El passaport Covid ja ha arribat definitivament a bars, restaurants, gimnasos i residències de gent gran. A partir de les 00.00 hores d’aquest divendres caldrà mostrar-lo per accedir a aquests establiments. La decisió del Govern d’ampliar l’ús del certificat Covid ha hagut d’esperar per fer-se efectiva per l’allau de descàrregues que va provocar el col·lapse de l’app de la Generalitat La Meva Salut.

Com descarregar-lo?

Catalunya, per obtenir el passaport s’ha d’anar al web o aplicació de La Meva Salut i dirigir-se a l’apartat d’Informes i Resultats. Allà s’hi troba un requadre titulat “Certificat Covid-19 Digital UE” i l’aplicació ofereix els tres tipus de certificats disponibles: el de vacunació, el de recuperació de la malaltia i el de prova diagnòstica negativa.

A banda, i donat l’allau de descàrregues a l’aplicació, el Departament de Salut ha habilitat una alternativa a La Meva Salut per obtenir el passaport Covid. Les persones poden accedir al web de Vacunacovid i accedir a l’espai per descarregar el certificat covid de la UE.

El passaport es descarrega en format digital o PDF. La informació sobre l’estat vacunal, la recuperació de la malaltia o la prova negativa es recull en un codi QR que només poden consultar els organismes autoritzats i la informació no queda recollida en cap base de dades. Un cop validat el codi l’aplicació emet un senyal verd o vermell amb el nom i la data de naixement, que s’ha de comprovar amb el DNI de la persona en qüestió. Només donaran accés al passaport Covid les vacunes que estiguin autoritzades a la Unió Europea per l’Agència Europea de Medicaments (EMA). Per tant, de moment només estan acceptades i permeten l’accés al document Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

On puc guardar el passaport?

Una de les millors opcions per guardar el passaport Covid ara que s’haurà d’ensenyar sovint és utilitzar aquesta web. Només hauràs de seguir unes senzilles instruccions i el teu passaport es guardarà automàticament al Wallet de l’Iphone. Així, només caldrà fer dos clicks al botó de la dreta perquè aparegui el certificat de la mateixa manera que apareixen les targetes de crèdit.

Imatge de la web per guardar el passaport al Wallet

Una altra manera de guardar-lo és descarregar-lo als Arxius del mòbil o a les notes, però és una via menys pràctica en cas d’haver de mostrar moltes vegades el certificat.

Com validar-lo en cas de tenir un negoci?

Per validar els certificats en aquests establiments els professionals hauran d’utilitzar VerificaCOVID, l’app de la Generalitat per escanejar els codis QR dels passaports. S’hi entra des del telèfon mòbil, posant al cercador verificacovid.gencat.cat/. També s’hi pot accedir des d’un ordinador, però no permet llegir els codis dels usuaris per la qual cosa no és útil.

És important habilitar la càmera per poder començar a verificar els certificats Covid, perquè en cas contrari la pàgina queda en blanc i no deixa validar els passaports. Per tant, cal permetre al web l’accés a la càmera quan apareix la finestreta demanant permís. Un cop acceptat es pot començar a validar passaports. L’app obre la càmera i, si s’apropa al codi QR que s’ha de validar de seguida es mostra si el certificat és vàlid. Cal tenir en compte que perquè funcioni ha d’estar ben enfocat, centrat a la pantalla i la il·luminació ha de ser idònia.

Comentaris

  Innocent Desembre 01, 2021 | 18:14
  On és la versió catalana de Wallet si aquesta app "is available on 25 languages" ?
  Josep Tantinyà Desembre 02, 2021 | 19:42
  Si vag a un centre on tots estem vacunats i em contagio denuncio a la Generalitat.
  Jordic Desembre 04, 2021 | 20:35
  Home ! senyor Innocent... No veieu que si Wallet estigues en català facilitaria molt l'operació a la multitut de persones que no s'entenen en aquest microcosmos digital ? Això no passa als pobles deslliutats.

Nou comentari