El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La inflació a Catalunya se situa en el 9,7% i arriba a màxims històrics
  • CA

La inflació no para de pujar. Catalunya ha registrat al mes de juny la taxa de variació anual de l’IPC més alta de la sèrie històrica. L’increment de preus en el transport, l’electricitat i els combustibles han provocat que la inflació augmentés un punt i mig respecte al maig i hagi arribat al 9,7% al territori català.

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat aquest dimecres l’informe que recull les variacions de preus al conjunt de l’estat espanyol. A Catalunya, la taxa anual dels preus de l’energia ha augmentat un 40,4%. Els carburants també han experimentat una forta pujada respecte al maig, amb un increment del 39,9%.

A més, han augmentat els preus dels restaurants i hotels, que han passat del 5,5% al maig al 6,8% al juny; el vestit i el calçat, del 3,5% al 4,9%; les begudes alcohòliques i el tabac, del 3,3% al 3,7%; i l’oci i la cultura, del 2,4% al 3,2%. Unes dades que no han parat d’augmentar des de l’any passat. L’únic grup que ha fet el contrari ha sigut el de les comunicacions, que ha disminuït un 0,3% respecte a l’any anterior.

Un treballador de Mercabarna / Ethan López
Un treballador de Mercabarna / Ethan López

Xifra més alta des de 1995

A l’estat espanyol, la taxa de variació anual de l’IPC al juny ha augmentat un punt i mig respecte al mes anterior. Així doncs, ha arribat fins al 10,2%, la xifra més alta que es veu des de l’abril del 1995. Els grups que més han vist un increment de preus són el transport, amb un 19,2% més; l’habitatge; l’aigua; l’electricitat i els combustibles, amb un increment del 19%; i els aliments i les begudes no alcohòliques, un 12,9% més.

Així mateix, han augmentat nou dècimes respecte al maig els preus dels restaurants i hotels, que han assolit un 7,2% d’inflació. Segons ha detallat l’INE, aquest augment es deu a l’increment del turisme després de la pandèmia.

D’altra banda, la comunitat autònoma que ha vist un major augment ha sigut Castella-la Manxa, amb un increment de més de 2 punts. Múrcia, Navarra, Castella i Lleó i l’Aragó l’han seguit amb una pujada del 1,7% al juny en comparació amb el mes anterior. Les més moderades s’han vist a Cantàbria, Extremadura, Madrid i les Illes Canàries, amb 1,2 punts.

Més notícies
Planta de processament de gas natural rus a Lubmin, Alemanya / DPA
Rússia ingressa 93.000 milions per exportacions de combustible durant la guerra
Notícia: Rússia ingressa 93.000 milions per exportacions de combustible durant la guerra
Comparteix
El 61% de les compres corresponen a països de la Unió Europea
Imatge de la seu del BBVA | ACN
Caiguda en borsa de la banca després dels nous impostos de Sánchez
Notícia: Caiguda en borsa de la banca després dels nous impostos de Sánchez
Comparteix
Caixabanc ha estat la més penalitzada, mentre que el Santander i el BBVA els que menys
Jaume Guardiola, candidat al Cercle d'Economia durant el debat / Mireia Comas
Jaume Guardiola és el nou president del Cercle d’Economia
Notícia: Jaume Guardiola és el nou president del Cercle d’Economia
Comparteix
El candidat "continuista" es proclama vencedor amb 634 vots i 76,1% de participació
Una persona posant gasolina al seu cotxe / EP
El malson del preu de la gasolina s’allarga per la volatilitat del mercat
Notícia: El malson del preu de la gasolina s’allarga per la volatilitat del mercat
Comparteix
El cost dels carburants continua pels núvols sense una previsió de canvi, tot i que els experts no creuen que s'arribi als tres euros per litre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa