El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmnium reclama una inversió de 60 milions per a l’audiovisual català
  • CA

Òmnium Cultural ha recollit l’opinió de mig miler d’experts i ciutadans en un procés per analitzar la situació del català en els àmbits de l’educació, el lleure, l’audiovisual, l’empresa i el treball, i la diversitat social. Algunes de les propostes que s’hi recullen són la inversió de 60 milions d’euros per a l’audiovisual català o l’obertura d’un canal multiplataforma pels joves i un nou Super3, el canal infantil de la Televisió de Catalunya.

Les propostes, tramitades a través del web de l’entitat fins al 15 de juny, es presentaran al Pacte Nacional per la Llengua, on el Govern les estudiarà per valorar si fer-les efectives.

El català a les escoles i extraescolars

Una de les altres mesures que ha exposat l’entitat presidida per Xavier Antich és que sigui obligatori el nivell C2 en català per als docents d’infantil, primària, secundària, batxillerat i formació professional i l’obligatorietat d’acreditar el C1 de català per a la resta de personal dels centres educatius. En aquest sentit, també ha instat al Govern la creació d’un òrgan que garanteixi el compliment dels plans lingüístics en les escoles.

D’altra banda, ha demanat que el català sigui la llengua vehicular de les extraescolars impulsades per administracions públiques i que els monitors d’aquestes hagin de tenir el nivell C1 en aquesta llengua.

El president d’Òmnium, Xavier Antich, en la inauguració del Festival Límbic de Terrassa / Albert Segura

La llengua en l’àmbit laboral

Òmnium, a més, ha exigit que s’ofereixin cursos a les persones no catalanoparlants que treballin de cara al públic per poder-se comunicar amb el públic en català sense cap problema.

En el conjunt de propostes també es recull que associacions de nouvinguts puguin participar en la constitució de la política lingüística del territori. De manera que s’estableixin pautes per afavorir l’aprenentatge de la llengua i la introducció d’aquestes persones en la societat catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa