El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern suma el PSC al Pacte Nacional per la Llengua

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha convidat a tots els partits i entitats a sumar-se al Pacte Nacional per la Llengua, que finalment comptarà amb la participació del PSC. Garriga ha presentat aquest dimecres els objectius del pacte, que neix per establir els criteris i les eines per actualitzar un model lingüístic que presenta “senyals d’esgotament”. Les úniques premisses de partida són “reconèixer” la unitat de la llengua catalana i la situació “complexa i delicada” que travessa.

Garriga ha anunciat que el cap de l’oposició, Salvador Illa, ha confirmat que el PSC se sumarà a ERC, Junts, la CUP i Cat En Comú Podem per impulsar el Pacte Nacional per la Llengua, que celebrarà la seva primera reunió el pròxim mes de febrer per analitzar l’Informe Acadèmic sobre la situació del català, elaborat per set experts. La trobada de partits i entitats serà la primera pedra d’un procés participatiu que recollirà aportacions fins al juliol.

Els primers resultats, a la tardor

La previsió del Govern és arribar a la tardor amb un acord marc que es pugui presentar i signar al desembre amb l’objectiu que serveixi de base per a la futura política lingüística de Catalunya. La consellera, acompanyada pel secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha explicat que el primer propòsit és buscar un consens social i polític sobre la situació de català i “consensuar les polítiques necessàries” per impulsar el seu ús.

Garriga ha assegurat que és un moment “crucial” pel futur del català, una llengua que està “lluny” dels mínims de coneixement i ús social desitjables. La consellera ha defensat que ha arribat el moment “d’actualitzar i modernitzar” els consensos lingüístics de “fa 40 anys” i ha assegurat que calen noves eines perquè la societat “ha canviat, és diversa i multilingüe”. També ha reconegut que per renovar els consensos cal una majoria política i social. “Tenim la mà estesa i la voluntat d’incloure-hi tothom”, ha dit.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jm a gener 12, 2022 | 14:29
  Jm gener 12, 2022 | 14:29
  Si hi ha el PSC… ja em vegut oli
 2. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 13, 2022 | 10:36
  Pere LLimonera i Citronell gener 13, 2022 | 10:36
  REFERÉNDUM EN CATALUNYA PARA SABER QUE PORCENTAJE DE ASIGNATURAS EN ESPAÑOL/CASTELLANO QUIEREN LOS CIUDADANOS QUE SE DE EN LAS ESCUELAS Y EDUCACIÓN CATALANAS Propongo que como medida de profundización en la Democracia y por el apego que una parte de la sociedad catalana tiene a los "Referendos"; y por simple higiene democrática, para saber que piensa el pueblo catalán realmente sobre la "inmersión" y el modelo educativo, que se Realice un Referéndum a la vez que las próximas votaciones autonómicas, para saber que porcentaje de asignaturas en Español/Castellano quieren los ciudadanos que se de en las escuelas en Catalunya: el 25%, el 50%, el 75% o el 100%... Luego se puede hacer una media ponderada de los resultados y aplicarla en la "Escola" Catalana! - Creo que sería el método mas Democrático y abriría el camino para "ablandar" el corazoncito del Estado de la Nación Española para otros posibles futuros "referendos" en Catalunya sobre otros temas... Sería un Win-Win clarísimo para todos y me sorprendería que el Govern y los Partidos Nacionalistas de patrias-inventadas (que se auto-proclaman tan "Democráticos", "al contrario que otros") N0 estuvieran de acuerdo en realizarlo; incluso "me extrañaría" que ellos mismos o el 'Govern' no lo propusieran prontamente al Gobierno de la Nación...
 3. Icona del comentari de: perdoni consellera , però és que no s'ha catalanitzat la anterior immigració (pocs ho han fet, mireu les grans poblacions de Barcelona i entorn a gener 13, 2022 | 11:16
  perdoni consellera , però és que no s'ha catalanitzat la anterior immigració (pocs ho han fet, mireu les grans poblacions de Barcelona i entorn gener 13, 2022 | 11:16
  Consellera Garriga, ahir vaig sentir que dèieu que cal integrar els nou vinguts dels últims anys com Catalunya ha fet amb els immigrants de l'època de Franco. Aquí és on ens equivoquem tots, voldríem que fos així però els que van venir de terres espanyoles-castellanes NO S'HAN INTEGRAT, una gran majoria sols consumeix mitjans castellans, viu com viu un ciutadà de Salamanca, sols utilitza el castellà, i ja són tres o quatre generacions que no han canviat d'actitud, els néts i ja els besnéts continuen despreciant tot el que és català, ni aprenen català a l'escola catalana! els últims en arribar van pel mateix camí, els sud-americans han vingut a la madre patria NO a Catalunya i no fan cap esforç, no ho volen fer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa