El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmnium entrega al Govern 547 propostes per enfortir el català
  • CA

547 propostes per salvar el català. Això és el que ha entregat Òmnium Cultural al Govern amb la intenció que serveixin per enfortir el català i augmentar-ne l’ús social. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha rebut aquestes propostes aquest dimecres. S’emmarquen en el procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua i són les conclusions de fins a 17 experts que han fet un anàlisi durant quatre mesos. Una de les propostes estrella és l’obligatorietat d’acreditar el nivell C2 de català per a tots els docents. N’hi ha d’altres que també destaquen, com ara la creació d’un òrgan que garanteixi que els projectes lingüístics es compleixen o l’obertura d’un nou Super3 a la Televisió de Catalunya.

La consellera Garriga ha reivindicat el fet que les entitats estiguin estenent el debat a tots els àmbits i territoris mitjançant sessions de proximitat. En especial ha elogiat la xarxa territorial d’Òmnium, d’on han nascut aquestes propostes. La consellera també ha ressaltat que entitats i ciutadania poden continuar fent propostes per millorar la salut del català fins el 16 de setembre. Garriga ha assenyalat que algunes de les propostes d’Òmnium van en la mateixa direcció de les del Govern, com ara l’obligatorietat del C2 per a docents o l’augment de pressupost per a l’audiovisual.

Altres mesures estrella que proposa Òmnium

Òmnium proposa que el català sigui la llengua vehicular a totes les extraescolars que impulsi l’administració pública, així com que els monitors tinguin, com a mínim, el C1 de català. També és important una inversió en l’audiovisual català que Òmnium xifra en 60 milions i treballar per l’obertura d’un canal multiplataforma per a joves i un nou Super3 a la Televisió de Catalunya.

L’entitat cultural també demana oferir cursos a les persones no catalanoparlants que treballin de cara al públic per tal que totes les empreses atenguin en català. Per fer-ho també volen que les associacions de nouvinguts participin en el disseny de la política lingüística de Catalunya.

Més notícies
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, en una assamblea general de l'entitat / Aleix Freixas, Xavier Pi
Òmnium reclama una inversió de 60 milions per a l’audiovisual català
Notícia: Òmnium reclama una inversió de 60 milions per a l’audiovisual català
Comparteix
L'entitat també demana que es creï més contingut juvenil i infantil en llengua catalana
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich / Òmnium
Òmnium creu que el cicle del 2017 “està esgotat” i cal sortir del “bloqueig”
Notícia: Òmnium creu que el cicle del 2017 “està esgotat” i cal sortir del “bloqueig”
Comparteix
La nova junta liderada per Xavier Antich ha fet balanç dels primers cent dies al capdavant d'Òmnium
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich / Òmnium
Òmnium avisa que s’han de complir els acords: “No donem cap xec en blanc a ningú”
Notícia: Òmnium avisa que s’han de complir els acords: “No donem cap xec en blanc a ningú”
Comparteix
"Cal tenir un pla B, un pla C i un pla D per assegurar-nos que es treuen les urpes dels tribunals de l’escola”, assegura el president de l'entitat
El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich / Òmnium
Òmnium demana a l’ONU que s’impliqui en la investigació del cas Pegasus
Notícia: Òmnium demana a l’ONU que s’impliqui en la investigació del cas Pegasus
Comparteix
L'entitat vol una comissió d'investigació internacional que "identifiqui i sancioni" els responsables de l'espionatge massiu a l'independentisme

Comentaris

  1. Icona del comentari de: CAT a juny 29, 2022 | 23:20
    CAT juny 29, 2022 | 23:20
    Primera proposta: treure el cagañol en 20 anys un cop independents.
  2. Icona del comentari de: Independentista a juny 30, 2022 | 08:37
    Independentista juny 30, 2022 | 08:37
    Mentre no siguem independents no cal què us hi esforceu. Tots els decrets que aproveu, el T.C. els anularà immediatament. I ho sabeu, però és clar: cal que feu el paperet.
  3. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a juliol 13, 2022 | 08:41
    Veterà antifranquista. juliol 13, 2022 | 08:41
    Durant aquest confinament he fet endreça de la meva bibliotaca. Tinc més de 500 llibres - exactament 532- i he arraconat els 28 escrits en castellà. Els he posat a part. No ho he fet amb els esctits en altres idiomes - Italià, rus, llati, i grec. Només he fet una excepció amb el llibre castellà nº 29: El Quixot.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa