentos abducidos de la Burbuja...YO SOY LA RAZÓN PURA! Kant estaría orgHulloso de mí! combato el dogma de fé lazinazi con todas mis fuerzas!
  9. Icona del comentari de: Ella a març 25, 2022 | 15:47
    Ella març 25, 2022 | 15:47
    Hi han catalans com l'Oriol Junqueras avui dia i molts d'altres abans d'ell, que fan bo el dit: Hi han catalans que es venen abans que els comprin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa