Els Bombers de la Generalitat canvien la seva cúpula

El repte és capgirar una "situació crítica" al cos

 

El Departament d’Interior ha configurat un nou equip de comandaments dels Bombers de la Generalitat, amb l’inspector David Borrell com a nou subdirector general operatiu -màxim cap operatiu dins l’estructura- i que, en la seva primera intervenció davant els mitjans de comunicació, ha destacat que el cos està en una “situació crítica”. “La mancança de recursos humans, de materials, de vestuari, un envelliment de la flota i unes estructures de suport operatiu inadequades fan que la resposta a les emergències no sigui la que nosaltres desitjaríem”, ha reconegut Borrell, que ha afirmat que el nou equip pren el “compromís d’un projecte a mitjà termini” amb “dues línies estratègiques, normalitzar el funcionament del cos i millorar la coordinació de les emergències a Catalunya”. El màxim cap operatiu dels Bombers espera que el Govern “pugui aconseguir els recursos necessaris per tirar endavant aquest projecte”, ja que ha assenyalat que el seu plantejament depèn sobretot de la inversió econòmica. Antonio Ramos és el nou subdirector general tècnic i Joan Navarro, el subdirector general de Recursos Humans.

 

El diagnòstic de la situació del cos de Bombers de la Generalitat és compartida entre els nous comandaments operatius i els responsables polítics d’Interior. Mentre que el nou subdirector general operatiu ha parlat de “situació crítica”, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha afirmat que tenen “molt clares les realitats i les mancances” del cos, així com “els objectius de futur, de curt i de llarg termini”. En la presentació del nou quadre de comandaments dels Bombers, Buch ha assegurat que des del departament tenen “moltes ganes de capgirar o revertir una situació que d’alguna manera ens preocupa” i que batallaran per acompanyar la professionalitat dels Bombers “de tots els recursos i eines necessàries”. El conseller d’Interior també ha precisat que, en aquesta nova estructura operativa, “no només” canvien “persones per persones” sinó “tot un equip” que haurà d’afrontar el futur del cos. 

 

Per al màxim responsable operatiu del cos, les necessitats de personal, de vestuari i material i en la flota de vehicles són els principals reptes que han d’abordar en el proper any. Abans, tant el conseller d’Interior com el director general de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), Manel Pardo, també havien situat aquestes necessitats, així com les deficiències en infraestructures, com les prioritats. “Situacions complexes com manca de cinturons en alguns camions, l’estat en infraestructura d’algun parc de bombers o alguna roba que s’està desgastant per l’ús”, ha posat com a exemples Buch, que també ha assenyalat quela plantilla del cos ha de créixer per compensar les jubilacions i les baixes. 

 

El nou subdirector general operatiu ha puntualitzat que la resposta a les emergències quotidianes la van “salvant cada dia”, però que ha “minvat la capacitat de resposta operativa en els últims anys”. Com a exemple, ha assenyalat que la capacitat de vehicles per donar resposta a l’estiu a les diferents regions d’emergències s’ha reduït entre un 5 i un 10%. “Ens agradaria tenir més robustesa i la garantia que, davant una situació d’emergència realment greu, tenim la capacitat de resposta que ens agradaria tenir, i ara no la tenim”, ha afegit. 

Pardo ha explicat que estan negociant amb el Departament d’Economia per implementar les inversions previstes en el pla estratègic per al cos que l’anterior Govern de la Generalitat va aprovar el setembre del 2016, amb més de 207 MEUR previstos entre el 2017 i el 2022. “La idea és implementar primer el pla que tenim per aconseguir la inversió prevista cada any sense retards”, ha afirmat el director general de la DGPEIS. Segons els càlculs d’Interior, el cos necessita entre uns 20 i 25 milions d’euros anuals per anar resolent les mancances. El pla estratègic 2017-2022 per al cos de Bombers preveu, entre altres, la incorporació de nous bombers, la renovació de vehicles, equips, material i remodelació dels parcs existents. 

 

Preguntats per què s’havia arribat a aquesta situació, Borrell ha apuntat que “principalment ha estat per la manca d’inversions, si bé no és l’únic motiu segurament”. Insistits els responsables polítics per què no havien invertit més en el cos de Bombers, i tenint en compte que en els darrers anys el departament ha estat en mans de consellers de CiU -Felip Puig, Ramon Espadaler i Jordi Jané (també Joaquim Forn ja en l’etapa PDeCAT, si bé poder va estar només tres mesos en el càrrec)-, Buch ha assenyalat que no vol defugir les responsabilitats que ara li pertoquen, tot i que ha afirmat que ell no és “del mateix partit que els altres consellers”, si bé forma part de Junts per Catalunya, nom de la llista en què va concórrer el PDeCAT a les eleccions del 21 de desembre. En tot cas, el conseller ha deixat clar que ell no farà, ni amb Bombers ni Mossos, “politiqueig, sinó política”. 

El nou equip

 

David Borrell, que havia estat fins ara el cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, cobreix com a nou subdirector general operatiu la baixa per jubilació d’Albert Vilanova. Llicenciat en Geologia, també havia exercit com a cap del servei de Prevenció de la DGPEIS. 

 

Antonio Ramos, el nou subdirector general tècnic, era des del 2015 el responsable d’Estudis i Planificació de la DGPEIS. Abans havia estat cap de Coordinació Territorial de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord. Enginyer de Telecomunicacions, va accedir al cos al 1997 com a auxiliar forestal a Sant Celoni.

Joan Navarro Isern és el nou subdirector general d’Administració i Recursos Humans en substitució de Rosa Pérez Vallverdú. Llicenciat en Dret i màster en ‘Polítiques públiques de la Seguretat’, és funcionari del cos superior de la Generalitat i ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat en els Departaments d’Agricultura i d’Interior. Des del 2014 estava adscrit a la Subdirecció General de Gestió Econòmica i Contractació de la Direcció de Serveis.

 

Eduard Martínez ha estat nomenat cap de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord com a relleu de David Borrell. Enginyer de Forest de formació i inspector dels Bombers de la Generalitat, Martínez havia estat el cap de la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre des del 2016. 

 

L’inspector Ricard Expósito serà el nou cap de la Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre. Llicenciat en Geografia, des del 2010 era el cap de la Unitat Territorial del GRAF de Tarragona. 

 

Miquel López serà el nou responsable dels Grups Operatius Especials dels Bombers de la Generalitat en substitució de Sebastià Massagué. És enginyer de Forest i la seva primera presa de contacte amb el cos va ser al 1995, a través del GRAF. Fins ara, ha estat el cap de la Unitat Territorial de la Regió d’Emergències Centre.

 

José Luís López passarà a ocupar el càrrec de cap de la Divisió d’Operacions de la DGPEIS. Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, des del 2012 ha estat el cap de Continguts i d’Instructors de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Anteriorment, havia exercit com a cap de Coordinació Territorial de la Regió d’Emergències de Tarragona i també, de la Metropolitana Nord.

 

Jordi Bosch serà el nou responsable de la Sala Central de Bombers, ubicada a les instal·lacions centrals de la DGPEIS, a Cerdanyola del Vallès (Bellaterra). És arquitecte de formació. Va accedir al 2010 com a sotsinspector a la Divisió dels Grups Operatius Especials desenvolupant l’àrea vinculada a patologies estructurals i els col·lapses.

Nou comentari