El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya llançarà un segon nanosatèl·lit a l’espai aquesta tardor
  • CA

Catalunya llançarà un segon nanosatèl·lit a l’espai aquesta tardor. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha explicat des de Tremp que el nou nanosatèl·lit, que encara no té nom, serà el doble de gran que l’Enxaneta i tindrà un cost d’1,7 milions d’euros. Puigneró ha fet l’anunci durant la presentació dels primers resultats de les dades recol·lectades per l’Enxaneta durant els primers mesos en òrbita.

El segon nanosatèl·lit català tindrà un paper important en la lluita contra el canvi climàtic i permetrà obtenir imatges de tot Catalunya per poder fer el seguiment de grans incendis forestals o veure les afectacions d’altres desastres naturals com inundacions. Ara mateix els tècnics treballar per definir quins sensors necessitarà per poder recollir dades útils per analitzar, teoritzar i prendre decisions per fer front a l’emergència climàtica.

Puigneró ha assegurat que l’aposta de Catalunya per la nova economia de l’espai és “un projecte per la millor política social que es pot fer pels ciutadans” perquè aposta “pel coneixement i la tecnologia” com una eina per crear ocupació de qualitat.

El futur de l’Enxaneta

Pel que fa a l‘Enxaneta, que encara no ha complert un any a l’espai, ha pogut recollir dades d’una xarxa de sensors de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ubicats en zones amb poca cobertura mòbil que permetrà millorar el conreu de la vinya a la Conca de Tremp. Durant aquest any s’espera que al llarg de l’any pugui aplicar-se a la ramaderia, la gestió forestal o les emergències.

La xarxa serveix per registrar de manera contínua la temperatura i la humitat del sòl del sòl on s’ubica cada estació i altres paràmetres com la pluviometria, la temperatura i la humitat relativa de l’aire, així com de la radiació solar. Els sensors s’han d’instal·lar en zones remotes amb poca cobertura perquè el canvi climàtic ha obligat a moure les vinyes a cotes més altes. El projecte, que va començar a la Conca de Tremp, s’ha estès a altres zones del Pirineu i del Prepirineu.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 02, 2022 | 14:30
    Pere Llimonera i Citronell febrer 02, 2022 | 14:30
    ¿Sabies que... Catalunya podia haver liderat la 'Carrera Espacial' juntament amb USA, Xina i Rússia; els aLunitzatges al nostre satèl·lit; els aMartizatges i aJupiteratges; i els viatges interestel·lars pels segles a venir... Però, per culpa de Madrit, Catalunya no té encara 'Estació Espacial' pròpia.... Doncs ja ho saps... "La GENERALITAT al TEU COSTAT, NO": "A LA TEVA ESQUENA, se't puja a la Xepa".
    • Icona del comentari de: El Cid Campejador a febrer 02, 2022 | 22:09
      El Cid Campejador febrer 02, 2022 | 22:09
      Quan publiqueu unes balances fiscals objectives en parlem. Madrid et roba també a tu.
    • Icona del comentari de: Tonet a febrer 02, 2022 | 22:27
      Tonet febrer 02, 2022 | 22:27
      Bé, doncs ja tenim aquí al típic españolazo i/o ignorant que se'n fot d'un tema que ni coneix ni té capacitat intel·lectual per entendre res. Aquesta "gracieta" ja es va fer amb el primer satèl·lit. PP, Cs i opinadors varis en feien burla i resulta que els resultats estan més que demostrats. Per tant, ni en això són originals. Temps al temps, però tot aquest tema fa molt bona pinta. Almenys hi ha la iniciativa d'explorar noves activitats amb projecció de futur. Felicitats!
  2. Icona del comentari de: Ops a febrer 02, 2022 | 14:47
    Ops febrer 02, 2022 | 14:47
    Nanosatèl.lit...Que no se'l mengi algun pardal i acabi parlant castellà, al pas que anem...
  3. Icona del comentari de: Bonni a febrer 02, 2022 | 15:27
    Bonni febrer 02, 2022 | 15:27
    Suposo que ara sí, aquest serà l'enxaneta II, satèl·lit CATALÀ.
  4. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 02, 2022 | 22:20
    Pere Llimonera i Citronell febrer 02, 2022 | 22:20
    Hola, sóc en Pere, jo abans era federalista, però em vaig donar compte que ningú de les espanyes es volia federar amb mí, llavors em vaig passar a la colla de Ciutadans i també els reia les gràcies al PP, em sentia espanyol com ells i tot anava bé, però ells sempre m'han considerat un català. Diuen que no sóc de fiar. Ara m'estic aficionant a Vox, a veure si m'hi volen.
    • Icona del comentari de: Anònim a febrer 02, 2022 | 23:04
      Anònim febrer 02, 2022 | 23:04
      Em sembla que no ha entès la notícia. Parla de TEC-NO-LO-GI-A i nous negocis associats amb perspectives de futur. Em pregunto a qui li interessarà la vida d'aquest senyor, però està clar que li agrada canviar de jaqueta, suposo que per trobar escalfor humà...Crec que descriu perfectament l'evolució típica d'un votant de Cs a partir de la seva desintegració: primer està a Ciudadanos, després es passa al PP i finalment arriba a Vox.
  5. Icona del comentari de: MHP a febrer 03, 2022 | 14:13
    MHP febrer 03, 2022 | 14:13
    El món ens mira, els em deixat bocabadats, em passat per devant dels xinesos, americans i russos, em malgastar diners, vull dir. Somcollonuts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa