El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Giró demana la complicitat dels empresaris per descentralitzar els fons europeus
  • CA

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró ha tornat a reivindicar la necessitat de poder gestionar de manera autonòmica els fons europeus Next Generation. D’aquesta manera, Giró ha demanat als empresaris ajudar a fer pressió i ha alertat dels riscos de la gestió centralitzada que s’estan fent dels diners. En aquest context ha recordat que Catalunya només ha rebut un 7,8% dels fons que estaven previstos pel 2021: “Hem rebut només 1.900 milions d’euros”, la lamentat el conseller, fent referència a què en proporció és una quantitat mínima.

En el marc de la Reunió Anual del Cercle d’Economia aquest divendres, Giró ha volgut llençar un missatge d’unitat i ha demanat la complicitat dels empresaris per defensar la necessitat de poder gestionar els diners que Europa vol destinar a la recuperació de manera independent: “Catalunya rep menys del que li correspon i la gestió del programa no és òptima“, ha assegurat el conseller. D’aquesta manera doncs, ha reclamat que l’Estat “no ha seguit el primer principi de la construcció europea”, que és la “subsidiarietat”. En aquest context, ha mencionat que “implementar un programa com aquest té una gran magnitud i complexitat”.

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró / ACN

Així doncs, el conseller ha descrit que la situació pot comportar molts “riscos” i ha assegurat que cal seguir reivindicant el paper català en els fons europeus, ja que “no volem que es malbarati aquesta oportunitat històrica que representen”. Tot i això, també ha dit que hi ha esperança i que ni el Govern ni els empresaris “renunciem a fer créixer el país”.

A part, també ha assegurat que Catalunya no està sola en aquest reclam, ja que comunitats com Andalusia o Galícia tenen la mateixa necessitat. També la patronal espanyola CEOE ha criticat aquesta gestió i de fet, Giró ha citat la pròpia patronal qui ha expressat que “el fet que la major part de les ajudes, per no dir totes, s’hagin dissenyat i aprovat des de l’Estat, redueix la capacitat d’adaptar les convocatòries a la realitat de cada territori”.

Els reptes de l’economia catalana segons Giró

Tot i l’èmfasi als fons europeus, Giró també ha volgut enumerar els reptes que té per davant l’economia catalana, sobretot fent referència a la recuperació després de la crisi provocada per la pandèmia. El primer principi objectiu que ha explicat el conseller d’Economia és la importància de la transformació del model energètic català, que és “necessària i inajornable“, en paraules del conseller. Així doncs, ha explicat que l’energia és “un pilar essencial de l’economia” i ha criticat que menys del 5,5% de l’energia catalana ve d’energies renovables. “A Catalunya la transició sostenible no només és necessària sinó urgent”. Però, també ha remarcat que no serà “ni fàcil ni barat”.

El segon pilar que ha mencionat Giró és la innovació, i amb ella la recerca i la formació. En aquest sentit, Giró ha explicat que “el talent és la matèria primera més important de Catalunya”. A més, ha assegurat que és molt eficaç, perquè “com més se’n consumeix, més se’n produeix”, ha dit el conseller. A més, ha recordat que Catalunya és molt competitiva en termes de talent: “Hem entrat a competir amb països com Bèlgica o Finlàndia”, ha dit.

El president del Cercle d'Economia, Javier Faus / EP
El president del Cercle d’Economia, Javier Faus / EP

En aquesta línia, ha celebrat que els investigadors catalans hagin aconseguit una gran part dels ajuts de l’Unió Europea -en proporció amb altres països- en recerca: “Catalunya representa un 1,5% de la població europea i hem aconseguit gairebé el 4% dels ajuts competitius de la UE”. Així doncs, ha explicat que s’amplia el pressupost en recerca fins als 1.500 milions d’euros, un 14,2% més que l’any passat.

Giró ha explicat que l’últim eix en el qual s’ha de treballar és en la millora de l’ecosistema social que “afavoreixi la lliure iniciativa empresarial, i que permeti la creació de llocs de treball i de prosperitat a Catalunya”, ha dit el conseller. D’aquesta manera ha explicat que Catalunya és una “nació emprenedora” i ha remarcat que des del Govern “prendran les decisions que calgui perquè el país faci un pas endavant”. D’aquesta manera, ha descrit que les noves polítiques milloraran l’ecosistema emprenedor, però també l’obriran al món: “Hem de donar facilitats administratives i hem de procurar un entorn atractiu i estimulant a inversors, emprenedors i recercadors de tot el món”.

Més notícies
Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona / ACN
L’economia catalana creixerà 5 dècimes més que l’espanyola segons la Cambra
Notícia: L’economia catalana creixerà 5 dècimes més que l’espanyola segons la Cambra
Comparteix
L'entitat assegura que hi haurà una rebaixa del PIB del 4,8%, en línia amb les declaracions del Govern
El conseller d'Economia, Jaume Giró / Jordi Borràs
Giró: “La previsió del PIB demostra la solidesa dels fonaments econòmics del país”
Notícia: Giró: “La previsió del PIB demostra la solidesa dels fonaments econòmics del país”
Comparteix
El conseller d'Economia destaca la capacitat de resistència de l'economia catalana davant la incertesa de la guerra i la crisi de subministraments
El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró / ACN
Giró fitxa un nou cap de gabinet per reforçar el seu equip
Notícia: Giró fitxa un nou cap de gabinet per reforçar el seu equip
Comparteix
Oriol Valentí, nova mà dreta del conseller
El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró | ACN
Els fons europeus podrien crear 60.000 nous llocs de treball en tres anys
Notícia: Els fons europeus podrien crear 60.000 nous llocs de treball en tres anys
Comparteix
La Generalitat lamenta que tot i les propostes encara són mers gestors i tenen poca participació en les decisions estatals sobre els fons

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El...'Ho podrem tot(poble català)' ja està arribant i ells ho saben. a maig 06, 2022 | 10:33
    El..."Ho podrem tot(poble català)" ja està arribant i ells ho saben. maig 06, 2022 | 10:33
    Plegueu! NO funcioneu com a govern. Ens escanyen x les 2 bandes, España i Vosaltres. La nostra economia ja no permet grans alegries, cap alegria. NO teniu intenció de CAP independència, l'única que us importa és la de les vostres butxaques a costa de la nostra suor i dels nostres impostos. NO ens caleu!. Potser encara seria més fàcil que el poble ens independitzèssim d'España sense Generalidaz Autónoma entre mig. MAI fora més pobre el resultat que el que vàreu obtenir vosaltres i que estan pagant els centenars de represaliats, i NO vosaltres.
  2. Icona del comentari de: Pa' ná! a maig 06, 2022 | 10:42
    Pa' ná! maig 06, 2022 | 10:42
    Què son rucs els españols? Governen gràcies a vosaltres a cost ZERO. Què us creieu que us engrandiran l'economia de la vostra autonomia per a que desprès els fem el salt? L'únic que us interessa, Govern, són els JJOO, és a dir, les vostres reconsagrades butxaques plenes de calerons mentres nosaltres estem entrant en caquèxia i marasmes!
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 06, 2022 | 18:42
    Gonzalo maig 06, 2022 | 18:42
    El conseller de Economía ha reclamado que el Estado "debe confiar en Catalunya. Si señor. Con dos cojones. Después de un intento de secesión unilateral, y repitiendo una y mil veces que lo volverán a hacer, el consejero de economía reclama que el estado confíe en Cataluña. Con dos cojones.
    • Icona del comentari de: Gonçal a maig 06, 2022 | 23:42
      Gonçal maig 06, 2022 | 23:42
      Tens por que declarem l’andapandanchia? Tranquil, ja t’invitarem a la celebració amb ous farrats. Però després et tirarem als lleons, com tots els putos fatxes que queden.
  4. Icona del comentari de: ton c. a maig 07, 2022 | 12:36
    ton c. maig 07, 2022 | 12:36
    Jo no se si algú els hi ha explicat a aquets unionites-monàrquics, que la manca d´inversió a CAT, també perjudica als espanyols que viuen a CAT, o potser no ho sabíen?¿
  5. Icona del comentari de: A l'aguait a maig 07, 2022 | 19:22
    A l'aguait maig 07, 2022 | 19:22
    El conseller Giró és una persona positiva. Sap que mentrestant, a part de les baralles de galliner polític espanyol, lo que hem de fer al nostre país es treballar cada dia i burxar fins als organismes de la U.E. per un país amb cara i ulls, es a dir amb bases, lluny del charloteo que gasten en altres llocs de la península ibèrica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa