El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La pedregada de l’Empordà va ser històrica: la pedra més gran en dues dècades

Les tempestes d’aquest dimarts van deixar una imatge que no es veia des de fa dècades. Es tracta dels vídeos on es pot apreciar com queien pedres de fins a 10 cm, en especial a les comarques gironines. La pedregada històrica a Catalunya quedarà gravada en la memòria de molts perquè, per desgràcia, va anar acompanyada fins i tot d’una mort, la d’una petita de 20 mesos d’edat que no va poder superar les ferides provocades per la pedregada que va assotar diverses localitats de l’Alt Empordà, el Pla de l’Estany i el Baix Empordà. En concret, a la Bisbal d’Empordà hi van caure pedres d’una mida sense precedents en les últimes dues dècades.

La tempesta que va provocar la pedregada tenia 20 km d’altura, un fet que no es sol produir a Catalunya ni al continent europeu. És per això que molts dels usuaris que van patir-la en primera persona van compartir missatges en què comparaven la tempesta amb les que solen produir-se a la zona d’Oklahoma, on hi ha molts huracans. Segons el Meteocat, la pedregada es va formar per la “convergència de vent originada pel front de ratxa d’una tempesta procedent de la Catalunya Nord i el vent del sud-est d’origen marítim”.

Imatge de les pedres que van caure aquest dimarts a l’Empordà

El rànquing de mida de les pedres que van caure

La pedra més gran que es va registrar per la Xarxa d’Observadors Meteorològics dels municipis afectats per la tempesta va ser la de la Bisbal d’Empordà, que va mesurar fins a 10 cm de diàmetre. La va seguir una de Lliurona, a l’Alt Empordà, que va mesurar 8 cm. També hi va haver-hi altres de consideració a Palafrugell (6 cm) i a Vilademuls, al Pla de l’Estany (5 cm). Des del 2002, és a dir, des que es té una base de dades de temps violent, no hi ha hagut cap pedra més gran que aquesta de la Bisbal d’Empordà que s’hagi registrat, tot i que pot haver caigut. El màxim de diàmetre de pedra registrat fins aleshores havia estat de 7 cm a Torelló el setembre del 2014 i a Mollerussa el juliol del 2012

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cassanenc a setembre 01, 2022 | 07:58
    Cassanenc setembre 01, 2022 | 07:58
    Ja vaig comentar la pedregada que va caure a Cassà de la Selva el 31 d'agost de 1955. Afegiré a la dada del pes d'una pedra que vaig recollir i pesar, 750 grams (si, tres quarts de quilo), que la pedregada va durar 40 minuts. Naturalment vam estar tres dies sense subministrament elèctric i, la nit del dimecres 31, l'acumulació de gel a les vores dels carrers, provocà una fred insólta per l'época. En fi, una data per a recordar els que la visquèrem i, sembla, un aperitiu a les catastròfieus glaçades del febrer del 1956.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa